Egy meglehetősen érdekes ügyben szeretnék tanácsot kérni, és előre is köszönök minden tippet, ötletet.
Novemberben kért meg bennünket ( a feleségemet és engem ) a szomszéd idős házaspár, hogy gondozzuk Õket, a házukért cserébe. Problémát jelentett, hogy eltartási szerződést akkor nem tudtunk kötni, mivel Õk a fiukkal még 2001-ben kötöttek egy életjáradéki szerződést. A srác a megbízhatatlanság mintaképe, 4 válás, 4 gyerek ( természetesen mindegyik házasságból 1-1 ), tipikus életművész. Kiderült, hogy csak azért akarta ezt az életjáradékit, hogy eladhassa az öregek feje felöl a házat, hogy adósságait rendezze, őket pedig egy tanyára akarta költöztetni ( egy meglehetősen nagyértékű, jó állapotú házról van szó ). Ebbe az öregek persze nem mentek bele, majd mivel a srác az égvilágon semmit nem teljesített a szerződésből ( az első 6 hónapban fizette csak a havi 10rugó vállalását, és egyáltalán nem foglalkozott velük, feléjük sem nézett, az utolsó bejelentett lakcíme valahol az ország másik végén volt ), 2 éve peres úton megtámadták a szerződést. Mire a tárgyalásra került a sor, a srác megjelent, ígért fűt-fát, végül az utolsó pillanatban az öregek visszavonták a pert... Az ígéret azonban ígéret maradt, semmi nem változott, és novemberben már mindketten tartós segítségre szorultak. Mi ezt elvállaltuk és közben felkerestünk egy ügyvédet, aki peres eljárást indított az életjáradéki szerződés megszüntetésére. Szerinte ez nyert ügy, mindenképpen elbukja a srác és valóban nem volt olyan körülmény, amely ne ezt vetítette volna előre. Az életjáradéki felbomlik, mi kötünk egymással egy eltartásit, ez volt a terv. Csakhát ez időigényes és a sors közbeszólt.
A bácsi decemberben súlyos műtéten esett át, ezt követően teljes otthoni ápolásra szorult, majd januárban a néni állapota is hirtelen rosszra fordult. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag januártól mi láttuk el a teljes háztartást. Főzés, mosás, takarítás, bevásárlás, ház körüli munkák, MINDENT. Az idő telt, mi becsülettel csináltuk a dolgunkat, az öregek is elégedettek voltak. Rokonok nem jelentkeztek, még 1 árva levél sem jött. Márciusban lett volna az első tárgyalás, viszont előtte néhány nappal a néni kórházba kényszerült, a bácsi pedig továbbra is fekvőbeteg volt. Persze a tárgyaláson a fiú sem jelent meg, így az teljesen eredménytelenül zárult. A néni 3 hetet töltött kórházban, csak én látogattam. Rokonok sehol ( itt kell megemlíteni, hogy a srácon kívül van egy lányuk is, aki detto annyit foglalkozott velük... ). A néni hazajött a kórházból, de az állapota csak romlott. A következő tárgyalás május elején lett volna, de az azt megelőző héten kétszer ki kellett hívnunk az ügyeletes orvost, majd végül az ügyvédet, hogy csináljon valamit. Azt mondta, hogy írjunk végrendeletet. Ez megtörtént, mindketten meghagytak minket örökösüknek és perbeli jogutódjuknak, hogy ha valami történik, be tudjuk fejezni a pert. A végrendelet aláírása után 2 nappal a néni meghalt, a per pedig "megszakadt". A temetést ( ill.hamvasztást ) én intéztem, a költségeket saját zsebből fizetve. Mivel az öregekkel hosszú ideje rajtunk kívül senki nem foglalkozott, ezért a házban egy rokon címét, elérhetőségét sem találtuk. Tudtuk, hogy vannak