Most még mindenképpen kell. Ha ez a magatartása a különélő szülő pozitív hozzáállása ellenére nem változik, akkor majd a nagykorú gyermek ellen érdemtelenségre hivatkozva megszüntetés iránt pert lehet indítani.
Gyerektartás és láthatás
Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy az apának kell e gyermektartásdíjat fizetnie, ha a gyermek nem akar vele sem találkozni, sem semmiféle kapcsolatot létesíteni.Ez már így megy 1 év 8 hónapja. Most még kiskorú, tanulóviszonyt folytat, de ma holnap betölti a 18-at. Esetleg szülői felügyeletről való lemondás, hisz nem gyakorolhatja.Válaszát előre is köszönöm.
Ez nem elég véleményem szerint.
Tisztelt szakértö!
A volt párom 8 hónapja nem látta az 5 éves kislányunkat,elött sem sürübben látogatta,mi kellenne hozzá hogy kérhessem az egyedüli szülöi felügyeleti jogot?
Köszönöm válaszukat elöre is.
Tőle nem fogják vonni, a kérdés csak az lehet, hogy tőled lehet-e többet vonni. Ha azt is mondjátok, hogy külön éltek, egy környezettanulmány, vagy egy-két tanú azért ezt tudja cáfolni.
Fizetek 1 torvenytelen, hazassagon kivuli gyerek utan 27 %os tartasdijat, pedig csak 20% lett megitelve, de tobbet vonnak! Erre most a i8 eve munkanelkuli anyja a gyereknek beperelt inflacio gyanant tobb penzt akar. havi 152 ezerbol nem el meg a csaj???? Lenyegtelen,mas ember ezert bejar dolgozni?! Mivel mar tolem eleve igy is tul sokat vonnak a kolokert akit 6 eve nem is lathatok, ezert most a birosag beidezte a felesegem, arra kivancsiak O mennyit keres es a mennyi tualjdona van? Ezt megtehetik, hogy tole vonjak a zabigyerekre a meg tobb penzt mert az ex csajom munkanelkuli? Ezek frankon ugy gondoljak ha tolem nem vonhatnak tobbet akkor a velem egy haztartasban elokkel megosztjak a jovedelmet? Itt ebben az orszagban senki nem erdekel a kiadas csak a bevetel? Ha azt mondjuk ka felesegemmel, hogy kulon elunk, akkor beken hagyjak Ot?
Koszonom a valaszt elore is?!
Köszönöm ügyvéd úr!
esi
A keresetet vissza lehet vonni, ha az alperes már előadta az érdemi ellenkérelmét, akkor az ő hozzájárulása kell ehhez, ha nem, akkor még ez sem kell. Viszont a kereset visszavonása esetén a mérsékelt illetéket mindenképpen a felperes fizeti.
Kedves ObudaFan
kérem az én kérdésemet is legyen szíves megtekinteni
köszönöm
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Fiam 30 éves cukorbeteg, a férjemtől 2 éve váltunk el akkor nem tartottam igényt gyerektartásra, most viszont szükségünk lenne rá, mert fiam nem tud elhelyezkedni, a volt férjem hajlandó lenne fizetni de csak ha van bírósági papírom. A kérdésem az lenne, hogy lehet ilyen idős gyerek után is tartásdíjat igényelni?
Köszönettel
Krisztacsk
Szerintem az ügyészség ellen.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lehet, hogy elveszett a kérdésem, mert nem találom ezért újra kérdezem, ki ellen kell pert indítani, ha a szülői felügyeleti jogot akarom vissza állítani, amit a büntető bíróság vett el kiskorú veszélyeztetése miatti perben ( nem jártak a gyerekek rendesen iskolába ).Köszönettel.
esi
Kedves Szakértő, véleményét és tanácsát kérem a következő esetben:
Szitu: párom elvált, két gyerek (13-14évesek), fizuja 40%-a megy oda.
Most született közös kisbabánk, s beadtuk a kérelmet a gyerektartás csökkentésére.
Megmondjuk őszintén azt hittük a 40-et leveszik olyan 30-33%-ra és kész, jön egy levélke aztán csók. . . de még tárgyalás is lesz :(. . . s félünk, hogy a kialakult viszony megromlik, lelki részéről nem is beszélve (páromat megviselte anno a válás). . . , ill. nehogy még rosszabbul járjunk, ugyanis bizonytalan, hogy párom exe és annak párja be van-e jelentve hivatalosan ahol dolgoznak, nekik már 7éves a közös gyerekük.
S akkor még lehet hogy nekünk kell fizetni perköltséget? Mire számítsunk? Vissza lehet vonni ezt amit beadtunk?
Amúgy a 40% olyan átlagosan havi 40ezer. . . A párom gyerekenként 15 000 Ft-ot adta meg mint kérés. Párom maradék fizuja éppen hogy elég a lakástörlesztőnkre. . . kérem ne essen nekem senki, hogy akkor minek gyerek, nem fogunk lemondani egy babáról, meg élni is kell valahol, az exnek meg legyen 3-4. . . Eddig is megoldottunk (mellék munkák pl. . . ), meg fizetett rendesen, s csak a jogunkkal szerettünk volna élni, de most félünk, lehet jobb lett volna ha hagyjuk?
A láthatásra nem tértünk ki, de amúgy nem tudja apuka érvényesíteni (két hetente hétvége az eredeti határozat), mivel messzire elmentek, és mind anyagilag és fizikailag lehetetlen (mert pl ő hétvégén is van hogy dolgozik, négy műszak. . . ) létrehozni. . . így maradtak a hosszabb iskolai szünetek.
Előre is köszönöm
Niki
Nincs mit.
