Gyerektartás és láthatás


Anyus # 2008.04.20. 15:38

Kedves Jogsegítő!Kérem,válaszolj.A válás után egy éven belül a harmadik "nőismerőséhez" viszi láthatási időben az apjuk a fiaimat.Először nyaralni vitte őket oda,a másodikhoz játszani,a mostaninál meg az egyik napot töltik a hétvégéből.Én csak utólag tudom meg-a gyerekektől-a kicsi lelkes 6 éves,de a 10,5 éves azt mondja ez nem zavarja,csak látni sem akarja az apját.Próbáltam az apukájukkal megbeszélni,de azt mondta,mi zavar ENGEM,nem is él ezzel a nővel.Mondom,hát ez az!Jogilag hogy van ez a láthatás szabályozva,mivel tölthető?A gyereknek milyen joga van?És akkor még az van hátra,hogy segítsek én neki érzelmi befolyásolás nélkül...Sajnos,ügyvédre most nincs pénzem.Én is próbálok ismerkedni,de szerintem a gyerekeknek ehhez semmi közük,amíg nem komoly-eddig meg nem volt ilyen.Várom a választ.

Jogisegitö # 2008.04.20. 17:45

Jocifighter!A kislányal kapcsolatban neked semmilyen jogod nincs mivel az apja a nevére vette és tartja vele a kapcsolatot.Abban az esetben ha te a nevedre vennéd az apa lemondhatna róla és akkor az apának nem lenne semmi joga viszont neked kéne róla gondoskodnod.De talán ez lenne a kisebb gond az a nagyobb hogy szerintem az apa nem fog lemondani a javadra.Sajnos ez van!

Jogisegitö # 2008.04.20. 18:08

Anyus!Sajnos az jogilag nincs meghatározva nincs korlátozva.Tehát ha vele vannak oda viszi ahová akarja.De amenyiben a gyereken észreveszed,hogy neki nem jo lelkileg összezavarja,sérül az érzelem világa.Ugy vidd el pszihologushoz és kérj tőle egy szakvéleményt a gyerek állapotáról.És kérd a gyámhatoságtol a kapcsolattartás ujraszabályozását menyiben 2évnél régebbi ha 2éven belüli a bíroságtol kérd

Jogisegitö # 2008.04.20. 22:17

Kali!Kicsit vissza olvastam a korábbi beirásaidat.A nagyszülöket ne enged be az apa helyett,mivel az apának van láthatási joga nem a nagyszülőknek!Ha nem él vele az neked jó mivel az részére felróható magatartás és ezért már lehet kérni a bíroságtol a kapcsolattartás ujraszabályozását mondjuk ugy hogy mivel az apa és lánya között nem alakult ki kötödés így elvitel joga 6éves koráig ne lehesen ha

Jogisegitö # 2008.04.20. 22:28

addig sem alakít ki a gyermekkel rendszeres kapcsolatot akkor azt is bele kell iratni amég nincs kötödés apa-lánya között addig nelehesen elviteli joga.De az othonodban neked biztositanod kell az apának ha megy persze nem akkor amikor ő akar hanem a végzés szerinti időben!A nagyszülőknek nem vagy köteles biztosítani. Mivel így viselkednek nem érdemelnek 1percel több láthatást sem!Ne hagyd magad!!!

reker # 2008.04.21. 05:42

Kedves Jogsegítő vagy aki pontosan tudja a kérdésemre a választ.
Nekem most féléves a gyermekem. Januárban lett apuka ellene beadva a kereset gyerektartást illetően. Én úgy tudtam, hogy visszamenőleg fél évet lehet kérni a gyerektartást, de az eljárás indulása előtti félévre vonatkozik ez. Jól tudom? Mert a sok tárgyalás meg herce hurca után, már kimegyünk a fél évből lassan. Szóval ha nekem csak egy éves korára lesz végleges ítélet, akkor 1 éves maradását köteles fizetni.
Mi van azzal a pénzzel, amit kelengye pénznek, hívnak, hogy az apa köteles megfizetni a gyerek születéséhez elengedhetetlen eszközök megvásárlásának összegének felét? Van ez még és követelhetem, ha egy éves koráig nem fizeti ki magától?

reker # 2008.04.21. 05:51

még egy fontos dolog, apuka reklamált a keresetlevélnél, hogy mennyi gyerektartást fizetne ő maga. 15 %-ot akar, mert eltúlzottnak találja a 20 %-ot. a gyerektartás összegéről százalékban, meg konkrét összegben, fellebbezhet-e, hogy neki az az összeg nem tetszik? Mennyit szokott a bíróság megítélni százalékban általában?

