Krisztikee9419,
Igen. Igen.
Krisztikee9419,
Igen. Igen.
Sziasztok! 6 éves a kisfiam a bíróság 4 évvel ezelőtt megitélt 25 e Ft gyerektartás elfogadtam! Most viszont kezdődik az iskola stb.. Az lenne a kérdésem,hogy magasabb összegű gyerektartásra be lehet e adni az igény? Ha igen akkor a bíróságon?
Köszönöm a választ.
laller1,
Természetesen. A cselekvőképes, nagykorú gyermekedet már nem korlátozhatod. Legfeljebb, amíg nappalin tanul, fizethetsz utána gyerektartást.
Nem jogi probléma ez... :(
Üdv Mindenkinek. A tanácsotokat kérném.
Sok évvel ezelőtt elváltam, akkor a bíróság mindhárom gyermekeket nekem itélte.Az exem (volt feleségem) ebbe nem nyugodott bele. A legkisebb gyereket aki most augusztusban lesz 18,4 éve rábeszélte hogy állítsa azt rólam, hogy bántalmazom.Természetesen kiderült, hogy ebből semmi nem igaz. Igazságügyi szakértő akkor kifejezetten ellenezte, hogy a gyermek az anyjához kerüljön. Ugyanakkor leírta annak okát is, hogy a gyerek miért szeretne oda kerülni.A lényeg, itt van kontroll, ott nincs. Tanulmányi eredményei is siralmasak,erre a szakértő azt mondta, csodálkozna ha nem így lenne. Az anyja naponta többször hívja,a másik kettőről tudomást sem vesz. Rászoktatta a dohányzásra,veszi is neki. Ha számon kérem tőle akár az iskolát, a válasz, ha betölti a 18-at, elmegy az anyjához. Kérdésem az lenne, nappalin tanul, jövőre érettségizik de mivel betölti a 18-at, valóban azt csinálhat amit akar, nekem már nem lehet beleszólásom?
Köszönöm, sokat segített!
Hát ezt nem tudom. Őszintén szólva, nem hallottam még róla, hogy közjegyző előtt lehet végrehajtható egyezséget kötni. Bár végül is egyes közjegyzői közokiratok végrehajthatók.
(De szerintem a bíróság olcsóbb.)
Igen.
Ui.: Jól gondolom, hogy csak egy alkalommal kell megjelenni az egyezségi kísérletre, és amennyiben mindenben megállapodnak (ezzel nem lesz gond), úgy ott azalatt az egy alkalom alatt lezajlik a folyamat, és kiállítják számukra a végrehajtható határozatot?
Értem, teljesen világos, köszönöm!
Azt találtam, hogy bizonyos esetekben 201801.01. óta közjegyzők is végrehajtanak egyezségi kísérletet, mely a bírósági döntéssel egyenértékű, azonban nem minden esetben lehet hozzájuk fordulni (az ügytípus határozza meg).
Ebben az esetben, hogy végrehajtható legyen a tartásdíj beszedése, lehet közjegyző által megegyezni, vagy mindenképpen a járásbíróságot kell felkeresni?
(Ami a hátralékot illeti: a tartásdíjhátralékról beszélek. Előfordult régebben, hogy azzal mentek a felek a bíróságra, hogy ők már rég megállapodtak, hogy az egyik fél pénzben fizeti a tartásdíjat, és már csillió millió tartozása - hátraléka - van. Na, az ilyen hátralék nem élvez előnyt más tartozásokkal szemben.
És az se ha azt vállalja az egyik fél, hogy húsz évre előre, egyösszegben kifizeti a tartást.)
Nem ügyvédkényszeres. Úgy is jó, ha kértek (szervusz, itt mindenki tegeződik) idézést, és majd jegyzőkönyvbe mondjátok, miben egyeztetek meg. (Hogy ti. az apa a jövőben a gyermek tartását pénzben, havi X összegben teljesíti, méghozzá munkáltatói letiltással, neked.) De gyorsítja az eljárást, ha ezt előre le is írjátok, és a kérelemhez mellékelitek.
Köszönöm, sokat segített, így már eltudnak indulni egy irányba.
Utána olvastam az egyezségi kísérletnek, egyszerűnek és olcsónak tűnik (legfeljebb 15 ezres illeték, járásbíróságon kérvényezni, 30 napon belül lezajlik -> bíróság az egyezséget jegyzőkönyvbe veszi; gondolom ez alapján a jegyzőkönyv alapján vonja majd a munkáltató a tartásdíjat).
