Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.08.12. 20:04

A bíróság valószínűleg úgy értette, hogy 10-re mész a kislányért és 7-re visszaviszed. (Abszurd lenne egy már ekkora gyermeket majd' egész napos szobafogságra kárhoztatni.)

Tehát szervezz a lányoddal közös házonkívüli programot - tetszőleges, vagyis ezen időintervallum közt "tiéd" a leányzó - érezzétek jól magatokat!

Ha az ex tiltakozna, nos citáld be a gyámhatóság elé és próbálják értelmeztetni vele a bírói itéletben foglaltakat.

Aztán amikor már 4-5 éves lesz a gyermek, kérd a bíróságot, hogy a nálad alvás is megvalósuljon - mint számtalan kapcsolattartásos apánál hasonlóan.

"Lisa"
laikus hozzászóló

rudolfgallery # 2009.08.12. 19:52

Tisztelt Grád András Úr!

Köszönöm eddigi türelmét!
Sajnso az említett esetben bírósági határozat van arról,hogy a 2 és fél éves kislányomat kizáról minden második héten szombati napon reggel 10-este 19 óráig az anyja (volt feleségem), lakásán kell,hogy történjen.

Mit tudok ez ellen tenni ha nem vagyok sem kiváncsi az anyjára sem pedig a modortalan stílusára...?

Köszönettel: Rudolf

ObudaFan # 2009.08.12. 19:27

Ha 28 évesen is még tanul, akkor meg kell nézni, hogy miért. Ha azért, mert ellógta a köztes éveket, vagy addig éppen más egyetemet végzett, vagy dolgozott, akkor nem jár neki. Ha viszont nem végezhette addig a tanulmányait, mert pl. beteg volt, járni fog.

Én már próbáltam nagykorú gyereknél érdemtelenségre hivatkozni a kapcsolattartás hiánya miatt, de nem sok sikerrel, viszont nem tartom kizártnak, hogy más bírónál ez átmegy. Meg kell próbálni.

mokuska1975 # 2009.08.12. 16:03

Tisztelt Dr. Grád András ügyvéd úr!
Köszönöm válaszát,még két kérdés.
Meddig húszhatja a tanúlmányait,ha 28 évesen is tanúl akkor is fizetni kell a gy.tartást? Az nem számít,hogy nem tartja a kapcsolattartást.
Üdv:Mókuska1975

_Wasp_ # 2009.08.12. 15:40

ebben az esetben kivételesen nem lenne jobb hagyni az egészet a fenébe?

ha nekik nem kell a tartásdíj, hát nem kell.

Ha mégis előállnak valami követeléssel, akkor úgyis csak 6 hónapra visszamenőleg kérhetik a tartást.

Ha meg pert indít a kérdező, akkor lehet, hogy eszükbe jut a dolog, és még 5-8 évig fizethet.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.08.12. 15:21

Mondjuk éppen bírói letétbe helyezheted, de emellett indítsd meg a pert, és kérd a végrehajtás felfüggesztését.

László66 # 2009.08.12. 15:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő ügyben szeretném a segítségét kérni. Van egy 19 éves leányom, sajnos kb. 8 éve már nem láttam (az édesanyja nem engedte, hiába volt bírósági végzésem). A gondom az, hogy kb. 1,5 éve a tartózkodási helyüket sem tudom. A gyermektartás kb. 3 hónapja visszajön a munkáltatóm címére, a címzett ismeretlen megjelölésssel. Úgy gondoltam, hogy a bírósághoz fordulok, a gyermektartás felülvizsgálata miatt, ugyanis azt sem tudom, hogy a gyermek jelenleg tanul-e még. A kérdésem az lenne, hogy addig mit tegyen a munkáltatóm, milyen intézkedéseket tegyek meg, hova történjen a gyermektartás fizetése, egyáltalán ki helyezheti letétbe a pénzt, esetleg én nyithatok-e valamelyik banknál erre egy külön számlát.

Várom válaszát!

Köszönettel László

Grád András # 2009.08.12. 13:30

Medves Mókuska!

A tartásdíj a nagykorúságot követően is jár az első önálló jövedelem megszerzésére képessé válásig, vagyis ebbe belefér az érettségi utáni 2 év. A bíróság nem fogja megszüntetni erre az időre, hascsak speciális körülmények pl. érdemtlelenség stb. nem állnak fenn. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

méhecske # 2009.08.12. 13:09

Kedves Mosza!

