És ?
A rehabilitácios járadék lehet 190 ezer nettó ?
Ugye nem !
Akkor mi marad ?
És ?
A rehabilitácios járadék lehet 190 ezer nettó ?
Ugye nem !
Akkor mi marad ?
Üdv Mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni, mert nem vagyok jártas jogi ügyekben.
Páromnak van egy 3 éves kisfia, ideiglenesen a volt párjának ítélte a bíróság. A láthatás megvan szabva, hogy minden 3. hétvége. Viszont a múltkori (söt többször is előfordult) láthatást megtagadta a volt élettárs. Mi elmentünk az átadás helyszínére, de ő kijelentette ,hogy nem hozza el a kisfiút. Ekkor bejelentést tettünk a rendőrségen , hogy megtagadta a láthatást, s másnap a gyámügyhöz is bementünk ahol azt mondták, h nem tagadhatja meg a láthatást, s ezzel nagy hibát követett el. (benne van az ideiglenes döntésben , hogy bármelyik fél akadályozza a láthatást az súlyos következményekkel jár).
Tegnap viszont volt tárgyalás, ahol a párom megemlítette az esetet, erre a bírónő azt mondta, hogy miért mentünk rendőrségre, s ezzel nem fognak foglalkozni. Sőt, még a volt élettársat meg sem kérdezte, h tényleg így volt e.
Most olyan döntés született, hogy minden páratlan hétvége a miénk, de én aggódom, hogy akadályoztatni fogja a volt volt élettárs a láthatásokat.
A kérdésem az lenne , hogy ezt akkor valóban megteheti következmények nélkül , hogy megtagadja a láthatást? Nem értem.
Segítsetek!
Előre is köszönöm a válaszotokat.
Üdv. perdy
MajorDomus
"c nem zárja ki"
miért nem?
A rokkantsági járadékról szóló 83/1987. (XII. 27.) MT rendelet.
A rokkantsági járadék összegét a nyugdíjszer szociális ellátások emelésérl szóló jogszabály
tartalmazza (2005-re vonatkozóan a 379/2004. (XII. 28.) Korm. rendelet). 2005-ben 27 180.- Ft
összegre jogosult:
Aki az Országos Orvosszakérti Intézet (OOSZI) illetékes orvosi bizottságának szakvéleménye szerint
a 25. életéve betöltése eltt teljesen munkaképtelenné vált (munkaképesség-csökkenésének mértéke
100%-os) és nyugellátást, beleseti nyugellátást részére nem állapítottak meg.
Akkor annyi. Elszúrta. :)
Gondolom, így jelölte meg.
Bár ha jobban utána gondolok: miből gondolod, hogy amit követel, az a 2004-es és nem a 2012. január-május például?
Az egy pöttyet már elévült. Olyan nyolc éve.
Az az egy kérdésem lenne, hogy mi a teendő akkor ha az édesapán az édesanya követeli a 2004-es gyerektartást?
De az évi és a többi is ki van fizetve. Mit tegyen az édesapa?
a nem hibás a gondolatmeneted
b abba a kategóriába esik
c nem zárja ki
Köszönöm a választ ObudaFan!
Végül az este én is arra jutottam, hogy esetleg rokkantsági járadék címén kaphatja ellátást, ezért lehet mentes a letiltás alól a 74§ értelmében.Már csak 2 kérdésem lenne ezzel kapcs. :44 éves, rokkant ny.volt /50 % eg. károsodás+ a bánya adott hozzá 17%-ot, így tudott elmenni nyugdíjba/ dec.31-ig.
1, rehab.ellátás
2, rokkantsági ellátás
Ha eddig nem hibás a gondolatmenetem,
a, a 74.§-ban említett rokkant járadék az iménti 2 pont valamelyikébe, pl. a rokkantsági ellátás halmazába esik-e
b, netto 190 ezret kap, nem zárja e ki ez az magas összeg a rokkant járadék kategóriát? / esetleg a volt bányászokra más vonatkozik?/
mentaldr
Vht. 74. § Mentes a letiltás alól
Ha dolgozik, akkor biztosan nem kell.
Tisztelt Ügyvédúr!
Az lenne a kérdésem, hogy a 18 évet betöltött gyermekem után kell e gyermektartásdíjat fizetnem, ha magántanuló? Ezen kívül úgy hallottam, hogy dolgozik is.
Köszönöm a válaszát!
Segítséget kérek gyerektartással kapcs.
