Gyerektartás és láthatás

tarjani # 2012.10.26. 07:50

ObudaFan! Már egyszer kezdeményeztem amikor megverte úgy,hogy kts. lett belőle.Nem volt elég hozzá, nem volt ez elég indok!!!

ObudaFan # 2012.10.26. 07:26

Milyen indokokkal lehet csökkenteni a gyerektartást?

Az az indok, hogy kiskorú gyermek született az új kapcsolatból, sokszor elég. Csak itt a tartásdíj jelenlegi mértéke az, ami miatt főszabály szerint azért nehezen indokolható a mérséklés. De hát azért a jövedelmi viszonyokat ismerni kellene.

ObudaFan # 2012.10.26. 07:25

A Csjt. szerintem elég nagy hiányossága, hogy ezt nem tekinti olyan "lényeges kérdésnek", amibe a különélő szülőnek is beleszólást enged. Marad az, hogy védelembe vételt kezdeményezhetsz, amit ezek szerint meg is tettél.

tarjani # 2012.10.26. 04:54

T.hozzáértők.
Megint van egy problémám. Az anyjánal elhelyezett 11 éves gyermekünk-szülői felügyeleti jogkörömet nem korlátozták- orvosi vizsgálatra szorulna, mivel emésztési és egyéb ortopéd problémai vannak. Az anya nem foglalkozik vele.Most bejelentettem a jegyzőnek mivel Ő az I fokú gyámhatóság.Mivel nálam csak hétvégén van nem tudom elvinni.Kérdésem,hogy milyen jogaim vannak ilyenkor mikor az anya ezt nem intézi. Kötelezhetik-e, megnézhetem-e az orvosi papírokat?Mire lehet hivatkozni?Köszönöm a választ meg azt is ha valaki megírja a tapasztalatát.

dina33 # 2012.10.25. 21:09

Reméljük is. Eddig is alig akart fizetni, hisz a tartozása 700 000 Ft sőt ezt a tartozást fel szeretné függeszteni, mondván erején felül teljesít. Végrehajtónál van az ügy azt nehéz felfüggeszteni nem? Milyen indokokkal lehet csökkenteni a gyerektartást?

ObudaFan # 2012.10.25. 21:01

Ilyen mértékű minimumösszeg mérséklését azért nem könnyű elérni.

dina33 # 2012.10.25. 20:27

Érdeklődni szeretnék, egy ismerős bajban van. 3 közös gyerekük van volt élettársával, a gyerekek után minimum összegként 12 000 Ft-ot tudott fel vállalni az úriember, ezt az összeget, hol fizette, hol nem jelenleg kb. 700 000 Ft a tartozása exe felé. Most be adta bíróságra mivel 3 hónapja dolgozik, hogy csökkentetni szeretné ezt az összeget mondván azóta született új élettársától 2 gyerek. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e a minimum összeget csökkenteni, ha van új családja neki? Az első 3 szülött gyermeknek nem jár ugyan annyi mint az új gyerekeknek? Kérte a láthatás szabályozását is, pedig 3 éve nem is látta a gyerekeit, arra hivatkozik, hogy 8 órányira laknak tőle.

marhajo # 2012.10.25. 11:44

egyelőre fellebbeztem.
A gyámhivatal megállapította, hogy a betegségek nem indokolták a kapcsolat hátráltatását, de ennek ellenére nem marasztalta el az anyát, sőt mint írtam, én hibám hogy elmentem.
Másik ügyben meg nem hitte el, hogy elmentem hiába ismerte el az anya hogy nem volt otthon, nem tudta cáfolni hogy én meg megjelentem a kapcsolaton. Kettős mércét alkalmaz a gyámhivatal, kedve szerint.

A másodfokon múlik minden, egyszer már visszadobták az ügyet első fokra, mert a gyámhivatal jogsértően járt el velem szemben. Így megy minden hónapban, sajnos.
Az még a kérdés hogy a bíróság ezt a gyermekelhelyezésben mennyire szigorúan veszi. Mert úgy látom, inkább a bíróságra kell ezt jelentenem mint a gyámhivatalnak.
Igazad van az e-mailel.

Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

sió # 2012.10.25. 07:31

Már bocs de minek kell elismerni, hogy kapott egy emailt 5 nappal előtte?
Nem köteles olvasni, és nem bizonyítható innentől kezdve az értesítés.
Az hogy majd betegek lesznek,,,,,ezzel semmit sem tud kezdeni. Egy nappal, de fél nappal, sőt 2 órával később se lehet megmondani, hogy beteg volt-e valaki.

