Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2010.01.09. 11:28

Dr. Regász Mária
ügyvédnő
1137 Bp., Szent Istvár krt. 12. I/5.
06-30-381-8350

derill@t-online.hu

zoltan01 # 2010.01.09. 16:15

Köszönöm!
Ítam neki.

Remélem nem romlik tovább a helyzet.
Üdv. Zoltán

monalisa1 # 2010.01.09. 16:44

Ahogy cseperedik a kislány úgy változnak a láthatás/kapcsolattartás mindenkori körülményei - a volt feleséged nem dughatja a fejét homokba.

A "diktálásról" meg eleve le kell szoknia., nem vagy már a férje., a gyermek köt benneteket "csupán" össze - igaz jó ideig még.

sziszi01 # 2010.01.12. 08:49

Tisztelt ügyvédek!

Szertném megkérdezni, hogy az apának ill. a nagyszülőknek milyen láthatási jogai vannak?

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2010.01.12. 10:51

Hát ez igen sok mindentől függ. Mekkora a gyerek, milyen magatartást tanúsítanak felé az apuka, a nagyszülők, stb.

ObudaFan # 2010.01.12. 10:54

Hát ez igen sok mindentől függ. Mekkora a gyerek, milyen magatartást tanúsítanak felé az apuka, a nagyszülők, stb.

Csepke778 # 2010.01.13. 17:25

Kedves monalisa1!
Köszönöm a válaszod, utána nézünk.
Az hogy nincs pénzünk új cipőre nem igazán igaz, mert eddig is megvettük neki, ezek után is megfogjuk, nem nézzük tétlen, úgy alakítjuk hogy ki tudjuk segíteni a lányt, csak bosszantó egy idő után, hogy akkor mire a tartásdíj, és ha látja az ex, hogy megvesszük, annál inkább nem költ a gyerekre?!?! Még1x köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.13. 17:52

Igen, annál inkább nem költ a gyermekre...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.13. 17:55

A kislány bizonyára meg tudja mondani hogy általában mire folyik szét a t.díja amit az anyja felvesz., egy 12 éves lánynak már nyítva van a szeme.

mano2000 # 2010.01.14. 16:27

Szép jó napot mindenkinek!

A múlt héten fejeződött be a volt férjemmel a gyermektartási perünk.6 hónapra visszamenőleg kell neki megfizetni az elmaradásokat is.A problémám az,hogy elfelejtettem kérni a bíróságot,hogy tiltsák le a fizetéséből a megítélt összeget.
A kérdésem az lenne,hogy van e arra lehetőség,hogy utólag kérjem a letiltást?Ha van,akkor mi ennek a menete?
A választ előre is köszönöm!
Tisztelettel
mano2000

buxa31 # 2010.01.15. 15:04

üdvözlöm! Gergö vagyok! az én problémám a következö! Van egy kislányom,az ex élettársamtól! de 2009 szeptemberétöl nem élek már velük,mert nagyon megromlott kettönk között a kapcsolat! 2.5 évig németországban dolgoztam,szépen kerestem,a pénzem85%-át minden hónapban haza adtam! de a drága exasszonyom még a tb.betegbiztosításomat sem fizette ki 2 éven át,amit persze most tudtam meg! most bíróságra adta az ügyet,és gyerektartást követel! de nekem nincs munkám,megismertem egy nöt,és vele élek németországban,hivatalos bejelentett lakcímen! Ès a külföldön élö magyar állampolgár vagyok! a magyarországi címem megszüntettem! Azt szeretném kérdezni,hogy ha nincs munkám és ezt a munkaügyböl kiadott papírral igazolni tudom,akkor tud a magyar bíróság kötelezni engem arra,hogy igenis fizessem a gyerektartást? vagy esetleg a magyar bíróság kiadattathat engem németországból,ha én már hivatalosan németországban élek? Ès egyálltalán köteles vagyok megjelenni a magyar bíróságon? köszönettel.: Gergö.

monalisa1 # 2010.01.15. 15:43

Alapból nem az lényeg hogy valakinek legyen munkája/jövedelme, hanem hogy a bíróság által megállapításra kerülő t.díjat havonta rendjén teljesítse - az hogy miből az már legyen az ő dolga/gondja.

Igen, a magyar bíróság által megállapított t.díjat "kiközvetíthetik" a külföldön élő apának., az esetleges nemfizetés számtalan problémát vethet fel - jogilag is.

Tehát reméljük odakint mielőbb el tudsz helyezkedni, illetve "akármiből is" de fogod fizetni a t.díjat.

A mindenkori havi összes jövedelem alapján állapítják meg a t.díj összegét, egy eltartandó gyermek esetében 15-25% között.

Ha nem jössz haza a tárgyalásra ez csak nehezíti de nem akadályozza a bíróságot abban, hogy "ex has" megállapítson egy havi összeget., a gyermek mamája majd bizonyára elmondja hogy előzőekben "ömlött" tőled a pénz...

Egy pici baba utn fizetendő t.díj 20-40 eFt körül reálisnak mondható - hiszen a gyermek valós szükségletét veszik figyelembe és nem az anya kapzsiságát...

