Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.11.18. 17:31

Valóban úgy írta ahogy idézted. De azt is leírta, hogy pénzéhes a nő, vagyis nemigen fog lemondani a t.díjról stb.

És innentől a kettőjük dolga miként állapodnak meg a gyermekekről - ha lehet peren kívül.

Üdv.

garae # 2009.11.20. 07:04
  1. A kérdésem az lenne, ha kéri a nagymama kaphat-e láthatást az unokájához. Ha igen, elhozhatja-e a saját lakásába, mondjuk egy hétvégére. Bírósághoz kell-e ezért fordulni, vagy elég ügyvéd előtt megegyezni?
  2. Ehhez kapcsolódik, hány éves korától hozhatja el az apa a saját lakásába /akár több napra is/ a gyermekét?
kisokos # 2009.11.20. 07:55

garae,

ha kéri a nagymama kaphat-e láthatást az unokájához
Kaphat, bár az ő láthatását elsősorban a kötelezett kapcsolattartási ideje alatt kell biztosítani. Ha a kapcsolattartási ilyen módon nem biztosítható, akkor kérhető a gyh-tól, hogy szabályozza a nagyszülői láthatást.

hány éves korától hozhatja el az apa a saját lakásába /akár több napra is/ a gyermekét?
Nincs ilyen jellegű szabályozás. A felek bárhogy megállapodhatnak. Ha bíró elé kerül a dolog, akkor ő az ügy összes körülményeit vizsgálva dönt.

ObudaFan # 2009.11.20. 09:35

A megoldás az lehet, ha a kapcsolattartás olyan megváltoztatását kéred, hogy az a családsegítő helyiségében és a jelenlétedben történjen.

Sly13 # 2009.11.20. 12:48

Sziasztok!

Segítségre van szükségem!
Szóbeli megállapodás alapján, tegnapi nap folyamán megbeszéltem a volt párommal, hogy megyek a gyerekemért és adok neki gyerektartást is. Ehhez képest bejelentette, hogy ha nem tudok azonnal menni a gyerekért, akkor már ne is menjek. Ma hívtam ismét, hogy mennék a gyerekért és pénzt is adok, de nem adja ide a gyereket, a gyermek ismeretlen helyen van, nem mondja meg, hogy hol a gyerek, nem tudok érte menni, nem láthatom. Nem tudom mitévő legyek, hisz a gyámhatóságra is most akarom beadni a papírt, tehát még csak hivatalos papír sincs róla. Hová forduljak, hogy láthassam még ma a gyerekemet?

cicababa # 2009.11.20. 13:26

Az alábbi dologban szeretném a tanácsukat kérni. Elsőfokú gyámügyi döntés alapján megvan az időpontja, hogy unokánkat elvihessük. Értesítettük az anyukát, az időpontról sms-ban, 24 órával előtte. Eddig semmilyen levelet nem vett át a gyámügytől. Telefonon sem érhető el. Hivatkozhat -e arra, hogy nem vette át a végzést, vagy arra, hogy ez csak egy elsőfokú határozat? Szeretném tudni, hogy mit tehetnék? - mit enged ilyen esetben a jog?
köszönöm: egy nagymama

monalisa1 # 2009.11.20. 16:02

Sly13

Ameddig nincs jogerős bírói itélet melynek alapján pro és kontra számonkérhető a láthatás, addig a kedves szülők szívathatják egymást - nem ritkán itélet ellenére is...

Látni, hogy a ti esetetekben sok probléma lesz még, melyben "papír hiányában" a gyámhatóság sem igen tud mit tenni.

Külön csak annyit, hogy ne engedd, hogy kedve szerint rángathasson - nagyon hozzászokik...

"Mona"
laikus hozzászóló

Sly13 # 2009.11.20. 16:09

Kedves Mona!

Köszönöm a hozzászólást, igen, valóban azt csinálja velem és a gyerekkel, amit akar. De szörnyű, hogy hogy lehet ilyen egy nő a saját gyermekével szemben. Már nem tudom néha, hogy mit tegyek, egy biztos, nem vagyok erőszakos, tudom, hogy azzal semmit nem érek el, de olyan leveleket kaptam tőle, amiben egyértelműen kimondja, hogy zsarol. "ha van pénz, van gyerek." Tudni kell, hogy mos is itt van a kezemben a pénz, hogy tudjak adni, de még így sem akarja ideadni a gyereket. Tudom, hogy mindenképp be kell adnom gyámhatóságra a dolgot, mert ez így nem megy tovább. Ha ott meglátják, hogy mit művel a gyerekkel, (odaadom, nem adom stb.) idegen emberek felügyelnek a gyerekére, amíg ő szórakozik, és nem nekem, az apjának szól, hogy vigyázzak a gyerekre, hanem ráhagyja egy 14 éves kiskorú testvérére a kisgyermeket, ez így nagyon gáz.

