öröklés,ingatlan

agnes2010 # 2010.05.20. 10:18

Kedves Fórumozók! Segítség kellene, illetve vélemény, tanács. Mit tehetek és merre induljak, ha életjáradéki szerződést bontanék!!
Rokonnal és házastársával kötöttük már 12 éve, amit az elején még tartottak, de kb. 9 éve SEMMI... A kor haladtával (77 éves vagyok, férjem 80 múlt) a türelmem megfogyott, s eljutottam addig, hogy nem szeretném ezt így tovább, Tulajdonjog átírása megtörtént az ő nevükre, nekünk haszonélvezet maradt, és építkezni is kezdtek. Az is abbamaradt, az életjáradékot sem fizetik, természetesen a tulajdonjog továbbra is az övék, Mit tehetek? Az én jogom az mi lehet ebben az esetben (természetesen bizonyított a nemfizetés, mert ameddig adták, csekken volt feladva, mióta pedig nem, azóta feladóvény sem jött tőlük)
Köszönettel: Ágnes

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.20. 10:39

Elsősorban a teljesítést kellene kérni, nem is értem, miért hagytak többévnyi követelést (vélhetően milliós összeget) elvülni.

A felbontásra csak kivételes esetben van mód, ráadásul akkor Önöknek kamatostul kellene visszafizetni az eddig megfizetett életjáradékot.

agnes2010 # 2010.05.21. 13:03

Tisztelt Sándor!

Köszönöm gyors és korrekt válaszát, de lenne még kérdésem, ha szabad.

A miért, hogy eddig hagytam, mert ők fiatalok, kisgyerekkel, nem éreztem fairnek, ha követelődzök, és hittem, hogy a rokoni szálak előbb-utóbb normálissá tehetik még a helyzetet.És mert nekünk nincs közös gyermekünk, és ebben véltünk nyugvást találni!

Különben 9 éve, hogy nem fizetnek, 8 éve meg agyvérzést kapott a férjem, és mai napig nélkülem létezni is nehezen tudna, Hát hogyne az volt a fontosabb, mint, hogy mi van a pénzzel. Amíg van...
De nem vagyunk NAGY nyugdíjúak, igencsak oda kell figyelni, hogy orvos, rezsi, gyógyszer is legyen, meg botorság, de telefon is van, meg részleges internet, meg könyvtár... és van, akinek ennyi sem jut.
Az elhúnyt húgom lánya és férje, akiket most próbálok valami reagálásra késztetni.és akik még a kapcsolatot is kerülik velünk, pedig sokszor próbálkozom, már a második gyermekük is megszületett, 1/2 éve.

Szóval ha ők a szerződésszegők, miért nekünk kell fizetnünk? Honnan lehet előteremteni a rávalót, merthogy a bankok nem tolonganak egy 77 és 82 éves emberhez hitelt adni, az biztos.
Viszont nem vagyunk minimálnyugdíjasok sem. Lépni szegény vagyok, éhenhalni pedig túl gazdag.
És meddig tart egy ilyen? És milyen sorrendet kellene tartanom? Már gondoltam, hogy lehet Önkormányzattal, vagy Vöröskereszttel kéne, mint reménybeli új tulajdonossal kezdenünk? Elévülhet egy ilyen dolog? És mi van, ha ők a tulajok (mert a telekkönyv szerint ez van), mi van a kötelezettségekkel?

Mit remélhetek vajon?

Ne haragudjon a hosszúságért, de megörültem a válasznak. Köszönöm a kedvességét és minden jót kívánok. Üdvözlöm: Ágnes

ObudaFan # 2010.05.21. 13:35

Perben követelheted 5 évre vissza az életjáradék összegét. Kérj költségmentességet.

Rerika17 # 2010.05.25. 13:50

Sziasztok!

