Hahó!!!
"Szulamit"-nak válaszoljon valaki, aki szakértőnek érzi magát!!! Miért pont ő nem kapott segítséget?
Szerintem teljesen jogos a kérés és álláspontom szerint nyugodtan lehet kérni, különösen ha más eltartottja nincs az apának a gyermeked vonatkozásában lényegesen többet (akár 30%-ot is), jogos a letiltási igény is!,és az asszonytartási kérelem is megállna...
Üdv
Gyerektartás és láthatás
szulamit
Ennek a megállapítása sem mechanikus, nagy különbségek lehetnek autista gyerekek igényei között is, és a gyermektartás mértékét befolyásolja a szülők jövedelmi-vagyoni helyzete. Mindenesetre ha az apa jövedelmet titkolt el, illetve ha a te jövedelmed jelentősen csökkent, ez alap lehet a felemelésre.
Ismét szeretnék kérdezni.
Mégpedig a támadásra, ellentámadás, vagy csendes tényközlés témakörben.
Tehát ha a másik fél alaptalan vádakkal illet, és személyiségi jogaimban sért meg, mint pl. kiegészítő keresetlevélben tényként írja, hogy „az általam kért gyerektartásnak a gyerek tartását kell szolgálnia, és nem a szülő tartását”, előző beadványában állítja hogy „veszélyt jelentek a gyerekre nézve, ha bármikor elhozhatom a bölcsödéből” akkor itt pl. érdemes-e személyhez fűződő jogaim megsértését feltételezni, (PTK. 75-76.§).
Mivel folyamatosan fennálló, ismétlődő jogsértő magatartást tanúsít felperes, immár két egymást követő beadványában is megsértett, kérhetem-e a Bíróságot a jogsértés tényének bírósági megállapítására, és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől.
Ha érdemben nem is foglalkozik a bíróság vele, esetleg lesöpri az asztalról a témát, akkor is odaraktam a bogarat a fülébe nem? A pocskondiázást meddig lehet tétlenül tűrni vajon, és ha a fentiek megemlítése nem a legjobb ötlet, akkor milyen módon hívhatom fel a bíróság figyelmét, a rosszindulatot már jelentősen átlépő állítások szankcionálására.
Ha az egész kiegészítő keresetlevél egy nagy vádaskodássá állt össze a feleségem részéről, akkor arra érdemben milyen mélységig érdemes reagálni?
Érdemes-e pontonként reflektálni, vagy az magyarázkodás?
Részükről egy vádaskodó, és határt nem ismerő pocskondiázás, részemről tényközlésen alapuló, soha nem vádaskodó hangvétel van jelen. A magam részéről nem tartanám jó ötletnek, ha átmennék az ő térfelükre, és én is fröcsögnék.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy rosszul működő házasságban történhet olyan, hogy ha válni akar a férj,mert van oka rá,mert megcsalták és a felség nem engedi, megzsarolta azzal a férjet, hogy soha többé nem láthatja a gyerekét ha elhagyja őket?! Ilyen történhet? Nem úgy van, hogy majd a bíróság dönti el, hogy kinél legyen a gyerek és ki mikor láthatja?
Előre is köszönöm a választ!
Ildi
De, úgy van.
Köszönöm a válaszát!
És erről valami leírás nincs? vagy olyan oldal ahol ezt el lehet olvasni? De max. úgy vehetné el a gyereket a férjétől, ha bizonyitéka vana felségének rá, hogy valami miatt rossz hatással van a gyerekre az apa?! De ezek például milyen okok lehetnek?!
Ilidi
Csjt. 88. § (1) A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet:
- ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
- ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
- ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.
(2) A bíróság a szülői felügyeletet abból az okból is megszüntetheti, hogy a szülő életközösségben él a felügyelettől megfosztott másik szülővel és ezért alaposan tartani lehet attól, hogy a felügyeletet nem fogja a gyermek érdekének megfelelően ellátni.
(3) Ha a bíróság a szülői felügyeletet a szülő mindegyik gyermeke tekintetében megszüntette, a megszüntető határozat hatálya kihat a később született gyermekre is.
(4) Az, aki szülői felügyeletet megszüntető jogerős ítélet hatálya alatt áll, nem fogadhat örökbe, gyámságot nem viselhet, gyermek nála nem helyezhető el és nincs joga arra, hogy gyermekével kapcsolatot tartson.
Még egy kérdés, azzal a felség visszaélhet ha a férj már mással akar élni és erre hivatkozik a bíróságon?!
Ildi
Még egy kérdés, azzal a felség visszaélhet ha a férj már mással akar élni és erre hivatkozik a bíróságon és így eltudja választani a gyereket az apjától?!
Ildi
Ismét szeretnék kérdezni.
Mégpedig a támadásra, ellentámadás, vagy csendes tényközlés témakörben.
Tehát ha a másik fél alaptalan vádakkal illet, és személyiségi jogaimban sért meg, mint pl. kiegészítő keresetlevélben tényként írja, hogy „az általam kért gyerektartásnak a gyerek tartását kell szolgálnia, és nem a szülő tartását”, előző beadványában állítja hogy „veszélyt jelentek a gyerekre nézve, ha bármikor elhozhatom a bölcsödéből” akkor itt pl. érdemes-e személyhez fűződő jogaim megsértését feltételezni, (PTK. 75–76.§).
Mivel folyamatosan fennálló, ismétlődő jogsértő magatartást tanúsít felperes, immár két egymást követő beadványában is megsértett, kérhetem-e a Bíróságot a jogsértés tényének bírósági megállapítására, és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől.
Ha érdemben nem is foglalkozik a bíróság vele, esetleg lesöpri az asztalról a témát, akkor is odaraktam a bogarat a fülébe nem? A pocskondiázást meddig lehet tétlenül tűrni vajon, és ha a fentiek megemlítése nem a legjobb ötlet, akkor milyen módon hívhatom fel a bíróság figyelmét, a rosszindulatot már jelentősen átlépő állítások szankcionálására.
Ha az egész kiegészítő keresetlevél egy nagy vádaskodássá állt össze a feleségem részéről, akkor arra érdemben milyen mélységig érdemes reagálni?
Érdemes-e pontonként reflektálni, vagy az magyarázkodás?
Részükről egy vádaskodó, és határt nem ismerő pocskondiázás, részemről tényközlésen alapuló, soha nem vádaskodó hangvétel van jelen. A magam részéről nem tartanám jó ötletnek, ha átmennék az ő térfelükre, és én is fröcsögnék.
az előző kérdésemben ha tudna valaki segíteni...
Nézd, egy sárdobálással teli ügyhöz nemigen szívesen szól hozzá jogász - ezt magad is tapasztalhatod itt. Még akkor sem ha mindez a feleségedtől áradó...
Nem tudom van-e ügyvéded, de sokat segíthetne., nem neked kellene a válaszokat megírni, vagyis egy jogász másként fogalmaz mint a dühüs fél.
Amúgy a válóperes bíróságnak nagy rutinja van a mocskot, a szemetet "átugorva" olvasni egy beadványt, mindeközben véleményt alkot az írójáról...
"Mona"
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Egy egyszerű és gyors kérdésem lenne.
Volt férjem már több hónapja külföldön tartózkodik. Gyerektartást fizet, többet, mint amiben annak idején megegyeztünk. Saját számlájáról utalja, havi rendszerességgel.
Érdeklődnék, hogy van-e mód, lehetőség, hogy kiderítsem azt, hogy hol dolgozik és mennyit keres, hogy az után kapjam meg a megegyezett 20 %-ot.
Válaszaitokat köszönöm:
csajszi80
Sziasztok!
Egy egyszerű és gyors kérdésem lenne.
Volt férjem már több hónapja külföldön tartózkodik. Gyerektartást fizet, többet, mint amiben annak idején megegyeztünk. Saját számlájáról utalja, havi rendszerességgel.
Érdeklődnék, hogy van-e mód, lehetőség, hogy kiderítsem azt, hogy hol dolgozik és mennyit keres, hogy az után kapjam meg a megegyezett 20 %-ot.
Válaszaitokat köszönöm:
csajszi80
Kérdezd meg tőle. Ha amúgy is többet fizet, akkor mi a gond? Még több kell?
Ha az itthoni munkahely küldte ki külföldi munkára akkor a cég köteles az ottani nettó jövedelem után is levonni a t.díj százalékos összegét. Egyébiránt valóban marad a megkérdezése...
Valamint ne feledjük hogy egy külföldi munka a legtöbb esetben időleges, tehát egy rendesen fizető apával nem érdemes "aprópénz" miatt összeakaszkodni.
Továbbá az egyes külszolgálati szabadságról bizonyára börödnyi játékkal stb. jön haza a gyerekekhez - amit itthon nem biztos hogy meg tudna tenni.
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves Jogi Fórumozók!
Valaki tudna segiteni nekem?
szóval az úgy kezdődött, hogy 2002ben anyuka megfogta mindkét gyerekét és a férjét hátra hagyva a szomszéd házba költözött. a szomszéd pasihoz. a nagyobbik gyerek 5 a kisebbik gyerek akkor 1,5éves sem volt. élettársi kapcsolatot létesitett. nem is ezzel van a gond...
fél év múlva anyuka a nagyobbik gyereket elküldte magától az apjához. aztán rá fél évre újra a kisebbik gyereknek is utilaput kötött a talpa alá és egy levelet mellékelt, hogy NEVELD te a gyerekeket.
ezután szült még egy gyereket az élettársának...
na mindegy.
az édesapa évekig csak a gyerekeknek élt. dolgozott és mindent megadott a gyerekeknek amit csak lehetett. de a gyerekeknek az anyjuk a szomszédban lakott. a nagyobbik gyermek a szomszédban lakott és nagyon megviselte az a tény, hogy az anyja nem kiváncsi rá. sem tartásdíjat nem fizetett, és nem kért hivatalos láthatást sem.
még ez sem olyan nagy baj ha megegyeztek egymás között az Apukával.
anyuka folyamatosan mutogatta a gyerekeknek az élettársa brutalitásának jeleit. a nagyobbik gyerek ebbe teljesen belebetegedett. a kisebbiket nem érdekelte.
aztán anyuka folyamatosan igérgetett. olyan dolgokat pld, hogy vissza megy hozzájuk, hogy ők ujra egy család lesznek, hogy együtt fognak majd élni.
az Édesapát terrorizálta. nem engedte, hogy normális életet éljen, minden probálkozása kudarcra volt itélve hiszen volt neje mindenkit elmart tőle. velem is ezt akarta tenni.
azóta édesapa megnősült. én vagyok a felesége.
szóval amikor összekerültünk akkor a férjemnek mondtam és megkértem rá, hogy elösször is tartásdíj...bíróság megítélte. 6000 forint gyermekenként.
kértem,hogy hivatalosan legyen lefektetve a láthatási joga anyukának ne ugy járkáljon az életünkbe ahogy ő akar.
mivel a nagyobbik gyermek nagoyn ragaszkodott az anyjához és minél többet szeretett volna menni hozzá ezért kértük a helyi ggyermekjóléti szolgálatot, hogy a gyermek érdekében ez létrejöhessen. létrejött. minden szerdán 4-6ig. eljött az első láthatás...sms 4 elött, nem tud átjönni a gyerekekért. második hét...dettó, aztán ez igy ment sorba.
a nagyobbik gyerek annyira sérült volt, hogy én elkezdtem őt pszichiáterhez hordani. vokális ticcjei és arcizom rángásai miatt ( az arca teljesen eldeformálodótt) enyhe nyugtatót és kedélyjavitót kapott.
mi elköltöztünk a szomszédból, de helyileg maradtunk. mivel nem ment ugy a láthatás ahogy gondoltuk ezért a városi gyámhivatalhoz fordultunk. ott született több egyezség is. az utolsó szerint az anyjuk a gyereknek köteles minden harmadik hét péntekjén 4-6ig a gyermekeket elvinni az apa mindenkori lakóhelyéről.
de nem viszi.
mivel a gyerek már nem akarnak menni hozzá és ezt ő is tudja...ezért tett a gyámhivatalban egy nyilatkozatot, hogy ő nem ragaszkodik a gyerekek láthatásához akkor menjenek a gyerekek amikor akarnak.
