öröklés,ingatlan

Panni68 # 2007.08.20. 15:12

Igen, de ugyanakkor felhívtam a közjegyzői irodát, tehát ez az út nem járható.
Max. azzal érvelhetek, hogy nem voltam tisztában mint tartalmaz a hagyaték, ezért kérnék halasztást.

Lyonee # 2007.08.20. 12:23

Panni!
Nem kaptál idézést, ezért nem is tudtál érdemben utána járni a dolgoknak. Az özvegytől értesültél, de mivel nem kaptál idézést nem vetted ezt hivatalosnak, igazából csak bizonytalanra jöttél, hátha mégis ....
Valami ilyesmit.

Panni68 # 2007.08.20. 10:46

Na, akkor szerdára fel kell kötnöm a gatyám.
Én cáfolat alatt azt értettem, hogy arra hivatkozom majd, nem kaptam idézést, mégis jelen leszek.

Lyonee # 2007.08.20. 10:06

Monalisa!
Pont e miatt kérdőjelezhetik meg a szavahihetőségét. Nem feltételezi, hogy Panniék ellenállnak, utána járnak a dolgoknak. Addig tagad, amíg rá nem bizonyítják, hogy hazudik.

amatőr # 2007.08.20. 09:30

Már miért cáfolna rá? Ha a közjegyző azt állítaná, hogy kaptál, akkor szépen megkéred, hogy legyen szíves megmutatni a Neked küldött idézés tértivevényét. És ha tud ilyet mutatni, jól megnézed, hogy a Te nevedre, a Te tényleges lakóhelyedre szól-e és hogy ki vette át.

monalisa1 # 2007.08.20. 09:23

Az özvegyi nyugdíjat nem tudja letagadni mert hivatalos szerv megkeresére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság érdemben tájékoztatást ad.

A közjegyzőnél is készül jegyzőkönyv/feljegyzés, és ha szükségét látod kérd az általad elmondottak szó szerinti lejegyzését. Másolatot kell hogy adjanak.

Nekem már volt olyan személyes tárgyalásom ahol az ellenérdekű fél jogi képviselője bejelentette: csak a napokban jutott tudomásukra a tárgyalás időpontja, nem volt idejük a felkészülésre, kéri az elhalasztást.

Panni68 # 2007.08.20. 08:23

Bocsi, ha már az agyatokra megyek, de teljesen magamra vagyok utalva, mivel a húgom és az anyja áthárított rám mindent.

Panni68 # 2007.08.20. 08:22

Akkor összefoglalnám:
szerdán megjelenek a hagyatékin, ahol betekintést nyerhetek a hagyatéki leltárba.
Arra valló hivatkozással, hogy nem kaptam idézését - remélem erre a személyes megjelenésem nem cáfol rá - kérem a tárgyalás megismétlését/elnapolását.
Ebben az esetben készül valami dokumentáció, amivel esetleg ügyvédhez fordulhatnék?

Panni68 # 2007.08.20. 08:19

Ok, bocsi.:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.20. 08:16

...nem ment ki az önkormányzati képviselő...

A polgármesteri hivatal köztisztviselője...
De ezt csak a pontosság kedvéért.

Panni68 # 2007.08.20. 08:11

Tudtommal nem ment ki az önkormányzati képviselő, így gondolom, kevesebb érték lett az ingatlanra megállapítva.
Arról is tudomásom van. hogy a lakást már hirdették egy jó ideje 15.000.000,- Ft-ért(kb. 1/2 éve), de egy érdeklődő sem volt.
Az üdülőről annyi az össz információm, hogy Édesapám tavaly vásárolta(én az utolsó pillanatig abban a hiszemben voltam, hogy Édesapám nevén van) 3.500.000,- Ft-ért, ezt követően teljesen felújította.
És valóban...
A haszonélvezet megváltására azt az indokot hozza fel, hogy magas a rezsiköltség, nem tudja majd fizetni, pedig erről szó sincs.

Lyonee # 2007.08.20. 07:57

Bocs. egy szót elírtam:
Ha a bíróság netán megítéli a haszonélvezet megváltását, akkor annak alapja a hagyatéki végzés lesz.
Akár itt a neten is, járj utánna, hogy a hasonló paraméterű ingatlanok mrnnyit érnek, a lakásra és az üdülőre is gondolok.
Mivel kisebb lakást akar állítólag vásárolni, ehhez az általa igényelt 5 MFt nem elég, biztos, hogy van készpénz is.

kbs. Egy másik topicban korábban írta Panni, hogy készpénzt akar mindenáron a haszonélvezetről való lemondásért. Az rendben, hogy be van jegyezve, de mostanában Panni most nem tud fizetni azért, hogy lemondjon a haszonélvezetről. Ezt akarja Pannitól kikényszeríteni különbözó trükökkel. Nem tudja fenntartani a lakást, kisebb kell szüksége van a pénzre ehhez, letagadja az özvegyi nyugdíjat.

