Gyerektartás és láthatás

follett # 2009.08.11. 03:26

Tisztelt Tanár Úr!
Ez az élettárs „lekever egy-két pofont a nevelt gyereknek” dologhoz elég érdekesen áll hozzá a gyámhivatal. Én telefonon kérdeztem meg a gyámhivatalt, hogy a 7 éves lányom karján kék foltok vannak, amit a gyermek elmondása alapján az élettárs(NŐ) okozott neki azzal, hogy megráncigálta, majd ellökte és a lányom nekiesett az asztalnak. Elvittem a kórházba a lánykámat, hogy látleletet vetessek. Az orvos nagyon kedves volt, és tisztelettudóan azt mondta, hogy sajnos nem bizonyítható egyértelműen, hogy erős kézszorításból adódtak a foltok.Hozzá teszem ez azért lehetett, mert mire én visszakaptam a gyermeket, a lányom elmondása alapján az eset és a visszahozatal között 3 nap telt el. A gyámügy hozzáállása annyi volt, idézem:”elnézést, hogy ezt mondom, de tudja Ön kedves hölgyem milyen súlyos bántalmazások vannak itt nálunk. Azért mert nem fogadott szót a kislány és megráncigálták, ez biztos csak szerencsétlen véletlen volt”. Lefordítom: hagyjon minket békén az ilyen apró-cseprő hülyeségekkel. Az ügyvédem azt tanácsolta, követeljem a gyámügyön,hogy hallgassák ki a gyermeket és vegyenek fel jegyzőkönyvet. A gyámügy közölte velem, hogy menjek a rendőrségre. Azt sajnos nem tudom, hogy a rendőrség meghallgat e egy 7 éves gyermeket ilyen esetben, vagy egyértelműen elutasítja az ügyet azzal a kifogással, hogy nem bizonyítható a látlelet alapján az én állításom. Sajnos nem mentem a rendőrségre, már nagyon bánom, mert tovább folytatódik a gyermekem sanyargatása, bántalmazása csak nem fizikálisan, hanem szóban és nem tudok semmit sem tenni ellene.

monalisa1 # 2009.08.10. 20:48

Balra az "adattár" menűsorban van a kereső - ott lehet kutakodni egy előző topic iránt és/vagy azon belül x időpontú hozzászólásra, egyébiránt sajnos nincs mód bármely hívatkozásra.

Szóval ha megtaláltad a számodra okés tartalmi részt - olyan mint tű a szénakazalban -, akkor belinkelheted a fórumszámát.

"Lisa"
laikus hozzászóló

meshi # 2009.08.10. 20:39

kedves mosza!

igen, ez tényleg lemaradt: néhány nap a késés, amikor jelzem, másnap, harmadnap általában elindítja az utalást. Egyébként egy nagy banknál dolgozik, ahol szerintem nem késnek. A letiltás "cikinek" számít, vagy jelent fekete pontot/hátrányt a munkáltatónál? Mi a tapasztalat, sok esetben kell ehhez az eszközhöz folyamodni? Nem szeretnék vele kitolni, de néha nekem is kellemetlen a késés. a szolgáltatók/bankok a késedelmi kamatot simán felszámolják, én nem élhetek vele.

Szünidő: hát, hozzá kell szoknom, az biztos, ez lesz az első olyan két hét, amikor egyfolytában távol leszek a kisfiamtól. Gond már volt a kapcsolattartással, ill. apuka egy tavalyi sérelmemre elkövetett cselekedete miatt a büntetőeljárás lefolytatása után jogerősen megrovásban részesült most júliusban (magánlaksértés). Ez egyébként mit takar pontosan? Ha erkölcsi bizonyítványt kérne, szerepelne ez rajta? Meddig marad ezzel 'sáros'?

Személyi igazolvány: az ítélet szó szerint így szól: „a gyermek az anya nevelésébe és gondozásába kerül..." ... "bár közös szülői felügyeletben nem állapodnak meg a felek, ...a külföldi utazását illetően hosszabb időtartamú vagy végleges külföldi utazás esetén közös a szülői döntés”. A külföldre utazás apuka munkája és életvitele miatt is előfordulhat (pár napos vagy egy hosszabb kiküldetés), nem csak nyaralás céljából, eddig személyit/útlevelet tudtommal nem igényelt a gyermeknek, de nem tudom megtehetné-e egyedül. Az biztos, ha csak módja van/lenne rá, megtenné... csak hogy engem bosszantson/idegesítsen.

