Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2008.03.24. 11:22

Ameddig semmiféle döntés nem született a gyermek elhelyezéséről, minden külön vita nélkül magadnál tarthatod.

ObudaFan # 2008.03.24. 17:27

Amíg nincs döntés az elhelyezésről, addig is a gyámhatóság hozzájárulása, vagy a másik szülő hozzájárulása szükséges a gyermek lakóhelyének megváltoztatásához.

Lolo35 # 2008.03.26. 10:34

Sziasztok!
Tartásdíj csökkentésében kérném segítségeteket.

Férjem 4 éve vált el első feleségétől, akitől egy kislánya született. A bíróság akkor 20% tartásdíjat határozott meg.
Azóta összeházasodtunk, született egy kisfiúnk, az első házasságomból nekem is van egy fiam. Most második közös gyermekünkkel vagyok terhes. Tehát 3 kiskorú lesz a háztartásunkban. A volt feleségnek a jövedelme több mint nekünk kettőnknek összesen. Van e esélyünk a tartásdíj csökkentésére? És ha jól tudom a gyámhatóságon kell kérvényezni.

Előre is köszönöm segítségeteket!
Lolo

lajesz # 2008.03.26. 12:42

Volt feleségem felemeltette a gyermektartást, de a gyermek nem az ő háztartásában van. A gyermek 17 éves. Van-e lehetőség arra, hogy a gyereknek utaljam postai úton a gyerektartást a tartózodási helye szerinti címre, ne pedig az anyának. Ha így teszek perelhet-e az anya, hogy nem kapta meg a tartásdíjat, kérhet-e végrehajtást?

Judmi # 2008.03.26. 13:12

Sziasztok!
Segítségeteket szertném kérni. Páromnak az előző kapcsolatából van egy négy éves kislánya,az anyuka nem engedi látni a gyereket. Mivel a párom szülei a lánynak(a párom előző bnőjének) a közvetlen szomszédjai,így a párommal arra gondoltunk,hogy miért ne hívhatnánk át oda a nagyszülőkhöz a gyereket,hogy láthassa. De az anyuka nem engedi át,mert ott vagyok én is,és én ugyebár nem láthatom... A párom gyerektartást fizet,tartja a gyerekkel az ünnepeket,csak nem engedi hogy áthozza oda a gyereket,és ezen azért van a hangsúly,mert a párom meg a lány szüleinél nem kívánatos személy,tehát ezért nem erőlteti azt,hogy ő átmenjen hozzájuk. Ebben az esetben mit lehet tenni az ellen,hogy láthassuk a gyereket,úgy,hogy a csajnak ne legyen az a kifogása,hogy azért nem láthatja,mert ott vagyok én is. Különben van közös gyerekünk is,és szeretném,ha ismerné a 2gyerkőc egymást.

Ja és még valami. A lány nem éppen a legápoltabb körülmények között neveli a gyereket,tudjuk hogy sajnos nem a gyerekre költi a tartásdíjat. Ebben az esetben nem lehet elszámoltatni az anyát,hogy mutasson fel valami számlát,hogy tényleg a kislányra költi e a pénzt? Vagy esetleg,hogy nem pénzt fizetnénk,hanem a tartásdíj összegében ruhát,játékot vagy élelmiszert vennék,persze úgy hogy számla lenne róla...

Kérem segítsetek! Előre is köszönöm:Judit

monalisa1 # 2008.03.26. 13:54

Lolo35

Már a közös kisfiatok megszületését követően kérhetted volna a bíróságot, hogy az eltartott gyermekek számára tekintettel mérsékelje férjed t.díj fizetésének mértékét. És ezt ismét kérheted amint az újabb közös gyermeketek megszületik. A keresetlevélhez csatolni kell a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatát, valamint a férjed aktuális jövedelemkimutatását, egyúttal tételesen a mindenkori havi költségeit/kiadásait tartalmazó összesítést.)

A te előző házasságodból származó kisfiad után bizonyára kapod a t.díjat, tehát az a gyermek a férjed t.díj kötelezettsége dolgában nem oszt nem szoroz.

_Wasp_ # 2008.03.26. 14:46

az első közös gyermeknél még indokolatlan lett volna kérni, mivel a kérdező előző házasságából származó gyermeke eltartására nyilván más is kötelezhető.

tehát csak a férjed 3. gyermekétől csökken a tartásdíj, várhatóan 20%-ról 16.6%-ra
(esetleges 4. gyermek: 12.5%)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.03.26. 15:48

lajesz # e-mail 2008.03.26. 13:42

nagykorú (tehát 18. életévét betöltött cselekvőképes, illetve a nagykorúságot házassággal megszerző) gyermekek esetén van lehetőség arra, hogy a gyermek kezéhez teljesíts.

legyen majd bizonylatokkal igazolható. jobb a békesség.

