Gyerektartás és láthatás

Limonade # 2008.02.23. 17:32

Kedves Monalisa!

Nagyon köszönöm válaszodat!
A jövő hétre behívott a Gyámhatóság,mert a férjem ezt az este 8-9 óra közötti érkezést már 2x játszotta el és mindkét alkalommal rendőrt hívatott ill. Feljelentést tett ellenem . A kivonuló rendőrjárőr kioktatta a Nagymamát,hogy azzal, hogy este 9-kor nem adja át a gyerekeket (miközben én dolgozom) bűntettet követ el, mivel a férjnek Végzése van a láthatásról. Ezekkel a Feljelentésekkel ment be a Gyámhivatalba és indíttatott ellenem eljárást a kapcsolattartás akadályozása miatt.

monalisa1 # 2008.02.23. 18:39

Én meg a nagymama helyében kioktattam volna a rendőrt - és ismét és ismét -, hogy a gyermekek átadásának ídőpontját a bíróság du. 4. órai időpontban határozta meg, és nem órákkal később, amikor az apjukra hibába várva le lettek már fektetve. (Biztosan mondta ezt a nagymama, de a rendőr csak azt látta: "szerencsétlen" apa/társ/ akkor most feleslegesen nyomta le azt a száz kilométert?)

Véleményem szerint nem kell mondanod a gyámhivatalban ennél mást, valamint nyomatékkal hivatkozz az eset ismétlődésére. És talán még annyit, hogy egy telefont/sms-est sem volt képes előzetesen küldeni, jelezve a késését - az órákkal megkéső késését!

Sem téged, sem a szüleided nem rángathat, egy gyermeknek meg a megbízhatóság a biztonsága.

Legyen rögzítve, hogy ha az apa hibájából (= bármely okból is) elmarad a láthatás, azt te nem vagy köteles a saját károdra teljesíteni.

Limonade # 2008.02.23. 19:35

Nagyon köszönöm!
Így nyugodtabban fog telni az a néhány éjszakám a Gyámhivatali eljárásig.

Még egyszer köszönöm!

kali # 2008.02.23. 19:40

Én ugy tudom hogy azért van meghatározva hogy mettől meddig lehet a gyerek a másik szülő közelében (akár láthatáskor akár elvitelkor) hogy ahhoz tartsa magát.
Mert pl ha 8tól van láthatás akkor nem vagyok köteles itthon ülni és várni orákat. Ha akár negyed ora mulva nem jön a különélő szülő, és elmegyek a gyerekkel akkor a láthatás ugrott, potloni se kell, és a gyámhivatal se büntet. Ismerek olyan esetet hogy ilyen miatt büntetett a gyh, és a másodfok megsemmisítette, mondván hogy az anyuka nem köteles az egész délelöttjét otthon tölteni, azért van a -tól idő hogy akkora menjen az apa.
Tehát ha neked pl progid van, megy a vonatod vagy bármi és az apa a kiszabott időre nincs ott akkor miatta nem késd már le a vonatot, vagy ne boruljon a programod, akkor ha fogod magad és elmész a gyerekkel akkor a külön élő szülő így járt....
Legalábbis így tartom logikusnak ha a fenti esetbenn a másodfok így járt el, akkor miért ne vonatkozna ez a elviteli időpontra is.

Limonade # 2008.02.23. 19:51

Kedves Kali!

Köszönöm válaszodat!
Valóban így lenne logikus, de sajnos már bírói döntésben is tapasztaltam igazságtalanságot ( úgy utasították el a tartásdíjkérelmemet, hogy "bemondásra" elhitte a bíró a férjemnek,hogy fizet tartásdíjat és nem kért bizonyítékot. Így már 8 hónapja nem fizet egy fillért sem,de a Fellebbezésre még nem érkezett válasz),
így félek a dologtól.
Olyan megalázó ez a helyzet. Nem tettem semmi rosszat, támogatás nélkül nevelek két kicsi gyereket és a férjemnek az a legfőbb célja,hogy minél jobban megalázzon és kellemetlen helyzetbe hozzon.

monalisa1 # 2008.02.23. 20:30

A tartásdíj mindig banki folyószámlá(d)ra érkezzen, az feketén - fehéren bizonyíték.

A másodfokú bíróság bizonyára módosítja majd az alapbíróság határozatát.

A férjed - szerintem - azért "szórakozik" veled, mert te egy nyuszi (= félős) nő lehetsz, ellenben ha végre a sarkadra állnál (...), a dolgok bizonyára lényegesen megváltoznának. Próbáld összeszedni magad, és legyél határozott, acélos.

Limonade # 2008.02.23. 21:11

Kedves Monalisa!