Párom és testvére közösen örököltek egy házat és szeretném megvenni a testvére részét. Az lenne a kérdésem, hogy ezt hogy lehetne mindeféle adófizetési kötelezettség nélkül megoldani, vagy legalábbis minimális kiadással mindhármunk részéről.
Előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 15:22

Hát, ha nektek egyébként mindegy, akkor összességében nyilván az a legolcsóbb, ha neked ajándékozza. Ez esetben ő nem fizet semmit, te meg fizetsz némi ajándékozási illetéket.
Ha megveszed, az neked nyilván sokkal többe kerül, hiszen a vételárhoz jön még a visszterhes vagyonszerzés illetéke. Neki meg esetleg jövedeladót kell fizetnie, ha a vételár meghaladja a szerzéskori értéket.

boaerzsi # 2010.05.25. 19:22

Tisztelt Fórumozók!

Az én ügyem hosszú és bonyolult, megpróbálom a lehető legrövidebben leírni.
Tehát:Az édesapám 10 év után megkeresett bennünksajnos több házasság után magára maradt.Kötött életjáradéki szerződést a volt felesége egyik családtagjával.Sajnos kézzelfogható bizonyíték nem volt hogy kapta volna apám az életjáradékban foglalt összeget vagy bár mit.Nagynéném közremúködésével bekerült egy othonba hozzáteszem nagynénémet nevezték ki rövid időn belül gyámjának 5 en vagyunk testvérek és egyikünket sem keresték meg hivatalból.Édesapám nem bírta az othont kisétált 2007 ben és azóta nincs égen földön.Eltünt.Azt tudni kell birósági uton visszament a nevére az ő része mivel még mielött eltünt elindította a pert.2. éve mi rendezzük a házát a szőlőt a nagynéném mai napig a gyámja. Kérdésem mik a lehetőségeink mire számíthatunk mik a jogai a gyámnak.
Válaszukat előre is köszönöm egy aggódó gyermek.

ObudaFan # 2010.05.25. 20:42

A gondnok kezeli a gondnokolt vagyonát a gyámhatóság felügyelete mellett. A nem mindennapi, rutinszerű döntések esetén célszerű azonnal a gyámhatósághoz fordulni. Nem világos, hogy ezen kívül mit szeretnél még megtudni.

boaerzsi # 2010.05.25. 20:49

ObudaFan köszönöm a válaszod .
Elnézést ha nem írtam le érthetően.
Eltünt édesapánk szőlőét házát tatarozgatjuk de csak óvatosan és mint írtam vagyunk 5 en senki más nem dolgozik a szőlőbe csak mi.Ha eltüntnek nyilvánítják.Na és ott a gyám is mik lehenek az esélyeink?

monalisa1 # 2010.05.25. 21:20

Ama életjáradéki szerződést kellene ügyvédnek megmutatni, aztán amit abból kiolvas - valamint egyéb tények a szerződés körül.

Magánmegjegyzés: nehéz lesz bizonyítani hogy a szerződő fél nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségét - apukátok meg már nem tud nyílatkozni...

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.05.26. 11:57

A kérdező szerint az életjáradéki szerződést a bíróság felbontotta, így továbbra sem értem, milyen egyéb kérdés merül fel, vagy mit szeretne a kérdező elérni, kivel van vitája és micsoda.

boaerzsi # 2010.05.26. 19:32

Én csak azt szeretném tudni a gyámja örökölheti .e apánk tulajdonát vagy csak az ügyeit kezeli.Ha nem kerül elő holtá vagy eltünté nyilvánítják akkor is hagyatéki tárgyalás lesz vagy minden a nagynéném örököl?Nincs vitám senkivel csak nem vagyunk tisztába a jogainkal.

Ugyanis mikor a nagynénémet kinevezték apu gyámjának minket letagadott a nagynéném azt mondta egy gyerekével sem tartja a kapcsolatot.Lehet így eljárni hogy nem keresik meg a családját?
Talán már világos mit szeretnék kérdezni.

monalisa1 # 2010.05.27. 07:27

A gyám nem örököl semmit csak az ügyeit intézi elszámolási kötelezettséggel a gyámhatóság felé.

