Gyerektartás és láthatás

Helén42 # 2008.06.03. 11:51

Én úgy gondolom, ez egy JOGI fórum.
Köszönöm is az eddigi értékes JOGI tanácsokat ObudaFan, KBS, és Wasp-tól.

b.niki # 2008.06.03. 19:01

Sziasztok!

Én egy 21 hónapos kislány anyukája vagyok, még a terhességem alatt váltam el férjemtől.
Van egy jogerős bírói végzésünk a láthatásról és gyerektartásról, mely szerint az apa minden hétvégén egy napra, 10-17 óráig terjedő időtartamban viheti el a gyermeket. A volt férjem akkor még rendőrként dolgozott, de azóta munkahelyet váltott és jelenleg kamionsofőrként dolgozik. Ez azonban azzal jár, hogy általában kéthetente, ritkábban háromhetente tud itthonlenni. Kérdésem az, hogy van e ilyenkor joga az apai nagymamának elvinni a gyereket az apa helyett?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mi van olyan esetben mikor az apuka minősíthetetlen hangnemben beszél a gyerekkel? Konkrétan az történt, hogy amikor legutóbb két hét után jött a kislányért a második mondata az volt hozzá, hogy anyukád egy k...., odavolt este ..... . Ezt mind az én jelenlétemben, feltételezem, hogy az én bosszantásomra, csak eléggé bánt a dolog, hogy ha engem akar bántani, miért kell egy ártatlan gyereket belevonni?!
Ilyen esetben mit tudok tenni? Nem szeretném ha a gyerek lelkivilága sérülne, főleg hogy jelenleg szeretetteljes légkörben, nyugodt körülmények között nevelkedik.

B.M.Agnes # 2008.06.04. 08:02

Kedves jogászok, vagy bárki aki tanáccsal tud szolgálni,
5éve vagyok együtt párommal aki külföldi állampolgár. Itthon élünk magyarországon és van egy 3éves kislányunk. Kapcsolatunk sajnos nem éppen nevezhető felhőtlennek és már nem először volt veszekedésünk aminek következtében megfenyegetett, hogy én mehetek ugyan de a kislányunkat többet nem látom... Van-e valakinek tapasztalata, esetleg tanácsa, hogy mit tudok tenni mert kislányunkat elveszíteni nem akarom (ha elviszi külföldre biztos nem látom többet) de egy "halott"kapcsolatban élni sem szeretnék.. :( Válaszotokat előre is köszönöm.

_Wasp_ # 2008.06.04. 08:28

ügyvédhez kéne fordulni, aki majd fel tudja becsülni a gyermek elhelyezésének az esélyeit.

Másfelől, ha nem hozzád helyezik el a gyermeket, akkor sem viheti jogszerűen ki az országból az engedélyed nélkül.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.04. 14:37

Kérdés, hogy nem viheti-e, nagyobb gyermeknél meg szokták engedni a külföldi kapcsolattartást. A legjobb, ha sikerül megállapodni a nálad való elhelyezésről, akár annak árán, hogy a kapcsolattartás dolgában engedsz.

Lisall # 2008.07.02. 08:18

Sziasztok!

ez mennyire reális vagy mennyire alapul félreértésen:

"a másik amit jobb ha tudsz, hogyha ma Magyarosrszágon elválsz és a gyerekeket neked ítélik oda te a jogerős bírósági határozattól számított 2 évig nem változtathatsz a dolgon! Tehát hogyha te elveszted az otthonodat és mondjuk az utcára kerülsz és odaadod a férjednek addig a gyerekeket és erre rájön a gyámügy mert rájön akár pl egy iskolaváltásnál akkor elviszi a gyámügy a gyerekeket és nem maradhatnak a férjeddel vagy a nagymamával vagy akárkivel.....
És még meg is büntetnek! ! "

Én úgy tudtam hogy közös megállapodással bármikor lehet változtatni a jogerős bírósági döntésen (csak talán jüvá kell hagyatni? És a két év arra vonatkozik hogy két éven belül a bíróség, két éven túl a gyámhatóság az illetékes.
vagy én tévedek?

monalisa1 # 2008.07.02. 12:40

Ama bizony 2 év megkötésen belül is bármikor lehet kérelemmel fordulni a bírósághoz ha időközben a körülményekben lényeges változás következik be.

A kérelmet beadni és kérni a sürgős döntés meghozatalát, mivel gyermekek sorsáról van szó - ha csak átmenetileg is, remélhetőleg.

Jó ha a kérelemhez csatolva van mindkét szülő megegyezése a gyermekek átadásáról - átvételéről stb., stb.

