Attika: szerencsére nem kell emiatt a szokásjogra hagyatkoznunk, vannak szép, veretes jogszabályaink :)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Attika: szerencsére nem kell emiatt a szokásjogra hagyatkoznunk, vannak szép, veretes jogszabályaink :)
_Wasp_
és felesleges megoldása
kisokos:
nem értek veled egyet. (lásd lenn)
Mullert:
aki ingyen kér valamit, az próbáljon meg udvariasan viselkedni. Nagymellényű koldusnak üres a tarisznyája.
Persze ennek ellenére ismét szívesen válaszolok - szóval nincs probléma.
Itt az általad kért jogszabályi hivatkozás:
„
Az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, ha
Egyébként a kérdésedre választ kellett adjon a kapcsolattartást szabályozó határozat is, hiszen annak jogszabályi előírás alapján kelléke az említett dolgok szabályozása.
Kisokosnak magyarázat a jogszabályhoz: nem a jogosulti és a kötelezetti érdekkörökről van szó a kapcsolattartás meghiúsulásának tárgyában, hanem arról, hogy fennáll-e a felróhatóság a jogosulti oldalon.
Ha nincs felróható magatartás, akkor a kapcsolattartás pótlása - egyébként könnyen beláthatóan - ésszerű, hogy indokolt legyen.
_Wasp_
és felesleges megoldása
A családjogunk az apukának biztosítja a hétvégi láthatást általánosságban. Van is erre egy kifejezés"hétvégi apuka". Viszont "hétközbeni apuka" kifejezés nincs . Igy arra következtethetünk, hogy a szokásjog is biztosítja az apukának a hétvégi kapcsolattartást.
kisokos,
Én nem azért nem szeretném, hogy egymás után két hétvégét az apjával töltsön, mert az a gyereknek rossz lenne, hanem azért, mert én is szeretnék hétvégén a gyerekemmel lenni! Legalábbis nekem ez fontos. És ráadásul ha előre (a saját hétvégémre) leszervezett programunk van, miért kellene NEKEM azt lemondanom az apuka miatt??????? A hétközbeni együttlét messze nem olyan, mint egy hétvége! Legalábbis nálunk. Egyébként szó nem volt hétközbeni pótlásról! Másrészt ez az apuka messze nem az az apuka, akinek az ember szivességet tenne!
Szóval, ha valaki érdemi segítséget tud erre az esetre adni az jobb lenne, mint ha az érzelmeimre kellene bízni, mert sajnos a kedvességeket már mind a visszájára fordította a volt férjem. Úgyhogy maradnék a törvény betűinél!!!! (Talán ha valaki végre elejétől a végéig elolvasná az első üzenetemet....)
mullert,
a kapcsolattartást szabályozó határozat rendelkezik általában a pótlásról. Ha ott az van, hogy a következő hétvégén kell pótolni, akkor köteles vagy. Ha csak az, hogy pótolni kell, akkor nem kell szükségképpen a hétvégén pótolni, bár nem látom, hogy hogyan lehetne egyébként hétközben bepótolni a hétvégi láthatást.
Ugyanakkor nem értem a gondolatmenetedet. Ha az nem válik a gyermek kárára, hogy egymást követően kettő, v több hétvégét is az édesanyával tölt, akkor miért rossz neki, ha a pótlás miatt egymás után több hétvégét az édesapával tölt?