Az évek múltával és ahogy a gyermek növekszik a t.díj felülvizsgálata megtörténhet, ez éppen úgy vonatkozhat arra is, ha az új párkalcsolatból netán egy ujabb gyermeked születne - akkor már őróla is gondoskodnod kell, vagyis kérheted a bíróságot hogy mérsékelje a t.díj összegét.

Minden jót, valamint ha rendben fizetsz/utaltatsz, senki nem fog piszkálni.

Természetesen a jelenlegi baba anyukáját le kell állítani a realitástól való elrugaszkodástól - mármint ami a kereseti kérelmében fog majd szerepelni.

Ha úgy látod ügyvédet megbízhatsz aki távollétedben is eljár a per során, akivel akár e-mailban is tarthatod a kapcsolatot majd.

Ügyvédet akár találsz majd itt a Jogi Fórumon - a balra lévő menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.01.15. 15:46

Se kiadattatni nem fog. sem megjelenni nem vagy köteles, de megítél tartásdíjat, és azt be is hajtják rajtad.

buxa31 # 2010.01.15. 15:57

köszönöm a választ! de nekem azt mondta a munkaügy is és az adóhivatal is,hogy németországban ha nincs keresetem,akkor nem tudnak kötelezni engem a gyerektartás fizetésére,amig nincs melóm. és azt hogy ha a volt élettársam gyerektartást akar tölem kapni,akkor itt kell neki németországban bírósághoz fordulni neki,mert én itt élek,és ezt ügyvéd is mondta! tudna ezzel kapcsolatban valamit mondani? és ha lesz is munkám,németben,az itteni törvények szerint csak akkor kell fizetnem gyerektartást,ha a keresetem 1400 euro felett van,ennyi pénz ugyanis a német törvény szerint mindig meg kell hogy maradjon a megélhetéshez. kérem,válaszoljon! nagyon köszönöm kedvességét!

_Wasp_ # 2010.01.15. 17:04

kiváncsi lennék (bár fogalmam sincs kivel beszéltél, csak találgatok) honnan és mennyire ért a német munkaügyi ügyintéző, és a német adóhivatali adminisztrátor a magyar jogszabályokhoz. Szerintem semennyire.

(rád a magyarországi jogszabályok fognak vonatkozni.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

eSZeM # 2010.01.15. 17:50

Kedves mano2000!

Szerintem ha látsz rá lehetőséget, hogy önként teljesíti a megítélt tartásdíj fizetését, akkor nem kellene még a munkáltatót belekeverni. Egyes helyeken nem nézik jó szemmel, ha a munkavállalónak "ügye" van.
Az eléggé elítélendő, hogy fél évig semmivel nem járult hozzá a gyermek eltartásához, de talán a bírósági kötelezés jobb belátásra téríti.
Ha mindezek ellenére nem fizet, akkor szerintem egy kérelmet kell írnod a bíróságnak, csatolni a tartásdíjról szóló határozatot, megnevezni a munkahelyét címmel együtt és kérni a munkabérből történő letiltást.

monalisa1 # 2010.01.15. 19:34

buxa31

A gyermek lakhelye szerinti városi bíróság fog eljárni a t.díj összegének megállapítása ügyében - akár megjelensz a tárgyaláson akár nem.

Ha valamely okból nem teljesíted a bíróság által elrendelésre kerülő fizetési kötelezést - nos megteheted, de ez rád nézve jogkövetkezménnyel jár: kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény. A tartozás egyre csak halmozódni fog, a bírósági végrehajtó az életed során előbb-utóbb csak utolér és akkor a majdani vagyonodból- netán akár még a majdani nyugdíjból is eszközölhet leemelést.

Az apa akár a saját kárára is köteles fizetni a t.díjat, elvégre a gyermek gondozásához, neveléséhez pénzre van szükség, évtizedeken keresztül...

Szóval mindenek előtti a t.díj fizetése.

"Mona"
laikus hozzászóló

HuNTeR # 2010.01.17. 07:27

T. Fórumozók!
3 évvel ezelőtt szakadt meg a házasságom (elköltöztem), onnantól számítva még kb. 8 hónapig tartott a válás. Ezalatt rendszeresen fizettem havi 50e gyerektartást, és megvettem pl gyerekbútort, egyebet - jelentős összegben. A kislányom a költözéskor 1 éves volt, most 4.
A per során letiltattak a fizetésemből "20% de min.50e" gyerektartást (a bírónő kétszer is visszakérdezett, hogy tényleg letitatják-e, hiszen addig is fizettem).
Két éven át csak a végzés szerint heti 2x1 órában láthattam őt, a lakhelyén, és nem vihettem el sehova, csak a ház előtti játszótérig. A 3.év betöltése után már nálam tölt minden 2.hétvégét, meg a szünidők felét - de 3 év alatt egyetlen alkalommal sem engedték többet, mint amit a végzés előírt.
A volt feleségem és új párja gyakran altatják a kislányomat a közel lakó gazdag és ráérő nagyszülőknél (pl. jelenleg is már két hete - mert kórházban van az anyja).
Kérdés: Nem volna jobb ilyen időszakokban az apjánál is legyen (van itt szobája, szereti a páromat is)? Ezt kérhetem valahol hivatalosan? Felülvizsgáltathatom a végzést a láthatás szempontjából? (Van még sok kérdésem, de kezdjük ezekkel...)

