Gyerektartás és láthatás

kisokos # 2010.01.27. 14:21

medina87,

ha nincs szabályozva a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, akkor mindkettőtöknek ugyanolyan jogai vannak a gyerekkel kapcsolatban. Ezen nem változtat, hogy a gyermek házasságból, v élettársi kapcsolatból született.
A vitátokat orvosolhatjátok peres úton, vagy kérhetitek a gyh-t, hogy szabályozza a kapcsolattartást. Megpróbálhattok ti is egyezségre jutni magatok, vagy közvetítő segítségével. Szerintem tájékozódj előbb minden lehetőség előnyét-hátrányát illetően, és utána válaszd azt, ami szerinted neked és a kislányodnak a legjobb.

kisokos # 2010.01.27. 14:21

medina87,

ha nincs szabályozva a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, akkor mindkettőtöknek ugyanolyan jogai vannak a gyerekkel kapcsolatban. Ezen nem változtat, hogy a gyermek házasságból, v élettársi kapcsolatból született.
A vitátokat orvosolhatjátok peres úton, vagy kérhetitek a gyh-t, hogy szabályozza a kapcsolattartást. Megpróbálhattok ti is egyezségre jutni magatok, vagy közvetítő segítségével. Szerintem tájékozódj előbb minden lehetőség előnyét-hátrányát illetően, és utána válaszd azt, ami szerinted neked és a kislányodnak a legjobb.

kisokos # 2010.01.27. 14:22

medina87,

medina87,

medina87,

Apuka_2009 # 2010.01.27. 14:25

Kedves kisokos!

Az ő beleegyezésük nélkül készített hangfelvétel megfelel? És ha visszavonta a beleegyezését?
Ördögi kör.
És az új apuka nem is azért nem engedte, mert a fiamat megviselné a látogatásom, hanem, mert én kb. fél éve a gyh-hoz hívattam be őket a láthatás nem megfelelő betartása végett. És ezt emlegette fel.
Persze ez hosszabb történet, mivel párcsere történt.

Esetleg könyvkiadót keresek, aki kiadná az elmúlt 3 év történéseit. Megérné. Bestseller lenne. És sajnos kéthetente a folytatás mindig garantált.

sió # 2010.01.27. 14:37

apuka.

Hát én maximálisan átérzem a problémádat. Azonban az, amit leírtál, megoldásként rád is hárul. Neked is erősnek kell lenned!
A te fiad a te fiad. Tudom, hogy lesz itt olyan ügyvéd aki elítél azért amit most mondok, de nekem bizony a jóisten sem mondta volna hogy nem mehetek be a fiamhoz! Kommandóst hív? Habár ha ide eljutottam volna valaha, akkor a wc-ben símán lerendeztem volna a dolgot.
Mint ahogy lerendeztem az új” apukával is. Többször kellet neki szólnom, mire megértette hogy az én kisfiam az én kisfiam. Nem kér, nem jelent, és nem nevel. Nyomatékosítottam benne hogy mindez nem vezetne jó eredményre. Persze egy ujjal sem bántottam volna, az nem azén világom. De ő engem nem ismer. Ezt használd ki te is. Ne szarj be tőle.
Ha van fejlemény írd meg, kíváncsi vagyok hogy alakulnak a dolgok. Tudod az nagyon zavar, hogy Elnőisedett az egész gyámügy, a családjogi bírók az utolsó szálig nők. Nők a tanító nénik, de nők az ovonénik is! Nő ül minden hivatalban, és nő mondja meg az arcodba esetleg a munkahelyeden is hogy hülye vagy amiért harcolsz a gyerekért. Nőknek kell férfit faragni a kisfiúkból, és nők vannak az én kisfiam körül is! Talán túl sokan! /számszerint öten!/ Nem vagyok nőellenes, de ezt az egészet mi férfiak nagyon elrontottuk.

sió # 2010.01.27. 14:39

még egyszer felteszem a kérdéseket.

A jelen helyzet.
Alapvetően azt gondoltam mindig hogy tudok bánni az emberekkel, de most ez nem megy.
Tehát képtelenség kommunikálni a feleségemmel. Nem veszi fel a telefont, ha felveszi a harmincadik hívás után, akkor mond egy napot, amikor elvihetem a gyereket. Amit ő egyedül eldöntött! És kész. Amikor visszaviszem a gyereket, nem kommunikál, még csak nem is köszön. A gyerek előtt leszólja azt az ajándékot, pl. amit tőlem kapott, és simán „ilyen szart veszel a gyereknek” beszólásig terjed a szókincse.