Ha a nagymama és/vagy valamelyik testvér/nagynéni is alkalmasnak látszik a gyermekek ideiglenes gondozására, azt is bele kell írni - és főleg.

Egyidejűleg a gyámügyet tájékoztatni kell a dologról, és ők azok akik "azonnali" engedélyt adhatnak a szülők fenti megállapodásához.

No de majd jogász konkrétabban.

Minden jót!

Lisall # 2008.07.04. 06:11

Köszönöm Monalisa

( a kérdés teljesen elméleti volt,nálunk se hajléktalanság se munkanélküliség se jogerős ítélet nem fenyeget a közeljövőben :) )

ObudaFan # 2008.07.04. 17:21

Közös megegyezéssel meg egyébként a körülmények lényeges változása nélkül is bármikor lehet módosítani.

kini # 2008.07.06. 13:58

Július 20-tól aug. 31-ig vannak nálam a gyermekeim a nyári szünidőben.Köteles vagyok-e erre az időre gyerektartást fizetni?Ha az ezt megelőző időszakban 1-1 hétre kérés nélkül ideadja a gyerekeket az apa,ez befolyásolja-e a nekem járó időt?

monalisa1 # 2008.07.06. 15:25

Köteles vagy arra az időre is fizetni a t.díjat, bár igazság szerint vissza illene adnia a pénzt, hiszen most majd nálad lesznek átmenetileg a gyerekek.

Az esetenkénti több láthatás nem befolyásolja a neked járó időt.

kalamalyka # 2008.07.06. 18:27

Nem kellene visszaadnia, ugyanis a tartásdíj nem a gyermek havi szükségletét fedezi konkrétan, hanem annak megállapításakor az éves átagszükségletét osztják el 12 fele...............
Ez a vissza illik adni badarság........sokadjára.

monalisa1 # 2008.07.06. 19:07

Oké...
Amúgy előzőekben máshol már leírtam: a t.díj nem csak kajára stb. kell a gyerkőcről való gondoskodásnál, hanem ahogy írod: 12 hónapra elosztva sok egyéb másra is részfedezetül szolgálhat.

der Alte # 2008.07.09. 08:58

Aha... a "gyermek szükséglete"????

Ez egy vicc! Ezért állapít meg a bíróság nagyjából 10 és 100 ezer Ft között szinte bármit. Szerintem alapvetően a kötelezett teljesítőképessége számít.

A "gyermek szükségletét" még soha senki nem pontosította, részletezte, nem történt semmilyen felsorolás, hogy mi számít és mi nem számít bele. Nincs semmilyen támpont, nem kell/lehet semmihez, (minimálbérhez, nyugdíjhoz, megélhetési költséghez, v. akármi máshoz) sem kötni. Vagyis bármi lehet, amit a bíró "mérlegelés" útján helyénvalónak tart.

Egyébként, ha egy évben 12 hónapon keresztül kell tartani a gyereket, akkor miért vonnak a 13. havi fizetésből, bónuszból, stb. is tartásdíjat?? Egyszerű... mert az is jövedelem. Csak éppen a szükségletnek ehhez nincs szükségképp köze.

boszi1115 # 2008.07.13. 18:47

Sziasztok!
Légyszi aki tud segitsen nekem.
9 éve váltam el két lányunk nálam lettek elhelyezve,az apának láthatási joga van.az évek során a gyerektartásért is pereskednem kellett néha.Most,hogy a nagyobbik lányom gimis lett kollegista az apja hivja,hogy költözzön oda hozzájuk.Eddig sem ruhában sem iskoláztatásban…sem­miben nem segitett se szülinap,semmi.
Most elvitte a lányomat vasárnapig de nem hozta haza sőt tegnap nyaralni mentek.A lányom telcsije ki van kapcsolva és mikor tudtam vele beszélni akkor meg nem ismertem rá.Gyülölettel beszél velem.
Mi tehetek?Én neveltem fel én dtam neki meg mindent és most csak úgy elveheti tőlem?
Segitsetek

lajoska32 # 2008.07.13. 21:28

Jelents fel a gyermekelhelyezés önkényes megváltoztatásáért,esetleg jelentsd be a rendőrségen,hogy eltünt a lányod,a telefont se veszi fel.Ha szerencséd van hazarángatják még a nyaralásról is,és boldogan átölelheted a visszakapott gyereket.
Így most jobb?

monalisa1 # 2008.07.14. 10:19

Nem kell elkapkodni. Elő fog ő kerülni, valószínűsíthető, hogy a lányod csak "kivett" egy hosszú hétvégét...