Valóban félek, megpróbálok mindent úgy csinálni, hogy ne tudjon belekötni, de mégis sikerül ilyen helyzetekbe hoznia.Annyira magabiztosan állítja,hogy alkalmatlan vagyok anyának és készüljek fel,hogy elveszik tőlem a gyerekeket, hogy végül elhiszem.
Az elmúlt 8 hónap eléggé felőrölte az energiatartalékaimat.
Ügyvéd nélkül akartam belevágni a válóperbe,mert azt gondoltam, hogy nem tud mit felhozni ellenem. És most?
Rettegek a következő tárgyalástól, hogy most vajon mivel vádol meg és a bíró mit hisz el bizonyítás nélkül.

Köszönöm a támogató válaszokat és elnézést, hogy kipanaszkodtam magam!

Jó pihenést kívánok Nektek, Önöknek!

monalisa1 # 2008.02.23. 21:43

Ha úgy érzed egymagad nem leszel képes megbírkódni a következő tárgyalás "nyomasztó súlyával", még időben van ügyvédet fogadni., a tárgyaláson majd ő beszél, nekem alig kell majd szólnod. És az ügyvéd bizonyára kifogja a szelet a vitorlájából: hogyis-ne a gyerekek elvétele, még mit nem?! A tartásdíj fizetésének rendszeressége is egyből megváltozik, ha egy határozott kiállású emberrel találja szemben magát.

Aztán, a későbbiekben nem fog ártani rendbehozni a meggyengült idegrendszereted, vagyis kezdjél majd járni szakorvoshoz - alapból a saját érdekedben. (Egy pszichiáter fél- egy év alatt, és havi két-három beszélgetéssel szép eredményt érhet már el.)

Limonade # 2008.02.24. 04:59

Be kell látnom, hogy igazad van!

Nagyon köszönöm a segítségedet!

kutyi0731 # 2008.02.25. 08:40

Kedves Limonade.
Olvastam az esetedet és arra szeretnélek kérni hogy csak nagyon erős jellemet mutass mindíg az ex-ed elött és a bíróságon és ha a gyerektartásról van szó és nem hisznek neked te magabiztosan kérvényezheted a folyószámlára való fietést és kérd meg erélyesen hogy az ex-ed bizonyítsa hogy ő tényleg fizeti-e azt a díjat.mert hát gondolom postai uton kapod arról meg van nála (legalábbis kéne hogy legyen)egy kis szelvény amit a befizetést követően kap.ezt kérheted tőle és ha nem tudja felmutatni ő sem akkor nem is tudja bizonyítani hogy fizet így már hinnie kell a bíróságnak neked.Lényeg hogy egy pillanatra se torpanyj meg mert akkor sebezhetővé válsz és gondolom nem szeretnéd hogy elérje az ex-ed azt amit akar.
Nekem is hasonló problémám volt.Én nekem azt tanácsolták itt hogy csak járjak a dolgok után ha kell sírjak és ne hagyjam annyiban.Nekem bejött.
ugyhogy fel a fejjel és előre nézz.ne félj nincs értelme hisz erős nő vagy tuti mivel megtudtál szűlni két gyermeket és neveled is őket rendesen.
még egyszer mondom fej a fejjel és csak határozottan!!!
ha félsz is bármitől ne mutasd mert vissza élhet vele.

kali # 2008.02.25. 12:20

Limonade!

Tudom hogy ez nem biztatás, de annál inkább az élet. Hogy te bármennyire is igazságosan jársz el, attól még beléd fognak kötni. Tudod, akibe akarnak ugyis találnak belekötni valót. Nálam a mai napig ez megy, a volt párom a jó, rendes, becsületes, én vagyok a szar szemét, aki nem hagyja őket élni.
Amit lejjebb tanácsoltak azzal kapcsolatban annyit tudok én is mondani, hogy nem szabad hogy lássák rajtad hogy félsz. Persze hogy félsz, ezt is megértem, én is féltem, de attól hogy megint ha valamit törvény szerint csinálok, ill. betartatom akkor jön a vita, ettől félek. Szerintem benned is inkább ez van, nem a volt párodtól mint személytől félsz. Baromira fel tudja emészteni az embert a sok rágalom, és igazságtalanság. De én ott tartok, hogy bármiért is szednek elő mármint a volt páromék, és fenyegetőznek, az én kezembe ott az igazság, én azokkal érvelek.