testvérek és a 2 gyerek, de hogy hol és hogyan lehet őket elérni, arról fogalmunk sem volt ( a bácsi sem tudott ebben segíteni ). Egyedül a srác utolsó bejelentett lakhelyét tudtuk, oda írtam egy levelet, de reakció semmi. Ahogyan másoktól sem. Se levél nem jött se semmi. A bácsit ezt követően ugyanúgy ápoltuk, gondoskodtunk róla teljes mértékben. Ennek eredményeként az állapota folyamatosan javul, azt lehet mondani, hogy jól van ( 85! éves ). Teltek-múltak a napok, augusztusban elérkezett a hagyatéki tárgyalás és a pofáraesés. A közjegyző elmondta ui., hogy hiába van a végrendelet, a fele rész köteles rész címén az utódokat illeti meg (kitagadás nem történt ). Erről anno az ügyvéd elfelejtett tájékoztatni minket.... A hagyatékin csak mi jelentünk meg, a srác át sem vette az idézést, a lányról pedig nem is tudott a közjegyző, tőlünk viszont megtudta. Hazamentünk és lázas kutatásba fogtam. A nyári konyha egyik eldugott fiókjában találtam egy fecnit, néhány tel.számmal. Megpróbáltam, de azt sem tudtam, hogy kit hívok. A srác 2. felesége volt, akitől megtudtam, hogy a srác már több mint fél éve Angliában dolgozik. Majd megadta az öregek lányának tel.számát, akit felhívtam. Persze nem tudott semmiről és mindjárt elkezdett reklamálni, hogy miért csak most tudja meg a halálhírt. Mondtam neki, hogy miért és persze Õ is tudta ezt nagyon jól, úgyhogy gyorsan csendben maradt. Azt mondta, hogy eljön megnézni az öreget, ez meg is történt. Meglepődött, hogy a bácsi milyen jó állapotban van stb. és mindjárt kezdte a nagy szöveget, hogy akkor Õ nem is viszi sehová ( na persze... ). Ismertettem vele, hogy mi a jogi helyzet, úgy reagált, hogy a köteles részéről nem hajlandó lemondani, de legyen miénk a ház, a felét kifizetjük, amin Õ és a szélhámos öccse majd osztoznak. Közben a srác folyamatosan hívogatta Angliából, hogy ez neki nem jó, ebbe Õ nem megy bele. A lány megnyugtatott, hogy rábeszéli erre az öccsét, nyugodtan be is költözhetünk a házba, az öreg legalább nem lesz egyedül. A napokban megjelent teljesen váratlanul a srác 3.felesége, aki nem tudta előttem leleplezni, hogy szimatolni jött, nyilvánvalóan "megrendelést" teljesített. Folyamatosan az az érzésem, hogy megpróbálnak kijátszani.
A helyzet most úgy áll, hogy van egy perünk a srác ellen, amit ha megnyerünk, akkor van egy fél házunk ( az életjáradéki szerződés szerint havi 10ezret kellett volna fizetnie, plusz gondozni, plusz a temetést vállalni, ebből semmi sem valósult meg, gondolom így csak mi nyerünk... ).
Vagy esetleg ki tudunk többet is hozni a dologból? Mondjuk 3/4-ed házat? Mit javasoltok? Ha próbálnak esetleg fondorlatoskodni, mire figyeljek? Megszereztem a srác angliai e-mail címét időközben, felvenném vele a kapcsolatot egyezkedés miatt, de szeretnék tisztában lenni vele, hogy meddig mehetek el. A bácsi elégedett velünk, nem akar sehová sem menni. A mi helyzetünk jelenleg olyan, hogy jó lenne, ha mondjuk ősszel be tudnánk költözni abba a házba és ez a bácsinak is jó lenne, mert akkor valóban 24órás figyelem alatt lenne és látom rajta, hogy kezdi unni egyedül a banánt.
Még annyit, hogy előreláthatólag a srác csak decemberben tud MO-ra jönni, tehát addig érvényes hagyatéki sem lesz és így a per is húzódik.
Mit szóltok?