Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2008.02.29. 21:03

A gyermek 3 éves koráig a láthatás az anya lakásán, lehetőleg annak passzív jelenlétében (mosogatsz, vasalsz a másik szobában stb.) Általában hétvégén, pl. szombaton 3-6 ig. Persze ettől másként is megállapodhattok, de azt foglaljátok írásban, és legyél következetes hogy csakis akkor jöjjön - összevissza ne.

Az hogy nem tud bánni a kicsivel, azt leginkább magadnak róhatod fel... Tessék megtanítani bánni egy gyermekkel. (Engedd hogy hozzáférjen a saját gyermekéhez...)

T.díj iránt vagy beadod a keresetet a bírósághoz, vagy írásban meg tudtok állapodni: egy gyermekre a mindenkori jövedelmének 15-25%-a számítható, de ezen belül egy minimum fizetendő összeg is meghatározásra kerül. Kérd, hogy a mindenkori esedékes t.díjat a bankszámládra utalja - annak nyoma van, adódóan bizonyítani tudod, hogy x havi pénzzel esetleg elmaradt...

A t.díjról SOHA nem mondhatsz le, mível hogy az nem téged illet (...), hanem a kislány havi ellátásának/gondozásának egy bizonyos részét képezi.

Amit azon felül akar és/vagy tud fizetni, rendszereséggel, az számodra talált pénz - gáláns ajánlata. (Mivel egészséges vagy, dolgozhatsz..., tehát un. házastársi tartás szóba se jöhet.)

A munka-, a tanulás- és a gyermeknevelés adott esetben elég jól összeszervezhető, csak akarni kell, elszántság kell, kitartás kell.

Ha a dolgok lehető legrészletesebb lepapírozása szerinte "cigánykodás", nos válás és t.díj okán citáld bíróság elé, ott majd visszább fog az agyarakból.

Mível a bíróság valószínűleg nálad helyezi el a kislány, te leszel a gondozó szülő, de ettől független a közös szülői fegyületet is bizonyára elrendelik majd. Tehát az apának beleszólása lesz az ovoda, az iskola kiválasztásába - ha mindenben a legjobbat akarja a lányának, fizesse...

B.Patrícia # 2008.03.02. 04:32

Szép napot Mindenkinek!

Nekem lenne egy eléggé különös kérdésem ill. esetem.
Nos, az a helyzet, hogy én egy transzszexuális nő vagyok, tehát fiúnak születtem 32 évvel ezelött. 20 évig nyomtam el magamban az igazi érzéseimet, ezalatt próbáltam "normálisan" élni. Ez idő alatt házasságot kötöttem (bár sosem voltam boldog igazán), született két fiú gyermekünk, mostmár 2 és 7 évesek. Az élet úgy hozta, hogy 2006 őszén a nejem elhagyott a barátommal. Ekkor egy évig a nagyobbik fiamat én neveltem a szüleim segítségével. A magány kihozta belőlem az elnyomott érzéseket és kezdtem bevallani a környezetemnek a vágyaimat. Ekkor úgy döntöttem, hogy jobbnak látom a fiamat az anyjának visszadni, legyenek a gyerekek együtt, illetve úgy gondoltam, hogy a legkisebb lelki zavart igy okozom neki. Nem akartam, nem tudtam volna normálisan így felnevelni tovább.
Azóta természetesen megvolt a válóper, megállípították a gyerektartás mértékét is.
Közben én is elkezdtem rendbe rakni az életem, pszichológushoz, pszichiáterhez jártam, akik szakvéleményt adtak az állapotomról. Azóta (7 hónapja) hormonkezelést kapok, aminek vannak látható jelei is. E miatt ritkábban is megyek láthatásra, hisz már a gyerekek is kiszúrtak ezt-azt.
A szüleim és a legtöbb barátom is azt javasolta, hogy mondjak le az apai jogaimról, hisz nehéz lesz majd a gyerekeknek elmagyarázni, mi is történt apuval, miért lett két anyjuk. Illetve elég sok problémájuk lehet e miatt az iskolában és a késöbbiekben.
Az exnejem és a párja tervezik a házasságot és a közös gyermekeket. Ők is boldogok és úgy érzem én is afelé haladok.
Kérdésem az lenne:

• hogyan mondhatok le az apai jogaimról?
  • milyen következnényi lehetnek (azt tudom, hogy nem lesz láthatásom)?
  • a tartásdíjat ezentúl is kell fizetnem? (természetesen nem ez a fő szempont, hanem a gyerekek lelkivilága)
  • a távolból segíthetem a gyerekeimet?

