Macsek!
Próbálj a saját lábadra állni és megtanulni, hogyaz életben elsődlegesen magadra kell számítanod.
Brüsszelben fogant a baba??? Jártál ott???
Gyerektartás és láthatás
Kedves nyusz66! Köszönöm a tanácsot, kicsit nehéz, én járok terápiára (mivel egyedül, ez természetesen nem párterápia), de a férjemet ilyenre azt hiszem egyelőre nem tudnám rávenni. De majd meglátom...
Obudafan, köszönöm!
Zoltán György, igen, a hozzászólásod első felével teljesen egyetértek, ezen vagyok, kérdés, hogy ez mennyire megy, ha akkor kell esetleg "kifizetned" a férjedet, és ezzel kisöpörni a padlást, amikor rövid időn belül kiesik a fizetésed, és ahogy te is mondod, csak magadra számíthatsz. Vagy te hogy érted?
Brüsszel??? Ezt is nekem akartad írni? Nem értem, természetesen nem ott fogant, mezei magyar baba... Remélem ezzel nem romlik a helyzet jogi megítélése...
Ha ki is fizeted a férjed, miből is fogtok megélni???
Magadon kívűl kikre számíthatsz? Kölcsönt tudsz felvenni egyáltalán??? Mi kilátásod van?
Feljogosíthatnak a lakás kizárólagos használatára.
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit lehet tenni, ha a gyerekek betegsége (influenza, bárányhimlő, kötőhártyagyulladás, stb.) miatt a láthatás meghiusul.
Kell-e a rajtam kívül álló okok miatt elmaradt láthatást pótolni, vagy sry, elbuktam? Az ex arra hivatkozik, hogy a betegség rajta kívül álló ok, amiért nem felelős. Mivel dolgozik, ezért elküldi a srácokat a szüleihez vidékre. Így meghiusul a hétközbeni láthatásom, és persze néhányszor a hétvégi is. Én szeretném, ha részben v. egészben pótolni tudnánk ezt, mivel én sem érzem magam felelősnek.
Esetünkben még nincs bírói ítélet, épp a 2. tárgyalásra várunk, ahol remélhetőleg elválasztanak minket. Megegyezés ugyan van köztünk a láthatásban, de mivel az anyagiakban nincs, ezért azt hiszem, hogy jogi szempontból ez mellékes.
Tanácsot szeretnék kérni tartásdíj ügyben.
Tavaly novemberben váltunk el. 2 kiskorú gyermekem után azóta fizetem a megállapított tartásdíjat. Állami cégnél dogozom, volt olyan hónap, hogy az alapösszeget sem érte el a fizetésem 40%-a, annyira keveset kapok. Jelenleg nagyon nehéz igy megélnem, 40-45.000 marad nekem havonta. Volt feleségem a gyerektartással és a 2 gyermek után járó családi pótlékkal tobb mint 200.000 nettót kap havonta.
A cég, ahol dolgozom, évek óta nem fizette ki a munkánk után járó bérpótlékot, és a túlóráinkat. Nemrég a szakszervezetünk per útján elérte, hogy több évre visszamenőleg kifizessék ezt az összeget a dolgozóknak.
Kérdesem: Ezt a pénzt, amit most ki fognak fizetni, még válásunk előtt kerestem. A válási határozatban az áll, hogy a válás napjától kezdődően kell fizetnem a jövedelmem után a gyerektartást. Lehetséges-e elérni, akár bírósági úton, hogy ebből az utólagos kifizetésből ne vonjanak tartásdijat? Mire hivatkozhatok? 1.A cégem jogtalanul nem fizetett nekem a válásunk előtti munkámért, ez a pénz tulajdonképpen egy régi jövedelem. 2. Volt feleségem és a saját anyagi helyzetem közti jelentős kölünbségre.
Olvastam a csjt-t, erre nem találtam törvényt. Mivel ez egy egyedi eset, érdemes pereskednem?
Ebből azért már ne fizess!!!
Gyermektartást önként teljesíted, vagy vonják???
der Alte!
Ideiglenes intézkedést csak hoztak az első tárgyaláson!?!?! Abban mi van???
