Gyerektartás és láthatás

sára20 # 2012.04.16. 13:51

Segítsetek légyszi!

4 hónapos babámmal lakom a párom házában.Tegnap kiderült hogy már a terhességem alatt lett uj kapcsolata,amit tagadott,végül beismert!A gyereket minden nap látni szeretné,én viszont ezt nem nagyon akarom,de mivel ki vagyok szolgáltatva mert nincs hová mennem,ezért félek hogy még a bíróságra is elmegy!Én a szüleimhez vagyok bejelentve de rossz a viszonyunk,nem kiváncsiak rám.A lányom viszont a házba!
Kérdésem az,mennyi esélye van annak hogy neki ítélik a gyerkőcöt,amikor egész nap dolgozik,ráadásul ő forditott nekünk hátat,megalázott,megcsalt!Csak azért mert nincs jövedelmem,állásom,lakásom attól még elvehetik tőlem??Tudom hogy pici babát nem vehetnek el,de ha elköltözöm a házbol,akár albérletbe,figyelembe veszi a bíróság hogy én szerényebb körülmények között fogok élni?
Lehetnek követelésem a láthatással kapcsolatban ha az ő házában lakom,vagy meg kell hunyászkodnom?
Köszi a válaszokat!!

anyu53 # 2012.04.16. 11:03

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném kérdezni: A szülők úgy döntöttek, hogy elválnak. Az apuka el is költözött.A gyerekek az anyánál maradtak. A bírói eljárás most kezdődik, nincs közös megeggyezés. Az apuka fizet gyerektartást. Az anyának jogában áll megtiltani hogy az apa elvigye 2 hetente a gyerekeket a saját lakására? A választ előre köszönöm

ObudaFan # 2012.04.16. 10:17

A megelőlegezéshez az apával szembeni végrehajtható határozat, sikertelen végrehajtás, és az szükséges, hogy az apa a megítélt díj felét se fizesse.

baciu # 2012.04.15. 22:02

Tisztelt Fórum!

Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz hogy van egy barátnőm akinek van egy 1,5 éves gyereke. Az apa egy pár héttel ezelőtt hagyta el őket, az apa 19 éves. Olvastam, hogy lehetőség van a gyermektartás megelölegezésésre. Nem voltak házasok csak élettársak. Az apa még tanuló és nem tudom ebben az esetben lehetséges e a megelőlegezés és milyen mértékű. Az apa szüleitől kapnak havi 10000Ft-ot bírósági határozat alapján és 2 hetente egy szer van az apának láthatósági engedélye. Mennyiben lehetséges ezzel az okkal bírósághoz fordulni ilyen dologgal és meddig lehet kérni a megelőlegezést?
Válaszukat előre is köszönöm!

csumpo # 2012.04.15. 11:35

Kókuszdió: nem muszáj mind két félnek beleegyeznie a válásba. Szüleim is ebben a tévhitben éltek. Mégis sikerült elválniuk.
Másrészt sosem értettem meg, hogy ha az egyik el akar válni, a másik miért nem? Miért jó hátráltatni?

Kókuszdió # 2012.04.14. 14:34

Tisztelt Fórum!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a férjem beadja a válási papírokat a bíróságra, kötelezhetnek-e arra, hogy én azt aláírjam, ha én nem akarom?

Zotyika # 2012.04.13. 18:53

Sagit ezt már tudnod kéne.

Megyei Kormányhivatal Szoc és Gyámügy.

Neki meg a NEFMI.

Zotyika # 2012.04.13. 18:53

Sagit ezt már tudnod kéne.

Megyei Kormányhivatal Szoc és Gyámügy.

Neki meg a NEFMI.

sagit # 2012.04.13. 09:18

Tisztelt Hozzáértők!