Panni68 # 2007.08.20. 07:57

Kbs!
Köszönöm, így már azt hiszem képben vagyok.
Ezek után értem, hogy miért akart belőlünk kicsikarni - már a tárgyalás előtt - egy szóbeli nyilatkozatot, miszerint mi megváltjuk a haszonélvezetét.
Ez még akkor történt, amikor még csak az önkormányzat gyűjtötte be a szükséges adatokat.
Gondolom, akkor a közjegyzőhöz már ebben a formában került volna továbbításra.
amatőr!
Azt, hogy adminisztrációs hiba lenne, azt erősen kétlem, mivel az özvegy külön hangsúlyt fektetett arra, hogy ne várjunk idézést, mert nem kapunk.

amatőr # 2007.08.20. 07:41

A hagyaték tárgya jelenleg az, ami a hagyatéki leltárban benne van. A közjegyzőnél meg kell nézni az iratokat.

Az, hogy az idézés elmaradt, nem feltétlenül megvezetés - lehet adminisztrációs hiba, feledékenység, vagy bármi más oka is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.20. 07:41

Mivel az özvegy pénzt akar tőletek

A haszonélvezet megváltásával közvetlenül nem jut pénzhez. Az ingatlanra bejegyzik 1/3 eszmei hányaddal tulajdonosként.

Írtam: arra hivatkozhatnak, hogy nem lehet haszonélvezet megvéltását kérni arra a lakásra, amelyben az özvegy lakik. De azt is hozzátettem: félek, hogy ez csak arra alkalmazható, ha az örökösök kérik a megváltást.

Egy egyezségi ajánlat tényleg nem ártana. De szerintem indítsatok magasabban: Annak fejében, hogy ne bolygassátok az üdülő és autó közszerzeményi jellegét, ne csak azt kérjétek, hogy az özvegy ne kérje a haszonélvezet megváltását - hanem azt, hogy mondjon le a haszonélvezetről. Aztán, ha ebből engedtek, és marad a haszonélvezet, az ehhez képest már egész jó alkunak tűnhet a számára.

Panni68 # 2007.08.20. 07:37

Kedves Lyonee!
Igen, jól értelmezted, mivel egyfolytában annak ad hangsúlyt, hogy nem tudja fizetni a lakóingatlan rezsiköltségét, mivel 62.000,- Ft a nyugdíja, de Édesapám után járó 33.000,- Ft-ról nem tesz említést (jelenleg ideiglenes nyugdíj gyanánt 54.000.- Ft-ot kap).
Az a baj, hogy csak sötétben tapogatózom azzal kapcsolatban, hogy az özvegy mit vitt a házasságba, ezért próbálkozom én is finoman, és lehetőség szerint kerülni a pert.

Panni68 # 2007.08.20. 07:31

Mivel mindenki az idézés fontosságát emeli ki, így egyre jobban úgy érzem, hogy meg lettünk vezetve.
Az özvegy már kinyílvánította, hogy az autó és az üdülő mellett a haszonélvezeti jog megváltását kéri, ami - ugye - a hagyaték 1/3 része.
Ezt a kérését csak úgy tudnánk kielégíteni, ha eladnánk az ingatlant, amit nagyon nem szeretnénk.
Próbálkoztam kiszámítani, hogy mi lehet a hagyaték tárgya, azaz a közjegyzői munkadíjból próbáltam kiszámolni, de nem nagyon jártam eredménnyel.