kalamalyka2 # 2009.11.20. 16:12

bocsánat, rossz helyre írtam:

Szeretném a következőket megkérdezni:

MI a helyzet azzal az anyukával, aki külföldön dolgozott több évig, majd táppénzre ment el külföldi munkaviszonya (EU) után Mo-on. Sajnos beteg, és már munkába sem tud állni, de kb másfél éve itt van. Meddig kapott táppénzt vajon????? És táppénz után (rokkant lett egy balesetből kifolyólag, helyrehozhata­tlanul) milyen jutatást fog kapni???? tartásdíj nem fizetése szemontjából fontos lenne tudni, kitől,hogyan tilthatnák le. Anyuka nem nyilatkozik az ellátást illetően, többszöri személye skérésre sem. A gy erekeknek elmontda, „jó pénzt kap havonta“. Ilyenkor mi a teendő?????????

Hogyan tovább?????? Ha apuka bemegy a bíróságra kérni a letiltást, akor mi van ha nem tudja honna kell letiltani??? A bíróság esetleg utánnanéz?????

monalisa1 # 2009.11.20. 16:56

Sly13

Mostantól egy fillért se a saját kezébe hanem csakis postai csekken és/vagy a bankszámlájára befizetéssel/utalással. Mert még képes letadni hogy egyáltalán kapott pénzt...

Én is tudom mit kéne tenni az ilyen nővel meg te is, de a "jól megrázni" dolgot a jogszabály büntetni. Így nem marad más mind idegekkel bírni a gyermeked játékát.

Legjobb lenne ha mindig mindent leírnál - napi/heti rövid napló, mert akkor a gyámügy látná a folyamatot.

Mielőbb beadni a gyermekelhelyezés iránti pert a bíróságra, és már a keresetben kérni az ideiglenes intézkedést.

Egy 14. éves gyermeket már megkérdez a bíróság melyik szülőnél akar lakni, a kisebbik dolgában "harc" lesz majd.

Ha esetenként tényleg a nagyobbra van bízva a tesó, akkor a te dolgod hogy a fokozott felelősségtudatot kiépítsd benne, vagyis hogy a testvérére megkülönböztetett figyelemmel kell lennie.

"Mona"

monalisa1 # 2009.11.20. 17:05

kalamyka2

Betegség stb. esetén a külföldi munkaviszony alapján az ottani táppénzt a munkavállaló bankszámlájára utalják - a bank a bíróság kérésére köteles infomációval szolgálni.

Tehát irány a bíróság és kezdeményezni a t.díj összegének felülvizsgálatát - de csak a kereset beadásától visszamenőleges 6 hónapra kérhető, a többi mint esetleges különbözet "érdektelenség" címén elveszett...

Végül is csak eldől a beteg/rokkant további sorsa, ennek alapján a t.díj további összege is.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.20. 17:06

kalamalyka2...

kalamalyka2 # 2009.11.21. 08:57

Köszönöm Monalisa!

Nem tudom pontosan hogy mióta, de biztosan több mint másfél éve történt a baleset. Gondolom táppénz az 1évig járt. Na nem biztos, hogy jól tudom.

Hihetetlen számomra hgy egy balesetben rokkant, munkaképtelenné váló ember ne kajon utánna valamilyen juttatást. A munkahelyről idköben elbocsájtották.
Ezt szerettem volna megkérdezni, hogy ha a kliensem bemegy a bíróságra kérni a már megállapított gyt letiltását (most ne beszéljünk a visszamenőlegesről pl) akkor a bíróság fogja-e vizsgáli honnan kap pénzt a kötelezett??? bankszámlaszám sem áll a rendelkezésre. Vagy esetleg felszólítja őt, hogy nyilakozzon???

A letiltás kéréséhez nem kell tárgyalás....

cicababa # 2009.11.21. 09:36

Tisztelt Fórumozó Szakértők
Egy lejjebb levő bejegyzésben kértem tanácsot, sajnos senki sem válaszolt rá. Pedig nagyon fontos lenne a segítség. Ki szeretném annyival egészíteni a lenti kérdést, hogy ha az anya azt állítja, hogy ő nem kapott határozatot, és mivel eddigiek során meg sem jelent soha , és pszihogushoz sem vitte el a kisgyereket, azért azt mondja, hogy hiába megyünk el sokszáz km-t, ő nélküle nem hozhatnak határozatot, tehát jogilag hiába van határozatunk nem tehetünk őszerinte semmit. Ha viszont mi nem megyünk akkor majd az jön ki, hogy nem is akartuk. NEm beszélve a mellékes fenyegetésekről.
Mit tehetnék vajon? Mi a helyes jogi út? -
Ha tudnának segíteni az nagyon jó lenne.
Köszönettel.nagymama

Grád András # 2009.11.21. 19:31

Kedves Cicababa!