OFF
van a fórumon olyan funkció, amivel jelezni tudom, melyik hozzászólásra válaszolok/hivatkozok?
ON

monalisa1 # 2009.08.10. 20:07

gambler,

Jobb lenne ha nem nagy vonalakban (...) hanem konkrétan megismernéd a szülői közös felügyeletet.

Csjt. 70. - 74. §-ok, és azok x számú egyenkénti bekezdése foglalkozik a kérdéssel, melyet megtalálsz az itt balra lévő "Szolgáltatások" menűsor törvénytárban.

Jó tanulmányozást!

"Lisa"
laikus hozzászóló

gambler # 2009.08.10. 16:59

Tisztelt Szakértők !

Leírnátok nekem nagyvonalakban, hogy a gyermekek közös felügyelete, mit is jelent a gyakorlatban ?

Köszönöm előre is !

Grád András # 2009.08.10. 14:22

ui: Az élettársi pofonok az anya terhére esnek, mégpedig elég nagy súllyal.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.08.10. 14:21

Kedves Tündér!

Egy-két pfon maximum tettlegesbecsületsértés, a könnyű testi sértéshez nevével egybehangzóan könnyű testi sérülés is kell, pl, kék folt stb., valami, ami 8 napon belül gyógyul. Ahol nincs semmi sérülés, az a tettleges becsületsértés, ami szintén magánvádas.

A kapcsolattartásnál az anya csak örülni fog, ha az apa minden este visszaviszi a gyermeket, a bíróságtól meg lehet így kérni, bár eléggé szokatlan. Az anya elvben ellenezheti ezt a módot, de ha az apa okát adja, akkor a bíróság ekként fogja megítélni. Főleg az a gond, hogy ha az apa utóbb mégiscsak el szeretné vinni egész hétvégére (a csecsemő csak megnő egyszer), akkor megint mehetnek a bíróságra, ha nem tudnak megegyezni peren kívül.Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.08.10. 14:20

elvileg megtagadhatja, csak nem értem, miért tenné? A kapcsolattartó szülő nyilván el tudnák helyezni a gyermekeket - tehát nem vele tol ki - pl földre lerakott laticelen, de a gyermekek érdekeiben inkább bevállalják a plusz utat.

Ha meg megtagadja, akkor a kapcsolattartó szülő bíróságon/gyámhatóságon kérheti a kapcsolattartás megváltoztatását valami nem ott alvósra, (pl heti egy nap) és ezt valószínűleg meg is ítélik neki.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Tündér4 # 2009.08.10. 13:59

köszönöm a gyors választ!

és ilyen esetben - nem összeverés -, mit tesz a gyámhivatal? az anya terhére esik-e az esetleges gyermekelhelyezési perben?
a pofonnal az élettárs ebben az estbenkönnyű testi sértést követ el a gyerekekkel szemben? vagy ez így nem büntetőjogi kategória?

másik kérdésem az lenne: kérhető-e az anyától úgy a 2 hetenkénti láthatás, hogy a gyerekek nem alszanak az apánál, hanem mindennap elhozza és visszaviszi őket helyhiányra és újszülött kisbabára hivatkozva?
megtagadhatje-e ezt a kérést az anya?

köszönöm: Tündér

Grád András # 2009.08.10. 13:51

Kedves Tündér4!

A szülőt megilleti a házi fegyelmezési jogkör, bár egyre kevésbé ildomos élni is ezzel. (Mondjuk vannak kivételek, pl. amikor a gyerek ott áll az égő gyufával a függöny előtt, szerintem is célravezetőbb egy fenékreverés, mint egy hosszú előadás a tűzoltóság társadalmi rendeltetéséről, de ezek tényleg a kivételek.) :-) Az élettárs, minthogy nem szülő, eleve nem jogosult ezzel élni. Tenni pedig annyit lehet ellene, hogy bejelentik a gyámhatóságnál a dolgot, szélsőséges esetben pedig (pl. rendszeres vagy agyba-főbe verés)akár a védelembevételt is lehet kérni. Üdv:

Tündér4 # 2009.08.10. 13:39

Az lenne a kérdésem, hogy anyuka élettársa lekeverhet-e néhány pofont a közös gyerekeknek, fegyelmezési céllal.
Ha nem, mit lehet ellene tenni?

