Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2009.08.12. 11:17

Kedves Rudolfgallery!

Amennyiben nincs ezzel ellentétes bírósági határozat, a kapcsolattartás idejére magával viheti a gyermeket. Azt, hogy ezen idő alatt kire bízza, a másik fél pontosan úgy nem határozhatja meg, amint fodítva Ön sem, amikor nála van. Az édesanyja ellen meg elvben sem lehetne kifogása a másik félnek. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.08.12. 11:07

a kiskorúak tartása és az eltartó saját tartása is megelőzi az ő tartásukat, szóval elvi lehetősége a tartás megszüntetésének fennáll, bár valóban nem szoktak így dönteni. Kérni mindazonáltal nem kerül semmibe. A csökkentésre pedig feltétlenül van esély...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 10:16

így már érthető (mosza, jó neked, hogy elsőre is értetted, én elvesztem a sok apa, férj, élettárs között)

a nagykorú gyermekek követelése teljesen alaptalan, hiszen az önök jövedelme az apa tartási kötelezettségét csak nagyon kismértékben érinti, a kiskorú gyermek tartása megelőzi a nagykorú gyermek részére nyújtandó rokontartást, stb.

Az apa helyében viszontkeresetet indítanék a nagykorú gyermekek irányába a tartás megszűntetése, csökkentése iránt.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.12. 10:14

így már érthető (mosza, jó neked, hogy elsőre is értetted, én elvesztem a sok apa, férj, élettárs között)

a nagykorú gyermekek követelése teljesen alaptalan, hiszen az önök jövedelme az apa tartási kötelezettségét csak nagyon kismértékben érinti, a kiskorú gyermek tartása megelőzi a nagykorú gyermek részére nyújtandó rokontartást, stb.

Az apa helyében viszontkeresetet indítanék a nagykorú gyermekek irányába a tartás megszűntetése, csökkentése iránt.

_Wasp_

és felesleges megoldása

elkeseredett # 2009.08.12. 09:47

Üdv mindenkinek, főleg akit megérintett a témám.
Bocs, hogy nem volt mindenki számára világos...
Tehát: volt élettársi kapcsolatomból van egy 8 éves kisfiam (nálam elhelyezve). Volt élettárs (Apuka) rendelkezik két nagykorú (19, 23) éves "gyerekekkel" akik bár egyetemre járnak (volt feleségnél elhelyezve), teniszeznek, sportolnak, buliznak, de a Bíróságon majd meg akarnak halni... Álláspontjuk szerint Ők munkát nem tudnak vállalni (v. diákhitelt felvenni stb.) mert.... (millió kifogás pl. hogy ekcémásak, allergiásak, halláskárosultak). Viszont remek ötletük, amit le akarnak az én és a Bíróság torkán is nyomni, hogy kisfiamnak ne fizessen Apuka 20 v 25%os gyt-t (mert akkor nekik kevesebb jutna mint eddig), hanem a kisfiut tartsa el a jelenlegi férjem, vagy az én korábbi házasságomból született gyermekeim akik azonos korúak velük (20, 23 éveske és egyetemisták, de kénytelen a nagyfiam dolgozni is mellette, mert nem tudjuk őket eltartani!). Folyamatosan leskelődnek, fényképeznek, milyen ruhában járunk, áll-e autó az udvarunkon, és miért nem adom el a házamat (amit a nagy gyerekeim apjával építettem és 30 éve lakunk benne). Ők a szegény "panellakók" akik a napi "megélhetésért kűzdenek" én pedig a burzsuj aki "házban" lakik és mág állatot (pár tyúk) is tart és a kertben gyümölcs terem (nem fű és tuja!) Ezek "bevételeit" is saccolgatják és fényképezgetik az utcáról!!!!!
Hát lassan bedilizünk...
Ezért kérdeztem a véleményeteket, ki mit gondol, hogyan látja? Tényleg az a társadalmi elvárás, hogy mindent eladni, elbulizni..., felélni és az asztalt verni???? (és erre muszály a gyerekeimet is (kicsi, nagyot egyaránt) megtanítani?
Üdv: elkeseredett

juzolka # 2009.08.12. 06:12

Tisztelt Grád András,

Köszönöm a segítséget a válaszát. Ezentúl rögzitek mindenféle beszélgetést.