Érdeklődnék hogy kihez fordulhatok ha a gyámhatóságon nem intészik az ügyeimet? Ki a gyámügy felettes szerve akinél panasszal lehet élni?

köszönöm!

pazs # 2012.04.12. 11:38

A haszonélvező a dolgot használhatja és szedheti a hasznait (azaz például kiadhatja albérletbe), valamint megmondhatja, hogy maga helyett ki milyen feltételekkel használhatja. A tulajdonosnak csak a rendelkezés marad, azaz például eladhatja (de vigyázat, ez nem szünteti meg a haszonélvezetet) és megterhelheti (de nemigen adnak hitelt haszonélvezettel terhelt ingatlanra), de a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem használhatja (és ezt a hozzájárulást is bármikor vissza lehet vonni).
Amikor a haszonélvezetet alapították, akkor ezeket nem mondta az ügyvéd? Vagy hogy lett nekik haszonélvezetük?
Tapasztalataim szerint tök hülye helyzetekhez vezet, ha valakinek azon a házon van haszonélvezete, ahol konkrétan nem lakik és nem is tervez lakni, mert nagyon ki lehet szúrni a ténylegesen ott lakó tulajdonossal. Ennél az is jobb lenne, ha övé lenne a ház és ti lennétek a haszonélvezők.

csumpo # 2012.04.12. 10:38

Ezt nem gondoltam volna, hogy a haszonélvezőnek ekkora joga van. Ezek szerint hiába tulajdonos a párom semmi joga sincs. Végül is a haszonélvező a tulajdonost bármikor kirakhatja vagy albérleti díjat szedhet tőle?

"Úgyhogy jobb, ha nem vesztek össze." Ez nehéz lesz.

pazs # 2012.04.12. 08:30

csumpo: akkor az okmányiroda hibázott, amikor így tett. Mindenesetre, ahogy Gabicsek is írta, a haszonélvező a csősz, jól teszed, ha utánanézel.

Gabicsek # 2012.04.12. 08:03

hitelt pedig a párom és én fizetjük. Még így is a szülei mondhatják meg, hogy kik lakhatnak itt?

Teljesen mindegy, ki fizeti a hitelt. A haszonélvező pedig mondhatja - ahogy ezt korábban is írták -, hogy költözzetek el. Ő szabja meg, ki lakhat ott. Úgyhogy jobb, ha nem vesztek össze.

banita81 # 2012.04.12. 06:44

Egyedül nevelem gyermekemet, születésétől fogva. A születési anyakönyvi kivonatban sem szerepel az édesapa, fiktív apa van feltüntetve. Van-e lehetőség ilyenkor az államtól, vagy valahonnan gyermektartás/támogatás igénylésére. Köszönöm

csumpo # 2012.04.11. 20:00

pazs: hát ennek alaposan utána kell nézetnem. Kedves párom nevén van a ház, ő a tulajdonos, szülei a haszonélvezők, hitelt pedig a párom és én fizetjük. Még így is a szülei mondhatják meg, hogy kik lakhatnak itt? Lakcímkártya csináltatásakor nekik nem kellett aláírniuk a papíromat, okmányirodába is csak a tulajdonostól /páromtól/ kérték. De ennek most így alaposan utána nézetek.

Goodwitch # 2012.04.11. 17:01

MVeron!

Tartásdíj iránti követelést max. hat hónapra visszamenőlegesen lehet követelni. Ne vedd őket komolyan.

Goodwitch

pazs # 2012.04.11. 13:44

csumpo: nagyszülőknek nemigen szoktak láthatást megítélni, de ha mégis, a gyakorlatban ez mondjuk havi egy hétvégét jelent (nyilván a gyerek korától is függ). A gyámhatósághoz kell fordulnia ezügyben, addig nem vagytok kötelesek semmire.
A haszonélvezet viszont nem azt jelenti, hogy egy szobát kell hagynotok, hanem hogy ő mondja meg, hogy ki lakhat ott és bármikor úgy dönthet, hogy élhet a haszonélvezetével és akkor nektek mennetek kell. Vagy hogy kiadja albérletbe és ekkor csak úgy maradhattok, ha ti bérlitek tőle.
MVeron: neked kell bizonyítanod, hogy átadtad. De eléggé hülye ötlet tekintettel arra, hogy már nincsenek nála az eltartott gyerekek. A helyedben nem venném komolyan, amíg ténylegesen nem fordul bírósághoz.