_Wasp_

és felesleges megoldása

zsinóron # 2008.03.26. 16:27

Tisztelt Fórumozók! Az iránt érdeklődöm, hogy amennyiben a közös megegyezésben leírt passzus szerint jogomban áll a gyermekem betegségéről tudomást szerezni, a gyógyításban részt vállalni, meglátogatni a gyereket, ha kéri, akkor mit tehetek, amikor a láthatás előtti nap szólnak, hogy a fiunk napok óta beteg? Indok-e az egyezség be nem tartására az, hogy azért nem kérdezik meg a gyereket, hogy szeretne-e látni, mert úgy is azt mondja, hogy igen...? Felhívni nem tudom, mert általában "éppen alszik"...Du. hatkor is.
Változtatható-e a gyerektartás - egyébként önként vállalt! - mértéke, ha kiderül, hogy a feleség már akkor is milliókkal rendelkezett, amikor nincstelennek vallotta magát a bíróságon? Egyébként két hetente hat napot vagyok a gyermekkel és mindent meg kell neki venni ide is, mert az édesanyja télen is egy pólóban és vékony kabátban hagyja az oviban. Hónapok óta megy a történet, hogy betegen elhozom (köhög, orra folyik), nálam meggyógyul, az anyjánál pedig vissza betegszik. Ez persze úgy megy az ismerősök felé, hogy én betegítem le.
Nem szeretném a gyereket fölösleges tortúrának kitenni, de ő kért meg, hogy próbáljam elintézni, hogy többet lehessen nálam, mert az anyja folyamatosan kiabál vele, éjszaka nem hagyja aludni, mert reggelig megy a tévé, és még sorolhatnám.
Eddig védtem a volt feleségem renoméját, mert ezt tanácsolták a pszichiáterek - habár nem mindegyik! -, de az elmúlt hetekben sok minden kiderült. Beindult az ellenem nevelés is, habár nagyon finom és cizellált formában.
Bármilyen tanácsot előre is köszönök!

Lisall # 2008.03.26. 18:53

Monalisa, Obudafan, köszönöm

vlenke # 2008.03.26. 19:49

Zsinóron!
Csak kitartást kivánok, hosszú az út a gyermek felnőtté válásáig. A gyerek legyen a fő szempont, de bíztatni nem tudlak semmi jóval, ha már az elején így kezdődnek a dolgok (láthatás, betegségek, stb.) Ismerős a helyzet, nálunk sem lett jobb, pedig a válás óta eltelt jópár év (megjegyzem a gyerek koszosan, sokszor betegen jön, a láthatás időpontjában még véletlenül sem kerül hozzánk, sőt, 6,5 évesen bepisil, nem beszél érthetően, de nálunk nem annyira szeret lenni, mert kirándulni akarunk és nincs tv-nk. A gyerek ruházkodását pedig úgy oldottuk meg, hogy, amit mi veszünk az marad, ha télvíz idején benti cipőben és átmeneti kabátban jön el az oviból, akkor úgy is megy vissza. Ennyi gyerektartás mellett a gyereket úgy lehetne járatni/öltöztetni, ahogy egyrészt az időjárás, másrészt a gyerek kívánja.)
Egy tanácsot tudok csak adni: Te légy önmagad, legyél türelmes, szeresd, figyelj Rá, játsz a gyermekeddel és ha kinyílik a szeme, másként látja majd a világot!
Üdv: V.Lenke

zsinóron # 2008.03.26. 20:25

Kedves Lenke! Csakis a gyereket tartom szem előtt. Rengeteget járok szakemberekhez, de eddig aki rontott az ügyön, azok az ügyvédek voltak és még csak nem is rossz indulatból. Elnézést azoktól, akikre nem vonatkozik! Az egyik nem engedte, hogy szó szerinti jegyzőkönyvet kérjek, mert szerinte úgyis elutasítja a bíró, a másik pedig rábírt a megegyezésre, mert tapasztalatai szerint ilyenkor megnyugszanak a felbőszült feleségek. Na, ebben tévedett a legnagyobbat.
Gyermekem lehetőség szerint távol van tartva minden konfliktustól, de utólag mindent megbeszélek vele. Ha exem provokál, szépen elsétálunk vagy jól láthatóan elkezdem rögzíteni az inzultust. Ez többnyire segít. A gyereket türelemre tanítom és hogy ne bosszantsa az anyját azzal, hogy nálam jobban érzi magát. Nincs bepisilés, nincs beszédzavar, sportol, szófogadó. Van tévénk, de már nem nézi:-) Helyette rengeteget játszunk és ezért is szeret itt lenni. AZ ilyen korú gyerek nem feltétlenül rajong a kirándulásokért. Ezerszer nagyobb öröm neki, ha a szeretett szülő 1-2 órát bírkózik vele vagy bármit, amivel kiadhatja a feszültségeit. Attól félek, ha most nem lépek, elveszítem a későbbi lehetőségeimet. Viszont kételyekkel tölt el, hogy egyik helyen azt olvasom, csak az győz, aki harcol, máshol meg azt, hogy a harcomat veheti zaklatásnak a másik fél és rosszabbul járok, mint előtte... Elvégre most még rend van. Rendőr is csak akkor jön ki, ha bemondom, hogy vér folyik... Itt mit kell megvárnom...?

Lolo35 # 2008.03.27. 07:11

Köszönöm Monalisa1!

Sajnos az én gyermekem után jóval kevesebb tartásdíjat kapok. (apuka vállalkozó).
Erősítsetek meg abban, hogy a keresetet a gyámhatósághoz kell beadnunk vagy a bírósághoz.

Köszi!
Lolo

zsinóron # 2008.03.27. 07:36

Még valami. A bírónak is feltettem ezt a kérdést, de nem válaszolt rá: Amennyiben a gyerektartást igénylő fél nem rendelkezik jövedelemmel, nincs bevallottan vagyona, lakása, autója, semmi se, viszont a másik fél vállalná a gyermek nevelését, biztosítana számára mindent, ideje és munkája is van, akkor miért a "csóró" félhez ítéli ideiglenesen a gyermeket? Nem volt nála többet a gyerek addig sem, csak azt mondta be. Ennek ellenkezőjét szándékoztam igazolni tanúkkal, amire a bíró azt mondta, hogy ő is tudna bármire tanút hozni, ha nagyon akarna.
Olvastam egyszer egy olyat, hogy a gyerektartás nem a gyermek vegetatív funkcióit hivatott kiszolgálni, azaz ha enélkül éhezne, akkor nincs helye az adott helyen. Erről valóban létezik valamilyen jogszabály?

monalisa1 # 2008.03.27. 07:54

Lolo35

A városi bírósághoz, mert a t.díj az egy itélt dolog, felemelésével és/vagy mérséklésével kapcsolatban ő jogosult eljárni.

shimmer # 2008.03.27. 08:58

Szeretnék segítséget kérni egy meglehetősen bonyolult ügyben. Több kérdésem van, kérem aki egzakt válaszokat tud rá segítsen.
Egy barátom Kanadából haza költözött. Otthagyva a gyerekét és feleségét. (Tudom ez csúnyán hangzik, de voltak elég komoly okok rá)
A feleség asszony és gyerektartást követel. Jogosan. Természetesen a barátom hajlandó is támogatni a gyerekét(!). De nem szeretné ha a kanadai törvények nem ismeretében igazságtalan döntés születne, vagy olyat kérne a feleség, ami nem jár.
A feleség először közölte h beadta a papírokat a bíróságra erre vonatkozóan, de újabban azt is elfogadná ha havi 500(!) dollárt kapna. Gonodolom a kanadai törvények sem fix összeget állapítanak meg, hanem a fizetés valahány százalékát.
Kérdések:
Kaphat-e egy egészséges 28 éves nő asszony tartás?
Mekkora a gyerektartás maximális értéke Kanadában (fix összeg vagy a fizeés %-a)?
Hogyan lehet a bírósági eljárást Mo-ról kezelni? (Hiszen se kedve, se pénze visszamenni Kanadába)
Van-e joga a nonek megkapni a barátom jelenlegi pontos címét, vagy ha egy levelezési címen elérhető az elég-e?
A barátom státusza Kanadában permament resident, ennek van-e jelentősége?
Kötelezheti-e a kanadai bíróság arra, h vissza menjen a tárgyalásra stb?
Előre is köszönöm a segítséget.

_Wasp_ # 2008.03.27. 10:44

ebben csak a kanadai jogot ismerő jogász tudna segíteni, itt nem lesz ilyen egy se szerintem.

Viszont, ha a barátod nem volt kettős állampolgár a házasságkötés idején, akkor (emlékezetem szerint, most nem tudom megnézni idő híjján) az 1979 évi 13-as tvr a nemzetközi magánjogról úgy rendelkezik, hogy magyar jog alapján is el lehet választani, magyar bíróság illetékességével.

Ez mindenképpen kedvezőbb lenne a barátodnak.

Remélem befut egy nemzetközi jogász, és pontosít.

Üdv.

_Wasp_

és felesleges megoldása

lajesz # 2008.03.27. 11:06

Wasp köszönöm a válaszod. Sajnos ez elég elkeserítő, mert ez így nem gyermektartás, hanem asszonytartás, erről pedig nem volt bírósági döntés. Még egy kérdésem lenne, ha tud valaki segíteni.
Úgy tudom, hogy több gyermek eltartása esetén a jövedelem 50%-a terhelhető gyermektartás díjjal. Ez az összes tartási igényre vonatkozik tudomásom szerint. Tehát akkor bele számít a családban nevelkedő két gyermekem is ugye? A hátralék amit visszamenőleg megitéltek azzal együtt sem haladhatja meg a tartási igény a jövedelem 50%-át. Remélem jól tudom.