Jogisegitö # 2008.04.21. 06:51

Reker!Mivel a gyermek még csak 6hónapos követelheted a kelengyepénz a gyermekágyi és a szülés költségeinek is a felét!Az egy évet be nem töltött gyermeknek a bíroság számlák és tanuk nélkül megítéli.1éves kor után számlákkal és tanukkal kell bizonyitanod.A keresetlevél benyujtásától számít!Tehát neked mindenképpen jár minden költség fele!A tartásdij 1gyerek esetében 15-25% a keresetétől függ ha

Jogisegitö # 2008.04.21. 07:00

minimálbérből él akkor nyugodtan kérheted a keresete 25%-át ha milliókat keres ugy a 15%-át itélik meg.Sok mindentől függ pl:ha több gyereke is van akkor max a keresete 50%át vonják le és osztják annyi felé ahány gyerek van.Meg az is lényeges hogy a nevére vette-e a gyermeket tett-e elismerői apainyilatkozatot!? Ennyi adatból pontosabb választ nem lehet adni.

reker # 2008.04.21. 07:00

ugyanaz az ügyvéd kérheti a kelengyepénzt? Mert akkorahhoz újabb keresetet kell beadni vagy magánindítványos?

reker # 2008.04.21. 07:03

most folyik még a per az apaság megállapítására. Mivel nem adott apai elismerőt születés előtt. az én nevemen van a gyermek. 3 éves kapcsolat után nem hiszi, hogy övé a gyerek, így dns-re akar menni, így a bíróság megítéli, hogy vérvizsgálat lesz. Pedagógusi fizetése van, ami szerinte 87 ezer forint, pedig tudom, hogy több. Csak a legkisebb összeget bemondta, ami eddig kapott. Csak ez az egy gyereke van neki. remélem így már pontosabb a helyzetem.

ObudaFan # 2008.04.21. 09:23

Nem kell új keresetet beadni , egy perben lehet az egészet intézni, csak az apasági perben ezt, mint járulékos igényt elő kell terjeszteni.

niku # 2008.04.25. 14:09

Tisztelt jogsegítő!Én már három éve elváltam,van két gyerekem akiket én nevelek.Az apjuk két hetente viszi el hétvégente.Nemrégen karambolozott,a két gyerekem is benne ült,de szerencsére nem lett bajuk.Én ezután vettem nekik egy telefon hogy tudjam hívni őket,míg ott vannak nála.De ők nem engedik hogy felhívjam a saját gyerekeimet,a saját telefonjukon.Elveszik tőlük,vagy kikapcsolják.Az volna a kérdésem hogy ezt megtehetik??Nem beszélhetek a gyerekeimmel míg ott vannak?


niku

kali # 2008.04.25. 14:14

Két kérdésem lenne:

  1. ha két éven túl szeretnék a bírósági végzésen változtatni, mármint gyermekelvitel ügyében, akkor azt megtehetem? vagy csak két éven belül foglalkozik még ezzel a bíróság és utána a gyámhivatal?
  2. van lehetőség arra, hogyha zaklatás, magánlaksértés történik, és nem teszek feljelentést, de szeretném hogy valahol nyoma legyen hogy ilyenek történnek, ilyet hol lehet tenni? hogy valami hivatalos szervnél is rögzitve legyen az ilyen, hogy a későbbiekben, (a gyermekelvitel eltolása miatt) ezt is tudjam bizonyítani?
kali # 2008.04.25. 14:14

Két kérdésem lenne:

1. ha két éven túl szeretnék a bírósági végzésen változtatni, mármint gyermekelvitel ügyében, akkor azt megtehetem? vagy csak két éven belül foglalkozik még ezzel a bíróság és utána a gyámhivatal?