Lyonee # 2007.08.20. 07:29

A másik topikban olvastam, hogy az özvegy az özvegyi nyugdíjat is letagadja. Ezt azért teszi, hogy titkolja a bevételei nagyságát és alátámassza, hogy a saját nyugdíjából nem tudja fenntartani a lakást. Ez a hazugság majd perben jól jön nektek a szavahihetőségét illetően.
Ha a bíróság netán megítéli a haszonélvezet megváltását, akkor annak alapja a hagyatéki per lesz. Mivel az özvegy pénzt akar tőletek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az örökségnek mekkora része a tiétek, hisz azt eladva tudnátok csak kifizetni. Nem mindegy, hogy sz.g.k és az üdülőben van-e részetek, mert a haszonélvezetet is figyelembe véve kb. 1/3 rész benneteket illet ezekből eladás esetén. Ha a lakás 12 MFt és a kocsi 2MFft, az üdülő 10MFt (a 4 MFt- t én nagyon kevésnek tartom), akkor, a ti örökségetek 12+(1 MFt+5MFt)=18MFt, erre jutó haszonélvezet kb. 6 MFt, ennek fejében lemondhattok a 6 MFt-t érő (sz.g.k fele, üdülő fele) tulajdonjogról. Ha az üdülő kevesebbet ér, akkor is kevesebb pénzt kellene előteremtened. Ami jár, arról ne mondjatok, le, mert nem tudjátok kifizetni a lakás haszonélvezetének a megváltását. Kbs. azt írta egy esetben teheti meg ezt a bíróság, de nem írta, hogy ez melyik, érvényes lehet-e rátok. A folyószámlákról se feledkezzetek meg! Mindent számoljatok össze, kinek mi volt a házassága előtt és mi lett belőle? A készpénzről, értékpapírokról se feledkezz meg.
Én egyetértek amatőrrel, időt nyernél a következő időpontig, újabb adatokat tudnál gyűjteni, és esetleg tudnál előtte ügyvéd segítségével egyezkedni vele. Bár kétlem.

amatőr # 2007.08.20. 07:04

.... vagy esetleg lehet úgy osztani-szorozni a hagyatéki vagyont, hogy a megállapodás a törvényes örökösök és az özvegy számára is kölcsönösen elfogadható legyen.

Szóval a helyedben én az idézés elmaradásának okait firtatnám és esetleg bármennyire rá is akar beszélni a közjegyző, nem hagynám, hogy a tárgyalást érdemben megtartsa.

amatőr # 2007.08.20. 07:01

Nyugalom.

Először is azt kell firtatni, hogy Te és a húgod, mint törvényes örökösök vajh miért nem kaptatok idézést a hagyatéki tárgyalásra. Mert szvsz az, hogy az özvegy értesít telefonon a tárgyalás időpontjáról, korántsem szabályszerű. Szerencsés esetben önmagában az idézés hiánya miatt szerintem nem is kerül sor érdemi tárgyalásra, hanem kitűznek egy másik időpontot. És akkor lesz idő arra, hogy átgondoljátok, mit is kellene tenni, esetleg egy ügyvéddel konzultálni, stb.
A dolog többi része pedig egyszerű matematika :-)) - mérlegelni kell, hogy érdemes-e pereskedni...

Panni68 # 2007.08.20. 05:54

Teljes káosz uralkodik a fejemben.
Már nem tudom, hogy mit lépjek a hagyatékin...
Tudom, hogy az özvegy külön folyószámlát nyitott, ezt még Édesapám mesélte nekem.
Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy nem "üres kézzel" jött a házasságba, tudomásom szerint volt egy ingatlana, melyből a fia megvásárolta a tulajdonrészét.
Édesapám elmondása szerint ez 2,5 millió Ft volt.
Csak magamat tudom ismételni: nem akarok pereskedni, békés megoldást keresek.
Segítsetek kérlek abban, hogy a hagyatékin mire figyeljek oda, mert már egyre nő bennem a feszültség.
Legjobb tudomásom szerint a hagyaték tárgya a lakóingatlan, a benne lévő ingóságok és a közös folyószámla.
"Állítólag" ketten a húgommal vagyunk az örökösök, az özvegyet mindezekre haszonélvezeti jog illeti meg.
Elég rossz így rákészülni egy hivatalos tárgyalásra, mivel csak sejtéseim vannak, hogy mire számíthatunk.

Panni68 # 2007.08.20. 05:44

kbs!
"Rossz hírem van, Panni. Ha az özvegy bíróságtól kéri a haszonélvezet megváltását, vagyis a teljes hagyaték 1/3-át, nagy valószínűséggel meg fogják neki ítélni. Az egyetlne vékony esély az a szabály, amit már hivatkoztam. "
Lassan totálisan elveszek a jog útvesztőiben...
Milyen alapon kérheti ezt?

monalisa1 # 2007.08.19. 20:29

Erre mit tudnék mondani: megyek aludni...
Jó éjt mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 20:26

"Fátylat rá". Csak még kétszer elmondtad az után, hogy egyszer már elég határozottan kijavítottalak.

monalisa1 # 2007.08.19. 20:25

Meghajtom magam előttem, azaz igazad van.