Gyerektartás és láthatás

trigi # 2009.08.17. 20:06

kedves grád úr
köszönöm a válaszát
trigi

ObudaFan # 2009.08.17. 18:12

Egyrészről a kapcsolattartást rendezni kell: ha 2 évnél régebben volt rendezve, akkor a gyámhatóság, ha nem, a bíróság módosíthat rajta. Ilyen módosítás hiányában a kapcsolattartásra jogosult személy a gyámhatóságtól kérhet végrehajtást. Másrészt 1 éves tartózkodáson túl a különélő szülő beleegyezése hiányában csak a magyar bíróság hozzájárulásával lehet a gyermeket külföldre költöztetni, ennek megsértése esetén a gyermek hazahozatalát kérheti a különélő szülő.

Gabesz12 # 2009.08.17. 15:14

Szép napot minden fórumozónak!
Május végén kértem tanácsot, s megint itt vagyok. :-(
Meglepetésszerűen értesültünk arról, hogy párom volt neje szeptembertől Németországba költözik a gyerekekkel, ott fog dolgozni, és a gyerekek iskolába járni. Ezt a nagyobbik árulta el, aki nem akar menni, de még 14 sincs, ergo azt hiszem ő nem hozhat ilyen döntést.
Természetesen az apa nem lett megkérdezve, sem beleegyezése kérve, sőt, nem is tudhatna róla eddig.
Az anya és a két gyerek is kettős állampolgárok. Odakinn is van bejelentett lakásuk, és a gyerekek is oda is be vannak jelentve. Ennek ellenére azt hiszem ezt nem teheti csak úgy. A párom jelenleg őrjöng, ha kiviszi őket, akkor szándékai szerint megy és hazarabolja őket vissza, de ez ugye mégsem járható. Az elmúlt időben nagyon jó kapcsolat volt a gyerekekkel, párom azt gondolja, hogy ez a végső bosszú, hogy egyáltalán ne láthassa őket, és végleg elszakítsa tőle a gyerekeit.
Segítséget kérnénk, mik a törvényes lehetőségek, költözhet-e vagy nem, mi lenne a láthatással, gyerektartással, vissza lehet-e hozatni őket, és egyáltalán melyik ország bírósága illetékes????
Nagyon köszönöm előre is!

Grád András # 2009.08.17. 14:43

Kedves Trigi!

A letiltás a létező legegyszerűbb módszer, különösen, hogy a munkáltató készfizető kezesnek minősül, nem is értem, eddig miért nem kérte. Ha nincs munkahelye, akkor viszont az ingó vagy ingatalna végrehajtás, illetve ha ez se vezet eredményre, a feljelentés tartásdíj fizetésének elmulasztása miatt. Itt ha kifizeti a hátralékot, megússza, ezért a legtöbben inkább fizetnek, mintsem hogy a sitire menjenek. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

trigi # 2009.08.17. 14:19

sziasztok
pár hónap elteltével sajnos újabb kérdésem lenne:
április végén jogerősen megítélték a gyerektartást(fizetés 20%-a,minimum 10 ezer ft+havi 5 ezer ft hátralék törlesztése)minden hónap 15.-éig.
május-június hónapban a 10+5 ezer forint határidőre mgérkezett,de júniusban már csak 10 ezer ft-t küldött,azt is 16.-án.az 5 ezer ft máig nem érkezett meg.
ebben a hónapban meg még semmit nem küldött.
az általa megadott telefonszám téves,így elérni őt nem tudtam,és ő sem szólt hogy mi az oka a késedelemnek.
június 16.-án reggel bíróságra levelet írtam,hogy tiltsák le a fizetéséből a gyt-t,és a 120 ezer hátralékot hajtsák be rajta.
az lenne a kérdésem,hogy gyakorlatban mik az esélyeim arra,hogy akár a hátralék,akár a rendes gyt összege megérkezzen.
ha nem tudják behajtani,akkor mi fog történni?
gondolom a fizetésből való letíltás egyszerűbb dolog...???
válaszokat előre is köszönöm
trigi

monalisa1 # 2009.08.16. 21:26

A fizikai bántalmazás okot adhat arra, hogy ha véglegesen nem is, de időlegesen korlátozzák az apa láthatási jogát.

Persze tudokolni fogják minek okán csattant el az apai pofon?!

A végén nehogy róka fogta csuka helyzetbe kerüljenek...