MVeron # 2012.04.11. 13:37

Pár éve elváltunk a feleségemmel, a két lányom nála volt elhelyezve de két éve a bíróság úgy határozott, hogy nálam vannak a lányok. Amíg az édesanyjuknál voltak, fizettem a gyermektartást a megegyezett összegben. Most a volt feleségem és új férje 5 évre visszamenőleg követeli a gyermektartás díját, mondván, hogy nem fizettem. Kinek van bizonyítási kötelezettsége, jogosan követelik-e, de nincs róla semmilyen dokumentum, hogy fizettem és ő átvette. Válaszát mielőbb várom. Köszönöm.

csumpo # 2012.04.10. 19:24

Tisztelt Címzett!

15 hónapos a kislányom apukájával együtt élünk egy lakásba, viszonylag jól megvagyunk. De a nagymama /apai/ mindent megtesz, hogy ne így legyen, ezért hanyagoljuk vele a kapcsolatot. Az lenne a kérdésem, hogy nagyszülői láthatási jogával hogyan élhet? Hallottam már olyat, hogy mivel a fiával együtt élünk, nincs esélye. De biztosra szeretnék menni. Mennyi idős koráig kötelező, hogy ő jöjjön hozzánk és ne nekem kelljen vinnem és otthagynom nála? Milyen sűrűn van láthatása? Ünnepekből is járnak neki napok?
Másrészt a ház, ahol élünk haszonélvezeti joga van rajta. Bármikor visszaköltözhet? Ilyen esetben fent kell tartanom neki egy szobát? Azért kérdezem, mert lehet, hogy nemsokára többen lennénk és akkor az összes szobát laknánk. Mert ha fent kell neki tartanom egy szobát, akkor máshogy rendezkedek be.

Köszönettel: Eszter

ObudaFan # 2012.04.10. 08:37

Niki1975

Az első fokon eljárt bíróságon kell kérni a gyermektartás végrehajtását. Emellett büntetőfeljelentést lehet tenni tartás elmulasztása miatt.
Valóban a kapcsolattartásra jogosult szülő viseli a költségeket általában. De azt már most nem árt tudni, hogy ha egy éven túl kint maradtok, ehhez vagy a volt férjed, vagy bíróság hozzájárulása szükséges.
Kérdés, mennyi tartásdíjat kellene most fizetni, mindenesetre az újabb kapcsolatból származó kiskorú gyermek általában oka lehet a mérséklésnek.

ObudaFan # 2012.04.10. 08:33

Arra van esélyed, hogy felügyelet mellett történjen a kapcsolattartás.

acefl # 2012.04.09. 17:00

Tanácsot szeretnék kérni.
Most adtam be a válópert. Férjem 1 éve kést szúrt magába féltékenység miatt. Ekkor kezdett megromlani a házasságunk. Elhagytam rá egy évre. Beadtam a válópert, elvileg közös megegyezéssel, de mostmár ezzel sincs minden rendben, mert kitalálta ő bizony nem akar válni. De ami a fő gondom, hogy állandóan öngyilkossággal fenyegetőzik. Mai napon is felhívott azt mondta a múlt megismétli önmagát, majd küldött egy SMS-t, hogy remélem meg fogok neki majd egyszer bocsáltani és kikapcsolta az összes telefonját.
Szóltam a rokonának menjen oda, mert biztosan megint csinált magával valamit. Odament egy üres nyugtatós dobozzal találta meg ott őt. Gyorsan mentő, kórház gyomormosás. Persze ott azt mondták gyógyszer nem volt a gyomrába, de infúzióra kötötték stb.......
Féltem a gyerekeimet. 2 gyermekem van 7 és 3 évesek. Van e rá mód, hogy ne vihesse el a gyerekeket addig, amíg mentálisan nem lesz stabil? Még egyáltalán nincs meghatározva a kapcsolattartás, de mit csináljak és egyáltalán milyen korlátozásra van esélyem???