Üdv: Juzolka

rudolfgallery # 2009.08.11. 22:35

Külön köszönöm dr. Grád András úrnak adott tiszta és egyértelmű válaszadását továbbá,_Wasp_ felhasználó közreműködésést és véleményét!

Még egy kérdésem volna:

Mivel gyermekünk 2 és fél éves ezért, attól függetlenül még el lehet vinnem magammal a láthatások idelye alatt? Ez idő alatt az édesanyám gondjaira is bízhatom?

Kösznöm válaszadásukat!

Rudolf

_Wasp_ # 2009.08.11. 11:13

elkeseredett:

egy kukkot se értek ebből, ne haragudjon.

Ki fizet kinek és miért? Ön miért fizet más gyereke után? Miért kéne többet fizetni az egyetemistáknak? Kik az eltartottak? Milyen szülőktől? Hol vannak elhelyezve?

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.11. 11:10

Grád András sem tud pereket távgyógyítani, bármilyen nagy tudású is. Bizonyítási, vagy megéri-nem éri kérdésekre sajnos a körülmények és iratok ismerete nélkül még ő sem tud pontos választ adni.

Itt pedig nagyjából az lesz a kérdés, hogy mit és mi módon tud majd állításaiból bebizonyítani.

Erre bizony ügyvédet érdemes megbízni, de az mindenesetre nem jó jel, hogy a hivatkozott őstermelői tevékenységet nem is a perelt fél folytatja.

(az ön élettársa csak nagyon kevéssé számít)

_Wasp_

és felesleges megoldása

elkeseredett # 2009.08.11. 11:06

Apuka gyerekei 19-23 évesek nappali egyetemisták, de a "gyerektartásért" mindenre képesek. Én időközben férjhez mentem és azt akarják elérni, hogy Apuka továbbra is fizesse a régit nekik! és nekem (kisfiamnak, 8 éves) ne emelék a gyt-t, hanem tartsa el a jelenlegi férjem inkább a kisgyereket. Lehet ezt kierőltetni egy kvázi idegentől? Hivatkoznak mindenféle egészségkárosodásra stb.stb-re. Mit gondol erről egy jogász, mert szerintem ha az Apa és Anya él, és jövedelme van, egyéb gyt-ra jogosult már nincs akkor miért kellene másnak eltartania a gyereket? Én egyébként nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezem, tehát igazából természetben tudom csak eltartani a gyereket (korábban szerzett házamban, viszonylag korrektül, csak a havi fizu kevés), ezért kellene Apukának most már, hogy a korábbi gyerekek nagyok többet fizetni mint eddig. Tényleg én vagyok a hülye?
elkeseredett...

Éva09 # 2009.08.11. 10:55

Köszönöm a válaszát dr. Grád András!

Igazából az őstermelői nem az ex férjemé, hanem az anyukája őstermelői ig-ra ad el.
A másik dolog, amiről még nem esett szó, hogy én mindeközben megismerkedtem a jelenlegi párommal és együtt élünk.
Ezek a dolgok mennyire változtatnak a dolgokon? Tehát így is érdemes-e pert indítanom?

Várom válaszát. Üdv: Éva

follett # 2009.08.11. 10:51

Hát igen, kedves Wasp, tudom, igazad van, megtapasztaltam. Sajnos itt jön be az a gondolat, hogy minek ragaszkodik az az illető a széleskörű kapcsolattartáshoz, aki nem ér rá a gyermekével foglalkozni és akár ebbe még az is beletartozik, hogy elhozni az oviból, suliból. Más apa összetenné a két kezét, ha a kapcsolattartás idején kívül elmehetne a gyermekéért a suliba v. oviba. Csak azt nem értem, hogy ilyen esetben miért nem lehet rákényszeríteni(ez nem jó kifejezés ide) az apát arra, hogy a gyerekével legyen mondjuk úgy, hogy megkapja a 2 hetente hétvégét péntek délutántól vasárnap estig, és esetleg egy hétköznapot 5-7órig. Akkor nem lennének ilyen problémák. Én csak azt szeretném, ha lenne a lányomnak apja és ne két anyja legyen(főleg ha az egyik egy gonosz boszorka)és ne az élettárs vigye külföldre nyaralni a lányom az apa helyett úgy, hogy ezt az időpontot az apa kértem tőlem levélben, mert ekkor ér rá.