Remélem valaki tud ezen kérdéseimre válaszolni, átböngéztem már a netet, de ilyen esetet nem találtam, és valljuk be, ez elég egyedi.

Előre is köszönöm.
B.Patríca

telly # 2008.03.03. 14:51

ObudaFan, köszi az infót, de az mit jelent, h a gyermek érdekeit szolgálja, ha az exnejem elköltözik 220 km-re? Semmiképp nem tudom megoldani a láthatást. Ennek anyagi okai vannak. Sem az exnejemnek nem lesz annyi pénze, pláne, ha állása sem lesz, hogy hozza a kislányt, és én sem tudok utazni.

ObudaFan # 2008.03.03. 17:48

Nézd, ha igaz, amit írtál, hogy úgy kívánja vinni a gyermeket, hogy előzetesen nem nézett utána, hogy vajon lenne-e állása, akkor tuti nem fogja úgy látni a bíróság, hogy a gyermek érdekeit szolgálja ez. HA viszont itthon éhenhalnának, kint várna a tuti munka, és válallná, hogy kéthetente saját költségére kapcsolattartásra hazahozná a gyermeket, akkor meg hozzájárulna a bíróság.

ObudaFan # 2008.03.03. 17:53

B.Patrícia!

Legfeljebb úgy mondhatnál le, ha a titkos örökbefogadáshoz járulnál hozzá, de itt ez szóba sem jöhet. A kapcsolattartási jogodat megszüntetni csak úgy lehetne, ha a bíróság a szülői felügyeleti jogodat szüntetné meg, amihez vagy az kellene, hogy magatartásoddal, vagy mulasztásoddal a gyermekek eminens érdekeit sértsd, vagy, hogy ellenük bűncselekményt kövess el. A tartásdíj fizetési kötelezettségedet meg ez sem szünteti meg, más kérdés, hogy ha az új apuka örökbe fogadja őket, akkor elsősorban az ő dolga lesz a gyermekek tartásához hozzájárulni.
Szóval: távolból is, közelből is segítheted őket, és rajtad áll, hogy te magad úgy érzed, hogy inkább kevesebbet látod a gyermekeidet (bár tulajdonképpen már ez is jogellenes, ha a kapcsolattartást nem gyakorlod), vagy inkább azért teszel, hogy így is tarthasd velük a kapcsolatot.

kiskutyám # 2008.03.04. 08:00

Kedves Fórumozók!
A véleményeteket szeretném kérni, mert úgy látom "felkészült" emberek vagytok.
Közel két éve váltam el a feleségemtől, egy közös gyermekünk van. A közös tulajdonunkban (50-50%) álló lakás többségi tulajdonát (75-25%) és kizárólagos használatát biztosítottam a gyermekünk miatt. A jogerős ítélet után kiköltözött a lakásból, bérbe adta, és azóta albérletből albérletbe, egyik városból a másikba hurcolja a gyereket. Kölcsönt vett fel a közös tulajdonunkban lévő lakásra, hogy céget alapítson, de csődbe ment. A törlesztést mondjuk fizeti, mert engem - mint zálogkötelezettet - még nem keresett a bank. Rendszeresen fizetem a gyerektartást, a kapcsolattartást nevezhetjük jónak. De...
A fiam mindig feszült és szomorú lesz, amikor viszem vissza, érzem nem felhőtlen a viszonya az anyjával. Tudom, nem akar és nem tud választani, mindkettőnknek meg akar felelni.
Én rendezett, boldog kapcsolatban élek a válás óta, hamarosan újra megnősülök. Hosszú, kitartó, odaadó szeretettel páromat is nagyon megkedvelte a fiam. Munkánk, életkörülményeink jók. Szeretnénk, ha inkább velünk élhetne a fiam. Azt szeretném kérdezni, szerintetek van rá esélyünk? Az anyja önként nem fog lemondani a szülői felügyeletről, a "nemkevés" gyerektartás miatt. (Sajnos anyagias világban élünk.)