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, és teszem hozzá, én is próbáltam többször is humánusan hozzáállni az ilyen szituációkhoz és eddig többnyire működött is, azonban jó lenne tudnom egy jogbszabályt, vagy hivatalos forrást, ami szabályozza azt, hogy KÖTELES VAGYOK - AKÁR A SAJÁT ROVÁSOMRA - EGYMÁS UTÁN KÉT HÉTVÉGÉVEL PÓTOLNI AZ ÁLTALA LEMONDOTT LÁTHATÁST. Sajnos a sima hétvége-cserébe nem megy bele! Ezért nem egyszerű. Sajnos apukánál a józan és és a normális kommunikáció nem működik.
szerény véleményem szerint a kapcsolattartó önhibájának minősül, ha a kapcsolattartás kezdetén nem jelenik meg, vagy megjelenik ugyan, de nem a kapcsolattartásra alkalmas állapotban. Ha a betegség olyan természetű, amely nem teszi alkalmassá a kapcsolattartásra, de még az elvitelre sem, akkor ez szerintem sajnos önhiba és nem jár automatikusan pótlás érte.
Ugyanakkor természetesen a józan megoldás az lenne, ha a felek előzetesen egyeztetnének és pótolnák a kimaradást. Ahogy sem apuka élete, sem a gyerek lelkivilága nem roppan össze amiatt, mert egy láthatás érthető indokkal kimarad, úgy valószínűleg anyuka élete sem hullik poraira, ha elcseréli a hétvégét. Lehet, hogy legközelebb neki lesz szüksége hasonló szívességre...
Lehet, hogy nem "hibája" a betegség, de ezért az én kéthetenkénti láthatásomat akadályozhatja az ő elmaradt hétvégéjével úgy, hogy két egymás utáni hétvégét KÖVETEL magának?? Nekem csak hétköznapi kötelességeim vannak? Tudom, hogy ez így túl egyszerű és sarkított, de így néz ki az apuka szemszögéből.
„A kérdésem konkrétan az lenne, hogy az apuka hibájából elmaradt láthatást köteles vagyok a saját rovásomra (két egymás utáni hétvége) bepótolni????”
a kapcsolattartó szülő hibájából elmaradt kapcsolattartást nem kell pótolni. A betegség, főleg, amit időben jeleznek, nem számít a kapcsolattartó szülő hibájának.
Kéthetenkénti kapcsolattartás pótlásánál fennáll az a helyzet, hogy 3 héten keresztül minden hétvégén a gyermek a kapcsolattartó szülőnél van, érdemesebb ezért megpróbálni fenntartani a kapcsolattartás megszakítatlan folyamatosságát.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Üdvözlök Mindenkit!
Korábban már volt pár kérdésem, és lehet, hogy a mostani is szóba került már, de nem követtem az eseményeket végig, ezért elnézést, ha ismétlek, de sajnos aktuális a problémám:
Az apuka láthatása most hétvégén (09.05-06.)lenne, de tegnap (09.03.) telefonált, hogy beteg és nem tud a kislányért jönni. Viszont mi már barátokkal leszerveztünk a jövő hétvégére (ami az enyém) egy egynapos kirándulást, és mivel nem csak tőlem függ, és igen ritkán tudjuk összeszervezni, nem szeretném lemondani. Viszont mondtam az apukának, hogy csak egynapos kirándulásról van szó, a másik napon elviheti a gyereket. Erre apuka csak úgy reagált, hogy akkor a 19-20, és 26-27-i hétvégére igényt tart.
