Gyerektartás és láthatás

Kamim # 2008.05.28. 22:40

Én ezt értem, tudom hogy a magyar jog szerint így van, de amíg nincs nyilvántartva sehol a gyerek és az állam nem is tud róla??

Példa:
Az unokahúgom papírjait csak most intézzük a követségen, amíg nem volt oda bejelentve addig nem lehetett magyar állampolgár hivatalosan nem?

Bár ez nem érdemi része a problémának! :) Ez csak infó szinten érdekel most!

_Wasp_ # 2008.05.29. 00:17

attól még magyar állampolgár. (a törvény erejénél fogva az, tehát nem kell semmiféle szerződés, nyilatkozat, állami aktus.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kamim # 2008.05.29. 01:40

Még egy apróság. Mikortól köteles az apa bármit is fizetni? A Csjt. ben azt olvastam, hogy a szülés költségeit is be lehetne rajta hajtani!

Csak mert ha nem járul hozzá semmilyen formában a kiadásaimhoz, akkor is ugyan azok a jogok illetik meg?
Plusz, ha nem együttműködő és érdeklődik a gyerek után?
Akkor is megteheti hogy követeli a jogait, vagy akkor van benne változás?

Köszönöm Mindenkinek az eddigi segítséget is!

monalisa1 # 2008.05.29. 07:22

Az este elalvás előtt éppen a szüléseddel kapcsolatosan gondolkodtam, vagyis ha hazajönnél világra hozni a babát, állampolgári jogon téritésmentes a TB ellátás, ezzel szemben odakint egyenlőre vélem még nincs semmiféle SAJÁT egészségbiztosításod, így a szülés egy vagyonba fog majd kerülni (...) és a nővéred lesz kénytelen állni a csekket. Jó ez neked?

Mint _Wasp_ tájékoztatott a jogszabályról: a gyermek akárhol is születik "Születésénél fogva magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke." Szóval egy csomó pénzt tudnátok megtakarítani - jól jön az majd a későbbiekben - valamint a férjed tervezett kiutazása és az egy hónapos kint tartózkodása is költség/kiadás lesz majd.

Megszülsz, ott lesz melleted a férjed, valamint az első néhány hétben, aztán felpakolhatod magad és írány ismét az USA - már ha beengednek ismét...

Azzal hogy az apa pár hétig akár a nap 24 órójában - a gyermeke mellett lehet, remélve kapcsolat-, kötődés- és felelősségtudat alakul/fejlődik ki a férjedben a gyermeke iránt, ami mindenképpen előnyös, hasznos, és nem utolsó sorban a későbbiekre nézbe sok felesleges vitától szabadulhattok meg.

A születéssel kapcsolatos költségek felét mindenképpen állnia kell az apának: kelengye, orvos, stb.

Az hogy "érdeklődő" lesz-e a gyermek iránt az nem befolyásolja azt, hogy a t.díjat fizetni lesz köteles - az apaság vállalása ill. az apaság vélelmének bírósági megállapítását követően.

A jogai- és ha semmi másként akkor a törvény szerinti kötelezettsége nincs összefüggésben egymáshoz., a törődést, a szeretet nem lehet kierőszakolni.

monalisa1 # 2008.05.29. 07:34

Javítva: mível házaspár vagytok, és függetlenül a jelen különéléstől, mindenképpen a férjedet anyakönyvezik az "apa" rovatba - a szülést követő 9 hónapig bezárólag. Tehát semmiféle apaság bevállalása vagy bíróság általi vélelmezése. Megszületik a baba, onnantól a t.díj fizetésének kötelezettsége - amiben vagy meg tudtok egyezni vagy pereskedhetsz evégett.

trigi # 2008.05.29. 07:43

üdvözlök mindenki,és elnézést a zavarásért.
lehet hogy nem ide illik ez a kérdés,(bár részben igen)de szeretném megkérdezni,hogy tud-e nekem segíteni valaki abban,hogy a létminimum összege most mennyi,vagy hogyan kell azt kiszámolni,mit kell figyelembe venni,stb.....
pl:3felnőtt+2gyerek,és 5felnőtt+1gyerek esetében.
válaszokat előreis köszönöm

monalisa1 # 2008.05.29. 08:40

Addig is amíg valaki hozzáértő konkrét számokkal tud neked szolgálni:

http://www.letminimumalatt.lap.hu

monalisa1 # 2008.05.29. 10:43

Most találtam: "Az inflációt meghaladó mértékben, 10,2 százalékkal 192.186 forintra emelkedett a havi létminimum átlagos háztartásra számított értéke 2007-ban" - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett tanulmányban.