Partus # 2008.03.04. 12:07

Kedves Fórumozók!

Kéréssel és kérdéssel fordulok hozzátok.
Van egy 4,5 éves kislányom, akit az édesanyja
különböző okokra hivatkozva megtagadja tőlem a gyermekem láthatási jogát immáron 20. alkalommal.
Eddig nem jelentettem fel, de az utolsó 4 alkalommal már nem hittem az igéreteinek.
Válás után bírósági határozatban leírták, hogy minden páros vasárnap 9-16 óráig láthatom a lányomat
amit szigorúan be is tart a volt feleségem.
Se születésnap, se névnap, sem ovodai látogatás és farsang, stb...!
Legútóbb 9.35 perckor értem a lányomhoz és arra hivatkozott hogy nem köteles odaadni, mivel nem muszáj neki 35-40 percet várni amíg elmegyek érte.
Csak 1 buszt késtem le.
Van-e jogszabály arról hogy meddig vagyok köteles elmenni érte, meddig hozhatom el a lányomat 2 hetente láthatásra?
Ha gyalog mentem azért, ha kocsival azért, ha bicziklivel azért nem adta ide.
Mindig talált valamilyen kifogást csak hogy ne adja ide.
Különben meg nincs rajtam sapka jelszóval talált ki indokoat! :-)
Szóval, a gyámügyi hivatal a mai nap lerázott azzal,
hogy az anya nem köteles 35 percet várni rám.

És akkor meg kérdezném hol vannak az apák jogai?
Az anyának joga van a 20%-os gyermektartásra, akár
büntethetőségem árán is kiskorú veszélyeztetése miatt?
Egy apának semmihez sincs joga csak fizetni?
És a szüleim? Első unokájuk, Ők sem látják többet mint én!

Kérnék segítséget és tanácsot tőletek, kihez fordulhatok, mit tegyek?!
email: morisz@freemail.hu
Várom a válaszokat, aki szívesen adna tanácsot.

Köszönettel: Zsolt

kali # 2008.03.04. 12:46

Igaza volt a gyámhivatalnak, valóban nem köteles a gondozó szülő várni, azért van a tól-ig időszak hogy ahhoz tarsta magát a különélő szülő. Az anyának lehet más programja, nem köteles a várakozás miatt lemondani a programját, neki is van saját élete.
Ha másodfokra mész akkor is elutasítanák ha arra hivatkozol hogy lekésted a buszt. Mert ugy kell kalkulálni hogy odaérjél.
Számomra ez olyan mint a munkahely, ott se lehet igazán késni.

Az már nagyobb baj hogy mindenbe beleköt a volt feleséged, átérzem egyébként a helyzetedet, nálunk is minden baj.

A tartásdíjat sokan ugy veszik hogy ha fizet az ember akkor lássa is a gyereket, de valójában a kettőnek semmi köze egymáshoz, az egyik jog a másik kötelezettség. És én ugy gondolom hogy azt a pénzt bár a gondozó szülő kapja de illene a gyerekre fordítani, hisz valójában az a gyerekre, a gyereknek járó összeg.

Remélem itt is olvasgatsz azért nem csak a mailcímre várod a válaszokat

Partus # 2008.03.04. 13:08

Kedves Kali!

Köszönöm a válaszod!
De mégegyszer megkérdezem, hogy van-e jogszabály arra hogy 9.35-kor már nem vihetem el a gyermekem ha 9-16-ig van a láthatási jog????