Sajnos egy 15 éves még befolyásolható (= agymosás), igy a viszontlátás boritákolhatóan nem lesz összeborulós...

Ülj le velük átbeszélgetni a történteket., előszőr az apjával, aztán a "nagylányal", majd hármasban is. Valamiféle megoldásra kell jutnotok a hogyan tovább kérdésben: nálad marad és közben koleszos lesz, vagy esetleges hozzájárulásoddal az apjánál vackolja be magát - próbaidőre...

Persze ez több okból is kockázatos: egyrészt ha nem kezdi meg a kollégiumot, jövőre már nem veszik fel, valamint ha az apjánál lesz, a "nagy szabadságban" esetleg az osztályzatai nem megfelelően alakulnak...

Tessék átbeszélgetni., a vita- veszekedés kölcsönösen nem visz előre.

Közben gondolj arra is, hogy a két testvér közt bizonyára erős a kapcsolat, ha semmi más de akár ez is hazairányíthatja majd őt.

Annyit még, ha szeptembertől az apjánál lesz, azt kőkeményen k

monalisa1 # 2008.07.14. 10:23

... kőkeményen kikötni: a gyenge érdemjegyek esetén egyből haza, és ha közben elcsesződött a kollégium, akkor nagy valószínűséggel 4 évig ingázós lesz nap mint nap = ő "választotta".

Juzo # 2008.07.15. 16:26

Sziasztok,

Meg tudja valaki mondani, hogyha a bírósági végzésben az áll, hogy minden páratlan hétvégén az apánál van a gyerek, az vonatkozik a nyári kapcsolattartásra is vagy arra nem?
Nyárra az van írva, hogy július, augusztus első két hete, de az nincs, hogy akkor hétvégén nem. Ilyenkor mi van? Elhozhatom hétvégére is? Előre is köszönöm.

mok.mok # 2008.07.15. 16:51

A rendes kapcsolattartás a folyamatos (minden második hétvége), a rendkívüli meg a nyári, karácsonyi husvéti stb.
természetesen a hétvégén sem kell megszakítani a rendkívüli láthatást, hiszen ennek is megvan a meghatározott időpontja.

mok.mok # 2008.07.15. 16:54

Ja és a nyáron is folyamatos a rendes kapcsolattartás is. Minden páratlan hétvégén, ahogy te írod.

Juzo # 2008.07.15. 18:15

Köszönöm mok.
Akkor ha jól értem, elméletileg attól még minden páros hétvégén elhozhatom.

ObudaFan # 2008.07.15. 18:24

Most nekem nem jön le, hogy melyik szempontból kérdezed, et az apa vagy, vagy az anya, de itt a szabály:

Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak

• az időszakos kapcsolattartás ideje alatt,
  • a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke
  1. a kapcsolattartásra jogosultat a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat szerint megillető időszakos kapcsolattartás időtartamát,
  2. ha a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat nem rendelkezik a kapcsolattartásra jogosultat megillető időszakos kapcsolattartás időtartamáról, a két hetet

nem haladhatja meg.

Juzo # 2008.07.16. 05:38

Szia ObudaFan

Összezavarodtam :(

Az apa vagyok, az anyánál lett elhelyezve a gyerek, de szeretném látni nyáron is kéthetente, de az anya azt mondja nyárra ott van a 2x2 hét, érjem be azzal. Viszont a bírósági jegyzőkönyvben nincs az, hogy nyáron nem hozhatom el kéthetente. Most akkor?

maj.judit # 2008.07.16. 08:32

Sziaasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat. Lajoska 32! Nem mezítláb jött a gyerek. Anyuka kedves olyan papucsban küldte, amiben én talán a strandra vittem volna, mert nem olyan nagy baj, hogyha ellopják. Engem nem érdekel, hogy milyen ruhában jár a gyerek, de nem fogunk azért többféle ruhát vásárolni, mert az év többi időszakában alig van itt. Persze, egyértelmű, hogy anyukának az volt a célja, hogy ha azt akarjuk, hogy normálisan fel legyen öltözve, akkor majd vegyünk neki. De szerintem egy anyának kötelessége normálisan elengedni a gyereket, még akkor is, ha az apjához megy. Én biztos így tennék. Egyébként, meg mióta megszületett a gyerek, azóta eszközként használja a párom ellen.
Mikor befejeződött a kapcsolatuk a párom költözött el a saját házából, ahol aztán 1,5 évig éltek, és még azon felül fizetett gyerektartást. Gondolom a Te szemszögedből ez is teljesen normális. …

Judit