Gyerektartás és láthatás

fblade # 2013.01.10. 13:20

Üdv mindenkinek!

A tartás díjjal kapcsolatban szeretném megkérdezni hogy visszamenőleg fél évvel kérhető tudtommal.
Egy éve húzódik az ügyünk a bíróságon a tartásdíj igény 2012 januárjában lett beadva fél évvel visszamenőleges igénnyel is. A pernek még mindig nincs vége az lenne a kérdésem hogy ha vége lesz a pernek én kb másfél év gyermektartásdíjat kapok? Vagy csak az ítélet előtti fél évet?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.10. 11:33

El akarja számoltatni az anyát a tartásdíjjal tételesen. Nem fog menni.

ObudaFan # 2013.01.10. 11:31

Imre77

Nem.

ObudaFan # 2013.01.10. 11:28

Matyipeti

A tartásdíjjal kapcsolatos kérdésekben bíróság dönt. Viszont nem túl sok támpontot adtál ahhoz, hogy mit lehetne tenni. Nem tudjuk, mit ítélt a bíróság, é ezt miért kifogásolod.

ObudaFan # 2013.01.10. 11:21

Antoinette

Az elsőfokon eljárt bíróságon kérhetsz végrehajtást. Persze kérdés, hogy ő meg nem indít-e pert a mérséklés iránt.

Matyipeti # 2013.01.09. 18:58

Tisztelt Fórumozók!
A következőkben kérnék segítséget.
Édesapa vagyok van egy 5 éves gyermekünk melyet élettársi kapcsolatban neveltünk közösen. Sajnos édesanya úgy döntött kapcsolatunkat befejezi és gyermekünkről Ő gondoskodik kiragadván a megszokott környezetéből,és életéből! A kezdetben a kapcsolattartást akadályozta és a gyermeket is ellenem nevelte kihasználva a nyári bírósági szünetet! Ügyvéd megfizetésével és különböző más nehézségek árán(gyermekvédelembe vételi eljárás,gyermekjóléti szolgálat) egyezséget kötöttünk!
Hozzájárultam az anyukánál való elhelyezéshez elfogadván sajnos a Magyar Bíróságok ítélkezését miszerint döntő többségben anyukánál helyezik el a kiskorú gyermeket! Másodsorban mások hasonló ügymenetét figyelembe véve és jogi javaslat szerint okosabbnak ítéltem meg nem bele menni egy évekig tartó perbe,már csak a gyermekünk tekintetében sem! Szabályozva lett a gyermek láthatás,(60%-40% anyuka javára 1 hónapban)közös szülői felügyeleti jogok, a gyerektartás díj és minden egyéb más amely előtte problémát okozott anyuka és Én közöttem. A bíróság elfogadta a gyermektartási díjon változtatott anyuka javára,amitől mindvégig aggodalmaim voltak hiszen anyuka részmunka idős és a saját háztartását is nehezen vagy csak részben tudja fenntartani! Most már tudom anyuka anyagi megfontolásból és nem tényszerű valódi gondoskodást vállalta fel gyermekünk tekintetében!
Mit kell tennem az ügyben,hogy a tartásdíj összege ellenőrzött legyen? Nem szeretném anyukát évekig finanszírozni!

Köszönettel

Imre77 # 2013.01.08. 21:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemmel 7 hónap együttélés és az ezt követő 10 hónap házasság után elválunk. A közös háztartásba bekerült a két kiskorú vér szerinti gyermeke (nekem egyik sem vér szerinti gyermekem), akik közül az egyik felvette a vezetéknevemet (de nem fogadtam örökbe).
A válás után kötelezett vagyok-e bármelyik gyermek után tartásdíj fizetésére?

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2013.01.07. 13:06

A lánya esetében meg lehet próbálni, ha ez a magatartás folytatódik akkor is, ha nagykorú lesz, de a bíróság vizsgálni fogja, hogy Ön mindent megtesz-e.
A fia ügyében látni kellene a gyámhivatali iratokat.

olahatti # 2013.01.06. 12:10

Elvált apuka vagyok, 2 gyermekem van. A volt feleségemmel élnek, sajnos letiltással fizetem a tartásdíjat, holott soha nem volt elmaradásom, tartozásom.