Üdv: Zsolt

trigi # 2008.03.04. 14:28

sziasztok
szeretném megkérdezni,hogy (röviden: 3 hónapos terhes korom óta a gyermekem apja életveszélyesen fenyegetett a szülést követően is,hogy elveszi tőlem a picit,elpereli,és az életemet pokollá fogja tenni. fel is jelentettem a bíróságon. 2 hónapos volt a kisbabám,mikor a tárgyalás lezajlott ez ügyben,tulajdonképpen még egy ejnye-bejnyét sem kapott,az ügyet lezárták. ez idáig nem engedtem hogy lássa a picit,állandóan a dns-t akarta,hogy nem is az övé,máskor meg bizton állította hogy az övé. végül 3 hónaposan megengedtem neki hogy megnézze a picit,és onnéttól kezdve 2 hetente látogatta. a napokban volt egy apasági tárgyalásunk,ahol ő a folyosón úgy ment el mellettem,mintha ne is ismerne engem,és a tárgyaláson is áskálódott ellenem,(mikor itt volt a picinél,akkor meg teljesen máshogy viselkedett). végül az lett a vége,hogy majd vihetem a picit dns vizsgálatra ).
szóval azt szeretném megkérdezni,hogy jogilag,hivatalosan folytassam tovább a kapcsolattartást,vagy megtehetem azt,hogyha már ennyire ragaszkodik a dns-hez,akkor majd csak akkor jöjjön,ha kezében a papír,bírósági végzés,mivel nem biztos abban hogy ő az apa,akkor miért látogat egy pici babát.
én hiába mondom hogy ő az apa,ő akkor is dns-t kér.
aki jártas ebben a témában,az legyen szives válaszoljon,mert most teljesen tanácstalan vagyok.
előre is köszönök szépen minden választ.

_Wasp_ # 2008.03.04. 15:10

ha a gyermek apjaként be van jegyezve, akkor biztosítsd a láthatást. (És kérd a tartásdíjat.)

Ha (amíg) nincs, akkor addig ilyen kötelezettséged sincs

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

trigi # 2008.03.04. 15:59

köszönöm szépen wasp

B.Patrícia # 2008.03.04. 19:41

Kedves Obudafan!

Köszönöm szépen, sokat segítettél. :)

ObudaFan # 2008.03.04. 20:41

Nincs mit.

Szebievi # 2008.03.05. 08:35

Kedves monalisa1!

Elég volt csak a bírósággal fenyegetőzni, egész a mai napig folyt a csata köztem és a volt férjem közt,hogy több gyerektartást fizessen,de megoldódik a helyzet vállalta,hogy 15000ft-ot fizet átutalással és minden hónap 15.-éig megkapom.Letöltöttem egy nyomtatványt is hozzá amit megírunk(tartásdíj módosítása).
Még egyszer köszönöm szépen a segítséget!

monalisa1 # 2008.03.05. 12:48

Gratulálok, végül is csak sikerült elérned a t.díj felemelését. A továbbiakban gondod legyen, hogy mindenkor fizessen - esetleges kihagyás esetén egyből a munkahelyi letiltatást kérjed. És ne feledd: t.díj visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra kérhető.

További minden jót.

Helén42 # 2008.03.08. 20:23

Sziasztok!

Kérem, hogy ha tudtok, segítsetek.

A gyermekelhelyezési tárgyaláson jeleztem a bírónőnek, hogy szeretném, ha enyém lenne a szülői felügyelet kizárólagos joga, és ez szerepelne az ítéletben.
A bírónő az apát is megkérdezte, akinek ennyi volt a reakciója: "Miért, hát most is nálad a gyerek, nem?" Apuka ügyvéd.
A bírónő erre felém fordult és azt mondta, hogy így enyém a kizárólagos felügyeleti jog, és nem kell beleírni az ítéletbe, csak abban az esetben, ha közös.

Kérdésem, hogy ha nem szerepel erre való utalás az ítéletben, valóban enyém-e a kizárólagos felügyeleti jog.
Útlevelet szeretnék csináltatni és nem szeretnék az önkormányzatnál emiatt visszapattanni.

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.08. 20:37

A kizárólagos felügyeleti jog nem jelenti, hogy a másik szülőt megfosztanák a jogaitól. A legfontosabb kérdésekben továbbra is csak közösen dönthetnek. Ilyen például a lakóhely megválasztása.

monalisa1 # 2008.03.08. 20:41

Az itéletben konkrétan és egyértelműen benne kell lennie a bírói rendelkezésnek a gyermekfelügyelet dolgáról: kizárólagosan csak a gondozó szülőé-e vagy pedig közös a felügyelet.

Ha nincs benne, kérni kell a bíróságot az utólagos korrigálásra, döntéshozatalra.

Amúgy, és szerintem, már egy átlagos műveltségű ember se tesz keresztbe a saját gyermeke utlevele dolgában., hadd menjen az a gyerkőc, hadd lásson világot - az anyja úgyis ott lesz mellette. (Legfeljebb ha az apának van pénze, jövőre majd ő viszi rövidebb-hosszabb időre a gyermeket külföldre - az utlevél meg már meglesz majd.)

ObudaFan # 2008.03.09. 10:01

Speciel azt, hogy a másik szülő hozzájárulását kell kérni a gyermek lakóhelyének megváltoztatásához, nem fogja tartalmazni az ítélet, de attól még így van.

Helén42 # 2008.03.09. 11:50

Köszönöm.
Nem lakhely változáshoz, hanem útlevél készítés miatt kérdeztem. (feltételezem, az is "fontos kérdés", de hátha...)
Ha az ítéletben nincs a közös felügyeleti jogról egy árva szó sem, akkor valóban kizárólagosan csak az enyém?
Tárgyaláson magnófelvétel készült, ahol elhangzott, hogy enyém a kizárólagosság, és hogy ezt nem kell ítéletbe foglalni. Az alapján kérhetem, hogy egészítsék ki ezzel?
Köszönöm!!

Helén42 # 2008.03.09. 11:50

Köszönöm.
Nem lakhely változáshoz, hanem útlevél készítés miatt kérdeztem. (feltételezem, az is "fontos kérdés", de hátha...)
Ha az ítéletben nincs a közös felügyeleti jogról egy árva szó sem, akkor valóban kizárólagosan csak az enyém?
Tárgyaláson magnófelvétel készült, ahol elhangzott, hogy enyém a kizárólagosság, és hogy ezt nem kell ítéletbe foglalni. Az alapján kérhetem, hogy egészítsék ki ezzel?
Köszönöm!!

monalisa1 # 2008.03.09. 13:08

Ha a tárgyalásról készült magnófelvétel utóbb igazolja, hogy a felügyelet kizárólagosan a tiéd - de ez valahogy mégis kimaradt a jegyzőkönyvből és így az itéletből is -, utóbb kérni lehet a bíróságot a pontosításra.

Ugyanakkor a gyermek sorsát/jövőjét érintő fontos, lényeges kérdésekből továbbra sem lehet az apát kizárni, erre "a" kizárólagosság nem ad felhatalmazást a gondozó szülőnek - ezt jó tudni.

Külön írom: az utlevél kérdése piriuszi kérdés, az esetleges apai jóváhagyó aláírás elmaradása nem más mint a valamikori házasfelek egymással szembeni további "küzdelme"...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.09. 15:07

Ha a tárgyalásról készült magnófelvétel utóbb igazolja, hogy a felügyelet kizárólagosan a tiéd - de ez valahogy mégis kimaradt a jegyzőkönyvből és így az itéletből is -, utóbb kérni lehet a bíróságot a pontosításra.
Ugyan, dehogy. A közös felügyelet az, amiről külön rendelkezni kell.

Andica (törölt felhasználó) # 2008.03.09. 22:33

Sziasztok!20honapos fiam apjával heteken belül tárgyalásunk lesz a láthatásal és tartásdijal kapcsolatban.Nem éltünk együtt csak 3és fél honapot mindig hétvégi apuka volt.3 alkalomal járt nálunk azota hogy szakitottunk,de nem jön be a házba megnézni a gyereket hiába hívom kijelentette h ö többé nem lépi át a küszöböt és mielött elmegy lefényképezi a házunkat a mobiljával. Pedig 3éves koráig csak..