Gyoresz # 2009.08.16. 20:56

Köszönöm szépen a gyors választ!
Hát akkor nincs más hátra bíróságra megyünk. Most okos volt a fiam,
és előrelátó, miután elverte az apja,kihívta a rendőrsséget a gyerek. Felvették a jegyzőkönyvet,ez talán elég lesz a bíróságon?

Mafffia # 2009.08.16. 20:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy 4 hónapos kislányom. Az édesapja még a terhesség elején elhagyott minket, majd a szülés előtt jelentkezett, hogy „igényt tart“ a gyermekére. Megeggyeztünk, hogy az anyakönyvi kivonatban szerepelhet, mint apa, de a kislány az én nevemet kapja. A tartásdíjban szóban egyeztünk meg.
A kérdésem az lenne, hogy ha férjhez megyek, és a férjem szeretné a nevére venni a lányom ahhoz kell-e az apa beleegyezése? A másik, hogy a volt párom és köztünk 200km távolság van. Mikor jön el az az idő, amikor elviheti a gyermeket magával és, ha nem akar menni a lányom, akkor mi a teendő?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mafffia

monalisa1 # 2009.08.16. 19:13

Javítva: szüntesse...

monalisa1 # 2009.08.16. 19:12

Az apa a gyermek nagykorúságáig - bizony esetben azon túl is - köteles fizetni a t.díjat - ha megy a gyermek ha nem. Azonban hogy menjen a gyermek azt az anyának kell elérnie, különben a gyámhatóság bírságolhatja őt.

Szóval előfordulhat, hogy a láthatás idejére éppen jobb programja adódik a gyermeknek (...), de az elmaradást pótolnia kell a két láthatás idején belül. Ez van, vagyis az anyának ezt is meg kell értetnie a gyermekkel.

Amikor majd felsőfokú tanulmányok lesznek és a láthatás csak döcögve - vagy egyáltalán se, az apa kérheti a bíróságot, hogy érdemtelenség címén szüntettese be az ő fizetési kötelezettségét.

"Lisa"
laiksu hozzászóló

Gyoresz # 2009.08.16. 18:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!!!

16 évvel ezelött 1993-ban mentem elöször férjhez, 1993-ban megszületett gyermekünk. 1996-ban megromlott a házasságunk,a férjem aggressziója miatt,elváltunk. A gyerekelhelyezésben úgy egyeztünk meg, hogy a gyerek nállam marad. Két hetente hétvége és minden szünet fele illeti meg az apát. Ezt azóta be is tartjuk. Viszont itt jön a probléma a fiam már nem akar menni az apjához, bántalmazta Őt is legutóbb. Nappalin tanul.
Szeretnénk tudni, hogy meddig kötelezheti az apja, hogy hozzá menjen a köteles időkben?

ObudaFan # 2009.08.16. 16:08

A foglalási jzk-n a következő részletezés van: 250 000,–tőke, 200 000,–kamat, 3 000,–illeték, 14 590,–munkadíj, 7 295,–ktg átalány, 45 300,–jutalék, 1 000,–ált.ktg.át.

Meg lehet próbálni egy vh. kifogást, ha még nem telt le a 15 nap. Bár olyat is láttam már, hogy a végrehajtó által használt szoftver írta a kamat sorba a nem kamatjellegű követelést. De megpróbálni talán érdemes.

A hat hónappal kapcsolatban:Is­merőseim közt van olyan, aki azért nem tud mit kezdeni az elvált férjével, mert 6 hónapon belül mindig utal valamilyen összeget. Akkor ez mire vonatkozik?

Ezt tőlük kell megkérdezni.

Sajnos a volt feleséggel lehetetlen egyezkedni,miután így kicsalta a házrészt, nyeregben érzi magát.Más megoldás nincs?

Nincs. Ha lenne is tartásdíjról lemondó megállapodás, az is érvénytelen lenne bírósági, agy gyámhatósági hozzájárulás nélkül. Ezt egyébként az okiratszerkesztő ügyvédnek is tudnia kellett volna. Már ha egyáltalán ő tudott a tartásdíjról lemondásról.

Említi a sorrendet: bankszámla, munkabér, ingóság,ingatlan­.Nálunk miért rögtön a kocsival kezdték?Következhet még ez után a bankszámla, és a munkabér is?

