Gyerektartás és láthatás

franc # 2008.03.28. 19:10

tartás díj emelés ügyben szeretnék segítséget kérni

_Wasp_ # 2008.03.28. 19:16

nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

zsinóron # 2008.03.28. 19:55

Ez valóban érdekelne: a gyerektartás nem a gyermek vegetatív funkcióit hivatott kiszolgálni, azaz ha enélkül éhezne, akkor nincs helye az adott helyen. Erről valóban létezik valamilyen jogszabály?

Nekem speciel logikusan hangzik.Tegyük fel, a másik fél jobb és optimálisabb körülményeket tud biztosítani a gyermek számára, de a felperes hamarabb lépett... /Mert ugye azért lett felperes :-( /

ObudaFan # 2008.03.29. 09:38

Tegyük fel, a másik fél jobb és optimálisabb körülményeket tud biztosítani a gyermek számára, de a felperes hamarabb lépett

A gyermekelhelyezésnél nem játszik szerepet, hogy ki a felperes.

szilvi9 # 2008.03.29. 16:50

köszönöm

szép estét

Lisall # 2008.03.29. 20:55

Szervusztok!

Engem kötelezett a bíróság hogy a gyerekeket a kapcsolattartás hétvégéin félútig fuvarozzam el. Az exet kötelezte a bíróság arra hogy ennek a költségeit fizesse meg. Megírtam neki a számlaszámomat és az út költségét az első alkalommal Mindkettő ellen tiltakozik, és semmit nem fizetett eddig (az első alkalom óta 7 hét telt el, nulla pénzt kaptam tőle). Mit tehetek hogy a megítélt pénzhez hozzájussak? Az ő mulasztását felhasználhatom arra hogy legközelebb ne vigyem a gyerekeket félútig hanem a lakásomon adjam át őket?

Másik: két hete nem utalja a tartásdíjat (az elmúlt 8 hónapban csupán egyetlen egyszer sikerült pontosan utalnia, az átlagos késés mondjuk egy hét szokott lenni)
Mikor és mit léphetek ez ellen? Vagy semmit, a gyerekei örülhetnek ha egyáltalán valamikor fizet?

(Az általános dühe és betartása mellett az van a háttérben, hogy sokallja a három gyerek után megítélt összesen 18 % tartásdíjat, bár más eltartandó személyért nem felelős)

monalisa1 # 2008.03.29. 21:46

Szia,

hát itéltetett... Na akkor kezdjük:

Nem tudom a km/Ft költségtérítést hogyan is számolod, de remélem nem csak a benzinköltséget kéred megfizetni., minden autónak van 100 km/Ft összrezsi költsége: benzin, alkatrészek arányos ára, az autó amortizáció stb. (Valahol ez a táblázat a net-en megtalálható, de akár a márkaszervíz megmondja és jó ha írásban adja a tájékoztatást.)

Akár fizet akár nem, te a bíróság rendelkezése szerint köteles vagy MINDEN esetben félútra elvinni a gyermekeket., a kettőtök közti anyagi vonatkozású vita az egy teljesen más téma. (Ha csak egyetlen esetben is hiába vár, panasszal élhet a gyámhivatalban, ők meg akár bírságolhatnak téged.)

Vélem az a baj, hogy a bíróság nem konkrétizálta az itéletben ezen km/Ft költségtérítés összegét, mert így te "aanyit" kérhetsz amennyit akarsz... - külön örök vita alapja.

Ami a tárgy havi aktuális t.díj megérkezésének dolgát illeti, ha "perc pontosan" várod a járandóságot, akkor az itéletet küld el ajánlott-tértivevényes levélben a munkahelyére, és kérd hogy a kötelezés szerinti százalékos összeget a mindenkori havi bérfizetés napján a pénzéből vonják le, és azt a számládra ők utalják a továbbiakban. (Kötelesek megtenni/eljárni minden további bírósági papír nélkül, ha nem teszik, a felelősség már az övék.)

Azt hogy sikerült "elérni", hogy a három eltartott gyermek ellenére csak 18% a t.díj összege? (Három gyermek esetében akár 3x16,6%-is lehetne a kötelezés, vagyis a pénzének a fele összege.)

monalisa1 # 2008.03.29. 21:51

Ha nem tériti a közlekedési költségeidet, a nyakára küldheted a bírósági végrehajtót., várj néhány havi elmaradást- összegyűlt összeget és majd akkor.

Lisall # 2008.03.29. 22:48

Monalisa: mindketten jól keresünk, és ezzel az összeggel (illetve ha tőlem is ugyanennyi anyagi befektetést nézünk) a gyerekek valós szükséglete fedezve van. Csak azért írtam hogy érzékeltessem hogy szerintem mennyire nincs oka panaszra, én a realitások talaján állok. Itteni számításokat is elvégeztem, ha teljesen itt döntene a bíróság, akkor is kb ezt a tartásdíjat ítélnék meg a gyerekek után. Eddig kétszer futott neki sikertelenül hogy a tartásdíjat csökkentsék gyerekenként 3 és fél százalékra. No comment.

Az autózás költségét -mivel külföldön élünk- az itteni általánosan elfogadott kilométerköltségből számoltam.
Ez egyébként kb megegyezik azzal az összeggel amit ő kilométerköltségként kettő évvel ezelőtt a bíróságnak beadványban megadott, amikor a tartásdíj csökkentéséért folyamodott, akkor az ő költségei rovatban szerepelt ez a tétel. A kocsiink durván egyformák, az enyém talán picit nagyobb, az övé újabb.
A márkaszervíz ennél nagyobb összegeket adna meg mert nagy méretű és nagy teljesítményű kocsim van, de az itteni gyakorlat szerint ezt nem lehet érvényesíteni (egy pici öko kocsiba is beférnéne 3 gyerek, az hogy én most így 3 külön sorba ültethetem őket és nem tudják az út alatt verni egymást, szimpla komfortigény.... :) )
De lehet igazad van és ha perre kerül a sor, érdemes egy ilyen magyar papírt beszereznem a márkaszervíztől.

Ő most a kocsim részletes műszaki adatait követeli, károsanyagkibocsátást, súlyt, ilyeneket. Fogalmam sincs ebből hogy akar költséget számolni.

Jó ötlet a munkahelyétől kérni direkt a tartásdíjat, lehet kicsit bonyolult, de az sem kizárt hogy elég megfenyegetni vele és önként be fogja tartani a határidőt csak ne égjen a munkahelyén ...

monalisa1 # 2008.03.29. 23:44

Szerencsés, hogy neked is szép a kereseted, de részedről mint gondozó szülő elsősorban ezen tevékenységeddel járulsz hozzá a gyermekek neveléséhez - a dolog anyagi vonzata inkább őt kellene hogy érintse.

A két évvel ezelőtti kilométerköltség-adat lehet hogy már nem aktuális, adódóan nézz majd utána.

Az autód műszakai paraméterei megtalálhatók a prospektuson és/vagy a tipus honlapján - kívánj neki jó bogarászást.

Kíváncsi lennék, hogy a gyermekek jelen fél-fél távú transzportálásával egy-két év múlva hol is tartotok majd?...

Lisall # 2008.03.30. 00:05

Nagyon remélem hogy a transzportálást nagyon rövid időn belül az ország kényelmes és biztonságos szolgáltatást nyújtó vasúttársasága végzi :)

Azt nem remélem hogy nem kell itt lennem két év múlva, a válóperünk gyakorlatilag két és fél évvel a kezdés után még sehol nem tart. Realista vagyok, hosszú menet lesz. Be fogok számolni mi lett ennek a gyerekfuvarozás-vitának a "vége".

A néhány héttel ezelőtti kicsit felfűtött kirohanásaim is kb a gondozás- gyerekek körül végzendő tevékenységek körül fortyogtak (akkor kaptam meg a bírósági végzést amivel keresztbetörték a megmaradt "felnőtt" hétvégéimet).
Nem akarom feleleveníteni azt a hangulatoa (magam miatt sem), ez a netes diskurzusok hátránya, keveset tudtok rólam, a helyzetünkről, a terhek megosztásáról.

Az anyagiak legalább felét én állom, a gondozás kb 80-90 %-át én állom. Ezért ért meglehetősen "váratlanul" a bíróság döntése arról hogy fizikailag segítsek a gyerekek apjának. Egyelőre a kocsivezetésben, gondolom majd lesz más is :) takarítás náluk? bevásárlás? főzés? na nem gonoszkodom.

köszönöm a válaszaidat most is :-) jó hogy vagytok.

kali # 2008.04.06. 05:18

Talán buta kérdést teszek fel, de a láthatásokkor csak is kizárólag a nevelő szülő lehet a gyerekkel, vagy akár a nagyszülők is vigyázhatnak rá.

Esedékes láthatáskor ha dolgom van, de nem szeretném hogy emiatt elmaradjon a láthatás, és valamelyik nagyszülőt megkérem hogy legyen addig a gyerköccel azt ugye megtehetem? Persze jeleztem a külön élő szülő felé hogy ez a kis változás lesz.
ő persze előállt azzal hogy ezt nem lehet, akkor nem jön és potol köv. héten.

De miután én biztosítom a láthatást így az az ő hibájának számít ha nem jön ugye? És nem vagyok köteles köv. héten a potlásra.

monalisa1 # 2008.04.06. 06:59

Ha a hatóság részéről nincs eltiltva a nagyszülő a gyermektől, akkor a láthatáskor jelen lehet, és alkalmasint miért ne vigyázhatna ő az unokára - ha éppen dolgod van.

Megjegyzésem: megáll az ész, hogy egyesek mi mindenen képesek vitatkozni egymással, ami józanéknál egyébként magától értetődő lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.06. 08:08

Kali, mondd meg annak a különélő szülőnek, hogy nem a veled való kapcsolattartást ítélte meg neki a bíróság, hanem a gyerekkel.

kali # 2008.04.06. 10:30

Ez a baj, hogy akárhogy probálok normális lenni, meg miegyéb sajnos amazok mindig fárasztanak a baromságokkal. Az pl. bevált szokás lett náluk hogy az apuka nem jön, de küldi maga helyett a szüleit, mert nem akarja hogy vesszen a láthatási joga. És fenyeget ha megpróbálom azt megtenni hogy nem leszek itthon ha jönnek a nagyszülők. Na hát ilyen primitiv emberek is vannak. Én meg próbálom a gyerek érdekeit nézni, hogy beengedem a nagyszülőket, holott nincs hivatalos láthatási idejük, de csak azért hogy a gyerekemet ha elviszik akkor azért legyen számára pár ismerös arc.

Az a baj hogy az ilyen barom ember nagyon megtudják nehezíteni az életét a gondoző szülőnek meg a gyereknek, és ezért is kérdezek annyit, és ezért akadok ki dolgokon, mert nálunk sajnos abszolut nincs együttmüködés, mert képtelenség velük közös nevezőre jutni.
Vannak abszolut alkalmatlan emberek akiknek a közelébe gyereket nem lenne szabad engedni.

Köszönöm a válaszokat

Goodwitch # 2008.04.06. 11:11

Ezzel a bölcsességgel egy kicsit elkéstél...

Goodwitch

Helén42 # 2008.04.06. 12:03

Kedves Jogászok!

Ismét segítséget szeretnék kérni.
Októberben közös megeggyezéssel megálapodtunk a láthatásban. Az akkor 1,5 éves kisfiamhoz vasárnaponként 9-12-ig kívánt jönni az apa, részemről nem volt akadálya.
Előtte is, és utána is többször mondtam neki, hogy jöhet sűrűbben is, gyakorlatilag bármikor, csak szóljon előre. (Eddig ezzel 2x élt fél év alatt.)
A láthatásoknak eddig kb. a felét használta ki, a többit csip-csup dolgokra hivatkozva (csúszik az út, v. fáj a lába...) lemondta, sajnos mindig csak az utolsó pillanatban, a mait pl. 8:40-kor.
Kialakult a nyári programunk, 2x2 hetet szeretnénk Balatonon tölteni. Ezt közöltem az apával is, aki azt mondta, hogy a láthatást akkor is biztosítanom kell. Mondtam neki, hogy részemről nincs akadálya, szívesen látjuk Balatonon, legalább látná, hogy a 2 éves kisfia hogy pancsol a vízben.
Válasz: Nem, a bírósági határozatban az van, hogy a lakhelyen kell biztosítanom a láthatást.
Mit lehet ilyenkor tenni? Tényleg furikázzunk haza 4 vasárnap Balatonról, hogy biztosítani tudjam a láthatást? Amire lehet, hogy el sem jön?
Ja, és ő még közelebb is lakik Balatonhoz, mint mi, pályán 1 óra alatt leérne.
Már arra is gondoltam, hogy arra az időre megváltoztatom a gyerek lakcímét, de ahhoz is az ő beleegyezése szükséges. Róka fogta csuka.

Kérem, hogy ilyeneket ne írjatok, hogy beszéljem meg, meg hogy rosszul választottam, ezen már túlvagyok.

Köszönöm a válaszokat előre is!

monalisa1 # 2008.04.06. 13:38

Szerintem a nyári szabadság jár neked - figyelemmel te is csak ember vagy -, vagyis nagyfokú rugalmatlanság lenne elvárni: a gyermeket vasárnaponként transzportálni haza.

Amúgy tényleg akár meg is látogathatna benneteket, egyrészt meglenne a soros láthatás, másrészt ő is fürdik egy jót.

Menj be a gyámhivatalba és beszéld meg velük.

_Wasp_ # 2008.04.06. 14:20

az új szabályok szerint a gyermekét nevelő szülőnek is jár a kapcsolattartás, tehát olyan időszak, amikor a különélő szülő rendes kapcsolattartását nem kell biztosítania (elmehet nyaralni). Ennek mértéke ugyanakkora, mint a különélő szülő időszakos (nyári) kapcsolattartásáé.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Goodwitch # 2008.04.06. 18:29

Helén42!

Az egyezségetek magánegyezség, vagy bíróság előtt egyeztetek meg?

Goodwitch

monalisa1 # 2008.04.06. 18:44

Ha mindenre kiterjedően részletesen le lenne náluk szabályozva a láthatás/kapcsolattartás dolga, akkor ott fehéren feketén le lenne írva az "elmenős" szabadságok esete is.

Helén42 # 2008.04.06. 19:46

Bíróság előtt egyeztünk meg, és valóban, erre nem terjedt ki, mert eszembe sem jutott ez a képtelenség.
A megállapodás pedig úgy szól, hogy 3 éves koráig minden vasárnap 9-12-ig, utána 6 évesig minden páros vas. 9-17-ig, plusz 1 nap hét közben 16-19-ig.
(ezt már a megállapodáskor ellenezte, mondván, hogy mi van, ha akkor épp tárgyalása lesz. Merthogy ügyvéd. Gondolom, rengeteg tárgyalást tesznek du 4-re, még többet 6-ra...ja és persze minden héten)
A lényeg, hogy mivel a gyerek 6 éves koráig nem tölt nála éjszakát, így nyáron nincs vele 2-3-4 hetet sem. (Nem is igényelte, de ez más kérdés.) Tehát akkor 6 éves koráig nekem sem jár a szabi, amit a kisfiammal együtt tölthetnék?

Ha esetleg nem jövünk föl Balatonról, és ezért gyámhatósághoz fordul, akkor "védekezhetek" azzal, hogy szerintem nem szolgálja a gyerek érdekét, hogy végigautókázzuk a napot azért, hogy Apuci TALÁN megjelenjen a neki járó láthatáson? Esetleg írjak az Apának előtte tértivevényes, ajánlott levelet, hogy nyaralni szeretnénk ekkor és ekkor?

Goodwitch # 2008.04.06. 19:55

Helén42!

Egyszerűen írd meg neki(tértivevénnyel!), hogy tekintettel arra, hogy nyaraltok, a kapcsolattartást nem tudod neki biztosítani, de a következő vasárnap pótolod az elmaradt kapcsolattartást, mondjuk úgy, hogy nem 9-12-ig, hanem 9-15-h ig viheti el a gyereket.

Ebbe a gyámhatóság nem fog belekötni,mert így összességében ugyanannyi időt tölt a gyerekkel.

Goodwitch

Helén42 # 2008.04.08. 11:24

Köszönöm szépen.

Az a baj, hogy tisztán látszik, hogy az apa nem a láthatásért küzd, hanem az én (és a fia) helyzetem nehezítéséért.
Hogy tudom később bizonyítani, hogy a tértivevényes levélben a nyaralásokhoz való elkéreckedés volt, és a lehetséges pótlások? Küldjek másolatot a gyh-nak is? nem fogják érteni, miért írok nekik, ezt a képtelenséget nem hiszi el ép eszű ember.

_Wasp_ # 2008.04.08. 14:48

a feladást feladóvénnyel, a tartalmat meg másolattal.

nem kell feleslegesen dolgoztatni a gyámhatóságot... (azt egy hivatal se szereti) majd ha netán vitatja az exed, akkor a tárgyaláson a képébe lehet vágni. Neki lesz ugyanis csak igazán kellemetlen, ha nem tud más tartalmú levelet alőadni, ami az aláírásoddal van ellátva.

_Wasp_

és felesleges megoldása