Ez az összeg a két felnőttből és két 14 éven aluli gyerekből álló háztartásokra vonatkozik., egy ilyen összetételű háztartás folyamatos életvitele során jelentkező alapvető szükségletek kielégítéséhez 2007-ben havonta minimálisan legalább ennyi pénzre volt szükség.

A különböző háztartástípusokra vonatkozó, egy főre számíott érték a 40 ezer és a havi 66 ezer forint közötti sávban szóródnak. (A legmagasabb értéket az egy főből álló háztartások esetében mutatták ki, míg a legalacsonyabb a két felnőttből és négy gyermekből álló háztartásokban jelentkezett.)

Az infláció mértéke tavaly 8 százalék volt. A létminimum ez meghaladta., a 10,2 százalékos emelkedésének fő oka, hogy az élelmiszerek és a háztartási energia ára az átlagot jóval meghaladó ütemben nőtt, ez a két tétel pedig döntő részt képvisel a létminimum körül élők fogyasztási kiadásaikban.

F. évre vonatkozóan nincs még adat.

http::www.ksh.gov.hu

monalisa1 # 2008.05.29. 10:47

A megjelenő honlap középső sorában, a Legújabb letölthető kiadványaink címszó alatt, a "Létminimum, 2007." kiadványra keress rá, és azt olvassad végig - az egeret lefelé görgetve.

Kamim # 2008.05.29. 14:13

Köszi Monalisa!

Mivel amerikai lakos vagyok, zöldkártyám van, az majdnem olyan mintha állampolgár lennék, csak nem szavazhatok. A szülés nekem itt egy fillérembe sem kerül, mert a terhes nők állami biztosítást kapnak, ami a gyereknek egy éves koráig érvényes lesz. Már mindent elintéztem, ugye kénytelen voltam. Minden vizsgálatom, még a vitaminok is ingyen vannak, és itt bizony még hálapénz sincs.

És mivel én terveim szerint itt fogok élni, ezért a babával is egyszerűbb ha itt születik, és nem kell otthonról lelpapírozni, hogy visszajöhessek vele együtt. Az hogy az apa nem él itt (rajtam keresztül minden lehetősége meglenne, miattam ő is zöldkártyát kapott), az ő döntése, ő felelőssége, én lehetőséget adtam neki, amit elfogadott de nem él vele.

Hozzáteszem, nem a legpozitívabban áll a kérdéshez az utóbbi napokban, mostmár - szerinte - a gyerek is az én döntésem, tehát az én felelősségem. Merthogy el is vetethettem volna. Most őszintén... milyen apa az ilyen?
Magyarul: "csináljam magam, ő meg majd ha úgy gondolja, kijön meglátogatni minket!"

Ahogy írtad a kelengyét is szponzorálnia kéne gondolom, tehát már most hozzá kéne járulnia mindenhez (bár őszintén, nekem ezek után ott tartok hogy nem kell tőle semmi, csak hagyjon minket békén)

monalisa1 # 2008.05.29. 14:46

Megnyugvással olvastam, hogy az ott tartozkodásod legális, valamint majd az állam segítése a szülésnél és azt követően is az első évben - no lám, még arra felé is vannak pozitv, jó dolgok, nem csak a dúsgazdagoknak mindent...

A férjeddel meg tán egy kicsit "szüneteltesd" a napi kapcsolatod, egyre inkább idegesebb kezd lenni.

Aztán ahogy közeleg a szülés ideje, remélve csak felnő a feladathoz: a felelősségtudat.

Kiméljed magad, és járj kismamatornára.

Kamim # 2008.05.29. 15:10

Jajhát persze!