Viszont anyukától számon kérhető, az értesítési kötelezettség elmulasztása!

dina33 # 2012.10.25. 05:56

Érdeklődni szeretnék, egy ismerős bajban van. 3 közös gyerekük van volt élettársával, a gyerekek után minimum összegként 12 000 Ft-ot tudott fel vállalni az úriember, ezt az összeget, hol fizette, hol nem jelenleg kb. 700 000 Ft a tartozása exe felé. Most be adta bíróságra mivel 3 hónapja dolgozik, hogy csökkentetni szeretné ezt az összeget mondván azóta született új élettársától 2 gyerek. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e a minimum összeget csökkenteni, ha van új családja neki? Az első 3 szülött gyermeknek nem jár ugyan annyi mint az új gyerekeknek? Kérte a láthatás szabályozását is, pedig 3 éve nem is látta a gyerekeit, arra hivatkozik, hogy 8 órányira laknak tőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.25. 05:09

Épp azt mondja, hogy elment. És a gyámhatóság szerint nem kellett volna.

sió # 2012.10.25. 00:49

5 nappal előtte?
És te nem mentél el?
Hiba volt.
Legyél ott mindig, ha tudsz tanuval!!!

Ne harcolni akarj, a problémát old meg.
Ésszel.

marhajo # 2012.10.24. 20:27

bíróságon hiába lobogtatott orvosi igazolást, a bíró nem vette figyelembe. a szülőt nem zárhatja ki egy orvosi igazolás. de gyámhivatal már takarodzik ezekkel.

marhajo # 2012.10.24. 20:24

szia, néha látom néha nem.
szeszélytől függ. A bíróságon a bírónak ez egyértelmű, de lassú a menet. Egyformán törvényes képviselői vagyunk a gyerekeknek, nincsenek ideiglenesen sem elhelyezve egyikünknél sem. Csak a kapcsolat van szabályozva, hasonló okok miatt mind leírtam.
Úgy látom, hogy csak a bíróságon van hatása a bejelentéseimnek, a többi szerv nagyon anyapárti. A bíróság eddig nem, ( a kapcsolat szabályozásban is az van benne amit kértem, nem kértem túlzást és nem kértem hülyeségeket).
gyámhivatali végzésből idézés:
"az apa nem rendelkezett más információval, ezért valószínűsíthette, hogy betegek a gyerekek, nem kellett volna elmenni a kapcsolatra"
a kapcsolat előtt 5 nappal kaptam egy e-mailt hogy betegek lesznek a gyerekek, aztán se kép se hang.valószínűsítési lehetőségre hozott végzést a gyhivatal. kiváncsi vagyok, mit mond a másodfok.

sió # 2012.10.24. 10:02

kérdés: nem írtad pontosan milyen ideje nem láttad a gyereket.
néha látod, néha nem?

sió # 2012.10.24. 09:58

marhajó

Ez az első kaméleonos írás, ami reális, és sajnos valóságos!

Azonban nem ennyire rménytelen a helyzet, habár a tapasztalati út mondata ezt nyilván kaméleonból.

Amire felfigyeltem:

Pl. emailban közli és kész. Te nem vagy köteles emailt olvasni, és általában 24 órát szabnak meg értesítési időként. Nem olvastad, tehát nem tudod.
Odamész tanúval, és kéred a gyereket. Nem adja, te az értesítési kötelezettség miatt bejelentést teszel.

Ennek elsőkörben semmi értelme, azonban amikor hatodik alkalommal mész oda, és hatodik bejelentést teszed, akkor azért már meg kell, hogy mozduljon valami! Te is, a tanú/ tanuk is legyetek nagyon kedvesek. A gyámügyis nem ellenség, de mivel te vagy 39 esete aznap, és különben is ballábbal kelt fel, utálni fogja az ügyet, tehát meg kell békítened! Kedvességgel!!!

A következő:

A gyerekorvosnak van felügyeleti szerve. Egy barátságos hangvételű levél keretein belül /bárha intézkedést nem várhatsz/, a felettes szervnek írd le az egészet.
Mivel elvileg nem vagy jogosult eljárni a gyerek ügyében, így nagy valószínűséggel lesöpörnek. Ha egy kis szerencséd van, akkor visszajut az orvos fülébe. Hogy mi? Az hogy kéred eljárás megindítását, mivel véleményed szerint az orvosi tevékenysége gyakorlásával összefüggő jogszabálysértő magatartást valósít meg a gyerekeddel kapcsolatban. Utólag kivizsgálhatatlan nyilván a megelőző időszak bármilyen betegsége. Ha viszont sikeresen figyelmezteti az eljáró szerv, akkor nagy valószínűséggel nem fog kockáztatni a továbbiakban.

marhajo # 2012.10.23. 10:40

most pl, egy előre kiállított orvosi igazolással tagadta meg a kapcsolatot. tudomásom szerint, az orvosi igazolás azt kell igazolja, hogy mi volt és mi van. Azt hogy mi lesz, azt nem igazán. (a betegség: enyhe hőemelkedés, tehát kapcsolatra alkalmas a gyermek)
pénteken lett kiállítva az igazolás arra nézve, hogy holnapig majd a gyermekek betegek lesznek.

marhajo # 2012.10.23. 10:37

köszönöm.