A kislány most kezdte az első osztályt, és szeretnék legalább kéthetente gyakorolgatni vele (zeneiskolába jár), mert igen szétszórt gyerkőcről beszélek. És sajnos tudom, hogy apuka nem foglalkozik ilyen szinten vele. Igaz, más szinten sem, hisz meg sem kérdezte, milyen iskolába fog járni, hová, mit fog tanulni..... Magyarul a kötelességek és a hétköznapok alól teljesen kivonja magát. És persze közölte korábban, hogy semmi közöm hozzá, hogy a hétvégén hol van a gyerekkel. Nem mintha rossz helyre vinné, de mivel az én gyerekem is, szeretném tudni. Ez most már nem probléma, hisz a kislány eltudja mondani, de amikor még kétéves volt, sok-sok hétvége kimaradt a látókörömből. Én nagyon szívesen pótolom az elmaradt (még ha nem is a mi hibánkból maradt el) hétvégéket, de az, hogy egymás után két hétvégére elvigye úgy, hogy miatta maradt el a láthatás, azt nem tartom igazságosnak, hisz akkor az én jogaim hol maradnak? Én nem szervezhetek előre semmit a hétvégére, mert apuka esetleg nem tud jönni a sajátjára és bezavar a mienkbe? És fenyegetőzik, hogy akkor nem lesz gyerektartás, amit már így is szétszedett: a bíróság négy éve, a váláskor meghatározott egy kötelező összeget, ami ellen nem lázadoztam, mert szóban, peren kívül megegyeztünk egy nagyobb összegben. Nem is volt eddig gond, de amikor tavaly ősszel említettem neki, hogy esetleg a beiskolázásnál besegíthetne, gyorsan külön utalta a bíróság által meghatározott összeget és rendkívüli költségként utalta a fennmaradó részt, azzal a jelszóval, hogy van egy évem arra, hogy összegyűjtsem a beiskolázásra a szükséges anyagiakat. Amellett, hogy több millió forintot és a lakásomat veszítettem miatta el, így 4 évig albérletben voltunk kénytelenek lakni a kislánnyal!
A kérdésem konkrétan az lenne, hogy az apuka hibájából elmaradt láthatást köteles vagyok a saját rovásomra (két egymás utáni hétvége) bepótolni????
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mivel a fentiekben leírtak alapján folyamatosan fenyegetőzik a gyerektartás bíróság által meghatározott összegére való csökkentésével, tehetek-e valamit annak érdekében, hogy hivatalossá tetessem a szóban megállapodott összeget. Eddig azért nem léptem, mert volt, aki azt mondta, hogy az apuka élhet ellenkeresettel, mert családja van és ott is született egy gyermeke, és akár csökkentetheti is a gyerektartást.... Akkor én innen kezdve húzzam meg magam és nem tehetek semmit? Nagy szükségem van az eddig küldött összegre (amit évek óta tud küldeni folyószámlára, igaz négy éve ugyanannyi), mert és lakáshitelt fizetek és nem keresek túl jól, főleg a gazdasági válság kezdete óta. Kihez fordulhatok ebben az esetben?
A választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Müller Timea
Most látom, hogy nem biztos, hogy mindenkinek érthető. Hogy érthetőbb legyek, a jogszabályok szerint helyes a gyámhivatal döntése, de ez mérlegelési jogkör. Van egy olyan szabály, hogy
20/C. § A gondnok vagyonkezelésének a gondnokolt jólétét kell szolgálnia. A gondnok köteles a gondnokolt személyes kívánságait meghallgatni, és a vagyon állagától függően a jogos igényeket lehetőség szerint teljesíteni.
(Ptk.)