Én nem tudnék sehol úgy élni hogy bújkálnom kell vagy félni is bármitől. Pláne egy gyerekkel. De már írtam leljebb is, hogy ca. 4 év és állampolgár vagyok én is. Illegálisok itt nem lesznek azok...

már rég eldöntöttem, irogathat bármit, én már nem válaszolok rá, mert annak csak rossz vége lesz...
A legnagyobb jóindulattal belementem hogy rendezzük a kérdést, de a követelésein és hibáztatásain kívül semmi érdemleges infót nem kaptam.

Minden nappal biztosabb vagyok a döntésem helyességében, minden nap újabb okot ad arra hogy ne akarjak vele élni többé.
Én soha nem kértem tőle semmit, ezután sem fogok!
Azért szomorú, hogy ez is olyan mint az összes pasi...

trigi # 2008.05.29. 18:49

köszönöm szépen monalisa

monalisa1 # 2008.05.29. 19:35

Remélve segíthettem. És annyit még, hogy a statisztikák mindig is kozmetikázva vannak, föl ill. le, attól függően mi végett is a számítás. Szóval egy emberre 2007-ben ca. 40 - 6 ezer forint a lét-minimum, elgondolkoztató...

monalisa1 # 2008.05.29. 19:37

Ah, elírtam, helyesen: ca. 40 - 66 ezer forint volt a lét-minimum a múlt évben, attól függően...

trigi # 2008.05.31. 11:36

igen segítettél monalisa
köszönöm
nekem most van folyamatban egy apasági per,dns.
most volt környezettanulmány is.
ezzel kapcsolatban érdekelt a létminimum.
megnéztem az oldalakat,amiket írtál,és tényleg elég tág a meghatározás,(40-66 között mozog)és ki tudja,hogy mikor mit néznek,mit számolnak.
meg gondolom a bíróság is mást vesz figyelembe,máshogy számol.
nem tudom.
mindenesetre kicsit közelebb jutottam a válaszhoz.
köszönöm szépen a segítségedet.

monalisa1 # 2008.05.31. 15:06

Kívánok további minden jót!

Helén42 # 2008.06.01. 11:38

Kedves Jogászok!

2007. okt. 24-én bíróság előtt gyermekelhelyezési és tartásdíj ügyben megállapodtunk az apával. Azóta a láthatásoknak kb. felét veszi igénybe. 1 év múlva lesz a fiam 3 éves, elvileg onnantól fogva el is viheti 2 hetente 9-17 óráig. Amikor megállapodtunk, nem gondoltam, hogy ennyire keveset fog jönni (többször mondtam és írtam is neki hogy akkor jön, amikor akar, csak szóljon előtte, ezzel összesen 1x élt).
Kérhetem a bíróságot, hogy módosítsák a 3 éves kor utáni elvitelt mondjuk fél napra? Vagy hogy továbbra is az én jelenlétemmel látogathassa őt, míg ki nem alakul a gyerekben egy minimális kötődés? Van erre bírói gyakorlat?
Én együttműködnék abban, hogy szeresse a kisfiú őt, de annyira ritkán és rövid időre jön, ami egy 2 évesnél nem okoz mély benyomást.

A másik kérdésem, hogy mostantól a 80 e Ft GYED helyett 24 e Ft GYES-t fogok kapni. Ez "anyagi körülményeim jelentős változásának minősül"?

Előre is köszönöm a válaszokat.

_Wasp_ # 2008.06.01. 11:56

Kérhetem a bíróságot, hogy módosítsák a 3 éves kor utáni elvitelt mondjuk fél napra? Vagy hogy továbbra is az én jelenlétemmel látogathassa őt?
Kérheted, csak el fogják vélhetően utasítani 1952. évi VI. tv. 18§(3)-ra hivatkozva.

A másik kérdésem, hogy mostantól a 80 e Ft GYED helyett 24 e Ft GYES-t fogok kapni. Ez „anyagi körülményeim jelentős változásának minősül“?
Persze hogy annak számít. De mi miatt kérded?
(A tartásdíj emelésére akarsz pert indítani? Akkor ugyanis gyenge indok lenne. Az említett jogszabálhelyre hivatkozva elutasítanák.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Egyedul # 2008.06.02. 11:41

Heléna 42!

Privátban írtam neked levelet!