Köszönöm, így is sokat segített:)

Üdv,
Méhecske

mokuska1975 # 2009.08.12. 13:03

Sziasztok.
Még ilyen hellyen nem voltam,remélem jó hellyen járok.
Tudna-e valaki segíteni abban,hogy gy.tartás meddig jár?
Az első szakma megszerzésig vagy amig nappali tag. jár?
Az én esetemben egy 20 éves gyerek aki két év múlva rakja le az éretségit,ha utána tanul szakmát azután kell fizetni?
köszönöm

méhecske # 2009.08.12. 12:56

Igen, fekvőbeteg. Az előleg kérése után Neki mennyi ideje lesz arra, hogy azt visszafizesse az államnak? Milyen feltételei vannak?

méhecske # 2009.08.12. 12:51

Ja! A saját háztartásábn is van kiskorú!

méhecske # 2009.08.12. 12:42

Önhibáján kívül = baleset miatt

méhecske # 2009.08.12. 12:39

Köszi Mosza!

Ez akkor is fennáll, ha több hónapja van táppénzen és önhibáján kívül került ilyen helyzetbe?

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:33

Ági79:

Van hova mennem, de szeretném tudni, hogy kirakhat e a házából minket
sajnos igen

hogy milyen jogai vannak a gyerekláthatásban, bevallom, nem szereteném, hogy túl sokat lássam őt, felzaklatna nagyon mikor meglátogatná, de azt sem, hogy elvigye a kisbabát
amennyiben az jogilag az ő gyermeke, a gyermek elhelyezéséig ugyanolyan jogai vannak a gyermekhez mint neked, ha pedig elhelyezik hozzád, akkor kapcsolattartást meg fognak állapítani a részére (ebből a szempontból teljesen közömbös, hogy te mit akarsz), viszont tartásdíjat is kell hogy fizessen.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:29

mennyivel lehetsz rosszabb, végigjárjátok? Semmivel!
helyett természetesen:

mennyivel lehetsz rosszabb, ha végigjárjátok? Semmivel!

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:29

dejó

mennyire utálom már ezt a fórummotort... egyszer úgy tűnik, nem megy el az üzenet, utána meg elmegy ötször...

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:27

mennyivel leszek job apuka a gyerek szemében, ha végig járjuk ezt a tórtúrát és még esetleb meg is büntetik a mamát

mennyivel lehetsz rosszabb, végigjárjátok? Semmivel! Te a gyermeked szemében már egy utolsó senki vagy, aki legfeljebb fejőstehénnek jó. Ezt kell megváltoztatnod, és mint látod, a várakozás a változást soha nem segíti.

Kezd el elhozni, és mondd el minden alkalommal, hogy te nem azt szeretnéd, hogy bárkit megbüntessenek, csak azt, hogy láthasd a gyermeked, akit szeretsz.

Előbb utóbb lesz foganatja. De ha nem - akkor is nyugodtabban nézhetsz a tükörbe, hiszen legalább megpróbáltad.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:26

mennyivel leszek job apuka a gyerek szemében, ha végig járjuk ezt a tórtúrát és még esetleb meg is büntetik a mamát

mennyivel lehetsz rosszabb, végigjárjátok? Semmivel! Te a gyermeked szemében már egy utolsó senki vagy, aki legfeljebb fejőstehénnek jó. Ezt kell megváltoztatnod, és mint látod, a várakozás a változást soha nem segíti.

Kezd el elhozni, és mondd el minden alkalommal, hogy te nem azt szeretnéd, hogy bárkit megbüntessenek, csak azt, hogy láthasd a gyermeked, akit szeretsz.

Előbb utóbb lesz foganatja. De ha nem - akkor is nyugodtabban nézhetsz a tükörbe, hiszen legalább megpróbáltad.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 12:26

_Wasp_

és felesleges megoldása

Ági79 # 2009.08.12. 12:17

Sziasztok Mindenki, akik itt vagytok!

A párom/élettársam/7 hónapos gyermekem apja azt mondta tegnap reggel, hogy két hetet ad, hogy elköltözzek... persze a gyerekkel együtt /szerencsére/.
Van hova mennem, de szeretném tudni, hogy kirakhat e a házából minket, ill. hogy milyen jogai vannak a gyerekláthatásban, bevallom, nem szereteném, hogy túl sokat lássam őt, felzaklatna nagyon mikor meglátogatná, de azt sem, hogy elvigye a kisbabát... pláne az új barátnőjéhez /bár ez biztos nem befolyásol semmit.../

Ha valaki tud, válaszoljon!
Nagyon köszönöm.