viszont a gyerekek nem akarnak menni. közben a kisebbik gyereke is iskolás lett. nálunk a nagyobbik 15 a kisebbik gyerek 12 éves. a nagyobbik tiszta lelkibeteg lett attól,hogy mindennap látja az anyját ahol látja,hogy az ő mostohatesóját viszi az anyja. és tudatosult benne, hogy ő érte az anyja egyetlen egyszer sem ment el.
aztán az anyuka egyszercsak elkezdte a gyerekeket lehivatni az iskolába. kértük,hogy ne tegye. a gyerekekkel megbeszéltük,hogy ha akarnak nyugodtan menjenek az anyjukhoz mi nem tiltjuk őket.
de nem mennek.
továbbra sem.
a nagyobbik gyerek mult héten irt egy levelet az anyjának a következővel: nem akarja hogy az anyja tovább zaklassa a kérdéseivel. ha már rábizta , hogy mikor mennek akkor tartsa is magát ehhez. ha menni akarnának akkor majd ők jelezni fogják.
mult héten pénteken behivatta a férjemet a jegyző és közölte vele az anyuka jelenlétében, két gyámügyes sertepertével, hogy ÉN és az apuka veszélyeztetjük a gyerekeket és elveszik tőlünk a srácokat mert nem mennek az anyjukhoz. a levélről annyit, hogy azt nem a gyerek irta hanem ÉN diktáltam neki.
mit tehetek? a nagyobbik gyerek egyértelműen értelmi és szellemi fogyatékos. 6éves szinten ragadt. a picike aki már nem is olyan pici hiszen 12 éves neki nincsenek emlékei az anyjával való együttélésről. sem.
a jegyző kiosztott engem,hogy eddig ezek a gyerekek mehettek az anyjukhoz ugy ahogy akartak és most én vagyok a felelős azért mert a gyerekek nem mennek. beleröhögött a képembe a gyámosokkal együtt.
felháborító volt. a gyerekeket nem kérdezik meg. és a környezetet sem. hiszen mindenki tudta és látta, hogy a 8 év alatt hányszor vitte el a gyerekeket az anya.
ez egy kicsi falu. itt mindenki lát mindent.
szóval segitsen már valaki,hogy mit tehetünk?
ha a gyerek nem akar menni akkor mi a helyzet?
most már költözésen törjük a fejünket mert ez igy ne m mehet tovább. a jegyző szerint nekem minden héten elkellene küldenem a gyerekeket az anyjukhoz. nem kell szabályoztatni a láthatást hiszen nincs rá szükség. ha nem megy a gyerekekekért anyuka akkor majd következő héten bepótolja...vagy az azutáni héten. én meg álljak haptáka???
mi a teendő??
Kérem segitsen valaki!
egy kétségbeesett pótanyuka
AZONNAL forduljatok ügyvédhez.
Mindennek nyoma van, annak is, hogy jártatok korábban a gyámügyön.
Kérjetek pszichológusi szakvéleményt a gyerekről!
Krisztina69
Ez tipikusan derill-nek való ügy írjál neki segíteni fog
dr Regász Mária
ügyvéd
derill kukac t-online.hu
- Köszönöm a válaszod...de... már kértük az igazságügyi orvosszakértő véleményét az anyja és a gyerekek viszonyáról. aláírta a papírt, hogy benne van a vizsgálatban de mikor megkaptuk a papírt, hogy mennyibe fog kerülni ez a vizsgálat akkor már nem örült annyira és visszalépett. ekkor tette a nyilatkozatot, hogy a gyerekek akkor mennek amikor akarnak.
Krisztina
- Köszönöm a válaszod...de... már kértük az igazságügyi orvosszakértő véleményét az anyja és a gyerekek viszonyáról. aláírta a papírt, hogy benne van a vizsgálatban de mikor megkaptuk a papírt, hogy mennyibe fog kerülni ez a vizsgálat akkor már nem örült annyira és visszalépett. ekkor tette a nyilatkozatot, hogy a gyerekek akkor mennek amikor akarnak.
Krisztina
Vésőnek!
Köszönöm. lépek.
Krisztina
Kedves jogi fórumozók!
Örülnék, ha tudnátok némi tanáccsal szolgálni.