_Wasp_ # 2008.06.02. 12:31

ha a privát levélben "orvosi indokokra hivatkozás" lenne, azt kétszer is meggondolnám a mai viszonyok között....

_Wasp_

és felesleges megoldása

Csecskedi Péter # 2008.06.02. 14:46

Kedves Helén42!

Próbálok rövid lenni és remélem segítek vele, bár lehet hogy nyers leszek.

"mostantól a 80 e Ft GYED helyett 24 e Ft GYES-t fogok kapni. Ez „anyagi körülményeim jelentős változásának minősül“?"

Hivatalosan NEM!
Mivel a gyes, gyed, tgyás...stb... állami segítségek, amelyek egy meghatározott időtartamra szólnak és segítséget próbálnak adni.Mivel határozott az időtartam ezért van vége amivel számolni kell és erről tud is mindenki.Hivatkozni persze mindenre lehet, de csak ésszel.

Ami a láthatási problémát eléri, akkor vagy én nem értem az egészet, vagy csak rosszul fogalmaztál szerintem.
Amit én kiolvasok belőle az meglehetősen ellentmondásos, mivel arra hivatkozva, hogy kevesebbet jön az apuka látogatni mint kéne, ezért azt szeretnéd elérni, hogy még kevesebbet láthassa!

"Én együttműködnék abban, hogy szeresse a kisfiú őt, de annyira ritkán és rövid időre jön, ami egy 2 évesnél nem okoz mély benyomást."
Ezt írtad és erre a megfelelő eljárás szerinted tényleg az, hogy?:
"Kérhetem a bíróságot, hogy módosítsák a 3 éves kor utáni elvitelt mondjuk fél napra? Vagy hogy továbbra is az én jelenlétemmel látogathassa őt, míg ki nem alakul a gyerekben egy minimális kötődés? Van erre bírói gyakorlat?"

Bírói gyakorlat erre szerintem nincs, mivel ebben az összeállításban arra hivatkozol, hogy keveset látogatja apuka a gyermeket, de te szeretnéd ha kialakulna kötődés kettejük között később, mert most nincs és nem is látsz rá esélyt, hogy kialakul.Erre hivatkozva viszont tényleg öngyilkosság beadni egy láthatási korlátozásra való indítványt, mert azt nem veszik be.

Vagy az egyik nem igaz szerintem, vagy a másik.

Tehát ha korlátozni szeretnéd a láthatást akkor inkább másra hivatkozz.
Egyébként ez már megint csak az én véleményem, de a gyermeked és az apukája közti kötődést alapvetően csak az apuka és a gyermek tudja elrontani ill. jobbá tenni, tehát ha meggebedsz se tudod javítani a helyzetet, ezt csak apuka tudja...

Tisztelettel:Csecskedi Péter - Sárga Ember

monalisa1 # 2008.06.02. 15:17

Helén42,

a t.díj alapvetően a gyermek életkor szerinti megélhetését hívatott nagyrészt fedezni, és nem az anya kieső jövedelmét pótolni...

Próbálj elmenni dolgozni, egy 2 éves gyerkőcöt már be lehet adni bölcsödébe. (Azt most ha lehet ne vitassuk meg, hogy esetlegesen nemigen van munka és/vagy a bölcsiben férőhely.)

Helén42 # 2008.06.02. 21:14

_Wasp_
Köszönöm a választ, kb. erre számítottam, de hálás vagyok, hogy megerősítettél benne.

Sárga Ember
Félreértetted a leírtakat, felőlem az apa akár minden nap jöhetne és ezt akár le is papírozhatnánk. Nem szeretném, ha elvinné, míg nem látom, hogy annak a gyerek is örül. Ennyi.

Monalisa
Ugye, nincs gyereked? Költői kérdés volt, nem várok rá választ, bocs.

monalisa1 # 2008.06.02. 21:49

Helén42,

saját nincs - sajnos, azonban "amúgy" van három is, tehát a gyereknevelés dolgában azért nem lehet "eladni" engem...

Sokszor és sok megfelelő helyen leírták már, hogy jelentős inaktív réteg az "otthon ülő" kismamák...

Ismét írom: azon ne nyissunk vitát, hogy sok helyen nincs munka és/vagy megfelelő számú gyermekintézmény.

További minden jót kívánok!