2. van lehetőség arra, hogyha zaklatás, magánlaksértés történik, és nem teszek feljelentést, de szeretném hogy valahol nyoma legyen hogy ilyenek történnek, ilyet hol lehet tenni? hogy valami hivatalos szervnél is rögzitve legyen az ilyen, hogy a későbbiekben, (a gyermekelvitel eltolása miatt) ezt is tudjam bizonyítani?

BabaMou # 2008.04.25. 18:09

Kedves Jogsegítő!

A feleségem hűtlen elhagyott 3 éve.
A gyermek nálam maradt, 3 évig én neveltem.
A lányom úgy döntött - kamaszkori nehézségek -, hogy az anyjával akar élni.
Az anyja albérletben lakik az élettársával, aki állítólag munka nélküli.
Én 3 évig képes voltam eltartani, nevelni a gyermekemet, semmiből sem szenvedett hiányt.

Kérdéseim:

  1. Ha valóban így van, hogy munkanélküli az élettárs, milyen esélyeim vannak, hogy visszakapom a gyermekemet, akit az anyja elhagyott, és most egy albérletben tengődik egy munkanélkülivel.
  2. Ha nem igaz, hogy munkanélküli, akkor figyelembe vehetem-e azt a tényt, hogy a gyermekem pillanatnyilag két keresővel él egy háztatrásban. Magyarul, ha nem kapom vissza a gyermekem, akkor milyen mértékű gyerektartásra számíthatok, számít-e, hogy ketten keresnek a gyermekemre.

BabaMou

tomas64 # 2008.04.25. 18:17

A gyermekelhelyezésről a bíróság dönt, ha beadod a keresetet, vagy nálad, vagy feleségednél helyezi el a gyermeket. A másik szülő kapcsolattatrtási jogot és tartási kötelezettséget kap cserébe, a tartásdíj összegét a bíró a te jövedelemi viszonyaidhoz igazítja vélhetően, ha a feleséged lesz a szülői felügyeleti jog jogosultja.

tomas64 # 2008.04.25. 18:22

Kali!

Ha a zaklatás, magánlaksértés a gyermekláthatással kapcsolatos, illetve a gyermek számára érzékelhetőek az atrocitások, akár a gyámhivatalnál is jelezheted a kiskorú veszélyeztetését. De jobban jársz, ha feljelentést is teszel.

A kapcsolattartás módosítása az ítélet jogerőre emelkedése után 2 évvel a gyámhivatal hatáskörében van.

Jogisegitö # 2008.04.25. 21:10

Kedves Niku!Nem tehetik meg sem azt,hogy elveszik sem azt hogy kikapcsolják mivel te vetted nekik a telefont.De beszélgethetsz velük akkor is ha ott vannak mondjuk naponta egyszer.Mert ha többször hívnád őket zaklatásnak vehetné.Ha egyszersem engedi tegyél panaszt a gyámügyön legyen róla jegyzőkönyv és ők majd intézkedni fognak ez ügyben.

Jogisegitö # 2008.04.25. 21:18

BabaMou!Nagyobb lenne az esélyed ha a lányod is nálad akarna lenni.Kérdés az hogy hány éves?Ha betöltötte a 14.évét őt is meghallgatja a bíróság hogy melyik szülőnél akar élni mível a lányod az anyánál akar nem sok esélyed van.A tartásdíj a nettó jövedelmed 15-25%-a lehet több gyermek esetén a nettó jövedelmed 50%-át osztják el a gyermekek között.Hogy hányan keresnek az nem számít.

Jogisegitö # 2008.04.25. 21:25

Kali!A kapcsolattartás ujraszabályozását már csak a gyámügynél kérheted és ott panaszt is tehetsz a zaklatásokról.Szerezz be bizonyitékot is a zaklatásokról.Mondjuk szerez be egy diktafont és vegyél fel mindent ami történik.A rendörségen is nyugodtan tehetsz feljelentést.

kali # 2008.04.26. 04:22

Köszönöm a válaszokat.

