öröklés,ingatlan

Modine # 2010.01.28. 19:59

Köszönöm szépen a válaszokat!
Milyen indokkal indíthatnék polgári pert, ha semmilyen papír nincs a kezemben? A kórházi papírokat és a bocolási jegyzőkönyvet szintén az említett hölgy vitte el.
Az is érdekelne, hogy egy eltartási szerződés minden vagyontárgyra kiterjed? Például a bankszámlára és az ingó vagyonra is?

kicsiméhecske # 2010.01.28. 20:33

Tisztelt Fórumozók!
A sógorom Németországban lakik. Az anyukája Siófokon. A sógoromnak volt egy nővére, akinek egy fiú gyermeke. A nő házassága megromlott és elvállt. Időközben meghalt a sógorom apukája. A ház 1/4 apai részét a sógorom a nővérének adta, bár a hagyatéknál az lett beírva, hogy a sógorom ki lett fizetve. Így a fele ház az anyukáé a másik a sógorom nővéréé. Sajnos a nővére meghalt, így a gyereke örökölte a ház felét. A kegyetlen sors úgy hozta, hogy sajnos a fiú is meghalt. A sógorom nővére, halála előtt már 3 évvel elvált, nagyon rossz kapcsolata volt a volt férjével, aki a közös gyerekükről sem gondoskodott. A gyerek halála után jelentkezett az apa, hogy ő a gyerek örököse. Mit lehet ilyenkor tenni? Vissza lehet-e perelni a ház felét, hiszen el voltak válva. Ők Hollandiában laktak, bár az apuka magyar állampolgár. Segítségüket előre is köszönöm.

kicsiméhecske # 2010.01.28. 20:34

Tisztelt Fórumozók!
A sógorom Németországban lakik. Az anyukája Siófokon. A sógoromnak volt egy nővére, akinek egy fiú gyermeke. A nő házassága megromlott és elvállt. Időközben meghalt a sógorom apukája. A ház 1/4 apai részét a sógorom a nővérének adta, bár a hagyatéknál az lett beírva, hogy a sógorom ki lett fizetve. Így a fele ház az anyukáé a másik a sógorom nővéréé. Sajnos a nővére meghalt, így a gyereke örökölte a ház felét. A kegyetlen sors úgy hozta, hogy sajnos a fiú is meghalt. A sógorom nővére halála előtt már 3 évvel elvált, nagyon rossz kapcsolata volt a volt férjével, aki a közös gyerekükről sem gondoskodott. A gyerek halála után jelentkezett az apa, hogy ő a gyerek örököse. Mit lehet ilyenkor tenni? Vissza lehet-e perelni a ház felét, hiszen el voltak válva. Ők Hollandiában laktak, bár az apuka magyar állampolgár. Segítségüket előre is köszönöm.

kicsiméhecske # 2010.01.28. 20:40

Tisztelt Fórumozók!
A sógorom Németországban lakik. Az anyukája Siófokon. A sógoromnak volt egy nővére, akinek egy fiú gyermeke. A nő házassága megromlott és elvállt. Időközben meghalt a sógorom apukája. A ház 1/4 apai részét a sógorom a nővérének adta, bár a hagyatéknál az lett beírva, hogy a sógorom ki lett fizetve. Így a fele ház az anyukáé a másik a sógorom nővéréé. Sajnos a nővére meghalt, így a gyereke örökölte a ház felét. A kegyetlen sors úgy hozta, hogy sajnos a fiú is meghalt. A sógorom nővére halála előtt már 3 évvel elvált, nagyon rossz kapcsolata volt a volt férjével, aki a közös gyerekükről sem gondoskodott. A gyerek halála után jelentkezett az apa, hogy ő a gyerek örököse. Mit lehet ilyenkor tenni? Vissza lehet-e perelni a ház felét, hiszen el voltak válva. Ők Hollandiában laktak, bár az apuka magyar állampolgár. Segítségüket előre is köszönöm.

kicsiméhecske # 2010.01.28. 20:42

Bocsánat, hogy egymásután többször megjelent, de nekem a gép azt írta ki, hogy technikai hiba.

monalisa1 # 2010.01.28. 21:12

Nem csak a gyermek örökölhet a szülőtől hanem ez fordítva is megáll, valamint a tulajdonjognak nincs köze a házaspár válásához.

Amelyik országban van a ház ott kell pert indítani, illetve ha Mo.-i a ház akkor póthagyatéki eljárást kezdeményezni az ügyben akkor eljárt közjegyzőnél.

Egy tulajdoni igény soha nem évül el.

Külön írom: biztosan mindent leírtál, de én nem tudtam kikövetkeztetni hogy a gyermek tulajdoni hányadát ki kapta meg, vagyis ki ellen kell a ködből előbukkant apának az eljárást kezdeményeznie.