A Nyufig szerint xy /januárig rokkant nyugd., azóta megvált.munkakép., felülvizsgálata még nem volt, a juttatás összege megegyezik a korábbi rokkant nyugdíjjal/ ellátásából májustól hatályos tv.változás alapján lehetne gyerektartást vonni. De csak bírósági letiltó rendelvénnyel. Kértem ilyet a bíróságtól, mire ma azt a választ kaptam, hogy XY nem rendelkezik végrehajtás alá vonható jövedelemmel.A Nyufignál ma újra azt mondták, hogy de igen, de a vonatkozó jogszabályt nem tudták. Van egyáltalán?
Még a saját és a férjed pontos nevét és idézhető lakcímét kell beleírni, valamint egy határozott kérelmet arra, hogy a bíróság pontosan hogyan szabályozza a kapcsolattartást.
Jó napot!
Sürgős segítséget szeretnék kérni. Másfél éve váltam el, van egy 3 éves kisfiúnk. Eddig nem volt szabályozva a láthatás. Pár hónapja egy új kapcsolatom alakult ki és a volt férjem jelenleg minden hétvégén igényt tartana a fiamra. E miatt szeretném újraszabályoztatni a láthatást. A bíróságon azt mondták írjam le mit hogyan szeretnék. Tudnának nekem ajánlani egy olyan oldalt, ahonnan letölthető egy ilyen nyomtatvány? Vagy hol találom meg, hogy pontosan mit kell vagy célszerű egy ilyen keresetben leírni.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel: Bettyna
Ha megjelölöd a kérelemben a munkáltató nevét, címét, gyorsan.
Ha a volt férj nem fizet gyerektartást, kiadja a bíróság behajtás alá a fizetésére?Ha igen,mennyi idő után? köszönöm
A volt férjed tévedésben van: a t.díj nem a te pénzed - bár a te kezeidhez, hanem hogy a közös gyermek előzőekben megszokott életszínvonala nem nagyon csökkenjen.
Szerintem túl sokat ne várj "a" gyámhatóságtól, vagyis nemigen fogják törni magukat hogy az ex megváltozott gondolkodása "helyes" írányba térjen vissza.
Az új címét próbáld mielőbb megszerezni, mert annak hiányában bármely hivatalos levél mint "címzett ismeretlen" visszatér a bíróságra, a gyámhatóságra - ha egyáltalán belekezdenek addig is az eljárásba.
(Pl. ha másként nem, amikor a fiad legközeleb az apjánál lesz tarsa nyítva a szemét/fülét hogy melyik város melyik utca(szám), és ezt hazatérve közli veled.)
Azt te tudod mennyi is ama 10% t.díj - általában 15-25% az egy eltartott gyermek esetén., a bíróság meg azt tudja, hogy egy 9-10 éves kiskamasznak forintosítva mennyi is a havi reális szükségleti igénye és ennek alapján majd.
Más. Írtad hogy a válás után te költöztél messzire, ennek alapján ha módonban áll, szerintem időnként vihetnéd te az apjához a gyermeket, illetve félúton a találkozás. (Némi áldozatvállalás részedről a közös gyermek érdekében!...)
kedves monalisa1 és ObudaFan,
köszönöm a gyors válaszokat, ezek szerint induljak kétfelé, a kapcsolattartással a gyámhivatal, a tartásdíj emelése miatt a bíróság felé. Olvasgattam a fórumot, hihetetlen történetek bontakoznak is, nekem személyes véleményem, hogy az esetek többségében egy alapos - szakember által irányított - közös beszélgetés hozzásegítené a váló feleket a megegyezéshez. És itt arra is gondolok, hogy az ügyvédekre hárul gyakran ez a feladat, pedig nekik a jogi oldalát kellene intézni, nem lelki szemetesládának lenni.
Sajnos a volt férj lakcímét nem tudom - titokzatoskodik, amikor elviszi a gyermeket, azt sem tudom hol van...., a város nevét ismerem csak, mert azt szokta emlegetni.
Nem akarok tőle semmi mást, csak amiben megállapodtunk annak idején, mert elég jó a tartásdíj összege is (ami az akkori fizetésének kb. 10%-a volt, mert már akkor is jól keresett), mások több gyerek után sem kapnak ennyit, de a válás előtt is jól éltünk. A volt férjem azt gondolja, az én életszínvonalam nő azáltal, hogy fizet gyerektartást és bár hangoztatta, ő milyen jó apa, ez valahogy elkopott már azóta...