Ezt mindenki úgy értelmezi, ahogyan akarja. Van aki azt mondja, hogy gyüjtögetni kell a megmaradó pénzeket, hogy ha valami gond van, legyen neki. Én úgy értelmezném, hogy kilencvenakárhány évesen már minden nap egy ajándék és ezért meg kell tenni mindent, hogy minden napot boldogan élhessen meg, tehát megkaphassa amit szeretne. A hűtő nem biztos, hogy a bácsi érdekeit szolgálja, az inkább, hogy mindíg friss élelmiszert kaphasson, mondjuk előfizetnék neki valahol, ahol még ehető is amit főznek (sajna ez már egyre ritkább). Ettől persze még lehet, hogy a hűtő is fontos, elviekben egy 50 ezer forintos készülék aminek egyik része fagyasztó, tökéletesen megteszi. Persze ha Ti is ott laktok, akkor már Nektek is hozzá kell járulnotok a hűtőhöz, mivel nyilvánvalóan Ti is használnátok. De minden gyámügyis másképp is dönthet a fentiek szerint. Ezért jogilag jogszerű, ugyanakkor emberileg lehet, hogy kevéssé, de ismerni kell a helyzetet részletesen. Ha nem értetek egyet, fellebbezzétek meg.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Mauglica: nézd meg az eltartási szerződést, hogy aszerint mit kell fizetned, és azt. Elviekben a bácsi tartásáról kell gondoskodnod, ez lehet csak élelmezés, de lehet teljes tartás is, a szerződés szerint. A gondnokságra vonatkozó szabályok szerint helyesen járt el a gyámhivatal, a bácsit nem a saját nyugdíjából kell tartani, hanem a ti jövedelmetekből. A bácsi nyugdíja így gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe kerül és kizárólag a bácsi egyéb kiadását szolgálhatja, például a bácsi üdültetését, vagy olyat, ami a szerződésben nem szerepel, például ha szereti az édességet, akkor arra kérhet a gyámhivataltól, ha dohányzik, akkor arra, ha horgászik, arra, vagy kérhettek például speciális ágybetétre ha azt ő használja, hiszen ennyi idős korban leginkább feküdni szoktak a bácsik. Kérhettek tv-re neki és hűtőre is, merthogy a bácsi pénzének a bácsi jólétét kell szolgálnia, nem tudom mire gyüjtögetnék? Fellebbezzétek meg a döntést.
Mókusélet: Az anya köteles a gyermeket megfelelően felkészítve, többek közt ruházattal ellátva kapcsolattartásra átadni, ha ezt nem teszi, az a zavartalan kapcsolattartás akadályozásán felül a kiskorő veszélyeztetésének gyanúját is felveti, de védelembe vételi eljárást bizonyosan tudtok indítani.
Popzenész: mindent megadni a gyereknek és eltartani a gondozó szülőt az két különböző dolog. Sajnos sokszor előfordul, hogy amit kifizet a különélő szülő, az nem a gyermekre megy el. Minden ügy más és más.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves Ildi12!
Nem tudom, a gyámhatóság mit értett azon, hogy "elindítják a gyerektartás fizetést ellene?! Ilyen ugyanis nincs. A gyámhatóság nem hajtja végre a tartásdíjról szóló bírósági határozatot. Maximum ha a kötelezett nem teljesíti fizetési kötelezetettségét, megállapíthatja az állam általi megelőlegezést, ennek azonban az az elsődleges feltétele, hogy a bírósági végrehajtás eredménytelen.
Tehát az első lépés, hogy kérni kell a végrehajtást az ún. "Végrehajtási lap" elnevezésű nyomtatványon, ezt be kell adni sok-sok példányban a bíróságon. Elrendelik a végrehajtást, kijelölik a végrehajtót, aki első körben megpróbálja letiltani, majd vagyontárgyakat próbál lefoglalni, végül jön az ingatlan-végrehajtás. Ha sikertelen, kiad egy igazolást, miszerint a tartozás átmenetileg behajthatatlan, vagy hogy az eljárás szünetel. No, ezzel az irattal, meg sok egyébbel lehet kérni a gyámhivataltól az állam általi megelőlegezést. A hat hónap annyiban igaz, hogy akkor előlegezhető meg, ha hat hónapja behajthatatlan a követelés.
Nem kell tértivevényes levelet sem feladni, egyenesen lehet kérni a végrehajtást.
tértivevényes levélben fel kell szólítani kötelezettet a teljesítésre azzal, hogy ha nem fizet, akkor a tartozás végrehajtásra lesz adva.
hamar leszokik majd az ilyenekről...