"Mona"
laikus hozzászóló

kicsiméhecske # 2010.01.29. 09:34

Monalisa1!
Először is köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál a kérdésemre. A ház magyarországon van. Ez a sógorom szüleié. Az apa halála után a fél ház az anyukájáé a felét a két gyerek örökölte volna, de a sógorom átadta a részét a nővérének. Így a ház fele a sógorom anyukájáé a másik fele a nővéréé lett. A nővére halála után az egyedüli gyerek örökölte a nagyszülői ház felét.A gyerek halála után jelentkezett a gyerek apja, hogy a gyerek örököse ő. De amikor a gyerek anyja örökölt akkor ők már el voltak válva 3 éve. És a sógorom is és mi is úgy érezzük, hogy mivel rossz kapcsolatban éltek, e miatt elváltak, a volt férjnek az ő családi vagyonukhoz(házukhoz) nincs köze. A gyereke 18 éves volt amikor meghalt , de nem laktak együtt az apjával az anya halála után sem, mert nem tartotta az apa a kapcsolatot a gyerekkel. A sógorom (volt)a gyerek keresztapja ő gondoskodott a keresztgyerekéről a testvére halála után. A ház egészén özvegyi jog van jelenleg.

Laczkó # 2010.01.29. 10:21

Tisztelt fórumozók!
A következő kérdésem lenne.Az örökhagyó halála esetén ki az örökös,ha csak házastársa és testvérei vannak?

Dr.Attika # 2010.01.29. 10:24

Ha nincs végrendelet, akkor leszármazók hiányában a törvényes örökös a házastárs.

monalisa1 # 2010.01.29. 14:37

kicsiméhecske

Itt valami nem kerek - már éreztem én ezt az este is...

A második sorban említett két gyermek 1/2-ed háznyi örökségét a sógorod hogyan adhatta át a nővérének hiszen NEM ő örökölt!! Neki éppen az lett volna a feledata/kötelessége hogy a két gyermek örökségét minimum nagykorúságukig őrizze, vigyázza, nem pedig az átpasszolás. A gyámhivatal semmit sem szólt ellene? És hol van a gyerekek édesanyja?!

Az hogy te és a sógorod miként vélekedted az elhunyt gyermek anyja és apja házasságáról stb. az magánügy, de jogilag a férfi öröklése megáll, hiszen nem csak "felfelé" lehet örökölni hanem "lefelé" is - ha sors így hozza.

Ügyvédnél voltál-e már?
(Egyébként nem az számít mit mondanak a jogi fórumon hanem hogy a saját ügyvéd -aki az egész ügyet átlátja és az összes papír a kezében van- mit mond, mit javasol.)

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.29. 14:47

Részben kijavítom magamat: a fél házrész különvagyona volt az anyának - a házasságától függetlenül. Aztán meghalt a nő és később meghalt az egyetlen gyermek is. Az apa nem örökölt semmit (!) hanem az 1/2-ed házrész tulajdonjoga visszaszállt a nagymamára.

Továbbra is hogy a sógor hogyan passzolhatta át a két gyermek örökségét?...

Ronesz # 2010.01.29. 16:33

Üdv.Segítségeteket szeretném kérni,az a helyzet hogy hagyaték újratárgyalásához kerersek ügyvédet,aki viszonylag korrekt áron,tisztességesen tudna segíteni,és meghatalmazottamként eljárni.Jelenlegi ügyvédem nem veszi komolyan az ügyet/vagy nem érdekli/az alperes ügyvédje viszont kibulizza magának így az elsőbbséget mindenben.Felperesként nekem áll fenn követelésem,de ezáltal kezdenek nem ugy alakulni a dolgok,ahogy kellene.
Kezdeti stádiumban van az ügy,ütőképes jogi képviselő/tanácsadó kellene...(Budapest-Hatvan)Köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.29. 16:44

Itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden írd le a problémádat - és nem elképzelhetetlen hogy néhány napon belül jelentkezik egy ügyvéd.

"Mona"
laikus hozzászóló

kicsiméhecske # 2010.01.29. 20:36

Monalisa
Ez egy szülői ház. Két gyerek van, illetve volt. A sógorom és a nővére. Az apjuk halála után a két gyerek örökölte a ház felét, 1/4 a sógornak, 1/4 a nővérének. A sógor lemondott a nővérének a javára, így a nővéréé lett a ház fele a másik fele az anyjuké maradt. Amikor ezt a házat megörökölte a sógor nővére akkor már 3 éve el volt válva a férjétől és a gyereket egyedűl nevelte. A nő meghalt a gyereke örökölt az anyja után. Vagyis az unokáé lett a fél ház. A gyerek halála után bukkant fel a gyerek apja és mondja, hogy ő a gyerek örököse és igényt tart a ház felére. Visszaszállt a nagymamára vagy nem az unoka öröksége? Ebben nem értenek egyett az ügyvédek és a közjegyző.
Üdv. Köszönöm

Ronesz # 2010.01.29. 22:02

Köszi Monalisa!Üdv.

ObudaFan # 2010.01.30. 09:48

kicsiméhecske

A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek. Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.

Sajnos tehát a másik nagyszülő sem örökölheti azt, ami nem tőle jött, sem az eredeti örökhagyó nagyszülő leszármazója. Így marad a férj.

monalisa1 # 2010.01.30. 10:56

kicsiméhecske

Nekem ez az ide-oda öröklés - és annak leírása már kinai, de ha ObudaFan szól hozzá egy kérdéshez akkor ő érti és tudja is - tehát tanácsos válaszát elfogadni, és beletörődni hogy a ködből előbukkant apa örökölte a ház felét a meghalt fia után.

Azt nem írtad, hogy a fiatalember sajnálatos halála után a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző végül is kinek adtad ki ama fél ház tulajdonjogát.

A közjegyző is bár jogász, de ezek szerint tévedett...

"Mona"
laikus hozzászóló

kicsiméhecske # 2010.01.30. 21:52

Monalisa, ObudaFan!
Köszönöm mindkettőjük válaszát.
ObudaFan
„Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs,”

Lehet nem értelmezem jól a válaszát, ezért rákérdeznék. A nagyszülő az egyik él. A férje halt meg, aki volt az eredeti örökhagyó. És a ház fele most is a tulajdonában van a nagymamának és az egész házon özvegyi jog van jelenleg. A hagyatéki tárgyalás csak február 8.-án lesz, de a közjegyző először azt mondta, hogy ez ági vagyon és visszaszáll a nagymamára, de később meg azt mondta, hogy a gyerek apja lesz az örökös. Azért érdeklődtem, mert ha nincs arra esély, hogy bírósági úton visszaperelje a nagymama a ház másik felét, akkor feleslegesen nem mennek a bíróságra miután a hagyaték meglesz.

További munkájukhoz sok sikert!

monalisa1 # 2010.01.30. 22:38

A sors pintoraként nem csak a gyermek örökölhet a szülőtől hanem a szülő is a gyermektől. Az anya a halálával kiesett hogy a fia után örökölhessen, így a házaspár túlélő tagja az apa egymaga örökölte a fiuk utáni 2x1/2-ed tulajdonrészt.

A fiatalember halálának pillanatától az apa a tulajdonosa a fél házrésznek, az örökség kiadása a hagyatéki eljárás.

A közjegyző a második kinyílatkozása előtt valószínűleg megkérdezte egy jogász kollegája véleményét - ha netán időközben saját magától nem jött volna rá az előszőr adott információ korrigálásának szükségességére.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.30. 22:41

... 2x1/4-ed tulajdonrészt.

ObudaFan # 2010.01.31. 09:25

A nagyszülő az egyik él.

Csak sajnos nem az a nagyszülő, akitől az ági vagyon származik.

berci11 (törölt felhasználó) # 2010.02.03. 15:38

Sziasztok!
Öröklési illeték témakörben szeretnék kérdezni.
Bankban, értékpapír számlán levő pénzpiaci alap és kötvény (nem befektetési jegy) öröklése illetékmentes-e?

ObudaFan # 2010.02.03. 19:00

Igen.

susuka # 2010.02.03. 19:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Apai nagymamám 2002-ben hunyt el.Ekkor én még kiskorú voltam. Édesapám volt az egyetlen gyermeke(ő már 1992-ben elhunyt),neki pedig én voltam az egyetlen gyermeke, tehát elvileg az egyetlen jogos örökös. Viszont tudtommal a nagymamám eltartási szerződést kötött az unokahugával. Nekem alapjába véve nem volt túl jó a kapcsolatom sem a nagymamámmal, sem az ő unokahugával(édesapám unokatestvére), ezért konkrétumokat nem igazán tudok, és nem tudom merre indulhatnék el. Az, hogy ők eltartási szerződést kötöttek, egyben azt is jelenti, hogy ő örökli az egész vagyont? Mert én csak egy értéktelen szántóföldet örököltem, pedig a nagymama pénzbeli vagyonnal és egy nagy családiházzal is rendelkezett. Én jelenleg 21 éves vagyok,albérletben élek édesanyámmal,ezért gondoltam,h.utánajárok a dolognak.Lehet,hogy esetleg mégis járna nekem valami?Kérem ha tud segítsen, azzal,hogy tanácsot ad, merre indulhatnék el, vagy hogyan járhatnék az ügy végére!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.03. 20:45

Mert én csak egy értéktelen szántóföldet örököltem, pedig a nagymama pénzbeli vagyonnal és egy nagy családiházzal is rendelkezett.
Pénzt még csak el lehet titkolni, de családi házat nem. Ergo, a nagymamának nem volt a halála időpontjában családi háza.
Ha volt hagyatéki eljárás - márpedig, ha a szántót átadták neked, akkor volt -, akkor már megkaptad, ami járt.
Ennyi idő alatt az esetleges köteles részi igényed is elévült.