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:27

follett 2009.08.11. 12:22

Mivel kitiltottam az élettársat az oviból a bíróság engedélyt adott, hogy elhozza rendszeresen az élettárs onnan, sőt első fokon még arra is engedélyt adott, hogy a kapcsolattartás befejeztével az élettárs hozza vissza nekem a lányomat. Azt hittem nem jól hallok

hát kb erről beszéltem, a bírói gyakorlat a családjogban nem támogatja a másik félnél levő időről semmilyen rendelkezést, és főleg nem tekintik a gyermeket valamely szülő tulajdonának

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:24

szia,

most végeztél? (hol?) vagy a krisztusi kor miatt lettél friss "jogács"? :)

(úgy egész érdekes lehetett jogi egyetemen tanulni, hogy előbb volt a családjogi gyakorlat, és csak utána jött az elmélet...)

_Wasp_

és felesleges megoldása

follett # 2009.08.11. 10:22

Nekem kb 1,5éve fejeződött be a bírósági perem az apával. Én is tényként hoztam fel azt, hogy az apa rendszeresen az élettársra hagyja napokra az akkor még 3 éves lányomat amíg ő külföldön van. Azt hittem, hogy a bíróság majd nekem ad igazat és kötelezik az apát, hogy ezt nem teheti meg és ilyen helyzetben ne vigye el a gyereket. Az engedélyem nélkül az élettárs bejárt az oviba(amikor az apai kapcsolattartás ideje volt) és ő hozta el a gyermekemet onnan és reggel ő vitte be. Kérdem én, hogy minek ilyen széles körű kapcsolattartás, ha nem használja ki az apa? Hát meglett a válasz a bíróság részéről. Mivel kitiltottam az élettársat az oviból a bíróság engedélyt adott, hogy elhozza rendszeresen az élettárs onnan, sőt első fokon még arra is engedélyt adott, hogy a kapcsolattartás befejeztével az élettárs hozza vissza nekem a lányomat. Azt hittem nem jól hallok! Hozzá teszem, nagyon rossz a kapcsolatom az apa élettársával. Másod fokon annyit sikerült elérnem, hogy vissza hozzám nem hozhatja, de elviheti oviból, és iskolából is az élettárs a lányomat. Kapcsolattartás újraszabályozása miatt indítottam el a pert.

verde # 2009.08.11. 10:16

Én nem a kapcsolattartást szeretném szűkíteni, egyszerűen csak azt szeretném, ha apa az alapvető törődést megadná a gyerekeknek ez alatt a kétszer két hét alatt. ezért is örülök, hogy külföldre mentek nyaralni, onnan biztos nem megy el apa dolgozni és együtt töltik azt az egy hetet.
Egyébként ennek az egésznek a megoldása az lenne, ha apa és anya kommunikálna egymással és közösen hidalnák át az ilyen hova tegyük a gyereket nyáron problémákat, de jelen esetben ez egyenlőre elképzelhetetlen, viszont vannak normális elvált szülők, akiknél működik, és a gyereknek is könnyebb.

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:14

ugyan kedves lenne tőled, ha erődhöz képest támogatnád a gyermeked, de az első szakma után ez nem kötelességed, így tartást meg lehet erre hivatkozással szüntetni. (a szakma alatt azonos szintű oktatást értesz gondolom, és nem főiskolát pl.)

Viszont csak bíróság szüntetheti meg a kötelezettségedet, így keresetben kérned kell.