2009. januárjában beléptem egy kapcsolatba. Sajnos túl korán ugrottam fejest, hamar teherbe is estem. A volt párom eleinte a gyönyörű, makulátlan arcát mutatta, és tekintve , hogy volt már korábban egy terhesség-megszakításom, valamint jó munkahellyel is rendelkezem (8 éve tartó közalkalmazotti jogviszony) megtartottuk a gyermeket. 6-7 hónapos terhes voltam, mikor szolgálati lakásba költöztünk, amihez kellett volna élettársi papírt is bemutatni. Mire ezt elintéztük volna, volt párom – a munkahelyének megszűnése, vagy a felelősség-vállalás… v. akármi miatt – ópiát-használó lett. (Sajnos élete során nem először…) Mikor ez számomra kiderült, és nem volt hajlandó elfogadni a leszokáshoz való segítségemet, kiraktam a saját szolgálati bérleményemből. Én ekkor rokonokhoz költöztem, a fogadott orvosomat tájékoztatva, mindenféle „nyugtató”-t kaptam, hogy nehogy meginduljon az idegesség miatt a szülés. Persze a volt párom édesanyáméknál többször balhézott, aminek következtében sokszor rendőri intézkedés is történt. Pár hónap leforgása alatt, állítólag ő abbahagyta a drogozást, h láthassa a születendő gyermekét. Ez az én szóbeli kikötésem volt. Természetesen, azóta sem láttam erről orvosi papírt, vagy akár patikában kapható teszt eredményt. Októberben megszületett a gyermek, aki apasági nyilatkozat hiányában az én lánykori nevemet viseli. Ketten élünk a bérleményben, TGYS-t is kapok, meg még két éves koráig GYED-t. A volt páromnak se lakása – a szülei lakásából ki van jelentve, bár a lakcím kártyáján az szerepel – se munkája, jelenleg bírósági ügyek folynak ellene (szabálysértések, kábítószer birtoklás, súlyos testi sértés stb.), én ennek ellenére „naivan” engedtem, h pár naponta lássa a gyermeket. Eleinte séták alkalmával, majd a tél beköszöntével felengedtem a lakásba is a gyerek egészsége érdekében. Idén január elején a volt párom jött a szokásos „láthatására”, amikor is közölte: ő itt fog lakni. Veszekedtünk, ő nem engedett ki a lakásból, elvette a telefonomat, bordán ütött, a nyakamnál fogva a földhöz vágott és el akarta vinni a gyereket. A szomszédok, hallva a perpatvart kihívták a rendőröket, akik ezeket rögzítették, majd 12 órára elvitték. Feljelentést akartam másnap tenni, de a kerületi rendőrőrsön azt mondták, hatóságilag megtörtént. A kórházban megállapították, h zúzódásokat szenvedtem, meg csonthártya-gyulladást. Más nincs. Azóta a párom fenyegetőzik, jobbára a családom testi épségével, meg az enyémmel, látni akarja a gyereket, a „jogaival” érvvel bár anyagilag sem a szülés költségeihez, sem az öt hónapos gyerek eltartásához nem járult eddig hozzá.
A kérdésem a következő. Tekintettel arra, h a gyermek születési anyakönyvi kivonatán nem szerepel (apa ki van húzva) nincs sem az együttélésről papírunk (voltaképp nem is éltünk együtt…), sem az apaságról. Nem rendelkezik sem munkahellyel, sem lakhellyel, börtönben volt 7 évig, azóta folyamatos ügyei vannak, valamint visszaeső ópiát-függő, lehet –e valamilyen követelése, esetleg láthatása, ilyen eseteknél mennyi az esélye annak, h ha bírósági ügy lenne belőle, akkor én jöjjek ki belőle bárhogyan is rosszul? Félek h felügyeletet, vagy többszörös láthatást kapna, esetleg engem vonnak azért felelősségre, mert nem engedtem, h a nevére vegye a gyereket. (ezt is a börtön megúszására használná…) Esetleg ha a nevével kapcsolatban apasági pert indít – állítólag most kezdeményezte ezt - az ilyenkor készült dns-vizsgálatot én állnám, vagy ő? Vagy ez az egész hogy működik? Még annyi háttérinfó, h pár napja zajlott egy súlyos testi sértést okozó pere, amin másodfokon súlyosbításból állítólag 7 hónap fogház letöltésére ítélték.
A válaszokat és tanácsokat előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02