"Értesítettük az anyukát, az időpontról sms-ban, 24 órával előtte. Eddig semmilyen levelet nem vett át a gyámügytől."

Az anyuka "értesítése nem az Önök dolga, a gyámügy határozata alapján köteles a kapcsolattartást az ott megjelölt időpontban biztosítani. Ha sokat kellene utazniuk, érdemes előzőleg a gyámügytől megkérdezni, hogy kézbesítettnek tekinthető-e a határozat, mivel a második nem kereste jelzés után ilyennek tekinthető, jogerőre emelkedik, és a gondozó szülő bírságolható, ha nem biztosítja a kapcsolattartást. Ha bírságoltatni akarják, oda kell menni, és ha nincs otthon vagy nem akar ajtót nyitni, sajnos rendőrt kell hívni, hogy maradjon jegyzőkönyvi nyoma a történetnek, ennek alapján jön majd a bírságolás. De mindez sajnos az esetek zömében elég macerás, a gyámügy nehezen szánja rá magát a bírságolásra stb. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.11.21. 20:37

kalamayka2

Talán kérdezd Grád András Tanár Úrat, hogy a jelen tényállás esetén mi is a bíróság hozzáállása a dologhoz.

Én csak annyit, hogy amennyiben leszázalékolták/rokkantosították a hölgyet akkor a német társadalombiztosítótól és/vagy az ottani nyugdíjintézettől havonta kell hogy kapjon ellátást. (Vélelmezem, hogy Németországban tartományonként lehet hogy más és más a jogszabály, az eljárás., erről bármelyik német magyar honlapra írva bizonyára valaki készséggel tájékoztat.)

Javaslom megindítani a pert és a bíróság kérdéseire a hölgy valótlant/kitérőt csak nem mondhat... (Ha mégis, nos a bírónak jogában áll mérlegelni és annak alapján meghatároznia továbbaikra nézve egy t.díj összeget - ha sérelmezi az alperes, legkésőbb a fellebbezési tárgyaláson muszáj lesz "megnyílnia".)

"Mona"

kalamalyka2 # 2009.11.22. 13:50

Köszönöm Monalisa.

Nem Németországról van szó.
A leszázalékolás szerintem itt történt mert táppénz lejártát követően apuka arról értesült, hogy a munkaviszonyát az exnek megszüntették. Folyamatos , kezdettől való kórházi ápolása, rehabiltálása Mo-on folyt/folyik.

Még valami, talán lehet segít, lehet nem.....

Ha lejárt a táppénz akkor az orvos kezdeményezi/indítja el a leszázalékolást vagy a paciens??? Vagy az csak javasolja? Nem tudom elképzelni hogy valaki ellátatlanul maradjon ha munkaképtelen.

Akkor pedg ex nem mond igazat, hogy kibujjon a fizetés alól (annyi gógyija nincs, hgy úgyis behajtják rajta...). Annyira tanácstalan vagyok, csődöt mondott a segítőkészségem. Nem tudok okosat javasolni ez ügyben úgy érzem. Lehet, hoyg nem is tudok mindent, és ezért ilyen kilátástalan....

(fut a kérdésem itt a munkajog... rovatban is véletlenül, bocsánat)

kalamalyka2 # 2009.11.22. 14:06

Talán kérdezd Grád András Tanár Úrat, hogy a jelen tényállás esetén mi is a bíróság hozzáállása a dologhoz.

Grád András Tanár Úr!

Kérem segísen az alantabb leírt kérdésemben!

Grád András # 2009.11.22. 15:13

Kedves kalamalyka2!

Ha már megszólított (amivel szerencséje is volt, mert nagyon sok a munkám, baromi eshetőleges, mikor tudok feljönni), a válasz a kérdésére: A tartásdíj megállapítás alapjául szolgáló körülmények megváltozása esetén a tartásdíj módosítását lehet kérni. Ha a kötelezett viszonyai vélhetőleg megváltoztak, a bíróság felhívja, hogy igazolja az utolsó egy évi jövedelmét, és egyéb bizonyítást is lefolytathat. Szóval általában elég jól kiderül, ki miből/mennyiből él, a vagyoni viszonyai pl. a környezettanulmányból jó közelítéssel kimutathatóak stb. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kalamalyka2 # 2009.11.22. 15:51

Nagyon szépen köszönöm.