Pont úgy fog kijönni hogy azelőtt pár nappal jár le a 2 év hogy eléri azt a kort a gyerek hogy majd elviheti az apuka egy napra. És ezt nagyon nem szeretném, mert nem jár rendszeresen, nem is tölti ki az idejét, nem is ismerik egymást a gyerekkel. Akkor gondolom az lenne a legjobb megoldás ha még a bírósághoz fordulnék hogy változtassanak ezen hogy 3 éves kortól egy napra elviheti. Vagy mit javasoltok. Tényleg olyan a hozzáállása az apának hogy nem merem odaadni, és ezt ő is elismerte levélbe hogy a gyerek abszolut nincs hozzászokva. Ezért szeretném hogy toljuk ki ezt az időt, és pár évvel később vihesse csak el.

Voltam már a gyh-ba még tavaj amikor az apától levélen keresztül jött folyamatos fenyegetés, sértegetés, azt modták a hivatalba hogy nem tudnak tenni semmit, az apának lenne lehetősége panasszal élni. A levél akkor még nem volt büntethető.
Most a nagyszülő részéről volt ez a magánlaksértés meg zaklatás, és erre azt mondta a gyh hogy miután a nagyszülőnek nincs láthatási ideje így nem tudnak mit kezdeni, ne engedjem be legközelebb, de most se engedtem jött magától :(

Feljelentést nem szeretnék tenni, így is rettentő rossz a helyzet a két család között, hozzáteszem nem az én hibámból, engedem hogy jöjjenek a nagyszülők is meg elég rugalmasan kezelem a láthatásokat is. Igy is a gyerek érdekét nézem hogy ha jönnek akkor legalább van esélye hogy hozzájuk szokjon, ha feljelentem akkor tényleg csak még rosszabb lenne minden. Elég hülye helyzet.
Ezen a diktafonos megoldáson már én is gondolkoztam, de nem tudom mikor állít be ittasan a volt aposom, így nem tudok mindig készenlétbe lenne. Hogy várjon amig elmegyek a diktafonoért és a kezembe tartom hogy felvegyem. Mert ugye nem egy helyiségben történik a beszélgetés, és zseb se mindig van az otthoni ruhámon.
Hogy a gyereknek ez mennyire káros, azt nem tudom, hisz még csak másfél éves, nem hiszem hogy sokat felfog a dolgokból.
A gyámhivatal hogy tud újraszabályozni? Ő is kitolhajta az elviteli életkort későbbre? Melyikkel járok jobban a bírósággal vagy a gyh-val?

Jogisegitö # 2008.04.26. 07:31

Kali!Nagyon nehéz helyzetben vagy mivel 2éven belül vagy mindenképpen a biróság hatáskörébe tartozik.Igyen a gyámügy is ugyanugy korlátozhatja szüneteltetheti de akár meg is szüntetheti a kapcsolattartást mint a biróság de csak akkor ha már az ő hatáskörükbe tartozik.Jelen esetben tehetetlenek ők nem szolhatnak bele csak végrehajtatják a birosági végzést.Hogy a biroság vagy a gy.h jobb nemtudni.

BabaMou # 2008.04.26. 09:21

Kedves Jogsegítő!

Köszönöm a gyors választ!

A kislányom 16 éves.

Szeretném még megkérdezni, hogy a Bíróság mennyire veszi figyelembe - annak ellenére, hogy a kislányom az anyjánál akar lenni -, hogy az anyja albérletben lakik, el kell tartson egy munkanélkülit, a gyermekét, önmagát és fizetni az albérletet.
Ebben a környezetben a véleményem szerint, nincs biztosítva a gyermekem megfelelő fejlődése.

Köszönettel: BabaMou


BabaMou

Jogisegitö # 2008.04.26. 09:44

BabaMou!Amennyiben betöltötte a 16.évet akár a szülői házat,akár a részére kijelölt más tartozkodási helyet a szülők beleegyezése nélkül is elhagyhatja ha ez fontos okból az érdekében áll.Igaz,ehhez azonban szükséges a gyámhivatal engedélye is.Az engedélyt kérheti a gyermek is.Tehát nem igazán tudsz tenni ellene,hogy nemenjen el.Jobb a békesség!Enged el ki tudja lehet 1hét mulva vissza akar menni