_Wasp_

és felesleges megoldása

nixxy # 2009.08.11. 10:11

Üdv.
Gyermekem betöltötte a 21 évet szakmát tanult és érettségit szerzett nappali tagozaton.Eddig a megállapított gyermektartásdíjat fizettem.Ezekután szeretne egy újabb szakmát szerezni nappali oktatásban.Sajnos tartósan munkanélküli lettem, anyagi helyzetem megváltozott.Ezért az a kérdésem, hogy köteles vagyok e a gyermek tartás díjat tovább fizetni?

kisokos # 2009.08.11. 10:11

mosza,

Apuka igazából ilyen helyzetet nem teremthet, hogy a szomszéd nézzen rá a gyermekekre, mert az nem felügyelet.

Ez egy kiragadott példa volt annak illusztrálására, hogy az elvárt "felnőtt felügyelet" sem old meg mindent, vagyis annak eldöntése, hogy ez kiskorú veszélyeztetése-e, nem ilyen egyszerű. Az biztos, hogy apuka nem köteles a kapcsolattartás minden percét a gyermekkel tölteni, ahogy anyuka sem az ő idejét. A saját idejükben mindketten rábízhatják másik személyre a gyermeket, legyen az bébiszitter, nagyszülő, szomszéd, barát, élettárs, egyéb rokon stb. Hogy az adott személynek milyen elvárható gondossággal kell ellátnia a feladatát, arra jellemzően nincs szabály. Nyilván a gondos szülő nem kér meg olyanvalakit, akiben nem bízik meg, de az is lehet, hogy akiben megbízik, az is hibázik.

Hogy ez ilyen formában kapcsolattartás-e? Erre nincs jogszabály, vagyis mindenki azt tesz a saját idejében, amit akar. Jogi szempontból azzal, hogy elviszi, megvalósul a kapcsolatartás. Természetesen, ha a különélő szülő tartósan nincs jelen a kapcsolattartás során, akkor ez nem nevezhető tartalmas kapcsolatnak. De ez innentől nem jogi kérdés, hanem érzelmi-morális.

_Wasp_ # 2009.08.11. 10:03

üdv,

persze, én is tiszteletben tartom a kollégák véleményét, de nem akadályoz meg abban, hogy vitatkozzak velük, ha úgy látom, hogy nincs mindenben igazuk :)

a büntető törvénykönyv határozza meg, hogy mi a "kiskorú veszélyeztetése". Ezt a definíciót bővíteni nem lehet.

2. Itt egy olyan kötelességről van szó, amit az apának kell teljesítenie
nos ha így állítod be a dolgot, akkor látszólag igazad van, csakhogy nem ez volt a kérdés. A gyermekről való gondoskodás általában a szülők feladata, azonban ezt több módon is delegálhatják másra.

Egyedül álló szülők: Igazad van, de azokban a kérdésekben nem áll fenn kapcsolattartás.
Egyrészt egyedülálló szülő a jogi nyelvi "gondozó szülő" köznyelvi megfelelője, tehát szó van kapcsolattartásról.

Másrészt a kiskorú esetleges veszélyeztetésének megvalósulása szempontjából mindegy is a dolog, hiszen ha úgy lenne ahogy állítanád (a gyermek másra - bízása megvalósítana btk tényállást), akkor tele lennének így a börtönök elvált anyákkal...

_Wasp_

és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.08.11. 09:45

Igen, vagyis ha van kaja és van sz.gép, egy "vakációzó" gyerek ki sem akar mozdulni a lakásból. (A lakáson kívüli szabadidős programok általában pénzbe kerülnek...)

_Wasp_ # 2009.08.11. 09:20

a felnőtt felügyelet kötelezettsége hol jelenik meg a törvényekben? Igen - praktikus, de korántsem előírás.

Egy 14 éves gyermek simán tud szülői kontroll nélkül is gondoskodni napközben arról, hogy ne történjen baj. Egy 6 éves gyermek pedig egyedül is ki tudna venni kaját a hűtőből. Ahol kaja van, ott gyermek éhen nem hal.