Gyámhivatal, minden egyes alkalommal...
Csak az ünnepnapokra eső láthatást nem kell pótolni... sajnos Karásony felejtő...
Z.Gy!
Dehogy hoztak! Kicsit zizi a bírónő... Az első tárgyalást semmisnek nyilvánította, mivel azt mondtuk, hogy addigra megegyezünk, de nem tettük, így ő "nem tudta vizsgálni a tényállást". Következő alkalommal 1,5 órán át hallgatta, hogy hogyan romlott meg a házasság, noha mindketten kinyilvánítottuk, hogy válni akarunk. Aztán elnapolta. A 2. forduló most jön 3 hét múlva. Eddig a bíróság semmilyen intézkedést nem hozott.
A láthatásban egyébként megegyeztünk és tartottuk is magunkat hozzá a legutóbbi időkig, de aztán jöttek a betegségek. Ezért ugrott a tavaszi szünet rám eső része, a húsvét, a hétközi, délutáni láthatások és a kéthetenkénti hétvégék egy része is. Én legalább részleges pótlást kértem az exemtől, amit ő visszautasít.
Nem akarok rögtön a gyámhivatalhoz menni, most még talán hatékonyabb bepanaszolni a bírónál. Inkább csak azt szeretném tudni, hogy van-e ilyen esetekben jogom pótlást kérni.
Persze..... zizi a bírónő. Szerintem inkább Te nem érted az eljárás menetét. Ideiglenes intézkedést kértél a kapcsolattartás szabályozása vonatkozásában? Mert kellene/lehetne. Kérelem nélkül ugyanis nem dönthet a bíróság. Ha pedig dönt is, az csak a jövőre szól, vagyis ez eddig elmaradt és be nem pótolt kapcsolattartás pótlását nem fogja előírni - hacsak a nejed örömmel fel nem ajánlja.
Nem kértem ideiglenes intézkedést, mivel a láthatás kérdésében megállapodtunk és a közelmúltig tartottuk is magunkat hozzá. Egyébként nem tudtam, hogy kell/lehet... az ügyvéd ilyet nem mondott, a bíró nem kérdezte... Ja lehet, hogy nem értem az eljárás menetét, de még nem is váltam korábban. A "ziziség" nem erre vonatkozott, hanem ahogy az 1. tárgyalásról felháborodva kidobott. Persze ez az ügyvéd hibája is.
Tehát jogilag az a helyzet, hogy határozat/intézkedés híján úgy lehet engem a láthatással szivatni, ahogy tetszik? Bármilyen indokkal, vagy anélkül megtagadható és ez ellen semmit nem lehet tenni. Jól értem?
És ha majd lesz végzés? Akkor a betegség miatt kimaradt láthatások kötelezően pótolandók, vagy elvesznek számomra?
Ha kéred, hogy hozzanak, és lesz is végzés, akkor a gyermeknél vagy a gondozó szülőnél felmerülő ok miatt (pl. betegség) elmaradt kapcsolattartás kötelező pótlása is minden bizonnyal benne lesz. De ha tényleg van ügyvéded - a szavaidból ez tűnik ki -, szólj neki, hogy kérje az ideiglenes intézkedés meghozatalát.
A tárgyalásig már csak 3 hét van hátra, nem hiszem, hogy előbb lenne ideiglenes rendezés. Addig már kihúzom vhogy. Ráadásul már egyszer kértem soronkívüliséget, mivel az exem családja a saját házamban, a gyerekek előtt rendkívül durván, a tettlegességig fajulóan sértegetett. Persze tanúm nincs rá... :-(
Alapvetően elvi oldalról fontos nekem, hogy a betegség vajon elegendő indok-e, hogy meghiusuljon a láthatás és akkor pótolni sem kell. Ismerem a volt feleségem... okos nő... jól tudna egy ilyen jolly jokert használni.
der Alte!
"megegyeztetek" Hol és ki előtt?!?!?! Csak és kizárólag a GYÁMHIVATALNÁL fogsz tudni elérni a későbbiekben a kapcsolattartást "kikényszeríteni".