Ez a sorrend nem kötelező, csak tipikus. A végrehajtónak addig kell dolgoznia, amíg a teljes követelés kiegyenlítésre nem kerül.

Mafffia # 2009.08.16. 16:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy 4 hónapos kislányom. Az édesapja még a terhesség elején elhagyott minket, majd a szülés előtt jelentkezett, hogy "igényt tart" a gyermekére. Megeggyeztünk, hogy az anyakönyvi kivonatban szerepelhet, mint apa, de a kislány az én nevemet kapja. A tartásdíjban szóban egyeztünk meg.
A kérdésem az lenne, hogy ha férjhez megyek, és a férjem szeretné a nevére venni a lányom ahhoz kell-e az apa beleegyezése? A másik, hogy a volt párom és köztünk 200km távolság van. Mikor jön el az az idő, amikor elviheti a gyermeket magával és, ha nem akar menni a lányom, akkor mi a teendő?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mafffia

sziszka69 # 2009.08.16. 10:52

Köszönöm a gyors választ.
A foglalási jzk-n a következő részletezés van: 250 000,-tőke, 200 000,-kamat, 3 000,-illeték, 14 590,-munkadíj, 7 295,-ktg átalány, 45 300,-jutalék, 1 000,-ált.ktg.át.
A hat hónappal kapcsolatban:Ismerőseim közt van olyan, aki azért nem tud mit kezdeni az elvált férjével, mert 6 hónapon belül mindig utal valamilyen összeget. Akkor ez mire vonatkozik?
Sajnos a volt feleséggel lehetetlen egyezkedni,miután így kicsalta a házrészt, nyeregben érzi magát.Más megoldás nincs?
Említi a sorrendet: bankszámla, munkabér, ingóság,ingatlan.Nálunk miért rögtön a kocsival kezdték?Következhet még ez után a bankszámla, és a munkabér is?

ObudaFan # 2009.08.16. 10:10

A tartásdíjról lemondás még az ügyvéd által ellenjegyzett okiratban is semmis lett volna a gyámhatóság, vagy a bíróság hozzájárulása hiányában. Ilyenkor bírósághoz célszerű fordulni egyezségi kísérletre idézés iránt, és az ilyen megállapodást jóváhagyatni.

Hallottunk egy olyan „lehetőséget“, hogy ha fél éven belül bármilyen összeget utalunk, akkor az ex nem kérhet végrehajtást.Igaz ez?

Nem.

Ha nem így van, mire számíthatunk?

Sorrendben: bankszámla, munkabér, ingó, ingatlan. De legalább a folyamatos tartásdíjat célszerű lenne fizetni, hogy ne legyen büntetőeljárás belőle.

A végrehajtó által kiküldött foglalási jegyzőkönyvön a 250 000,–os tartozásra 200 000,–os kamatot állapítottak meg 5 hónapos tartozásra. Jogos az ilyen nagy mértékű kamat?

Kamatnak az biztos sok lenne, de szerintem ez nem csak kamat, hanem a végrehajtási költség is, meg kell nézni a végrehajtó kimutatását. Úgy meg már lehet reális. Ha mégsem az, akkor a végrehajtó általi közléstől 15 napon belül lehet kifogással fordulni a bírósághoz.

sziszka69 # 2009.08.16. 09:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársamat előző házasságából két gyermek után kötelezték gyermektartás megfizetésére.
Egy darabig ezt fizettük is, de aztán egy szóbeli megállapodást követően az ex-feleségnél hagyott fél ház ellenében nem kellett volna egy jó darabig gyt-t fizetni.Sajnos az ügyvédnél aláírt papír csak a tulajdonjog átruházásáról szól, és egy szó sincs benne a gyt-ról. (Hiba volt aláírni, de ezen már kár keseregni.) Mi tartottuk magunkat a szóbeli megállapodáshoz (nem fizettünk), és a volt feleség végrahajtást kér, de nincs miből.Hozzátartozik még a történethez, hogy pár évvel ezelőtt, még a házasság idején a párom 2 millió HUF-os örökségét is beletette az említett házba, a feleségnek semmilyen jövedelme nem volt.
Hallottunk egy olyan "lehetőséget", hogy ha fél éven belül bármilyen összeget utalunk, akkor az ex nem kérhet végrehajtást.Igaz ez?Ha igen, kérnék egy törvényi hivatkozást.
Ha nem így van, mire számíthatunk? Ingatlana, ingósága nincs a páromnak,a jövedelme minimál bér.A volt feleség az ígérete ellenére a gyerekek láthatását is megtagadja a nem fizetésre hivatkozva.
Még egy kérdésem lenne.
Páromnak volt egy autója, amit a bank nemfizetés miatt már visszavett.Erre az autóra kért az ex végrehajtást.
A végrehajtó által kiküldött foglalási jegyzőkönyvön a 250 000,-os tartozásra 200 000,-os kamatot állapítottak meg 5 hónapos tartozásra. Jogos az ilyen nagy mértékű kamat?
Válaszát előre is köszönöm:Sziszka69