Ági79

zozo73 # 2009.08.12. 12:06

_Wasp_ arra gondolsz, hogy előbb kellett volna lépni, nem kellet volna ennyit várni? Igen lehet, de még így is reménytelennek látok minden próbálkozást! Igen vajon mennyivel leszek job apuka a gyerek szemében, ha végig járjuk ezt a tórtúrát és még esetleb meg is büntetik a mamát?

Igen van róla határozat!

méhecske # 2009.08.12. 11:46

Kedves Fórumozók!

Egy egyszerű kérdésem van... Táppénzből köteles-e gyermektartást fizetni az addig erre kötelezett?
Köszönöm

_Wasp_ # 2009.08.12. 11:46

a felelős keresést elsősorban magadon kéne kezdeni, bár a leírtak alapján nyilván az anya is megtette amit csak tudott.

Javaslom a kapcsolattartás mielőbbi rendezését. Van róla határozat? Ha igen, akkor be kell tartani MINDEN alkalmat. Ha nem a te hibádból marad el (márpedig abból ne maradjon el) akkor pótlás. Minden egyes alkalalommal. Ha a pótlás sem sikerült, akkor gyámhatóságon jelezni. Minden egyes alkalommal.

_Wasp_

és felesleges megoldása

zozo73 # 2009.08.12. 11:37

Üdv MIndenkinek!

Szeretném megkérdezni, hogy 11 éve elváltam, van egy 12 éves lányom.
3-4 éves koráig még csak-csak láthattam, de egy idő után egyre jobban megszakadt a kapcsolat. Tudom, hogy nagyon sok idő eltelt, de mindidáig sem sikerült csak egyszer 20 percre találkoznom a gyerekkel az anyuka felügyelete alatt. A gyerek nem is akar többet látni, utál, stb., minemellett többszázezres telefonigénye van, a születésnapjára, karácsonyra, kül. alkalmakra szánt pénzt küldjem, de ne tartásdíj címen. Egyéb más esetekben csak úgy beszélgetni nem is kara velem. Ez számomra tovább nem tűr halasztást. Meggyőződésem, hogy az anyuka érdeme mindez. Amíg nem volt internet a gyereknek, addig soha sem adta a telefonhoz az anya, hogy legalább telefonon tudjak vele beszélni. Miután lett internetjük, egy darabig tudtam vele msn-en beszélgetni, ahol egyszer elhangzott, hogy azért nem akarok veled beszélni mert anya nagyon haragszik rád. Édesanyámnak egy találkozás alkalmával azt mondta, hogy nem szereti ha a mamánál van az unoka, mert nem szeretné, hogy találkozzon velem a gyerekem.
Hosszú lenne leírni az összes kurdcot amit ezzel kapcsolatban megéltem, de ízelítőként egy pár eset. A válóperi végzés alapján minden szobaton van láthatási jogom. Egyik nyáron azt a választ kaptam, hogy azért nem tudok a gyerekkel találkozni, mert Bpesten van, maj kiderült egy msn beszélgetésből, hogy a gyerek nem is volt Pesten. Még én voltam a h...lye, hogy nehogy én jobban tudjam, hogy ő hol volt. Az utóbbi 5 alkalomból 4 alkalommal a gyerek nem volt otthon, nyaralt illetve különböző kifogások. Legutóbb több sms váltás után megbeszéltük, hogy reggel 9. Elindultam Budapestről NYíregyházára, majd kiderült, hogy mégsincs otthon a gyerek, nem is akar velem találkozni és egyébként ő sem fog ráérni, elutazik. Ettől függetlenül 9-re a ház előttvoltam, a kedves mamának otthon állt az autója, kapucsengőre, lakáscsengőre nem nyitott ajtót, a telefonja ki volt kapcsolva, majd fél óra múlva újra visszamentem és már nem volt otthon. Egyhét múlva írtam, hogy szeretnék bevásárolni a gyereknek az iskolakezdésre, semmi válasz nem jött rá, de mindemellett mindig az arcomhoz vágja, hogy egyesek dolgoznak, hogy mindent megtudjanak adni a gyereküknek.

Hová menjek először Rendőrség, vagy gyámhivatal? Szeretném kivizsgáltatni az anya felelőségét, pszichológiai vizsgálatot, hogy mennyire köszönhető ez neki?

Ez az ügy kb. mennyi időt vehet igénybe, mit kaphat az anyuka? Milyen típusú bízonyíték elegendő ahhoz, hogy bebízonyítsuk, legtöbbször a mama akadályozta meg a kapcsolat létrejöttét?

Köszönöm a választ!