Bíróság szarik rá, 99%-ban... Mondván, hogy a Gyámhivatal jogköre:):):)
Kérd az ideiglenes intézkedést mindenképp a tárgyalás előtt írásban.
Vagy vedd magadhoz a gyermekedet.- Menj értük az oviba iskolába, nagyszülőhöz!
Szülői Felügyeleti joga a két szülőnek van, nagyszülőnek nincs!!!!
Az országúton 80-nal autózik a házaspár.
A férj vezet, a feleség megszólal:
- Tudod, sokat gondolkoztam a dolgon, és rájöttem, hogy nem tudok veled élni. Szeretnék elválni tőled.
A férj nem szól semmit, de egy kicsit jobban kezdi nyomni a gázt. Már 90-nel mennek.
- Találtam egy férfit, aki kedvesebb, mint te, jobb az ágyban és a gyerekeket is jobban szereti.
A férj ismét gyorsít, már 110-el mennek.
- A gyerekek természetesen nálam maradnak, a házra is igényt tartok. A pénz fele az enyém lesz - folytatja a feleség.
A férj továbbra is csendben van, de már 130-at mutat a kilométeróra.
- Miért vagy ilyen szótlan, neked semmi sem kell? - kérdi a feleség.
- Nekem mindenem megvan, amire szükségem van - mondja a férj nyugodtan.
- Igen, és mi az a minden?
- Például a légzsák...
Az iker testvérem 21 év házzasság után elvált,ez év február 26.-án.Egy 18 és egy 14 éves lányai vannak,és úgy dönntöttek,hogy az apukánál maradnak.(pedig az alkohol véget váltak el.)A testvérem havonta fizet gyerektartást 20.000ft-ot.A Bíróság korlátlan mennyiségben és időben határozott úgy,hogy láthatja a gyerekeket.De a volt férj mindenfajta akadájokat gördít,hogy ne látogathatsa a gyerekeket.Sőt még ő telefonon meg személyesen inzúltálja,becsmérli a volt nejet.Kérem segítsen már valaki mit tehetne a testvérem?!
Most házasodunk össze a párommal,albérletben lakunk.
Előző kapcsolataiból két gyermek született.
A kislány 10 éves,rendszeresen látjuk és fizetünk 9000,ft-ot,de emellett ruházkodás,iskoláztatást mi álljuk.A másik 5 éves kisfiút az édesanyja nem engedi látni.13,000 ft gyerektartást fizetünk.
A kislány édesanyja most a pénz nővelését akarja.
Mennyi az a maximális összeg amit kiharcolhat magának?
Párom 100,eft-ra van bejelentve.
Segítséget szeretnék kérni tartásdíj ügyben. Nagykorú, felsőfokú tanulmányait folytató elvált szülők gyermekéről van szó,aki elköltözött attól a szülőtől,akinél eddig lakott,a másik szülőjéhez.Gyerektartást hogyan és ki igényelhet a bíróságon? A gyermek saját jogán,vagy a szülő,akinek a háztartásában él? Milyen jövedelem alapján álllapítja meg a bíróság a fix összegű gyt-t akkor, ha a kimutatható igazolt havi jövedelem kb.40.000.-Ft, viszont az életvitel,életszínvonal mást mutat és a havi kötelező kifizetések(közüzemi számlák,lakáskölcsön-törlesztő részletek,stb)meghaladják a 200.000.-Fto-ot.
Figyelembe veszi ezt a bíróság, hogy valahonnan mégis csak van más jövedelem is?
Köszönöm előre is,ha valakinek van használható ötlete.
Andy25!
Maximun 15-20 ezerre tudja feltornászni a gyerektartást....
Mi az hogy nem engedi látni a gyereket??? Minden egyes alkalmat be kell jelenteni a GYÁMHATÓSÁGON!!! Három évbe telt mire komolyan megtanultam....:((((((((
Kékszemű!
A másik szülő igényli, hisz az ő háztartásában van a gyermeke. Lehetőleg minimum ugyanannyit, mint amennyit eddig ő fizetett!