A gyerek szívesen megy vele, várja a találkozásokat, ugyanakkor már annyiszor becsapta, hogy nem tud bízni benne. Ráadásul kisfiú, 9 éves, olyan szüksége lenne rá, nagyon jól tanul és sportversenyekre jár, a környezetünkben mindenki csak dicséri, én is büszke vagyok rá, az apja meg egyszerűen úgy tekinti ezeket a teljesítményeket, eredményeket mintha azok automatikusan jönnének. De ez egy pszichés oldal, az ő saját édesapjával való viszonyt tükrözi. És ugye nem kell mondanom, a régi gyerekkori viselkedésformákat alkalmazzuk felnőttkorunkban is... Egy a gond, hogy ezekről vele nem lehet beszélgetni. A válás alatt jártam terápiára (bár ő tett feljelentést, hogy nem vagyok jó anya, de nekem lett "hasznom" belőle), olvastam könyveket erről, a volt férjem viszont zsigerből hárítja ezeket. A Gyámhivataltól én is kérhetek olyan jellegű "elbeszélgetést", hogy mondjuk gyerekpszichológussal is találkozzon és egy kicsit a hátteret is megértse? Ha én írom neki mailben, az úgyis lepattan róla.
Elhiszem, hogy vannak nálunk súlyosabb és durvább esetek is, nem felfújni akarom.
Zárójelben: előfordulhat hogy néhány év múlva a gyermeknek már "jobb saját programja" adódik mint gyakorta az apjánál időzni., tudok olyan esetről ahol a kislány harmadikos kora óta a nyáron egy hónapot - oszt egész évben ez és ennyi. (Pedig csak száz kilométernyi a távolság.)
A gyámhatóságnál tehetsz panaszt hogy a kapcsolattartás nem a végzés szerinti, vagyis hogy a gyermek gyakrabban szeretne az apjával lenni mint ahogy mostanság van. Átírnak majd az apa lakhelye szerinti gyámhatóságnak, azok behívják és meghallgatják., válasza nagy valószínűséggel előre borítékolható: te költöztél messzire..., ő a munkája/elfoglaltsága miatt jelen időszakban többre nemigen képes stb.
A négy év már elég idő a t.díj felülvizsgálatára, annak aktuális megállapítására, ergo fordulj bírósághoz. (Azt neked kell tudni bizonyítani hogy több a pénze mint amennyi, a bíróság nem magánnyomozó iroda.)
A bíróság a per során jövedelemkimutatást kér be a munkáltatótól, illetőleg az apa önként bevállalhat emelt összeget - majd elválik melyik is. (Ahogy a gyermek cseperedik a költségek/kiadások rendre emelkednek, te hivatkozz erre.)
Próbálj vele megállapodni hogy a nyári szünidőben az egyik kéthetes időszak háromhetes legyen, többet ne nagyon várj...
És még annyit: olvasgasd vissza ezen topicot, mások esetéből sokat lehet tanulni, hasznosítani.
monaluis
laikus hozzászóló
Az elmaradt kapcsolattartások vonatkozásában 30 napon belül a gyámhatóságnál lehet végrehajtást kérni.
Ha igazolható az életszínvonala, akkor szerintem leginkább a minimumösszeg emeléséért érdemes pert indítani.
Üdv, a fórumolvasóknak,
több mint négy éve váltunk el. Visszaköltöztem a szüleimhez az ország másik részébe, így apuka a végzésben meghatározott hétköznapokon délutánonként már 3 éve nem tud jönni a gyermekért, de a hétvégi kapcsolattartások is ki-kimaradnak, a kéthetiről lecsökkentek havi 1-re. Mivel még köszönni sem köszön, megbeszélni vele semmit nem lehet, max e-mailben "egyeztetünk" vagy a gyermekkel üzenget.
Nyári szünetet is szabályozza a végzés, ha nincs előző hó közepéig egyezség, páros években a nyári szünet első fele az ő kapcsolattartása. Nemrég írt, hogy 2 x 2 hetet vinné el, de a nyári szünet ugye összesen 11 hét.
Nem a gyermeket akarom lepasszolni, de ha egyszer a fele van odaírva, az nem a kötelessége lenne, hogy be is tartsa, még ha beleegyezem a több részletbe is?
Gyerektartás: fix összeg + összes további nettó jövedelmének 5%-a van meghatározva. Nincs letiltva, utalja időben, de gyanítom, hogy már jóval többet keres, mint amit 4 éve dalolva felajánlott. Nagyon magas beosztásban van, bejelentve, céges kocsi, utiköltség minden fizetve. Gyerektartáson kívül szinte semmit sem vesz neki, mindig azzal hárít, a gyermeknek azt mondja, fizetek eleget anyádnak gyerektartást, vegye meg ő.
Kérdésem az lenne, utánajárhatok-e valahol, mennyit keres, vagy csak egyszerűen küldjem el a végzést a munkahelyére, ahol letiltják a fizetéséből? Mi van, ha van máshonnan is jövedelme (megbízás ilyesmi)
A kapcsolattartásnál hivatkozhatok-e valahol arra, hogy ez bizony nem felel meg a végzésnek? (több esetben elmaradt, és a nyári pl. nem lesz fele idő)
köszönöm előre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |