öröklés,ingatlan

gergelyanikó # 2009.08.10. 06:43

A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.

Jól értem, hogy még nekem kellene elvégeztetnem a felújítási munkákat, azért, hogy ő még jobb körülmények között élhessen? Elképesztő.
Tehát ott vagyok, ahol a part szakad. Ha korlátozzák is a haszonélvezeti jogát és csak egyes szobákat használhat, és elmegyek megnézni az ingatlan állapotát, és azt látom, hogy mégis használja a részem, akkor mi történik? Kap egy ejnye-bejnyét a bíróságtól?
Totál reménytelen az ügyem, ahogy elnézem. Mellesleg egy bírósági per hány évig tarthat? 2-5-10?

ObudaFan # 2009.08.10. 09:40

Annyi van, hogy ha nem végzed el, ő elvégezheti, és a haszonélvezet megszűnésekor ezt követelheti. Mivel nyilván a haszonélvezet az ő elhunytakor fog megszűnni, te pedig legalább kötelesrészre jogosult leszel, így azért nagy probléma ebből nem lesz. Ha sikerül korlátozni a haszonélvezetet, akkor nyilván célszerű, ha az ingatlant egyebekben használod, vagy legalább bérbeadással hasznosítod.

zsoleszreg # 2009.08.10. 13:48

Üdvözlöm a tisztelt fórumozókat, hozzáértőket!
Lenne egy kérdésem, melyre Önöktől kérnék segítséget! Tehát a helyzet a következő:
Nagymamám meghalt és a házat a 6 gyerek (testvér) örökölte . A testvérek megengedték, hogy 1 testvér ott lakjon, majd ha úgy adódik, eladják a házat és mindenki megkapja a maga részét. Most elmérgesedett a helyzet, mert ez az 1 testvér csúnyán lelakta a házat és azt követeli, h mi újítsuk fel neki! Ezen felidegesedvén úgy döntöttem, hogy szeretném a részünket a házból! Kérdésem a következő: elindíthatom én a többi testvér nélkül azt a folyamatot pl., hogy eladom a házat és mindenkit kifizetek, vagy ebbe mindenkinek bele kell egyeznie? Vagy követelhetem attól a testvértől, aki a házban él, hogy fizesse ki a részem?
Az ügy pikantériája még az is, hogy ez az ingatlan Ukrajnában van, ott hogy érvényesülnek a jogok?!
Köszönöm mindenki válaszát, és köszönöm, hogy elolvasták írásom!
Minden jót kívánok!
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.10. 13:52

ez az ingatlan Ukrajnában van

Igazán kezdhetted volna ezzel is. Akkor a többit el se kell olvasnom.

Grád András # 2009.08.10. 13:55

Kedves Zsoleszreg!

Ha az ingatlan Ukrajnában van, értelemszerűen az ukrán jog lesz az irányadó, ottani ügyvédet kell tehát keresni. Ebben a tekintetben azonban valószínűleg nem különbözik az ottani jog sokban a hazaitól: Bármelyik tulajdonostárs eladhatja a hányadát, de a többieknek előváráslási joga van. Ha pedig nem tudja/akarja eladni, bíróságtól lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

zsoleszreg # 2009.08.10. 14:00

Köszönöm szépen, gyors válaszukat!
Külön köszönet: dr. Grád András

PaXiB # 2009.08.13. 09:34

Tisztelt Forumozok,

A napokban hallottam, hogy létezik köteles rész a szülő életében is.
Ha például ha a hazát melyben gyermekeit nevelte, éltek, ill gyeremeke oda van bejelentkezve értékesíti, ki kell fizetnie gyerekeit.

Valóban létezik ilyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.13. 09:35

Szó sincs róla!

Becsike # 2009.08.13. 12:47

Tisztelt fórumozók!

Unokaöcsém végrendelet útján megörökölte azt a házat amiben együtt éltek már 5 éve a keresztanyánkkal.Ennek már 1 éve, de mivel ők időközben elég sok tartozást felhalmoztak azóta sem intézik a hagyatékot, pedig az önkormányzattól már több felszólítást is kaptak.
Meddig húzható ez, lesznek-e következményei?

köszönöm a választ

ObudaFan # 2009.08.13. 16:22

A hagyatéki eljárás hivatalból indul.

Becsike # 2009.08.13. 16:39

Hát eddig nem történt semmi...ha nem reagál az értesítésekre attól függetlenül lezajlik a hagyaték? előfordulhat, hogy mivel kis falu, tudják, hogy elég rossz helyzetben vannak, húzza a hivatal?

P.P. # 2009.08.14. 12:01

Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy az édesapám által rám örökül hagyott ingatlant a hagyatéki eljárás során átruházhatom-e kizárólag az egyik gyermekemre? (másik gyermekemmel semmilyen kapcsolatot nem tartok)

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2009.08.14. 12:03

Átruházhatod, de ha ezt ingyenesen teszed, és ezt követően 15 éven belül elhunysz, akkor érvényes kitagadás hiányában a másik gyermek kötelesrészt követelhet.

P.P. # 2009.08.14. 12:24

Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint érdemesebb inkább az adás-vételi formát választani? (gondolom az ajándékozás az előbbi okok miatt kiesik) Esetleg van-e bármilyen más megoldás a hagyatéki eljárás keretében?

P.P. # 2009.08.14. 12:25

Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint érdemesebb inkább az adás-vételi formát választani? (gondolom az ajándékozás az előbbi okok miatt kiesik) Esetleg van-e bármilyen más megoldás a hagyatéki eljárás keretében?

nandy # 2009.08.14. 12:33

Ha a gyermek az adásvételi szerződésben meghatározott vételárral rendelkezik.
Ha nem rendelkezik fedezettel, akkor az továbbra is ajándékozásnak számít.