Két kérdésben legyen még kérem segítségemre.
Azt találtam, hogy bizonyos esetekben nem kell ügyvédet fogadni, más esetekben viszont kötelezően kell az egyezségi kísérlethez. Ebben az esetben kell fogadni, vagy ügyvéd nélkül is megjelenhetnek a bíróságon? (Ott már ugyan úgy eltudják mondani, hogy mit szeretnének.).
Előző üzenetében írta, hogy a jogerőre emelkedést követően esedékes összegekre előzi meg a többi tiltást, de a hátralékokra ez nem vonatkozik. Ezt a hátralék dolgot nem értem. Ha tegyük fel július 31-én jogerőre emelkedik egy ilyen egyezségi végzés, akkor augusztustól számítva maradhatnak olyan tételek, amiket nem előz meg a gyerektartás levonása, és azokat a tételeket a gyerektartás előtt vonják le (mondjuk ha jól tudom, mindösszesen egy darab bedőlt hitelt vonnak le)?
Úgynevezett egyezségkísérletre idézést kell kérni.
(A bírósági végzéssel megállapított gyerektartás meg fogja előzni a letiltásban az egyéb tartozásokat, de csak a végzés jogerőre emelkedése után esedékes összegek. A hátralékra ez nem vonatkozik már.)
Köszönöm!
Jól gondolta, az apuka keresetéből jelenleg is vonnak, ez az oka annak, hogy nem egyszerűen készpénzben kívánja oda adni a gyerektartást, illetve emiatt lenne fontos, hogy tartásdíj címen történjen a teljesítés (legalábbis eddig azt gondolták, hogy pusztán ennyi elég lenne, de úgy értem, hogy ez önmagában nem elég).
Leírná kérem, hogy az ön által említett végrehajtható határozat megszerzésére milyen utakon van lehetőség? Az egyik gondolom egy bírósági per (erre jelenleg úgy néz ki, hogy biztosan nem lesz szükség, mindenben megállapodtak). A másik gondolom az, amennyiben, ahogy előző levelében említette, a bírósággal "jóvá hagyatják" a megállapodást peren kívül. Ezeken kívül van más lehetőség?
Rosszul gondolod (szervusz), annak, amit a munkáltató neked utal, bármi lehet a jogcíme. Tartásdíj is.
(Csak szólok, hogy ha arról van szó, hogy az apa jövedelme egy részét kihúzzák más letiltás alól, akkor ez arra pont nem jó. Ahhoz éppenséggel végrehajtható határozat kell.)
Köszönöm a gyors választ!
Egyet értek azzal, hogy a jövőben bármi bárhogy alakulhat, egyelőre a legegyszerűbb megoldást keresik, és szeretnék tudni a lehetőségeiket erre. Egyszerű emberek, a bíróságot közösen szeretnék egyelőre ebből kihagyni; a bíróság szó maga is ilyesztően hat.
Kifejezetten olyan megoldást keresnek, amelyben az apuka tartásdíjat fizet. Amennyiben az apuka megkéri a munkáltatót az ön által javasoltra, úgy feltételezem, hogy nem tartásdíjat fog fizetni, hanem egyszerűen a fizetése lesz több helyre kiutalva, vagy esetleg rosszul gondolom?
Amire ők gondoltak, az olyasmi (ha erre van valami lehetőség egyáltalán), hogy tesznek egy közös nyilatkozatot, akár ügyvéd vagy közjegyző előtt (vagy ahol kell) arról, hogy a „"párkapcsolat megromlott, ezentúl anyuka neveli a gyermeket és apuka X összeg tartásdíjat fizet, melyet anyuka elfogad”" (nagyon leegyszerűsítve) és ezután a munkáltató vonja tartásdíjként a megállapodott összeget.
Hasonló megoldás létezik?
A munkavállaló megkérheti a munkáltatót, hogy a bére meghatározott részét ne a saját számlájára utalja, de ez egyrészt bármikor egyoldalúan visszavonható - tehát kb. pont annyit ér, mintha a különélő szülő maga utalna önként -, és a munkáltató nem is köteles teljesíteni.
Mi a baj a bírósággal? Éppenséggel célszerű lenne az egész megállapodást jóváhagyatni vele. Nem kell hozzá per.
Jó napot!
A szülők együtt éltek házasság vagy bármely papír nélkül, a kapcsolat megromlott, melyet nem folytatnak tovább, a leírtakban szóban megállapodtak, úgy néz ki békében elválnak útjaik.