Tündér

Grád András # 2009.08.10. 13:21

Kedves Éva09!

A volt férje jövedelméről a bíróság kérni fog egy utolsó 12 hónapra vonatkozó keresetkimutatást. Az őstermelői működés- ha jogszerűen csinálja - szintén adóigazolással bizonyítható, mivel adóznia kell utána, de ha ezt nem teszi, maradnak a szomszédok, mint tanúk. A megnövekedett saját kiadásait pedig a gyermek vonatkozásában a legegyszerűbb a számlákkal bizonyítani, össze kell őket gyűjteni! Üdv:

ObudaFan # 2009.08.10. 13:18

A közös szülői felügyelet a szülők megegyezését feltételezi, és a megszüntetését bármelyik szülő bármikor kérheti.

sagit # 2009.08.10. 12:00

Tisztelt Hözzáértők!

Azt szeretném kérdezni hogy közös szülői felügyeletet a bíróság is elrendelhet e vagy csak a szülők közös döntését szentesíthet?
Előzmény:

Anyukával váláskor írtunk egy papírt(váláskor) amiben az első pont ez de sajnos nincs semmi részletezés hogy mit és miben. Ez az okirat alapján váltunk el..
Most hogy szükségen lenne a közös szölői felügyelet gyakorlására kiderült hogy nem jó így és a bíró sem figyelmeztetett. Most meg már anyuka nem akarja a kszf-t.

Mit tehetek?

köszönettel

meshi # 2009.08.10. 11:37

kedves mosza!
köszönöm a gyors választ. próbáltam én is gyorsan válaszolni, de a megírt hozzászólás egyszerűen elszállt, begépelem még egyszer.

1. a papírjaimmal bevonulok a GyH-ba, első kör ezek szerint az övék, talán gyorsabb is, ha ott kezdek.
  2. természetesen csak körvonalas "tervet kérnék", szeretném tudni, merre, kivel lesz. Véletlen összefutás egyébként sem várható, mivel 140km-re lakunk egymástól. Ehhez kapcsolódik még néhány gondolat: ha orvosi ellátásra szorulna a gyermek, jogom van-e róla tudni, ha bármilyen gyógyszert beadnak neki? A gyrmekorvosunk pl. antibiót még sosem írt fel neki, lázat csillapítani sem gyógyszerre szoktunk 1. és 2. körben. Azt viszont tudom, hogy apuka 'gyógyszerimádó', ilyen esetben is egyből tablettához folyamodna. Utólag a gyermek szokta elmesélni, ha orvoshoz is vitték, persze a saját szavaival, szelektíven. Ha én viszem orvoshoz, írásban szoktam apukát tájékoztatni, kezelést/diétát persze - a gyermek beszámolója alapján - legtöbbször nem tartja be.

Ugye a kisfiú személyijét apuka nem válthatja ki egyedül, ahhoz kell a bírósági végzés is, ha az anya nincs ott? remélem..., nehogy a tudtom nélkül külföldre vigye.
üdv, meshi

Éva09 # 2009.08.10. 10:56

Kedves ObudaFan!

Miként lehet ezt bizonyítani? Vagyis milyen konkrét bizonyítékokat kell, hogy mutassak?

Várom válaszod. Üdv:Éva

meshi # 2009.08.10. 09:02

Kedves Fórumozók!
ismét kérdéssel, kéréssel fordulok felétek.
Az egyik a gyerektartással kapcsolatos: A gyerektartás fizetésének határideje minden hó 10-e. Papíron másfél éve váltunk el, a volt férjem átutalással teljesíti a fizetést. Mostanában valahogy mindig késés van (korábban sosem érkezik a pénz), nekem kell kérnem sms-ben (máshogyan nem hajlandó kommunikálni), nézzen utána. Kérdésem, hogy ez elegendő indok-e arra, hogy a munkahelyétől kérjem a letiltást? Ha igen, ezt a gyámhivatalnál,a bíróságon vagy a munkahelyén közvetlenül lehet kérnem? Milyen papírokat kell beadnom (vagy ezt munkahelye válogatja?). Nekem is vannak határidős befizetéseim, elegem van abból, hogy ha késik, nekem kell utánajárnom.
Másik kérdésem: a 6 éves gyermekünk két hétig apukával lesz nyári szünidő címén. Jogom van-e tudni előre, hogy merre, kivel lesznek? Apuka nem kommunikál, ha elviszi/hozza, gyakran még egy köszönésre sem futja felém. Ezen kívül megtiltotta, hogy telefonon fölhívjam és beszéljek a kisfiúval. A két hét hosszú idő (a hétvégi két napot még csak kibírom hívás nélkül), a kisfiúnak is hiányzom, ezt többször is említette már korábbi hosszabb ottlétei után, de apuka egyszerűen nem veszi föl a telefont, az érdeklődő sms-re sms-ben reagál, hogy jól van a gyerek, ne aggódjak. Ennek ellenére szeretnék két szót váltani a gyermekkel, de nem engedi. Mit tehetnék, ha vele nem lehet szót érteni?
Előre is köszönöm a válaszokat.

_Wasp_ # 2009.08.09. 22:52

nehogy félreérthető legyen Grád András (egyébként jogilag szokásosan kifogástalan) válasza: a különélő szülő (ez esetbet ön) saját kapcsolattartásának ideje alatt lényegében oda viszi ahova akarja (tehát nyugodtan "leadhatja" a gyermeket a nagyszülőkhöz), ebbe az anyának egyáltalán semmi beleszólása nincsen. Érdemes ezért ezt mihamarabb tisztázni vele.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.09. 20:59

Kedves Rudolfgallery!

Létezik nagyszülői kapcsolattartási jog, amelynek érvényesítését a gyámhivatalnál lehet kérni. Üdv:

rudolfgallery # 2009.08.09. 20:23

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Egy elvált apa vagyok és édesanyám azaz kislányom nagymamája nem láthatja unokályát, csak akkor amennyiben erre a volt feleségem engedélyt nem ad. Erre viszont igen kevés az esély.
Szeretném kérdezni,hogy ilyenkor mit lehet tenni?
Köszönöm!

ObudaFan # 2009.08.09. 19:42

Valószínűleg igen, de a megnövekedett szükségleteket, illetve az ő megnövekedett teljesítőképességét neked kell tudni bizonyítani.

Éva09 # 2009.08.09. 18:43

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni. 3 éve váltam el a férjemtől, 2 gyermek után fizet gyerektartatást, havi 20 ezer Ft-ot. A nagyobbik gyermekem, most kezdi a középiskolát, így jóval nagyobb kiadással kell, hogy számoljunk.
Tudni kell hozzá, hogy a díj összege megegyezés alapján ennyi, az ex férjem akkor nem dolgozott, most már igen, emellett gyümölcsössel is foglalkozik, amit együtt telepítettünk, és az ebből származó jövedelméből nekünk semmit nem ad. Tehát a munkabére mellett, jelentős egyéb bevétele is van. Ezért szeretném kérni a gyermektartási díj emelését, de nem tudom érdemes-e belekezdenem.

Válaszokat előre is megköszönöm!
Üdv: Éva

verde # 2009.08.09. 17:10

Ugyanaz a pszichológus kell, hogy vizsgáljon mindannyitokat. Én úgy tudom, hiszen csak így van értelme egy szakértői véleménynek.
Majd a szakértőnél találkoztok, általában egy időbe hívják be a feleket és szépen sorban bementek, külön-külön.

kisa6 # 2009.08.09. 15:00

Holnap megyünk pszichológus vzsgálatra gyermekkel együtt.Alperes messze lakik tőlünk,neki hol kell résztvennie ezen a vizsgálaton?Megkérdezhetünk-e valakit,hogy elment-e?Honnan tudhatjuk meg?Lehet hogy ez csak a tárgyaláson derül ki?

kalamalyka # 2009.08.08. 16:18

Nos. Én is úgy érzem, hogy "érdemi" választ kapott itt Gabriella80. És az itt kapott hasznos tanácsokat sokkal jobb volna, ha megköszönné,mert ha e nélkül, tudatlanul vág neki egy pernek, akkor nagyobb arculcsapás lesz ezekkel szembesülni.
Csakhogy ezt ő még nem tudja, mert egyelőre csak kérdezősködik, fórumozgat. (És nem utolsó sorban reklamál) Pedig ugyanezen hozzáállással fog találkozni majd máshol is.