2012. évi LXII. törvény
„(1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

én erre gondoltam, mivel kötelezett az aki kötelességét megszegi.

ObudaFan # 2012.10.23. 07:04

Btk. 195. § (4)Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

marhajo # 2012.10.22. 21:55

a Btk. 195 § lehet a kapcsolatakadályozásra is alkalmazni?

kaméleon # 2012.10.20. 15:37

Kedves csendélet,
fölösleges bizonyos színvonal alatti hozzászólások miatt bosszankodnod. Nyilván nem új Neked sem, hogy sokféle ember létezik, mindegyiket tisztelni kell, de nem mindegyikük véleménye számít. :)
Tökéletesen érthetőek az érzéseid, de az a helyzet, át kell látnod, hogy egyelőre sajnos az esetetekben is szinte reménytelen küzdelemnek látszik egy olyan perbe bocsátkozni, amelyben a még csak 18 és fél éves nagylányról kellene kimondatni, hogy érdemtelen az eltartásra. Csak gondold át, milyen komoly bizonyíték áll rendelkezésetekre? Amit kiskorúként tett, vagy mondott, az nem is számít. Még csak fél éve nagykorú, és nem csak ő, de az apja sem akar vele találkozni. Csaknem biztos, hogy az anyai agymosás eredménye a mostani viselkedése. A bíróság a gyerek mellett fog állni, ha mindketten csak egyformán szapulják egymást, akkor nagyon esélytelen, hogy nektek adjanak igazat. Kicsit le kell higgadni, és amennyire lehet, a helyzetből kilépve, némi távolságtartással elemezni a dolgot. Valószínű, hogy akkor már egyszerűbb lesz belátni, miért nem javasolják, hogy ebbe így, ennyi munícióval belefogjatok.
(Esetleg, ha most nem is érdemtelenség címén, de az összeg csökkentéséért érdemes lehet bírósághoz fordulni, hiszen már egy nagykorút kell az apjának eltartania, és az erre vonatkozó szabályokon kívül, módosulhattak a felek körülményei is. Aztán, ha később a lány abbahagyja az iskolát, vagy már csak levelezőre jár, vagy, folyamatosan durván és visszautasítóan viselkedik, és ez igazolható, meg lehet próbálkozni a megszüntetéssel, az érdemtelenséggel. De akkor az apának is változtatnia kell a hozzáállásán, azaz, nem utasíthatja el a gyereket, csak mert a volt feleség elvárásainak megfelelő viselkedést mutatja.)

kaméleon # 2012.10.20. 15:07

Kedves marhajó,
mivel látom, hogy ugyanabban a helyzetben vagy, amilyenben a családtagjaimnak, barátaimnak sok évvel ezelőtt nagy reményekkel kezdtem segíteni és kutakodni, muszáj, hogy előre szóljak, ha nem akarsz közben megbolondulni, a legrosszabbra kell készülnöd, és közben bíznod abban, hogy kivételes szerencsével talán jól végződnek a dolgok.
Ahogy ObudaFan is megválaszolta neked először, sajnos az a mai helyzet. Ha akarom igen, ha akarom nem – természetesen a gondozó szülő és az eljáró hivatalok szempontjából. Ha nem akarsz nagyon a helyzet rabjává válni, az ilyen ügyekben jártas ügyvéd segítségét kellene kérned. (Megjegyzem, ez sem egyszerű, mert a legtöbben – tisztelet a kevés kivételnek – nem alkalmasak erre, meg nem is tudnak róla eleget.) Arra is fel kell azonban készülnöd, hogy még a leghozzáértőbb, legsegítőkészebb ügyvédi közreműködéssel is nagyobb az esélyed arra, hogy gyerek és normális kapcsolattartás, pláne az erre hivatott intézményrendszer segítsége helyett, csak hoppon maradsz.
Jó, ha a jogszabályokat, mások eseteit, az ezzel foglalkozó honlapokat tanulmányozod, de sajnos keveset fog segíteni. Az eljárások olyan sokáig húzódnak, hogy döntés nélkül felnőnek a gyerekeid, de abban sem bízhatsz, hogy a jogszabálynak megfelelően hoznak döntést. Hiába erősítenek meg az erről szóló szakmai írások abban, hogy érdemes hivatalos úton küzdeni, mert a szabályozások értelmében igazad van. Egyrészt a gyermekvédelmi alapellátásban dolgozók, a gyámhivatali ügyintézők, stb., legtöbbször még a szabályozást sem ismerik, vagy tudják helyesen alkalmazni, másrészt, deklaráltan utálják, tehát, ahogyan tudják, igyekeznek a kapcsolattartási ügyektől távol tartani magukat, harmadrészt, ha meg is volna a végrehajtási szándékuk, a kapcsolattartási határozatokban annyi hiba lesz, hogy mindig felmerül vmilyen akadálya, negyedrészt, a jó kis gyvt. alapelve, miszerint a gyermek érdeke mindenek felett (…), lehetővé teszi, hogy pont erre hivatkozva úgy döntsenek, ahogy akarnak.
Nem az a szándékom, hogy tökéletesen elkeserítselek, de aki ilyen helyzetben van, annak alig van esélye arra, hogy emberi időn belül, és megnyugtató segítséghez jusson a hivatalos rendszeren keresztül. Ha ennek tudatában vagy, ha tudsz rá rengeteg időt (és sokszor pénzt) áldozni, és úgy érzed, nem őrülsz meg attól sem, ha végül pórul jársz, akkor folytathatod.
(Mindenesetre, ha nem adod fel, bár nem vagyok jogász, szívesen kisegítelek azokban a kérdésekben, amelyekben itt már nem kapsz választ. Írj nyugodtan e-mailt.)