A bíróságnak be kéne kérni a párodtól egy kereset kimutatást hogy majd megtudják állapítani a tartásdíjat, amit ha javasolhatom ugy kérd hogy a fizetés x%-a de min. x összeg.
Azzal hogy ő azt nyilatkozta hogy nincs elmaradása, hát nálunk is ez volt, de tőlem is megkérdezet a bíró hogy valóban így van-e a dolog.
Ha postán adta fel a volt párod a pénzt, azt tényleg tudnia kell igazolni, ha bankszámlán azt te is tudod, hisz a kivonatodon rajta van. Ha kézbe adta, és nem írtál neki papírt, akkor igen csak bukta a dolgot, és akkor 6 hónapra visszamenőleg kérheted a pénzt.

Attól sem hiszem hogy félned kell hogy be tudják bizonyítani hogy te rossz anya vagy és alkalmatlan. Ez a volt párok kezében tök jó duma, de ha tenni is kéne ez ügyben hogy bebizonyítsák akkor azt hiszem nagyon nem tudnának mit tenni. Ez pont arra jó hogy ezzel is stresszeljenek. Ha eljutsz egy idő után arra a szintre hogy belátod hogy erős vagy, és csak baromságokat mondanak, akkor fogsz arra a mezőre lépni hogy tényleg erős leszel. Tudom hogy nem könnyű, nekem is sok idő kellett hozzá, sőt tul kellett lennem a váláson, mert akárhogy éltünk külön már rég, akkor tudatosodik az emberben hogy valóban vége. Szóval idő kell amig az ember a rosszban is meglátja a jót, és a rosszból is ki tudja hozni a számára és gyerekei számára a legjobbat.

Kitartás, és tényleg ne félj, amelyik kutya ugat az nem harap.:)

bewiched # 2008.02.25. 14:18

Kali!
Ha kézbe adta, és nem írtál neki papírt, akkor igen csak bukta a dolgot, és akkor 6 hónapra visszamenőleg kérheted a pénzt.
Azért te nem semmi vagy.

kali # 2008.02.25. 15:26

Bewiched,
Nem értem igaziból hogy miért írtad. Én csak a lehetőségeket vázoltam, és azt hogy az élet milyen valójában. Mi a volt párommal mindig írtunk papírt, egyéb esetben ha tényleg NEM fizetett volna akkor valszeg én is kértem volna a pénzt 6 hónapra visszamenőleg, mert ugy gondolom hogy a gyerekétől veszi el, hisz nem csak megcsinálni kell azt a gyereket.

bewiched # 2008.02.25. 17:05

kali!
Nálam a mai napig ez megy, a volt párom a jó, rendes, becsületes, én vagyok a szar szemét, aki nem hagyja őket élni.” Ezt te mondtad. Ezzel csak egyetérteni lehet.

Én csak a lehetőségeket vázoltam, és azt hogy az élet milyen valójában.” Az élet nem ilyen, hogy szemrebbenés nélkül becsapjuk a másikat, csak Te vagy ilyen.

Limonade # 2008.02.25. 18:27

Kedves Monalisa,Kali és Kutyi0731!

Nagyon köszönöm kedves és biztató soraitokat, nagyon jólesik és remélem merítek Belőletek erőt,hiszen holnap lesz a tárgyalásunk.

Erős leszek és határozott ( mondom és már potyognak is a könnyeim:(

Köszönöm a támogatást!

junius02 # 2008.02.26. 09:19

Kedves Mindenki.
Segítséget szeretnék kérni.
Folyamatban van a válásunk, kb fél éve külön élünk. Én költöztem el, abból a házból amit felépítettünk. Mondhatjuk, el lettem üldözve onnan.
Sajnos én elég naív tudok lenni és hiszek mások jóindulatában - ami a nejemmel kapcsolatban többször hatalmas csalódáshoz vezetett.
A gyermekláthatás a problémám. Nejem viszonylag jogkövető, de agresszív, indulatos, és minden aljasságra képes, főleg anyósi háttérrel.
Most általában minden vasárnap láthatom a lányomat, aki 20 hónapos. Néha persze vannak próbálkozások, de általában most nincs gond.
De lesz, mert a nejem az a típus.
Azt szeretném kérdezni - miután a válás még folyamatban van azaz épp szünetel de folytatódni fog - hogy, amennyiben a gyerek a nejemnél kerül elhelyezésre ( és ebben megegyezünk azt hiszem ), akkor mit és hogyan kellene láthatás kapcsán írásban rögzíteni ? Ugye, nem elég a törvény és szokás alapján konkrét dolgok nélkül megegyezni ?
Más kérdés... Álítólag szokás, a gyereket 3 éevs koráig nem lehet elvinni, csak az anyjánál lehet látogatni. Így van ez ? Vagy, el lehet ettől térni ?
És egyáltalán, mik azok a pontok, ahol a gyereket nevelő szülő (anya) megjátszik az apák kijátszására ?
Hogyan lehet ez ellen - már a váláskor, az egyezségben - valahogy védekezni ?
Köszönöm a segítséget
Junius02

kutyi0731 # 2008.02.26. 10:46

kedves junius02.