buxa31 # 2010.01.17. 08:13

üdv.mindenkinek! Hát csak 0nnan gondolom,hogy a német törvények vonatkoznak rám,mert ezt nekem itt németországban,ey neves ügyvéd mondta. És azt is mondta,ha a volt élettársam gyerektartást akar tölem,akkor neki kell kijönni németországba,és itt kell bírósághoz fordulnia,mert én hivatalosan itt élek,és papírjaim sem kötnek magyarországhoz,gondolok itt ( lakcím,személyi igazolvány) stb... félreértés ne essen,én igenis akarom,és fogom is fizetni a tartásdíjat,amennyiben el tudok,helyezkedni,és lesz jövedelmem. Na és persze,ha az édesanyjánál helyezi el a gyermekünket a bíróság! Mert arra is gondoltam,kérem,hogy nálam helyezzék el! mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat! Gergö

Dr.Attika # 2010.01.17. 09:22

Üdvözlöm "buxa31"!
Először is enegedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a "buxa" a 60-as, 70-es években a kurva szinonímája volt, de a könnyen megkefélhető hölgyekre is alkalmazták, tehát nem szerencsés ez a "nikname".

A kérdését illetően: Gyermek tartása a szüő törvény által előírt kötelessége azon túl, hogy ez egy létünkből folyó kötelesség. Ha valaki ennek nem tesz eleget, az akár a büntetőjog szankcióival is rábírható. És ez a szabály független attól, hogy Némethonban lébecol, vagy Magyarországon.

monalisa1 # 2010.01.17. 15:02

HuNTeR

Ameddig az anyai nagyszülők helyettesként megfelelően gondoskodnak a kislányról addig észrevételed nem lehet. Ameddig a végzésben rögzített láthatás is biztosított panaszod nem lehet. Azt hogy az anya ideiglenes távolléte alatt esetleg többet átvállalnál a felügyeletből/gondozásból, nos ez megállapodás tárgya...

Egy 3 éves gyermeknél már lehetne hétközben is 1-2 láthatás - pl. te mész érte az óvodába és azt követően pár óra közös időzés vele. (Ha esetleg nem jár oviba ettől függetlenül a délutánjából már juthatna neked is.)

Próbáld elérni hogy a továbbaikban több időt lehess a kislánnyal., a végzésben lefektetettek nem kőbe vésett dolgok, vagyis az anyának kellő tugalmasságot kellene tanúsítania...

Ha másként nem hát a bírósággal kell újra szabályoztatni a kapcsolattartást.

Ez egyebként időszakonként amúgy is időszerű lehet hiszen ahogy a gyermek cseperedik úgy változnak a körülmények, adottságok.

"Mona"
laikus hozzászóló

mano2000 # 2010.01.17. 16:02

Kedves eSZeM!

Köszönöm a válaszod!
Csak az a bökkenő,hogy nem tudom pontosan a munkahelye címét.Mivel ez a tárgyaláson nem hangzott el,vagyis csak annyi,hogy egy nagykerben dolgozik.
Akkor nekem kell kinyomoznom,hogy hol is dolgozik valójában?
mano2000

eSZeM # 2010.01.17. 16:14

Ha nem tudod, attól még nem vagy védtelen.
Amennyiben a bírósági végzés ellenére nem fizet, az első havi elmaradás után feljelentheted a rendőrségen, ahol majd kiskorú veszélyeztetése miatt indítanak vizsgálatot.
Ez pedig szerintem elég, hogy a bírósághoz fordulj és kérd a munkabérből letiltást. Ők valószínűleg megtalálják a munkáltatót.

Valamit azonban nem értek:
Ha nem nyújtott be keresetkimutatást, mi alapján határozták meg a tartásdíjat?

monalisa1 # 2010.01.17. 18:37

Dr Grád András Tanár Úr, és hozzá hasonlóan az itteni segítő többi jogász is előzőekben részletesen taglalták már, hogy ilyen esetben miként is lehetséges egy bírónak a t.díjat megállapítani keresetkimutatás hiányában is. (Pl. hol és miként él az apa, milye van, valamint mire és mennyit költ stb., szóval "belőhető" az összeg., és ha esetlegesen "túlárazták" őt tuti hogy a következő tárgyalásra vagy a másodfokura már becsatol egy keresetkimutatást, de lehet hogy akkor már nem hisznek neki...)

eSZeM # 2010.01.17. 18:56

Rendben, értem.
Csak arra gondoltam, ha a bíróságon elismerte, hogy van munkahelye, akkor esetleg kötelezően be kell nyújtani a keresetkimutatást. Abból pedig megállapítható, hogy pontosan hol dolgozik.

Esetleg akkor tudnál segíteni a kérdező hölgynek, hogy a munkáltató címének hiányában hogyan kérhetné a tartásdíj munkabérből történő letiltását?