Gyerektartás és láthatás

sió # 2012.04.07. 00:28

Pazs

Köszönöm!

Gabicsek # 2012.04.06. 17:39

Semmi köze a gyerektartás fizetésének a kapcsolat-tartáshoz.

rolo31 # 2012.04.06. 17:03

Nagyon köszönöm a válaszát!

Akkor ezek szerint,jobb ha birosághoz fordulok,mert ő nem foglakozik azzal,hogy nincs normális munkám,de ő neki,mindig annyit amennyit ő kitalál.
Engedi látni a kislányt hetente,de attól félek,ha nem fizetek annyit,akkor nehogy megvonja tőlem a láthatásomat!

ObudaFan # 2012.04.06. 16:28

10.000 Ft körül még ebből is megítélhetnek.
3 éves kor felett biztosan, az alatt kérdés. Nincs még szabályozva a kapcsolattartás?

rolo31 # 2012.04.06. 15:03

Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy én most közmunkán vagyok sajnos,és nettó jövedelmem 47000 ft.
Van egy Kislányom,ő utána kitalálta az anyukája,hogy fizesek havi 20000 ft-ot.
S,ekkor is annyit kért amikor még segélyen voltam,ami 22000 ft volt.
Nekem mennyit kéne fizetnem a 47000 ft-ból?
Mennyit kérhet el?
A másik kérdésem az lenne,hogy mikortól lehet elhoznom a kislányom?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Eszes Roland

pazs # 2012.04.06. 10:25

A Családi Jog című lapban írt erről egyszer cikket pár éve Grád András (ő készítette a statisztikát is), meglepne, ha azóta gyökeresen változott volna a helyzet.

sió # 2012.04.06. 09:55

Obuda fan.
Azt a statisztikát szívessen elolvasnám.

valoapa # 2012.04.05. 20:28

Hát igen. Nekem van egy olyan fejlövésem, hogy aki ilyen ügyben dönt, az csak úgy kapja meg az aktát, hogy "szülő1" meg "szülő2".

Vagy esetleg egy férfi-nő párosnak kelljen dönteni.

De jó megoldás onnantól már nincs, hogy két felnőtt, akik közösen gyereket vállaltak, inkább kívülállóra bízzák a gyermekük sorsát.

ObudaFan # 2012.04.05. 20:08

Statisztikát olvastam én, és az meglepő módon csak 60-40 arányú a nem egyezséges esetekben, egyezség esetén valami 90-10. De láttam is már apánál elhelyezni vita esetén is gyereket, olyan esetben is, ahol az anya sem volt mentális sérült.
Ezzel együtt nem sok férfi bírót láttam családjogi perben sem első-, sem másodfokon, és egészen biztos vagyok abban, hogy azért épp ebben a témakörben ennek csak van jelentősége.

tarjani # 2012.04.05. 16:04

Teljesen egyetértek! Nálam volt szakértői vélemény az jött ki az anya skizoid, meg ilyenek, egy gyerekéről lemondott ! Erre a magyar Biróság 3 anyatigris másodfokon úgy döntött mégis csak jó annak az anyánál a másik ellentétben minden törvényben leirtakkal!!! Szégyen.Egy apának akkor van esélye ,ha az anya már ezerszer volt elvonón drog , alkohol egy két gyereke éhezés miatt meghalt,vagy LEMOND.A mai magyar ítélekezési gyakorlatban kíváncsi lennék olyan statisztikára mennyiszer az anya mennyiszer az apa kapta meg.

sió # 2012.04.04. 19:26

És 100 ból százszor nyer.
Akármilyen ribanc, vagy alkoholista.

valoapa # 2012.04.04. 08:50

GNapocska: Egyetértünk, nő és férfi is lehet gerinctelen. Nő és férfi is lehet olyan, hogy egy ügyvéd tanácsára képes lenne akár megenni a saját gyerekét.

De azt talán nem vitatod, hogy egy magyar bíróságnál - különösen, ha minél kisebb a gyerek - egy anyuka hatalmas előnnyel indul.

GNapocska # 2012.04.04. 08:31

Óbudafan, köszönöm a válaszod, mégha erősen elkeserítő is. A saját ügyvédemnek ugyan megvan a maga álláspontja a kérdésről, de láthatóan a gyámhivatalnak is, és a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Szóval marad az, hogy apuka akkor nem jelenik meg, amikor csak akar, és úgy kéri a pótlást, ahogy csak akarja. :-(

GNapocska # 2012.04.04. 08:29

Válóapa: az utolsó négy szavaddal erősen vitatkoznék. Az előtte levő "ne egyezkedj, hazudj minél nagyobbat" stratégia megléte teljesen stimmel, de nem csak az anyukák, hanem az apukák oldalán is előfordul ez az (ügyvédi) viselkedés.

valoapa # 2012.04.03. 22:19

És az én tapasztalatom azt mutatja, hogy az ideiglenes intézkedés azt segíti, aki nagyobbat mer hazudni.

Undorító ez a világ, és nagyon szomorú, hogy az ügyvédi közösség nem tudja kivetni magából azokat a véglényeket, akik családokat - benne apró gyerekekkel - nyomorítanak meg az ügyfélnek felajánlott remek perstratégiájukkal, aminek az alapja: ne egyezkedj, hazudj minél nagyobbat, egy anya úgysem veszíthet!