Válaszokat előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2008.03.27. 11:43

lajesz:
saját gyermekeidnél természetesen így van. Nem kerülhetnek rosszabb helyzetbe, mint a családon kívül nevelkedő gyermeked.

A tartásdíj csökkenthető 20-ró 16.6%-ra.

_Wasp_

és felesleges megoldása

shimmer # 2008.03.27. 14:42

Wasp köszönöm a választ, ezzel is segítettél. Ez nagyon fontos h a magyar bjróság is eljárhat, ha a házasságkötéskor még nem volt kettős állampolgár. Hiszen most sem az, csak állandó tartózkodási engedélye van.Mert valószínüleg a kanadai törvények sokkal keményebbek, ott már irreálisan csak a nonek van szava....

ObudaFan # 2008.03.27. 16:57

Ha egyáltalán magyar bíróság fog eljárni, akkor is valószínűleg a kanadai jogot fogja alkalmazni.

A házastársak személyi és vagyoni jogviszonyaira - ideértve a házastársi névviselést, tartást, valamint a házassági vagyonjogi megállapodást is - az a jog az irányadó, amely az elbírálás idején a házastársak közös személyes joga.
Ha a házastársak személyes joga az elbírálás idején különböző, utolsó közös személyes jogukat, ennek hiányában annak az államnak a jogát kell alkalmazni, amelynek területén a házastársaknak utoljára közös lakóhelyük volt.
Ha a házastársaknak nem volt közös lakóhelyük, az eljárás bíróság, illetőleg más hatóság államának jogát kell alkalmazni.
A házastársak személyes jogának megváltozása nem érinti a korábbi jog alapján megállapított névviselést, továbbá az érvényesen létrejött vagyonjogi hatásokat, ideértve a tartást és a házassági vagyonjogi megállapodást is.
A szülő és gyermek közötti családi jogi jogviszonyokra, így különösen a gyermek névviselésére, elhelyezésére, gondviselésére, törvényes képviseletére, tartására és vagyonának kezelésére - a szülőtartást kivéve - a gyermek személyes joga irányadó.
Magyar állampolgár vagy Magyarországon lakó gyermek családi jogállására, illetőleg a közte és szülői között fennálló családi jogi jogviszonyokra, valamint a gyermektartási kötelezettségre a magyar jogot kell alkalmazni, ha az a gyermekre nézve kedvezőbb.

Az ember személyes joga annak az államnak a joga, amelynek állampolgára. Az állampolgárság megváltozása nem érinti a korábbi személyi állapotot és az annak alapján létrejött jogokat és kötelezettségeket.
Ha valakinek több állampolgársága van, és egyik állampolgársága magyar, személyes joga a magyar jog.
Akinek több állampolgársága van és egyik sem magyar, valamint a hontalan személyes joga annak az államnak a joga, amelynek területén lakóhelye van, illetőleg a magyar jog, ha Magyarországon is van lakóhelye. Akinek külföldön több lakóhelye van, személyes joga annak az államnak a joga, amellyel kapcsolata a legszorosabb.
Akinek személyes jogát az előző bekezdések alapján nem lehet megállapítani és nincs lakóhelye, személyes jogát szokásos tartózkodási helye határozza meg. Akinek több szokásos tartózkodási helye közül az egyik Magyarországon van, személyes joga a magyar jog.

szilvi9 # 2008.03.27. 19:48

Segítséget szeretnék kérni.
A volt férjem előzetesben van. Az ügyvédje szerint min.szeptemberig. Én egyedül nevelem a két gyermekünket. Milyen lehetőségeim vannak a tartásdíjra?
Ha esetleg az állam megelőlegezi, akkor ez a volt férjemnek minuszban jelentkezik ha kiengedik?
Jó viszonyban váltunk el, és nem szeretném még ezzel is terhelni, de sajnos a számlákat nekem is fizetnem kell.
Előre is köszönöm a srgítséget.

monalisa1 # 2008.03.27. 20:36

Keresd fel a gyámhivatalt, az esetleges állami megelőlegezésről ott tudnak adni részeletes tájékoztatást.

lajesz # 2008.03.28. 07:07

Wasp a 16.6% az hátralékkal együtt értendő?

ObudaFan # 2008.03.28. 16:07

Ha esetleg az állam megelőlegezi, akkor ez a volt férjemnek minuszban jelentkezik ha kiengedik?

Adók módjára behajtják.