Az e havi gyerektartást nem veszi át, majd a bíróság, amit megítél. Mondja. Mivel nincs bankszámlám, így az első perctől kezdve édesanyám adta neki oda, nehogy letagadja az átvételt. Ha tehát nem veszi át, akkor mi van?

Az ügyvédjét is próbáltam elérni, nem kommunikál. Mint egy ötéves gyerek lerakja a telefont.
Vagy letagadja saját magát! /ehhez mondjuk, nem tudom hogy pofa kell-e, vagy elég hülyének lenni!/
Ez nekem valahogy lelki kiéheztetésre kezd emlékeztetni. Szerintem arra várnak, hogy meggondolatlanságot kövessek el, és ezt fel tudják ellenem használni majd anno.
Amíg nincs ideiglenes elhelyezés sem, addig úgy tudom joga van mindkét szülőnek elvinni a bölcsiből a gyereket. Ha ezt megteszem, az ideiglenes kimondása előtt, ezt vajon felhasználhatják ellenem? Gondoltam rá hogy előre jelzem neki, sms-ben, mivel a telefont nem veszi fel, és azt is leírom neki, hol leszünk.

Kezd herótom lenni az egésztől, hogy őszinte legyek. Ha van szeme a bíróságnak, /remélem, van!/ akkor meglátja, hogy kinél volna jobb helyen a gyerek! Egy biztos: így nem lehet leélni egy életet. Azt nem lehet megengedni, hogy egy végül is vadidegen ember diktáljon csak azért mert most nála van a gyerek!

Apuka_2009 # 2010.01.27. 15:08

Kedves sio!

Az erőszak csak az ő részéről fegyver. Él is vele. Legalább is a lelki részével.
Én nem élek vele. Nem tudok. Egyenlőre. :)
Én bemegyek inkább a gyh-ba. Ott legalább minden "hivatalos".
Éljen Mária országa, éljenek a NŐK!
Persze imádom őket.
Fejleményekről tudósítok.

monalisa1 # 2010.01.27. 17:03

Sió!

A t.díj fizetés módjával kapcsolatban nem az a lényeg hogy neked legyen bankszámlád hanem hogy őneki, mert elég havi egy alkalommal bemenni a bankfiókba és arra a számlára befizetni az aktuális t.díjat. Vagy postán add fel neki a pénzt. Szóval a lényeg hogy a mindenkori utalásról legyen hivatalos bizonylatod.

Az anyukád által személyesen átadott összeget is simán le fogja tagadni - majd meglátog...

Az ügyvédje nem köteles veled kapcsolatot tartani, illetőleg ő leginkább írásban komminikál - és azt is elsősorban a bíróság felé az egyes beadványokban.

Külön írva: egy válás és az az utáni rövidebb-hosszabb évek időszaka -mármint amikor közös gyermek van- legtöbbször a másik idegi kicsínálásáról szól (...) tenni ellene nemigen van mit.

"Mona"
laikus hozzászóló

sió # 2010.01.27. 17:53

„Az ügyvédje nem köteles veled kapcsolatot tartani, illetőleg ő leginkább írásban komminikál – és azt is elsősorban a bíróság felé az egyes beadványokban.
Külön írva: egy válás és az az utáni rövidebb-hosszabb évek időszaka -mármint amikor közös gyermek van- legtöbbször a másik idegi kicsínálásáról szól (…) tenni ellene nemigen van mit.”