_Wasp_
és felesleges megoldása
Segitséget szeretnék kérni abban a dologban hogy mit tehetek ugyanis a volt párom elhagyott egy éve februárig fizetett önkéntesen havi 15000et de volt hogy csak kérésre adott fel és a gondom az hogy februártól nem fizet.Júniusban volt egy tárgyalásunk ahol ideiglenes itélet született de ebben kötelezték a dijfizetésre minden hó 15.-éig. Ő ezt nem teljesitette és én elmentem a gyámügyhöz ott azt mondták ha folyamatosan nem fizet fél évig akkor elinditják a gytdij fizetést ellene. Augusztus első hetében adott fel a volt párom 15000-et márciusi gyerektartásdij volt ráirva én újra bementem a gyámhatósághoz és ott azt mondták hiába márciusi gytdijat adott fel augusztusban mégis kaptam Augusztusban és igy augusztus hótól kell újra számolni a fél év nem fizetést. De kérdem én akkor márciustól augusztusig mi lesz a gytdijjakkal? Tud nekem valaki segiteni? Előre is megköszönném! Októberben lesz új tárgyalásom ebben az ügyben de már semmi jóra nem számÍtok.
ha más, lényeges körülmény nincs, akkor durván 132e-re csökkenhet a gyermektartás amit kapsz. Ha még egy gyermek születik, akkor 100e-re, stb.
_Wasp_
és felesleges megoldása
2 gyermek van, a nagyobbik jövőre megy gimnáziumba. A volt férjem nettója kb. 400 eFt.
Ildi42
Két gyermek van nálad? Általánosságban elmondható, hogy a tartásra kötelezett jövedelme jobban, mint 50% nem terhelhető meg.
Ha három gyermeke van, és egyéb, pl ObudaFan említette körülmény által nem indokolt a megkülönböztetés, akkor úgy lehet megbecsülni az egy gyermekre jutó tartást, hogy az 50%-nyi jövedelmet el kell osztani a gyermekek számával.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Ez még mindig kevés információ, mert az is elképzelhető, hogy a gyermekek valamelyike sokkal inkább rászorul , mint a másik, de az is, hogy kb. egyforma igényeik vannak.
Minimálbérem van + albérletben lakunk.
Az attól függ, hogy melyik gyermeknek milyen igazolható szükségletei vannak, és melyik szülőnek milyenek a jövedelmi viszonyai.
Sziasztok!
A volt férjemnek az új kapcsolatából hamarosan születni fog gyereke. A kérdésem, hogy részünkre járó gyerektartásdíjat /40 %/ mennyivel fogják csökkenteni.
mauglica:
jogosnak tűnik a dolog.
Popzenész:
a témában vitatkozni továbbra sem akarok, de köszönöm, hogy alátámasztotta a véleményem. (A tartási és láthatási ügyeket vagy meg kell élni, vagy rengeteget kell belőle látni. Remélem önnek a jövőben is legfeljebb csak az utóbbihoz lesz szerencséje.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Tisztelt marcika!
Sokan tesszük ezt. Ki ebben, ki abban. A jókívánságát köszönöm.
ui.: sajnos nem éltem burokban, sok rosszat láttam magam körül és érzékeltem, pont ezért szeretném bebiztosítani magam és a leendő gyermekem életét
Tisztelt Popzenész,
Ön illúziókat kerget. Adjon hálát Istennek, hogy eddig burokban élt. Az Ön vágyálmához szükséges egy környezet, egy másik személy, egy kedves bíró...stb.
Itt a fórumon olvastam, hogy a 100.000 forint fizetésre 120.000 ft gyerektartást ítéltek meg a kötelezettnek.
Abban igaza van, hogy mindenki (bocsánat, minden normális ember)próbál mindent megadni a gyerekének, de mi van, ha a sikeres üzletember, a csóró tanár, a nagyszájú melós (tetszés szerint behelyettesíthető) egyszercsak az utcán találja magát, és az exe meggyanusítja, hogy direkt felmondott, csak azért, hogy (az a gonosz, gazember, semmirekellő) ne fizessen gyerektartást, és azért izgul, hogy ha feljelenti, akkor valóban lecsukják-e? (lsd ezen fórum kérdéseit)
Kívánom, hogy elképzelései szerint élhesse az életét.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02