ObudaFan # 2012.04.03. 19:00

Legalábbis rosszak az esélyek, bár azért vannak kivételek.

sió # 2012.04.03. 18:44

nem akarlak elszomorítani, de az ideiglenes intézkedés egy rendkívül aljas jogi...hm.... ezt nem írom.

ha ott akkor te nem kapod meg a gyereket, akkor akár mehetsz is haza!

valoapa # 2012.04.03. 15:23

sió, ÓbudaFan: nem volt közben tárgyalás. első tárgyaláson ideiglenes intézkedés iránti kérelmeket terjesztett elő mindkét fél, az ezzel kapcsolatos végzés meghozatala előtt néhány nappal adta be a másik fél az iratokat, amelyek ebben az esetben különösen fontosak: ideiglenes intézkedésről van szó, ahol tudtommal bemondásra elhihet a bíró bármit.

de ismétlem: a bíróság még soha semmit nem juttatott el számunkra, csak és kizárólag a keresetleveleket, és az azzal együtt benyújtott iratokat. az egyéb, külön benyújtott iratokat sosem.

ObudaFan # 2012.04.03. 12:23

Elméletileg nem kellene, hogy a hétvége a folyamatos kapcsolattartásba beleessen, de kérdés, hogy az ítélet rögzíti-e ezt, mert sokszor kihagyják. Mindenesetre vasárnapra biztosan a kétnapos ünnepekre szóló kapcsolattartást kell alkalmazni, így az már biztosan nem a szünet része ebből a szempontból. Már ha a kétnapos ünnepeket normálisan rendezi az ítélet.

johnnyhun # 2012.04.03. 11:18

Tisztelt Szakértők!

Két gyermekem van a lányom 18 éves esti gimnáziumba jár tavaly február óta most 9.-es ,a fiam 21 most érettségizik.50 % gyerektartást fizetek.

A volt feleségem azt mondta,tavaly februárban,hogy mindkét gyerek nappalira jár,és ezzzel férevezetett .Ezért nem adtam be a tartás megszűntetésére a keresetet.
A lányom tavaly júliusban volt 18 éves.

Idén januárban tudtam meg,hogy nem nappalira,hanem esti gimnáziumba jár.Visszaperelhetem-e a bedástól számítva 6 hónapra a levont gyerektartást,ill. van-e esélyem,hogy vissza is kapom,ill. megszűnteti -e a bíróság a gyerektartást a lányomra nézve.

vaedit # 2012.04.03. 10:37

Minden iskolai szünidő második fele kezdő nap reggel 9-től, utolsó nap este 18-ig, illetve minden kétnapos (karácsony, húsvét, pünkösd) másnapja reggel 9-től este 18-ig. (Ez a végzés arra alapszik, hogy az anyuka még kb. 300 méterre lakott tőlem, de már elköltözött azóta.)

Goodwitch # 2012.04.03. 10:10

Mi van a láthatásról szóló határozatban? Ünnepek esetére, szünetek esetére?

Goodwitch

vaedit # 2012.04.03. 08:48

Üdv, szeretném a segítségét kérni mindenkinek. Az a helyzet nálunk, hogy 5 napos a tavaszi szünet. Utolsó két nap a Húsvét. Kérdésem az lenne, mégis hogyan osszuk el a szünetet? Az anyuka szerint csütörtök és péntek a szünet, a hétvége nem számít most hétvégi kapcsolattartásnak, mert szerinte az nincs ebben az esetben, de nem is szünet, és csak hétfő jár még az apukának. Vagyis péntek és hétfő. Az apukának ezen a hétvégén péntek du-tól lenne vasárnap estig folyamatos kapcsolattartása. Szerintem, ha nincs szünet a hétvégén, csak csüt-pént. Akkor péntek reggeltől hétfő estig maradhat a gyerek, egyébként ha végig szünet csüt pént szombat, akkor azt nem tudom hogyan kellene megosztani. Ráadásul egy út az anyukáig 160 km ami 4 óra a forgalom miatt. Nem tudjuk mi legyen, kérem aki tud segítsen, mert az anyukával nem tudunk egyezkedni, a gyámhivatalhoz kell állandóan menni, mert úgy értelmezi a kapcsolattartást ahogy akarja. köszönöm

ObudaFan # 2012.04.03. 05:49

A bíróság minden tárgyalás elején tart iratismertetést, akkor kell jelezni, ha valami nincs meg.

sió # 2012.04.03. 04:03

Egy hosszabban elhúzódó perben, x időnként illik átnyálazni a teljes peranyagot. A polgári irodán lehetőséget biztosítanak erre. A megküldés szabályait többnyire betartják a bíróságok. Ez fogó lehet egy rossz döntésnél. Felülvizsgálati kérelemnél, símán hívatkozhatsz arra, hogy a per érdemi részére vonatkozó dologról nem értesültél. Ilyenkor ha tényleg erről van szó!!! Visza a feladónak, az egész. Mindez szarvashiba, és ritka. Ami küldendő, azt küldik.habár láttam peranyag belsön átjavított címet, ebből fakadóan rossz helyre póstázott levelet. Ott erre alapozva tárgyaláson kívül dobta vissza az ügyet a legfelsöbb bíróság. Tehát 3hetente illik elolvasni az egészet. Még egy fontos dolog. Azt látod amit a bíró lát. Azt látod amit aláhúz! Ez nem semmi, nem beszélve a sorrendiségről, ami szintén adhat ötleteket!