moto32 # 2012.10.19. 20:41

Gyerektartás ügyben kérnék tanácsot!
Férjemmel elváltunk válásnál a bíróság 16.6% minimum 10ezer FT gyerektartást ítélt!
Amikor megnősült és gyereke született kérte a gyerektartás csökkentését amit a bíróság 12.2%_ra csökkentett.Tudni kell azt is,hogy sokáig nem fizetett.Most ebben az évben a nagy fiam befejezte az iskolát a volt férjem kérte a gyerektartás megszüntetését,ezzel nincs is gondom,de ő kéri tőlem visszamenőleg amit júliustól levontak a nagyra is.
azt szeretném most tudni,hogy mivel a nagyra már nem fizet és így gyerekkel kevesebbről kell gondoskodnia én kérhetem a gyerektartás megemelését a két gyerekre??Előre is köszönöm.

marhajo # 2012.10.19. 19:56

a kapcsolat újra szabályozását kértem, a hétköznapi pótlásokra való kiegészítés miatt. Kb még egy tárgyalás van hátra, és ítélet lesz első fokon.
A kapcsolat szabályozást fellebbezte az anya, szűkebb kapcsolatot kért mind ami szabályozva van. Húzódik minden. Erre nézve terhelhető az anya, hogy az ügy elhúzására törekszik. -de ettől a kapcsolat rendszeresen akadályozva van. A kapcsolat szabályozás előzetesen végrehajtható.

marhajo # 2012.10.19. 19:49

a védelembe vették a gyermekeket a szülök konfliktusaik miatt, ami az állando kapcsolat akadályozásból fakadt. a gyermekek érzelmi fejlődése miatt. Több kérdésem van, milyen mértékü kapcsolat akadályozás már büncselekmény?
a Kötelezett ha elzárkózik a gyerekekkel, a szabályozott időpontban a láthatást sem engedi, ugyanakkor a gyermekek kapcsolatra alkalmasak, (betegség csak álca) mit lehet tenni? A gyámhivatal, ha kap orvosi igazolást, nem jár el. Rengeteg kapcsolat elmaradt, ez a bíróságon mennyire befolyásolja a gyermekelhelyezést? Kértem a végrehajtását meg a kötelezett szankcíóját a gyámhivataltól, de a betegségre hivatkozva elutasította, egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy a gyermek joga a pótlás meg a kapcsolat, pl. Nem is vizsgálta hogy a gyerekek a kapcsolatra alkalmasak voltak vagy nem, ezt meg igazolni tudtam, hogy alkalmasak voltak. Az együttműködésre még a jegyzői határozat is kötelezi az anyát, a bírósági szabályozás is kötelezi az anyát, és sehol semmi. Ír egy e-mailt hogy ne menjek kapcsolatra mert a gyerekek betegek, és ennyi,. Eltünnek. MIt lehet tenni?
A gyámhivatal adja a lovat alá, mert nem pártatlan. Ez gyámhivataléi tárgyaláson is kiderült, hiszen még tanácsokat is adtak, hogy mit tegyen az anya, ellenem. A gyerekek meg elvesztek az egészben. A kapcsolat nagyon bővített formában van szabályozva. Hogy lehet kikényszeríteni a megvalósítását?
Erre nézve, olvastam a cikket az említett honlapon, ott eléggé egyértelmű, de a gyakorlatban, mennyire működik mindez ?
ejha, sok kérdésem van....