Niki1975 # 2012.04.08. 13:17

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni gyerektartás nem fizetése ügyében!2009-ben váltunk el volt férjemme. Tavaly december óta,mivel volt férjem munkanélküli,nem fizet semmit,próbálkozott külföldi munkavállalással is,az sem jött be neki,nem sokáig marad meg egyébként sem egy munkahelyen,mit tehetnék,hogy megkapjam az elmaradt és ezután járó gyerektartási díjakat?Az ítéletben a nettó jövedelem 20%-a,de legalább havi 20.000,- összegben vállalt kötelezettséget a gyerektartás fizetésére.Én jeleneg külföldön élek a 4 éves kislányommal pár hónapja, jelenlegi élettársammal és mindig igyekszem 2-3 havonta hazautazni a kislányommal,hogy 2hétre el tudja vinni az apja,ezzel pótolandó,hogy nem tudom 2 hetente hazautaztatni a gyereket!Ez nekünk így is elég költséges utazgatás,mivel itt egyedül az élettársam keres,és azért is jöttünk ki,hogy innen talán tudjuk fizetni a rámhagyott lakáshitelt is,meg egyébként is,mi a kötelességem?Nekem kell hazajárni a gyerekkel?Nem neki kellene meglátogatnia?Az ítéletben a gyermek "átadásának"helye az anya mindenkori lakóhelye...Úgy hallottam,hogy ha nem fizet gyerektartást,azt az állam meghitelezi helyette aztán tőle később ha lesz munkája kamatostól majd levonják,létezik ilyen,hová forduljak és milyen úton ,hol kezdjem az intézkedést?Volt férjem egy kolléganőjéért hagyott el annak idején az akkor 11 hónapos kislányommal maradtunk,azóta nekik született egy kislányuk és a barátnőjének van egy másik kislánya is az előző házasságából.Ez érintheti a mi gyerektartásunkat? Remélem nem túl zavaros amit írtam!Nem akarok én senkinek sem rosszat,félek attól is nehogy a gyereket akarja tőlem elperelni,csak szeretném egyenesbe hozni az anyagi oldalt!A gyerek érdeke,hogy lássa az apját,hiszen szereti! Köszönöm!Niki

ObudaFan # 2012.04.08. 08:31

Egy olyan megoldás van, ami biztos: a bíróságtól kell kérni a kapcsolattartás olyan módosítását, hogy te is átvehesd a gyereket, és célszerű erre ideiglenes intézkedést is kérni.

Eszt # 2012.04.07. 17:30

Kedves fórumozók,

Az apa (párom) kapcsolattartását az anya kérelmére bíróság szabályozta, még nem telt el a két év azóta. Végzés: "...az édesapa jogosult folyamatos kapcsolattartásként péntekenként a gyermeket az iskolából magával vinni és vele kapcsolatot tartani...".

Párom új munkahelyéről időnként később szabadul, hasonló esetekben az elmúlt években én mentem a gyermekért az iskolába. Minden évben szerepeltem az iskolai "ki viheti el a gyereket" listán (amit pl. idén is az anya írt). De: az anya éppen bosszúhadjáratot folytat vélt sérelmeiért (időnként előfordul), ezért "nem mehetek a gyermekért, szól majd a tanárnak is, stb.".

Majd az anya összefirkálta az üzenőben a nevemet, és beleírta a tanárnak, hogy kapcs.tartási napokon csak az apa viheti el a gyereket (a tanárok ezt egyébként nem ellenőrzik, inkább hárítottak).

ObudaFan korábbi hozzászólása szerint az apa által nekem írt "meghatalmazásnak elégnek kellene lennie".
Ezt mondta egykori ügyvédünk is. A gyámhivatal szerint a meghatalmazás nem jó. Állítását nem indokolta.

Kérdéseim:
"Meggyőzhető-e" a gyámhivatal?
Ha igen, konkrétan mit kell tennünk? (Levél a hivatalnak, mi álljon benne, stb.?)
Úgy egyébként is, mi lenne a feladata a gyakorlatban az ügyintézőnek vitás esetekben?
Pl. amikor arra kérte az apa, adja írásba az ügyintéző az általa elmondott ítélet-értelmezést, hárította.