A konkrét kérdéseim a következők:

A lányom ez év áprilisának 2. felében lesz nagykorú. Még középiskolába jár, 2014-ben végez. A láthatásokra 2010. novembere óta nem jön. Kérhetem-e a bíróságot, hogy "tartásra érdemtelenség" miatt megszüntesse a tartásdíj fizetését részére vagy a nagykorúság betöltése után a gyermek részére közvetlenül, nem tiltással teljesíthessem a tartásdíj megfizetését? Az anyuka 2010-ben hozzáment a 20 évvel idősebb német élettársához, akinek a nyugdíja átszámítva kb. 500e Ft/hó.
A fiam még nincs 14 éves, de ő sem jön 2 hetente a láthatásokra, az anyuka rendszeresen elmulasztja a láthatás teljesítését; a páros ünnepek 2. napját rendszeresen nem tartja be; 2012-ben egyáltalán nem tette lehetővé, hogy a gyerekeim az iskolai szünetek felét nálam tölthessék. Mit lehet tenni, mert a szigetszentmiklósi Gyámhivatal ( ez a gyerekek állandó lakcíme szerint illetékes hivatal) még felszólításig sem, nemhogy pénzbüntetésig jutott volna?!

sagit # 2013.01.04. 06:07

Kedves KiaRami

Félre ne érts nyugodt vagyok és higgadt és sértődött sem - ÉN nem, de te értsd meg azt hogy ha nincsenek láthatást szabályzó bírósági papírok akkor az apának ugyanolyan jogai vannak a gyerekkel mint neked...
És azt is értsd meg hogy ha lennének is ilyen papírok te akkor se szólhatnál bele hogy láthatás alatt hová megy az apa a gyerekével...
A nagyszülőnek alapból nincs láthatása, de a bíróság v. a gyh ítélhet nagyszülőnek is láthatást...
" nem akarom korlátozni a láthatás, csak akkor" - Ezt hívják korlátozásnak!!! "Én nem akarom korlátozni ,DE" vagy "mehet a gyerek DE csak akkor" ez a korlátozás meg másik irányítása... Tegyél le róla - tudom nehéz lehet.
"nem lehetnek kettesben" - Figyu egy normális családban sem kettesben vannak hanem min hármasban... M.O-on ez a családmodel anya apa gyerek...

Tanácsot kértél - Obudafan megadta a jogi részét. A laikusok mint pl én az érzelmi erkölcsi oldalát boncolgatjuk!

KiaRami # 2013.01.02. 21:19

Tisztelt Obudafan!
Egyáltalán semmi papír nem született, mi egyeztünk meg egymás közt, mivel nem voltunk házasok, nem váltunk, nem volt gyermekelhelyezés sem.
Nem fizikai veszélyre gondolod, meséli a kislány, hogy játszanak stb. csak lelkileg nem hinném, hogy ez jót tesz. Mit lát a kislány? Minden alkalommal, (ami eddig csak az övé volt) ott van egy néni (lány:)) és nem lehetnek kettesben. Nincs csak ő...

Tisztelt sagit!
Nem kell a támadás, az exanyós, nem normális, konkrétan kezelték és agresszív a másik két unokájával is, na jó volt, hogy most milyen nem tudom, de nem hinném, hogy joga lenne látni, hiszen az elmúlt 5 évben nem érdekelte, akkor most miért?
int írtam, és valószínűleg átsiklott rajta, nem akarom korlátozni a láthatás, csak akkor, ha az egyezséget nem tartja be, miszerint nem viszi el az anyjához, ha már megállapodtunk, ez a minimum lenne vagy, hogy nem a gyerektől kell megtudnom, hanem elmondja. Nem értem a sértődöttségét, de vegyen egy nagy levegőt és írjon higgadtan.

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.02. 12:36

KiaRami
viszont az exem 2-3 hetente váltogatja a barátnőit, ezeket mindig be is mutatja a kislánynak, sosincsenek kettesben.

szeretne egy olyan nőt találni mint amilyen te vagy,
és a gyerekkel teszteli őket...:-)))

sagit # 2013.01.02. 12:18

KiaRami

Az hogy láthatáskor hová viszi a gyermeket semmi közöd. Persze tudnod azért nem árt de nem köteles beszámolni róla. A gyerektartás fizetése nem a gyerek láthatás összege - független egymástól. Ha nem fizetne akkor is joga lenne vinni a gyereket, legfeljebb feljelenthetnéd...
Ne haragudj de neked mi közöd az Ő magánéletéhez? Az hogy szerinted nincs jó hatással a gyerekre egy dolog!
Második kérdésedre szerinted akkor leszel jó anya és szülő ha korlátozod az apát a kapcsolattartásban? Ettől függetlenül kell vmi rendszer a gyerek életében, de a kéthetente hétvége max neked lehet jó! TE mit szólnál ha neked járna 1 hónapban 4 nap a gyermekeddel????

ObudaFan # 2013.01.02. 10:34

A nagyszülőnek főszabály szerint joga van a kapcsolattartásra.
A barátnőknek persze nincs, de kérdés, hogy ez mennyiben veszélyezteti a gyereket. Ha veszélyezteti, akkor persze lehet kérni a kapcsolattartás újraszabályozását.
Olyasmit, hogy bármikor viheti, nem lehet végrehajtani.Mi van most a határozatban, van most határozat vagy egyezség a kapcsolattartásról?