Figyelembe veszik az életszinvonalat...
Kedves Zoltán György!
Nekem irtad hogy ne fizessek abból?
Hogyan oldható meg, ha vonják a fizumból a gyerektartást, és a cégemnél a pénzügyesek is bizonytalanok a kérdésban, hogy ebből vonni kell-e?
Kérlek adjatok tanácsot, mert május 30ig al akarják utalni ezt az utólagos kifizetést!
Mivel az időszak korábbi, mint a bírói ítélet dátuma, ezért nem.
Visszamenőlegesen 6 hónapra lehet kérni gyermektartásdíjat.
Tegyük fel, hogy fizeted egy egész éve, de most két-három évre visszamenőleg kapsz kiegészítést.
Arra az időszakra is fizetsz,amikor még mondjuk együtt neveltétek a gyermeteket???
Mond meg, hogy ne vonják, csak ha külön bírósági HATÁROZAT, (Jogerős és végrehajtható) rendelkezik majd erre vonatkozóan is.
Kedves SadBoy!
Bocsánat, hogy kéretlenül beleszólok, sajnos gyakorlati tapaztalatom van majdnem ugyanezen ügyről.
sajnos a munkaügy vonni fogja, mivel az ő kezében csak egy határozat van, ami valószínű, hogy úgy hangzik, hogy minden bérjellegű jövedelemből...... márpedig ez az.
Viszont!
Ha a bíróság úgy dönt, miután leírva kérelembe benyujtotta hozzá a kliens az alább leírtakat, felfüggesztheti ezen kifizetést arra az időre amíg nem születik végzés. Ha már késő, és nincs annyi idő, hogy az egyébként villámgyors bíróság a munkahelynek utasítást adjon, akkor is be érdemes nyújtani, és hivatkozni az alantabb leírtakra. Így azt teheti (!), hogy beszámítja a következő pár hónapi gyerektartásba, de vissza onnan már .... :))))) Nem is tudom hogy mondják......... talán annyi mint halottat a temetőből.
Mindensetre kérni kell, vagy így vagy úgy.
Szerintem.
És elnézést a hozzáértőktől. Valóban csak tapasztalat volt.
De reménykeltésnek és példának nem rossz.
Sok sikert!!!
Kedves Fórumtagok!
Kérlek Benneteket, hogy segítsetek értelmezni a következő mondatot, amely egy szülői kapcsolattartást újraszabályzó határozatban szerepel kiemelve, vastag betűkkel: "Az időszakos kapcsolattartásokat követő időszakban az időszakos kapcsolattartás idejével megegyező időtartamban a kapcsolattartásra jogosult szülőt a folyamatos kapcsolattartás joga nem illeti meg." ill. "Az időszakos kapcsolattartás ideje alatt a folyamatos kapcsolattartásnak nincs helye."
Segítségeket köszönöm!
Ha minden második hétvégén van kapcsolattartás, és a (nyári)szünet úgy van megosztva, hogy két, vagy négy hét egybefüggő kapcsolattartás az egyik és a másik szülővel is.
Azaz ne tudjátok egymás nyaralását "széttördelni", mert akkor végső soron a gyerek szív.
Mi az ami nem világos a mondatban???
Igen minden második hétvége a láthatás. Nyáron pedig 1x1 hét és 1x2 hét. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy nyáron elhozom 1 hétre pl. hétfőn, akkor vasárnap, vagy hétfőn kell visszavinni, mert hiába esik rám a hétvége nem adódnak össze a napok, a hétvége belolvad a nyári 1 hétbe? Ha időszakos kapcsolattartás van, akkor nincs folyamatos? Ez így nem annyira igazságos, mert a másik fél sokkal többet lehet a gyerekkel. Mi az időszakos kapcsolattartást követő időszak?
Bocsánat a sok "buta" kérdésért, de szeretném tisztázni.
Az egy hét az hét nap, nem lehet hozzáadni a hétvégét, hogy a szombat és vasárnap duplán számít!!!
Anyuka is elmehet nyaralni, akkor TE ne tedd tönkre az Õ egy hetét.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02