kisa6 # 2009.08.16. 09:32

T.Tanár úr!
Köszönöm a választ,reméljük,hamar vége lesz ennek az egésznek..

Grád András # 2009.08.15. 18:49

Keddves Kisa6!

Ha nem jelenik mega vizsgálaton, és utólag sem menti ki magát, a bíróság ezt a terhére értékeli a mérlegelésénél. Nem lesz összesen kettőnél több lehetőség a megjelenésre, úgyhogy nem húzható a végtelenségig, nyugalom! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisa6 # 2009.08.15. 15:50

T.Fórumozók!
Hétfőn elmentünk párommal,gyermekével pszich.orvosi vizsgálatra.A negyedik fél /anyuka indok nélkül/el sem jött.A doki a páromtól kérte el a tel.számát,mert a leveleket sem vette át.Hétfőn állítólag bemegy ő is.Meglátjuk.Mivel nem hajlandó az együttműködésre itt sem,úgy gondoljuk,/eddig közös a szülői fel.jog/kérni fogja párom a kizárólagos felügyeleti jogot.Örülhetne,hogy kap még egy esélyt,a megjelenésre,bár nem hisszük hogy elmegy.Kérhető ez,és még meddig kell húzni ezt az egészet?Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.08.14. 12:16

Hacsaknem ezek különvagyonok voltak, akkor a házasság idején szerzett összegek egymásnak való oda-vissza adása követelést nem alapoz meg. De hogy mit írtákl alá, azt meg nem tudhatjuk.

rudolfgallery # 2009.08.13. 22:20

Tisztelt Tanár Úr! Kedves fórumtársak.

Volna még egy szelidke kis kérdésem:
Házasságom idelyén a feleségem adott nekem egy bizonyos pénzösszeget, volt hogy én is neki... Válásunkor pedig a kért összeget ő már tartozásként említí és erre tart.elism.dok.-mot tett elém az ügyvédjénél amikor a válóperi papírokat intéztük.
Mivel alapvetően becsületes , tisztességes ember vagyok ezért, azt aláírtam.
Most bíróságon keresztül szeretné vissza kapni a pénzét! Igen ám de, a váláskor kimondott ítélet szerint (végzés)-ben ez nem szerepel. Sőt semmiféle követelése nem volt felém.

Hogy is van ez?

Tico # 2009.08.13. 10:35

Értem Wasp!

Csak annyi baj van az egésszel, hogy velem maradt két nagy lány a kicsi pedig az anyával. Ha együtt lehetne a 3 gyerek engem se érdekelne a távolság. Természetesen velem legyen mind 3 gyerek!

_Wasp_ # 2009.08.13. 10:29

aki elköltözött, az viseli a kapcsolattartás terheit. (különösen, ha ő a kapcsolattartó szülő - merthogy a kapcsolattartás költségeit elsősorban ő viseli)

Igaz ez, hacsak más nincs egy határozatban vagy megállapodásban, és ekkor neked sehova nem kell vinni a gyermekeket, tehát a különélő szülő dolga ennek intézése.

(én pl 150 km-ről hozom viszem a lányom, és nem okoz semmiféle gondot. Ez a világ legtermészetesebb dolga.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.13. 10:27

aki elköltözött, az viseli a kapcsolattartás terheit. (különösen, ha ő a kapcsolattartó szülő - merthogy a kapcsolattartás költségeit elsősorban ő viseli)

Igaz ez, hacsak más nincs egy határozatban vagy megállapodásban, és ekkor neked sehova nem kell vinni a gyermekeket, tehát a különélő szülő dolga ennek intézése.

(én pl 150 km-ről hozom viszem a lányom, és nem okoz semmiféle gondot. Ez a világ legtermészetesebb dolga.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.13. 10:27

_Wasp_

és felesleges megoldása