Az egy közös gyermek anyukánál marad. A láthatásban és tartásdíj összegében közösen megállapodtak, anyuka azt szeretné, hogy a tartásdíjat kötelezően vonják az apuka fizetéséből, melybe az apuka is beleegyezett.
Az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e bevonni a bíróságot az ügybe, vagy esetleg van egy egyszerűbb/gyorsabb/olcsóbb módja annak, hogy a munkáltató vonja a tartásdíj összegét a munkabérből?
Köszönöm!
Nincs.
Na szóval, leírom akkor másképp :D
Sógoromnak született egy gyereke aki 3 éves. A hölgyet nem vette el feleségül, stb. csak együtt voltak és megszületett a gyermek.
Semmi féle megyegyezés és jogi út nem volt eddig, csak megbeszélték egymás között hogy 2 hetente jöhet a gyerek az apjához szombaton, és vasárnap délután már vissza is kell vinnie. Ez elég kevésnek bizonyúl neki és beszélt a nővel, de nem akarja több időre odaadni neki. Ezért jogi útra akarja terelni ezt az egészet, hogy többet láthassa a gyereket. Közölte ezt a nővel és eléggé nem tetszett neki ez a döntés.
A hölgynek most született 1 napja egy másik gyereke egy másik sráctól akivel most együtt van.
Erre írt a sógoromnak, hogy elméletileg van ilyen hogy "gyermek ágyas időszak" amikor nem köteles oda adni neki a gyermekét 6 hétig.
Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg van ilyen törvény vagy jogi rendelet, stb... Nem értem mi köze van az újszülöttnek aki más apától is van a sógorom gyermekéhez, hogy nem adja oda neki 6 hétig...
Remélem érthetően fogalamztam :D
Köszönöm a segítséget.
Pardon?
Sziasztok.
A sógoromnak olyan problémája van, hogy egy rossz kapcsolatból született egy gyermek, aki mér 3 éves, viszont elég kevés időt tölthet vele. A gyermek természetesen az anyjával külön él. Eddig nem akarta bíroságra vinni az ügyet, mert azt mondta a gyermek édesanyja, hogy ha betölti a 3. életévét többet jöhet majd hozzá a gyerek. 2 hetente jöhet hozzá, szombaton reggel megy érte és már vasárnap délután vinnie is kell haza.
Tudni kell hogy a hölgy eléggé "paraszt" módon bánik a sógoral, ezért közös megegyezésről szó sem lehet nála (ő mondta), ezért elhatározta hogy bíróságra megy. Most fogja megkapni a leveleket, de azért közölte vele a sógorom, hogy ne lepődjön meg. A hölgynek azóta 1,5 éve van egy párja, akitől ma született meg az újabb csemete.
A lényeg, hogy a sógoromnak valami olyasmit emgeletett hogy mivel most született a gyermek valami féle "gyermek ágyas időszak"-ra hivatkozva nem adja oda a gyermekét 6 hétre, mert ha ő "így játszik" akkor ő is így fog alapon ...
Kérédsem az lenne hogy van ilyen? Ha igen mit lehet tenni?
Meg amúgy is nem értem mi köze van a másik gyereknek az ő gyerekéhez.
Előre is köszönöm a segítséget.
Kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása
Btk. 210. § (1) Aki a hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is önhibájából akadályozza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2)Nem büntethető az elkövető, ha a kapcsolattartást az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig megfelelően biztosítja, és az elmaradt kapcsolattartási formák pótlását megkezdi.
Üdvözlettel.
Véleményt, segítséget szeretnék kérni láthatás ügyben.
Anyuka emailben közli velem, hogy az időszakos láthatás akadályozott (szerinte), mert a 10 éves gyermek a láthatast követő napokban nyelvvizsgát tesz.
Ez elegendő indok erre?
Kijelenti, hogy ne is menjek a gyerekekért, mert ragaszkodik ahhoz hogy a jövő hétvégén pótoljuk a láthatast?!
Sajnos immáron 8 éve mindenféle indokokkal és a ",gyerekek érdekeire" való hivatkozással többször modositgatta az ítéletben előírt időpontokat ,( pl a gyermeknek torna edzése van, az iskolatársának szülinapja lesz azon a hétvégén..) van erre valami kézzel fogható állásfoglalás, hogy mit kell elfogadni?
Előre is köszönöm a segítséget.
bigdady,
A bíróságon?
Szerintem anyához egy kicsit közelebb álljon, de apától se túl messze.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02