Olvastam kérdéseidet és válaszolnék is pár mondatban.mivel én csak egy szimpla anya vagyok,de ezt nekem is a gyámügyön mondták:
öt éves kor alatt a gyermek mindenféle képpen az anyjához kerül hacsak nincs valami komoly indok arra hogy ne ő nála legyen.Az igaz hogy nem szokták elvinni egy 20hónapos gyereket láthatáskor de egy napra akkor is elengedheti.3éves lányom van én nem tudtam hogy hogy működik a láthatás hogy milyen időközönként lehetséges,de azt mondták nekem hogy egy 3 éves kisgyereknél is az van hogy vagy az anyuka jelenlétében vagy egyetlen egy délutánra elviheti az apa.mivel én nem tudtam hogy hogy működik ez így azt is engedtem hogy két hetente pétektől vasárnap estig viheti ,persze én pórul jártam mert az apuka elhanyagolja és csak azért viszi hogy ne itthon legyen és hogy engem ezzel bosszanthason.de ez most más.
még egyszer mondom én is ezt csak hallottam a gyámügyes emberkétől.

kali # 2008.02.26. 11:23

Igazad van bewiched, baromi jól ismerheted az életemet. Örülök hogy léteznek emberek akik itélkeznek emberek felett ugy hogy nem tudják mi is van valójába.

marcika # 2008.02.26. 11:59

junius02,

Mindenképpen ragaszkodj a közös felügyeleti joghoz.

"És egyáltalán, mik azok a pontok, ahol a gyereket nevelő szülő (anya) megjátszik az apák kijátszására ?”"
JAJ, reggelig tudnék mesélni. Első körben "csak beteg a gyerek", aztán ha már nagyobb "Apa nem szeret minket, látod elhagyott" utána következik "A gyerek nem akar menni, nem érzi jól magát"

Imádkozz, hogy találjon valakit magának, mert akkor többnyire lenyugszik, és békén hagy, DE ha te találsz előbb valakit magadnak, akkor készülj fel a legrosszabra.

marcika # 2008.02.26. 12:00

legrosszabra=legrosszabbra

junius02 # 2008.02.26. 14:20

Köszönöm a tanácsokat. Mondjuk, lehet hogy nem baj ha nem viszünk el egy két-három éves gyereket... csak, ha már ott van a mama is, legalább igyekezzünk normális hangon beszélni egymással.
Egy válás után elég sok az indulat... ehhhez ember kell mindkét részről.
(igazából arra is gondoltam, hogy anyám mikor fogja látni a gyereket ? Csak egy év múlva ?
Az a baj - ahogy olvastam - nem nagyon van garancia arra hogy az apa nem lesz kigolyózva ezekkel amit Marcika mondott. Én is ettől félek. Sajnos, a nőkben - ahogy olvasom - gyakran megvan ez a jó tulajdonság.
Nem a gyereket nézik ilyenkor... de sok nő egoista, önző, bosszúálló...
Persze, pasikban is megvan ugyanez - ritkábban - , és van más.
A "közös felügyeleti jog" - ez jó, ennek utána nézek.
Konkrétan is olvastam dolgokat... hogy le kell írni, pontosan mikor, mettől meddig van láthatás, milyen okból lehet azt (az anya részéről) letiltani vagy megakadályozni (pl a gyerek beteg ) de ezt mikor és hogyan lehet pótolni...
Köszönöm a tanácsokat.

asha # 2008.02.26. 16:01

Érdeklődnék, hogy családba fogadás esetén a szülőnek kell-e tartásdíjat fizetnie a befogadó családnak (gyámnak)? Anyuka meghalt, apuka kérte a családbafogadást a nagyszülőkhöz. Illetve, habár a szülői felügyeleti jog szünetel, mégis milyen láthatási, kapcsolattartási joga van az apának? Vagy ezt külön a bíróságon vagy a gyámhivatalban kell szabályozni?

ObudaFan # 2008.02.26. 17:42

Kell. A gyámhatóságtól kell kérni a kapcsolattartás megállapítását.

halkan # 2008.02.28. 17:42

Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni. Exfeleségemtől 8 éve elváltam, abból a házasságból van egy 10 éves fiam. A bíróság előtt meghatározott gyermektartást (14e Ft-t) azóta rendszeresen fizetem. Most gyermektartás emelést kér a volt feleségem. Megtámadható a bírósági határozat? Mire számíthatok?

ObudaFan # 2008.02.28. 17:47

Az attól függ, mekkora a jövedelmed, az ő jövedelme, és milyen szükségletei vannak a gyermeknek.