Grád András # 2009.11.22. 16:00

Nincs mit!

cicababa # 2009.11.22. 20:31

Tisztelt Tanár Úr !
Köszönöm válaszát Valójában nem jogerős határozattal is kérhettem volna segítséget? Azt mondta, hogy ő semmilyen levelet nem kapott, ami a határozatban szerepel is. Csakhogy éppen ma vettem észre, hogy a határozatban is a régi címe szerepel, és már biztosan nem oda van bejelentve, hanem az új címre, tehát akkor joggal mondja , hogy nem is az a címe. Onnantól kezdve újra kezdik ha kéri egy új határozat meghozatalát? -és ismételt jogerőre való emelkedést, ami már beleesne a téli szünetbe, holott már addigra itt lehetett volna.Másfél éve bújik ki minden kiskaput kihasználva büntetlenül, soha meg nem jelenve, és a jog mégsem a bajban levő gyereket képviseli, hanem azt az anyát....aki..még a pszihológust is elküldi a melegebb éghajlatra, és arra hivatkozik, hogy nem ugyanabba a megyébe kell vinnie ahova be van jelentve.
És ennyi. Itt mindent megtehet mindenki, csak közben elfeljtkeznek a kisgyerekről.
Köszönettel:

kurusa.ani # 2009.11.23. 12:11

Üdvözletem mindenkinek!
Olyanban szeretnék segítséget kérni, hogy tegnap az apukától rendőrrel kellett a kislányt elhozni, mert nem volt hajéandó a végzés ellnére visszaadni. Ez mit von majd maga után az újra beadott perben, amit én adok be a láthatás csökkentése miatt(jelenleg minden hétvégén ott van a kislány)?Illetve ha az apa rendszeresen késik heteket a gyerektartással, akkor én mit tudok tenni, ez okból mewgtagadhatom-e tőle a láthatást, addig mig nem fizet? Sajnos rá vagyunk szorulva arra a kicsi pénzre is amit vállalt.
Köszönöm a segítséget!

atomanti # 2009.11.23. 14:34

Kedves Mindenki!

Szerencsére a mi gondunk megoldódott, ennek ellenére renszeresen olvasgatom a topicokat.

Sok helyen olvastam, hogy ha a gondozó szülő nem adja oda a gyereket amikor kell, stb., akkor rendőrt kell hivni.

Namármost, nekünk annó kb 20-30 percig kellett könyörögnünk a telefonba mire kijött a rendőr.
Arra hivatkoztak, hogy ez nem az ő dolguk és erről az ügyvédünk is megerősített.

A rendőrség az önkormányzathoz, gyámügyhöz, illetve a családsegítőkhöz irányított és csak azzal tudtuk meggyőzni, hogy végül kijöjjön, hogy hétvégén az előbb említettek nincsenek.

Ezért csak egy tipp, ha valaki hasonlóan járna a rendőrökkel: nagyon kedvesen, kérve, már majdnem könyörögve, hogy nem a balhé miatt, de ez már nem az első eset és valami papírka kellene, merthát kit kérjek meg tanunak, engem nem ismernek itt...stb-stb.
Nálunk bejött, nagyon rendes volt a kiérkező járőr. :)

atomanti # 2009.11.23. 14:35

Kedves Mindenki!

Szerencsére a mi gondunk megoldódott, ennek ellenére renszeresen olvasgatom a topicokat.

Sok helyen olvastam, hogy ha a gondozó szülő nem adja oda a gyereket amikor kell, stb., akkor rendőrt kell hivni.

Namármost, nekünk annó kb 20-30 percig kellett könyörögnünk a telefonba mire kijött a rendőr.
Arra hivatkoztak, hogy ez nem az ő dolguk és erről az ügyvédünk is megerősített.

A rendőrség az önkormányzathoz, gyámügyhöz, illetve a családsegítőkhöz irányított és csak azzal tudtuk meggyőzni, hogy végül kijöjjön, hogy hétvégén az előbb említettek nincsenek.

Ezért csak egy tipp, ha valaki hasonlóan járna a rendőrökkel: nagyon kedvesen, kérve, már majdnem könyörögve, hogy nem a balhé miatt, de ez már nem az első eset és valami papírka kellene, merthát kit kérjek meg tanunak, engem nem ismernek itt...stb-stb.
Nálunk bejött, nagyon rendes volt a kiérkező járőr. :)