ObudaFan # 2009.08.14. 18:59

És nem csak rendelkezik, hanem át is adja.

szafi # 2009.08.15. 10:13

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az lenne a kérdésem, hogy ha valakivel tartási szerződést kötöttek, mely terhelési és elidegenítési tilalommal is jár, hogy történhetett, hogy ezen időszak alatt két esetben is adásvétellel gazdát cserélt az ingatlan? Ez a tulajdoni lapon is így szerepel. Elidegenítési tilalom bejegyző határozat 1993., törlő határozat 2006. Tulajdonszerzés tartás címen 1993. Vétel 2001. Adásvétel 2004. Laikus megítélésem, ill. tudomásom szerint egyik sem volt tisztességes szándékot feltételező. A tartás nem valósult meg, a hölgy olyan mentális állapotban már nem volt, hogy ezt meg tudja szüntetni, az unokája fenyegette meg az eltartókat, ill. kötött velük egy megállapodást, hogy egy bizonyos összeg fejében adásvétellel adják el neki a tulajdonjogot, ezzel Ő viszont kizárta a további örökösöket. Lehet ez ellen tenni valamit? Ezek a szerződések érvényesek? Köszönöm.

zsuzsa 56 # 2009.08.15. 12:20

Üdvözletem!
Férjemmel 50-50%.ban van egy öröklakás a tulajdonunkban. Van egy nagykorú gyermekünk Most Férjem súlyos betegsége miatt irt egy magánvégrendeletet (saját kézzel) melyben engem jelölt meg az Ő 50%-os tulajdon részének az öröklésére.
Elég itthon megöriznem a végrendeletet vagy hitelesitetni kell közjegyzövel?
A másik kérdésem :mire számithatok?
Gyermekünk csak a köteles részt kapja meg?(kitagadni természetesen nem akarjuk!) de majd az én anyagi helyzetem megkivánja sajnos ezt a lépést!
Várom mielöbbi válaszukat!
Köszönettel:Zsuzsa

ObudaFan # 2009.08.15. 12:44

szafi

Hogy ez hogy lehetett, az a földhivatali iratokból derülhet ki, nem lehet megúszni a betekintést. A többi örököst maga a tartási szerződés zárta ki a kötelesrészből, amennyiben a többi örökös a tartási szerződés érvénytelenségét bizonyítani tudja, akkor kötelesrészre jogosult lesz.

ObudaFan # 2009.08.15. 12:47

zsuzsa 56

Nem kell közjegyzőnél letétbe helyezni a végrendeletet, de nemárt szakemberrel megnézetni, hogy minden érvényességi követelménynek megfelel-e , mert utólag nem lesz javítási lehetőség.
Ha érvényes a végrendelet, akkor az örököst csak a kötelesrész fogja megilletni.

ObudaFan # 2009.08.15. 12:47

nemárt=nem árt

szafi # 2009.08.15. 13:58

Tisztelt ObudaFan!
Elnézést, de nem értem pontosan a választ, lehet pontatlanul kérdeztem.
A tartási szerződés nem volt valós. A hölgy egy idős klubba járt, mely egy önkormányzati fenntartású intézmény. Innen jutottak ki információk idős, egyedülálló emberekről, akiknek a lakását tartás címén megszerezték önkormányzati dolgozók. Tartás nem valósult meg, a nénit magatehetetlenül találták meg a szomszédok lakásában, a lakás fenntartásával kapcsolatos számlákat sem fizette senki. Ekkor értesítették az unokát, aki beszélt az eltartókkal. Nem lett megtámadva a tartási szerződés, hisz akkor az eredeti állapot állt volna helyre, továbbra is a nénié lett volna a lakás és az unokának osztoznia kellett volna a további örökösökkel (nem először bizonyítja, hogy erre nem hajlandó), a hölgy ekkor már nem volt olyan állapotban, hogy vele még további szerződést lehessen kötni, eltartási, örökösödési stb., vagy végrendelet. Erre született az adásvétel. Gondolom a tartók sem azért mondtak le a lakásról önként (ill. egy nagyon jelképes összegért), mert olyan becsületesnek érezték magukat.
Válaszában nem értem a kötelesrészt, ill. azt kérdezném, hogy lehet bármilyen módja annak, hogy bejegyzett és élő elidegenítési tilalom mellet adásvételt jegyezzen be a földhivatal? Pl. lakáshasználat fenntartása mellett kötött adásvétel az ilyen? Köszönöm.

ObudaFan # 2009.08.16. 10:14

Erre írtam, hogy nem lehet megúszni az iratokba való betekintést. Elsősorban úgy lehet egyébként, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom jogosultja ehhez hozzájárult.

A semmisségre határidő nélkül bárki hivatkozhat, de a semmisséget annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik.

zsuzsa 56 # 2009.08.16. 20:10

Köszönöm a válaszát ObudaFan!
Még egy kérdésem lenne.
Arra is gondoltunk,hogy a nevemre iratnánk az egész lakást igy én dönthetném el mikor cserélem kisebbre mivel már 25éve itt lakunk és nehezen fogok tudni máshová költözni!
Ennek a megoldásnak milyen anyagi vonzatai lennének?
Milyen sok idöt venne igénybe?
Kihez kell fordulni?
Kell utána illetéket fizetnem?

Válaszát elöre is köszönöm