Köszönöm Obudafan!
ott a pont :(
a rossz érzés mégis bennem marad: a bírónő egyfolytában le akart bennünket rázni, gyors egyezséget akart (ez persze nincs a jegyzőkönyvben) ugyanakkor nem tájékoztatott. ami persze nem az ő dolga. tehát igazad van.
Én inkább azt javasolnám, hogy időben kérdezz, még mielőtt valamit teszel.
ilyen alapon senkinek nem javaslom, hogy végrehajtást indítson, mert így bárkit meg lehet szívatni :( vagy legalábbis nagyon gondolja meg:
hónapokig vagy évekig vár a pénzére, de ha végrehajtást indít, azt esetleg neki kell állni. remélem, mérlegelik a fellebbezésemet.
de persze köszönöm a választ :)
Ha közvetlenül neked fizetett az adós, nem a végrehajtónak, akkor jogszerű, hogy költségviselésre köteleznek. Hogy épp az adott esetben az adott összeg jogszerű-e, ahhoz a határozatot is és az előzményeket is pontosan ismerni kellene.
Tisztelt Szakértő!
több hónapnyi tartás elmaradás után végrehajtást kérem gyermekeim apja ellen (2010.dec), amit ő megtámadott, így húzódott a dolog. párhuzamosan volt egy bírósági tárgyalásunk,emelés iránti kereset témában, ahol kamatmentes részletfizetési megállapodás született (több, mint korrekt - 20 hónapra) az elmaradásokról, és a megemelt járandóságról (2011.jún.). erről többször tájékoztattam a végrehajtót, választ nem kaptam. telefonon azt a tájékoztatást kaptam tőlük, hogy nincs teendőm az ügyben.
adós nem a megállapodás szerint fizetett, újabb tartozásokat halmozott fel. erről is folyamatosan tájékoztattam a bíróságot és a végrehajtót. mikor a munkabérre is letiltást kértem, megszűnt a munkaviszonya.
2012 májusában kaptam egy megszüntető végzést a végrehajtó bíróságtól, amiben közlik, hogy a (sikertelen!) végrehajtás költségeit nekem kell állnom, mivel követelésem részben megtérült. nagyon igazságtalannak tartom a dolgot, hiszen türelemmel voltam sokáig, folyamatosan és korrekt módon tájékoztattam a végrehajtót és a bíróságot is, miközben adós hónapokat csúszott. (most hirtelen rendezte szinte a teljes tartozást)
jogszerű ez? mit írjak a fellebbezésbe, mire hivatkozhatok? érdemes?
aki ilyen eljárást indít, nehogy visszavonja, mert akkor neki kell állni a költségeket?
Nem lehet.
Tisztelt fórumozók!
Apaság megállapítására perünk lesz, az ügy a gyámhatóságon már elindult,de a tárgyalás még nincs kitűzve.Lehet e már most kérni hogy az állam előlegezze meg a gyerektartást mivel ez hosszú egy hosszú folyamat.decemberben indult a gyámhatóságon és azóta még szinte semmi nem történt,a pénzre viszont szükségünk lenne mielőbb.
Köszönettel
Mindegy, ki mikor mit mondott, a jogerős ítéletben foglaltak végrehajthatóak hat hónapra visszamenőleg. Ha tényleg 20e van az ítéletben és 15e-ret fizettek, minden hónapban keletkezik 5e hátralék.
Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy a páromnak nemrégiben volt gyerektartás megállapítása a bíróságon, a volt feleségével. A munkahelyén 4 órában dolgozik, a jövedelme br.54000.- Ft Van egy 1 éves közös gyermekünk, akit együtt nevelünk.Csak arra tudok hagyatkozni, amit a párom mondott, a tárgyaláson elhangzottakról. Azt mondta, hogy 15000.- Ft-ot kell fizetnie. Most láttam nála a végzést, amiben viszont az szerepel, hogy 20000.- Ft a havi fizetendő összeg az exe felé. Mikor rákérdeztem, hogy ez hogy lett ennyi, azt mondta, hogy nem ítélhettek meg 20000.- Ft-nál kevesebbet, mivel ez a legkissebb megítélhető összeg. Én ezt nem tudom elfogadni, mert a jövedelme elég kevés, szerintem, az összeghez képest. Viszont mi valóban csak 15000.- Ft-ot fizetünk, amire a volt feleség nem reklamált még, hogy nem ennyi jár neki. De a párom szerint ugysem kérheti a magasabb összeget, mivel a tárgyaláson elfogadta a 15000-et. És ugye 2 évig nem lehet újra pert felvenni ezügyben. Én viszont attól tartok, hogy ebből elöbb-utóbb gondunk lehet. Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben mi van, ha a kezdetektől (kb fél éve) kevesebbet fizetünk, a megállapítottnál? És létezik olyan, hogy a végzésben magasabb összeg kerül, mint amennyi a tárgyaláson elhangzik? Mert ő még ezzel magyarázza a dolgot nekem, miszerint ott a tárgyaláson a bíró 15000.- Ft-ot mondott és a volt feleség ezt elfogadta? Elnézést, ha valamit nem jól fogalmaztam, remélem a lényeg érthető, mert nem igazán tudom elfogadni a párom magyarázatát erre az összeg eltérésre, viszont azt sem szeretném, ha később ebből mégis probléma lenne. Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Margó
Nyilván van egy végrehajtás folyamatban, a végrehajtónak be lehet jelenteni, hogy hol dolgozik feketén.
Emellett tartás elmulasztása miatt büntetőfeljelentést lehet tenni a rendőrségen. Ebben a helyzetben ez szerintem indokolt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02