Az lehet hogy kapcsolatot nem köteles velem tartani, de ha vesszük a per tárgyát, akkor a megoldást legjobb tudása szerint elő kellene segítenie! Hiszen egy gyerek érdekeiről beszélünk! Ezt, pedig úgy tehetné, meg ha nem hosszú perre számítva elhúzza az egészet, hanem becsületes módon javasolja megbízójának, hogy le kell ülni, és tisztázni kell Ezek után, a bíróságon teljesen mindegy, az hogy kinek a hibájából romlott meg a kapcsolat. Az ingóságok teljesedésbe mentek a vagyont nem hozta be, tehát marad a gyerek.
/egyébként pont ma volt hogy felhívtam az irodáját, és kértem, a saját hangján szólt bele a telefonba hogy nem tudom adni az ügyvédnőt/ lehet hogy többes személyiség ez is, eztán két marhával kell vívnom?
Tényleg. Ha elhelyezésre kerül a gyerek, akkor mi értelme van továbbvinni az egészet? Vajon miért nem ismeri fel ezt egy bíró? Ha továbbmegy a dolog, akkor szerintem nálunk úgy el fog, /még jobban/ mérgesedni a helyzet, hogy semminemű kommunikáció nem várható utána. De mégis kellene, mert van a kis pocok. A két szülőnek viszont beszélni kelleneegymással.
Ördögi kör.
Tényleg alperesként hivatkozhatok, arra hogy mindent megtettem a megállapodás érdekében amit meg lehet tenni, de a felperes szándékosan húzza az időt, és az állandóságra apellálva próbálja manipulálni a bíróságot?
Vagy. Megemlíthetem-e azt, hogy hibás keresetet nyújtott be a felperes a válás kezdetén, mert legjobb tudásom szerint tájékoztatni kellet, volna a bíróságot, arról hogy volt –e segítő harmadik fél /mediátor/ igénybe véve a kereset beadása előtt? A válasz igen volt. Viszont ez nincs megemlítve sehol sem.
Miért akarom mindezt? Mert 6 tárgyalás volt. Tiszta szívemből szeretnék megállapodni, de az egyoldalú diktátumot nem tudom elfogadni a kisfiam érdekében, mert az kirekesztene a további életéből. A perköltség viszont nő, és még egy tanú sem volt meghallgatva. Könnyen elmegyünk számításaim szerint 4-5 százezerig, és ott általában az győz, akinél elhelyezik a gyereket. Magamat, pedig nem ringatom álomba, harcolok kicsit don-kihótésan, de esélyem nem sok van a gyerekre. Legalábbis az elfogult bírói gyakorlatot szem előtt tartva. Perzse szerencsém lehet, és bízok benne, hogy lesz is!
Namármost ha elölről kezdenénk, akkor nem vesznénk össze annyira, hogy a megállapodásnak a szikrája sem merüljön fel többet!

monalisa1 # 2010.01.27. 18:24

Utólag sok bölcseletre magától is rájön az ember - utalok itt a záró mondatodra!...

Egy ügyvédnek neigen érdeke hogy egy ügy klip-klapp mielőbb meglegyen.

Persze és legfőbb a bírótól függ mennyire engedi "szétfolyni" a pert, hiszen ő is csak "teljesítményre" dolgozik.

"Mona"
laikus hozzászóló

kisokos # 2010.01.28. 11:00

Apuka2009,

Az ő beleegyezésük nélkül készített hangfelvétel megfelel?
Megfelel. Ez itt nem Amerika :-) Az email még jobb lenne.

És ha visszavonta a beleegyezését?
Az a nagy kérdés, hogy ezt ő hogyan tudja bizonyítani és te vajon megkaptad-e időben a visszavonást. Ugye, érted?

az új apuka nem is azért nem engedte
Teljesen mindegy. Neki nincs szülői felügyeleti joga, nála nem helyezték el a gyermeket stb, szóval neki itt jogi szempontból szava nincs. Erővel persze visszatarthat, illetve figyelmeztethet arra, hogy amit teszel, az a gondozó szülő akarata ellen van. Előbbi esetben ő felel az erőszakért, utóbbi esetbe meg te a gyh-nál, ha feljelentenek.

kisokos # 2010.01.28. 11:25

sió,

A másik fél ügyvédje az ő ügyének a "bajnoka". Nem köteles veled direktben beszélni, sőt ha megtenné ez etikai problémát is okozhatna. Bár ezt inkább el szokták magyarázni, semmint letagadják magukat.

Egyébként sajnos jogos az aggodalmad. Az a helyzet, hogy a két szülőnél jobban aligha szereti vki más, kívülálló a gyereket, így ha ti a harcot választjátok, akkor nem várhatjátok el, hogy akár a bíró, akár az ügyvéd békét kössön helyettetek. Nekik a ti vitátok alapvetően üzleti ügy. A bíró pl. egy tárgyalási napon meghallgat vagy 5-6 hasonló ügyet, durvábbat v. kevésbé durvát. Sokuknak már olyan magas az ingerküszöbe, hogy csak a kiemelten brutális dolgok jutnak át rajta. Sok ügyvéd is hasonlóan van ezzel. Ráadásul az ügyvéd mandátuma kötött, nem köthet olyan alkut, amelyre a kliens nem hatalmazta fel. Szóval nálad jobban senki nem ismeri, hogy milyen megállapodás szolgálná legjobban az érdekedet. Éppen ezért lenne érdemes személyesen kettőtöknek alkudozni. Ahogy írtad is. Nem akarom ezt reklámra használni, de pont erre találták ki a mediációt. Nézz körül az interneten ezügyben, hátha találsz olyan szakembert a környékeden, aki tárgyalóasztalhoz tud ültetni kettőtöket és közvetíteni köztetek. Sok esetben nagyon hatékony.

Zolibatya # 2010.01.29. 11:21

Tanácsot szeretnék kérni!

2008 szept.óta külön élünk a volt feleségemtől. A gyerekek közös megegyezéssel nála vannak elhelyezve.
A bíróság tavaly novemberben mondta ki a válást jogerősen. A bíróság a kapcsolattartást kéthetente
péntek délutántól vasárnap délutánig határozta meg.
A bírósági végzés úgy fogalmazott, hogy az Apának joga van Az anyának kötelessége a fenti időpontokban a gyerekek kapcsolattartását biztosítani.
Mivel a nagyobbik gyerek 2008 karácsonykor,és 2009 augusztusában volt csak nálam egy hétvégén a Bíróság az anyát figyelmeztette.
A kisebbik gyerek rendszeresen jöhet hozzám,de van, hogy csak péntek délelőtt mondja meg az Anyuka hogy elvihetem-e.Amikor közöltem vele, hogy a Gyámügyhöz fordulok kinevetett.(ismerősei dolgoznak ott)
A nagyobbik gyerek nem hajlandó felvenni a telefont ha hívom. Ha mégis sikerül vele beszélnem a válasz az, hogy nem jön hozzám. Kérdezem miért nem akarsz jönni? A válasz :CSAK
Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek hova fordulhatok segítségért, mert a szülői jogomból csak a tartásdíjfizetés maradt.

monalisa1 # 2010.01.29. 14:02

Nem írtad hogy az elsőszülött gyermek hány éves, de ha kamaszkorban van akkor alkalmasint talál magának jobb programot is a hétvégére mint a különélő apánál időzni: mozi, disco, barátok stb. Tehát ne várd hogy minden láthatás úgy teljesül ahogy az "elő van írva".

És az anyja sem tud parancsolóan lenni mert ez egy ilyen életkor - mennek a saját fejük után... (Majd a testvérénél is hasonlót fog kelleni átélni...)

Amúgy jobb kommunikáció kellene a két szülő közt, de azt hogy ez miért nem működik ahhoz a válás okáig kellene visszaásni... - az meg nem tartozik ide.

Ha visszaolvasnád ezt a topicot -van vagy 200 oldal- számtalan hasonló esettel/problémával lehet találkozni, legfőbb hogy valahogy felszínessé válnak, elhidegülnek az apa és a gyermek közti kapcsolatok. (Nem okvetlenül de többségében igen.)

A t.díjat mindentől függetlenül fizetni kell mert az a kiskorú ellátásához az anyagi juttatás a másik szülőtől.

Ha majd betölti(k) a 18. életévet és a továbbaikban már un. felnőttartásról beszélhetünk, ha továbbtanulásról is lesz szó, de kérni lehet az összegszerűség felülvizsgálatát hiszen egy fiatal felnőttnek már tudnia kell hogy tetteiért bizonyos következményekre számíthat.

Van itt a fórumon olyan rendszeres válaszoló/hozzászóló aki hozzád hasonlóan úgyszintén elvált apa és évekig nemigazán volt jó a kapcsolata a gyermekével, később a leányzó megköszönte hogy olyan türelmes és kitartó volt hozzá az apja.

"Mona"
laikus hozzászóló

vicacica36 # 2010.01.29. 15:11

Zolibatya!

A gyermek nagykorúvá válásáig ha nem akar a különélő szülővel találkozni ok nélkül az a nevelő szülőnek felróható. A gyámhivatal először felszólítja a nevelőszülőt, majd bírságol... egy ideig utána átadja a rendőrhatóságnak kiskorú veszélyeztetése miatt, hiszen, ha valaki folyamatosan elzárja gyermekét a különélő szülőtől az mintegy ezzel bizonyítja szülői alkalmatlanságát, melynek eredménye súlyosabb visszaélés esetén az, hogy elvehetik tőle a gyermeket.
Szóval nem kell annyiba hagyni, a gyermek ki kell, hogy bírja azt a kéthetente hétvégét az édesapjával ez nem kívánság műsor és nem az számít, hogy a gyermek mit mond, hiszen mint mondtam ilyenkor elsődlegesen a nevelő szülőt veszik elő és szankcionálják.
Tanácsom, ha elmarad a kapcsolattartás és nem jelzi előre a nevelő szülő tehát felróható okból marad el, úgy irány a gyámhivatal megtenni a bejelentést és kérni a végrehajtást, ha a gyámhivatal nem intézkedik akkor a felettes szervnél lehet panasszal élni.
Én is elvált vagyok, sőt nevelőszülő, de a legnagyobb hibának azt tartom egy gyermekek nevelése során, ha a nevelő szülő elzárja a külön élő szülőtől a gyermekét.
Nem az anyuka mondja meg, hogy mikor mehet a gyermekéért, hanem a végzés szabja meg Önnek, érdemes tanukkal menni, ha gondok vannak a kapcsolattartásokon. Költségtérítést is kérhet az elmaradt kapcsolattartások miatt, ha azok a nevelőszülő hibájából maradtak el.
Remélem segítettem.

véső (törölt felhasználó) # 2010.01.29. 15:21

Zolibatya

Egy kis olvasnivaló : 149/1997 (IX.10) Kormányrendelet

monalisa1 # 2010.01.29. 15:33

vicacica36

Teljes mértékben úgy van ahogy azt leírtad, azonban...

Volt itt a fórumban olyan külön élő szülői beírás -és nem is egy- hogy bár a láthatásra otthonról "elzavarták" a gyerkőcöt, aki aztán nem csínált mást mint péntek-vasárnap a tv-ét bámulta., sem az apjára nem volt kiváncsi sem annak új partnerére. Tehát ha megfeszül az apa akkor sem tud a gyermek kedvében járni.

Akkor meg kinek jó az ilyen láthatás?
Mindhármújuknak el van cseszve a hétvégéje, sőt a feleség/barátnő tán még zokon is veheti...

szulamit # 2010.01.30. 09:23

Tisztelt Fórumozók!

Egy éve váltam el a férjemtől közös megegyezéssel. 40.000Ft gyermektartásban állapodtunk meg, amit havi rendszerességgel, átutalással fizet.
6 hónapja munkanélküli vagyok.Nincsen semmilyen jövedelmem a munkanélküli segélyen kívül.
sajnos nem találok munkahelyet mert a közös gyermekünk autista.
Felmerült bennem a gondolat, hogy a volt férjem nem mondott igazat a bíróságon, amikor a jövedelméről kérdezték.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy hány százalék lehet a gyermektartás, autista gyermek esetében, akit egyedül nevelek.
Bírósági letiltást szeretnék kérni, ha 20% felett van mert akkor 40.000Ft felett lenne, amit fizetnie kell.
Továbbá kérdezném, hogy asszonytartást kérhetek-e, ha a gyermek miatt nem tudok elhelyezkedni.
A gyermeket terápiára kell hordanom, amely költségeit nem tudom fizetni a 40.000Ft gyermektartásból.
Kérlek benneteket, hogy minden lehetőséget írjatok meg nekem, mert már nagyon el vagyok keseredve a helyzetünktől.

Maradok tisztelettel,

szulamit

monalisa1 # 2010.01.30. 10:34

A körümények utólagos lényeges változására tekintettel kérhető a t.díj felülvizsgálata, azonban így pár hónappal később a megállapítás után előállni azzal hogy "felmerült bennen a gondolat" ez valószínüleg nem áll meg a bíróság előtt.

Ezzel szemben a házastársi tartás megállapítására valószínüleg esélyed van hiszen egy közös beteg gyermek neveléséről van szó - mely egyben okozója a te elhelyezkedési problémádnak. (Sokat azonban ne várj legfeljebb havi pár tízezer forintról lehet szó.)

A beteg gyermekre tekintettel kérd az önkormányzatot hogy vegyen téged ápolási díj-ra, ez havi pár tízezer forint fizetés valamint TB kártya jogosultság, egyben szolgálati évek a majdani nyugdíjhoz. (Mellette lehetőség van akár napi 8 órában munkát vállalni - miközben a beteg sem maradjon azért ellátatlanul.)

Kérd az önkormányzatot hogy állapítson meg részedre lakásfenntartási járadékot, ez havi pár ezer forint költséghozzájárulás valamelyik közüzemi számlához.

Érdeklőd meg hogy a gyermek kaphat-e szociális járadékot, és ha igen akkor élete végig majd.

Közgyógyellátási igazolvány úgyszintén a részére.

És hogy a kérdésre is válaszoljak: beteg gyermek esetében a t.díj maximális összege elérheti az apa mindenkori havi összes jövedelmének 50%-it is - bírói mérlegelés alapján.

Tehát kérheted a t.díj felemelését de ne a "gondolataid" miatt hanem hogy a kötös beteg gyermek szükséglete/költségkiadási jóval meghaladják az átlagost.

Hasznos lenne ha ügyvédet fogadnál, ha semmi más hát a "népügyvédje" jogi segítőszolgálaton keresztül.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.30. 10:35
Grád András # 2010.01.30. 11:53

Kedves Japánbirs!

Ha nagyjából bizonyítható, amit leírt, hogy a gyermek(ek)kel szemben agresszív, stb., valóban korlátozható a kapcsolattartása. Amit viszont nem értek, hogy ha van ügyvédje, igazából mit is keres itt. Vagy megbízik benne, és akkor fölösleges itt írogatnia, vagy nem, akkor viszont nem világos, hogy minek fizeti. A második kérdését is célszerűbb lenne neki feltennie, mivel nem derül ki belőle, hogy mit szeretne megtudni, a tartásdíjnak ugyanis igazából semmi köze a hitelhez, nem is arra kapja. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Napsugár68 # 2010.01.30. 15:39

sziasztok,

Lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban, hogy külföldi rokkantsági nyugdíjból, vagy esetleg, ha a biztosító fizet (nem tudom pontosan milyen jogcímen, de külföldön érte a munkavállalót baleset kb 10-15 éve történt, és rokkanttá nyilvánították külföldön, és onnan kap valamilyen térítést)ebből jár-e az anyának a mindenkori gyerektartás? Magyarországon az apa jelenleg is dolgozik. Mindkettőből bírósági végzés alapján letiltható a gyerektartás, vagy csak az itthoni keresetéből?Mennyi az a % ami alapján a bíróság dönt erről?
Köszönöm szépen a válaszokat.

Üdv:

N.

boklászó # 2010.01.30. 17:20

Help!
Élettársi kapcsolatból született gyermekemmel az édesanyja különválásunk után 5 évvel 300km-re költözött addigi lakőhelyünkről.
Idestova 2 éve gyermekelhelyezés megváltoztatása tárgykörben huzavinázunk a bíróság előtt. Soha egyetlen alkalmat ki nem hagytam volna a kapcsolattartásra, bár ez 2 hetente 1200 km utazás.
Most először fordult elő, hogy a gyerek csuda tudja minek hatására sirva hozta a tudtomra mikor már ott voltam érte, hogy nem akar velemjönni.
Mi a helyzet jogilag ezzel? Emberileg persze hogy nem erőltettem, s nem erőszakoskodtam, s akarata ellenére nem tuszkoltam be a gyereket az autóba. Persze anyuka ennek a fejleménynek örül.
Számomra ez nem tiszta, vagyis szinte minden alkalommal megküzdök azért, hogy elhozzam a srácot, s most azzal kell számolnom, hogy bár kivívtam az egyességben s bíróilag jóváhagyott jog megvalósíthatóságát, a gyerek bármikor keresztülhúzhatja ezt? Persze nem tartom valószínüleg, hogy saját kútfőből ttette volna ezt.
Valaki korrekten tudja a gyerek jáait erre az esetre?