KiaRami # 2013.01.01. 21:15

Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni. Kislányom 2007-ben született, az apjával nem házasodtunk össze, pár éve mivel kihűlt a kapcsolatunk, elköltöztem a kislánnyal tőle. Közös megegyezéssel akkor kaptam havi 50 ezer gyerektartást (a családipótlékkal együtt, mivel az ő számlájára utalták), ezt a későbbiekben rendeztük, most 38-st ad és akkor viszi a gyereket mikor akarja. Eddig nem akartam ebből gondot, figyelvén a gyerek lelkivilágára, viszont az exem 2-3 hetente váltogatja a barátnőit, ezeket mindig be is mutatja a kislánynak, sosincsenek kettesben. Szóvá tettem, hogy ne így, figyeljen a lelkére, várja meg míg komolyodik a dolog stb. de őt ez nem érdekli, nem változtat. Évekkel ezelőtt az exmajdnem anyósom kitagadta az unokáját, mivel nem volt jó a kapcsolatunk, így a szétköltözésünk után is annyit kértem, hogy ne vigye el az asszonyhoz, viszont pár napja a gyerek azzal jött haza, hogy ott volt, a kérdéseimre annyi volt a válasz, hogy csak 5 percet voltak nála, kifejezetten a tiltásom ellenére is. Lehet ezzel kapcsolatban tenni valamit? Látom, hogy nincs jó hatással a gyerekre, hogy nincs valami állandóság az életében. Másik kérdés, én azóta férjhez mentem, született még egy kislányom, rendezett körülmények között élünk, ha kiverem a hiszit, hogy ettől kezdve kéthetente viheti a gyereket (nem szeretném, de ha nem hagy más lehetőséget) tehet ő valamit? A gyámügy mit néz ilyen helyzetben? Elveheti hivatkozva arra hogy 150 k fölött keres havonta? Plusz, bár nem tudom jelent-e valamit, az 5 éves kislányt még mindig bilizteti hiába kértem hogy ne tegye, mert neki kényelmesebb, hogy nem kell az emeletről levinnie a gyereket, hanem ráülteti, a kislány pedig többször is bepisilt már, mondván itt nincs bilije. Elnézést, ha zavaros a levelem, de nem igen tudom kinek tehetném fel a kérdéseket és kezdek tanácstalan lenni, hiszen hiába kérem szépen. Előre is köszönöm a válaszaitokat!

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.01. 19:53

nem vagy könnyű helyzetben, nemcsak a gyereked anyja
tesz keresztbe állandóan hanem a bátyád is...

jegeske # 2013.01.01. 16:32

sagit:
Jegeske
Gyerekről lemondani nem lehet!
Tett apasági elismerő nyilatkozatot?
Ki van megjelőlve apaként?
Te mit akarsz?
Mi lenne a gyereknek fontos? (ez a lényeg)

Az édesapa tett apaságit, mikor még magzat volt, a nevén van a Lány, és az anyakönyvben is szerepel az apa.
Én szeretném, ha a Lány ismerné az apját, és a gyerek érdeke is a gyerektartás, mert egyedülálló anyuka vagyok, gyessel.
De nem szerettem volna a jogi útra vinni, és eddig nem is volt gond evvel, fizette a gyerektartást, amiben megállapodtunk mi, bíróság nélkül.
És ráakaszkodni sem akartam az apukára.
A kérdésem az lenne, hogy akkor nem mondhat le a Lányról?
És ha nem fizeti a gyerektartást, amit ettől a hónaptól nem is fog, azt mondta, akkor én hova tudok fordulni?

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.01. 16:17

ige de úgy látszik zsolti ezt nem tudja

ObudaFan # 2013.01.01. 16:13

Az nem lehetséges.

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.01. 16:09

a bíróság határozatában a bátyád jogosult láthatásra ?

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.30. 11:12
véső (törölt felhasználó) # 2012.12.30. 09:08

találsz a net-en ehhez hasonló anyagot amiből
megtudhatod mik a jogaid és kötelességeid
http://szuloklapja.hu/…kkek_new.php?…

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.30. 08:54

Ha én gyerektartást fizetek ( nem is keveset) akkor az a minimum, hogy be tartsa a láthatást nem?
a gyerektartásnak a láthatáshoz semmi köze, a gyerektartás a gyereké, csak az asszonynak fizeted
amihez neki is hozzá kell járulnia...

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.30. 08:31

Tanukkal.
A gyámhatóságnál vegyék jegyzőkönyvbe az elmaradt
láthatásokat, gondoskodjanak a pótlásról.
(ha a barátnőddel mész a gyerekért azzal alaposan
felbőszíted a gyereked anyját)

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.29. 18:03

antalzsolt
.Voltam már panaszon a gyámügyön
ne panaszkodni menj a gyámügyre hanem konkrét tényekkel és jegyzőkönyvvel a kezedben távozz onnan.
ha ellened neveli a gyereket az akár oka lehet az elhelyezés megváltoztatásának.