Nem azt mondom, hogy ez a legjobb nyaralás a gyermeknek, de nem is a legrosszabb, és moszával szemben nagyon erősen kétlem, hogy erre hivatkozással megvalósulhatna kiskorú veszélyeztetése. Sőt, még a kapcsolattartás újraszabályozása is erősen kétséges, hiszen csak annyit kell mondania az apának, hogy "igen, idén sajnos kevés szabadságom volt, de jövőre már jóval több lesz."

Másfelől - de lege ferenda - ha ez megvalósítana valamely üldözendő cselekményt, akkor nagyon sok egyedülálló anyától vennék el a gyermekét, hiszen, hacsak nem tanár - általában nehezen tudná megszervezni a személyes és folyamatos nyári felügyeletet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

verde # 2009.08.11. 07:37

A gyámhivatallal most beszélt a családgondozónk, jelentette az ügyet, a gyámhivatalos annyival elintézte állítólag, hogy a családgondozó beszélgessen el apával, hogy gondoskodjon a gyerekek felügyeletéről.
Hát ezt már párszor megtette a nyáron, de soha nem volt semmi változás. Én azt látom, hogy úgy vannak vele a hivatalban, amíg nincs baj, addig nincs baj, nem kell tenni semmit.
Apa elismeri és vállalja, hogy nem tud otthon lenni, dolgoznia kell, de hát a nagyobb? gyerekek is a lakásban vannak. Mikor megkérdezték tőlük, hogy a gyerek miért telefonál délután az anyjára, azzal, hogy éhes, annyi volt a válasz: a gáztűzhelyen hagytunk kaját.
Mindez párosul azzal, hogy a gyerekek állandóan összevitáznak a szülői felügyelet nélkül, a nagyobbak bántják a kisebbeket és ki tudja még mi van ott. Megértem, hiszen egy 12-14 éves gyereknek nem kötelessége az anyja pasijának a gyerekeit ellátni, inkább számítógépezik.
Biztosan túlélik, más gyerek is éhezik, de anyaként megélni, hogy a gyerekei felhívják sírva azzal, hogy éhesek, és nem tehet értük semmit, elég dühítő helyzet!

kisokos # 2009.08.11. 07:03

verde,

6 és 8 éves gyerekek az apa barátnőjénél vannak egész napra bezárva a barátnő 12–14 éves gyerekeivel
Igen, lehet tenni ellene. Ez jó eséllyel elégtelen felügyelet, így kiskorú veszélyeztetésének minősülhet.

Kérhetem-e a gyh-t, hogy apát szólítsák fel a gyermekek rendes elhelyezésére, gondozására?
A lehető legsürgősebben.

Van értelme az ilyen kapcsolattartásnak
Ez nem jogi kérdés. Nyilván az apa is szívesebben maradna otthon a gyerekekkel, de vélhetőleg nem teheti meg a munkája miatt. Ez elfogadható, ugyanakkor kötelessége lenne felnőtt felügyeletről gondoskodni. Ez lehet akár a szomszédasszony is, aki napjában egyszer "ránéz" a gyerkőkre és ebédet ad nekik.

verde # 2009.08.11. 06:23

Kedves mosza!
Segítségét szeretném kérni.
Mit lehet tenni abban az esetben, ha apa által is elismerten a nyári kapcsolattartás alatt 6 és 8 éves gyerekek az apa barátnőjénél vannak egész napra bezárva a barátnő 12-14 éves gyerekeivel?
A nagyobbik gyermek többször hívott fel, hogy éhes, hogy veszekednek a másik két gyerekkel, hogy egyedül vannak egész nap.
A családgondozónk kérdésére is megerősítette apa, hogy nem tudnak velük otthon lenni, este 7-8 óráig dolgozik.

Van értelme az ilyen kapcsolattartásnak, vigyázhat-e két tizenéves kk gyerek két másik kisgyerekre egész nap?
Normális-e, hogy a gyerekek délután fél 3kor azzal hívnak fel, hogy éhesek, mert még nem ettek, és egész nap egyedül vannak otthon?
Kérhetem-e a gyh-t, hogy apát szólítsák fel a gyermekek rendes elhelyezésére, gondozására?