Édesapátok örököseit ti vagytok a gyermekei. Irjatok az utolsó ismert lakhelye szerinti önkormányzat jegyzőjének pár soros levelet és tudassátok, hogy apukátoknak 5 gyermeke van -név/cím pontos megadása-, és hogy ezt tudassa a hagyatéki ügyét intézi közjegyzővel - egyben közölje a közjegyző nevét, elérhetési lehetőségeit. A levelet tértivevényként adjátok postára.

Az hogy valaki nem tartja a kapcsolatot a gyermekeivel ill. a gyerekek a szülővel, ez nem jelenti azt, hogy a jog szerinti örökségről (= hagyatéktól) elesnének.

A közjegyző nem tehet arról hogy előzőekben esetleg hamis információt kapott.

Ha esetleg már volt hagyatéki tárgyalás, a közjegyzőtől póthagyatékit kell - és lehet is kérni.

A városi földhivatalban az ingatlan pontos helyrajzi számát ismerve (...) meg lehet nézni hogy a kérdéses szőlő/épület jelen idő szerint kinek a tulajdonában van - a tulajdoni lapért 6.400 Ft-ot kell fizetni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 07:40

Gondnok, lisa, az Isten áldjon meg, gondnok...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 07:41

De legjobb lenne, ha az egész hozzászólásodat töröltetnéd a moderátorral. Szegény kérdező...

Rerika17 # 2010.05.27. 14:02

Kedves Kovács Úr!

Köszönöm a gyors válaszát. AZ lenne még a kérdésem, hogy hagyatéki tárgyalás után le lehet-e mondani még az örökségről, vagy át lehet e adni.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 14:08

Lemondani csak az örökhagyóval életében kötött szerződésben lehet.
A hagyaték megnyílta után visszautasíthatja az örökös az örökséget a hagyaték átadásáig. De ha korábban lemondott a visszautasítás jogáról, akkor már azt se. (A visszautasítás jogáról való lemondásnak minősül az is például, ha birtokba vesz valamely a hagyatékba tartozó dolgot.)

Ha átadáson egyszerű átruházást ért, akkor az természetesen bármikor lehetséges, akár visszterhesen, akár ingyenesen. Előbbit mindközönségesen eladásnak, utóbbit ajándékozásnak hívjuk.

OFF
Itt a fórumon csak kbs vagyok, és tessék tegezni.
ON

Syssyh # 2010.05.27. 14:55

Arról szeretnék tájékoztatást kapni, hogy a testvérem és én most fogunk egy lakást örökölni, szeretnénk eladni egyből, de nem tudjuk, hogy így mennyit kell utána adózni.
Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.05.27. 15:02

Béla! Köszönettel veszem ha rávezetsz miért rossz amit írtam - egyben a kérdező legalább helyes információhoz jutna... (A gondnok helyett a gyám az valóban el lett írva.)

monalisa1 # 2010.05.27. 15:19
monalisa1 # 2010.05.27. 15:24
Syssyh # 2010.05.27. 15:32

Monalisa!

Köszönöm szépen!
Remélem ha minden igaz semmit nem kell adóznunk!
Na majd meglátjuk!
Mégegyszer köszönöm! :)

Syssyh # 2010.05.27. 15:36

Jaj tévedtem! Kell adóznunk! Nem is keveset! :(

monalisa1 # 2010.05.27. 16:02

Ha a megszerzéstől számított 6.-ik évben adnátok csak el az ingatlant akkor nem kellene szja fizetni - addig esetleg kiadni.

Amikor majd megjön az apeh-től a fizetési meghagyás és mellékelve a csekk, meg lehet próbálni engedményt kérni de legalább is részletfizetést. (A kérelemmel egyidejüleg az elbírálás idejére kamatmentességet kell kérni.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Syssyh # 2010.05.27. 16:27

Kedves Mona!

Az az igazság, hogy én nem nagyon szeretném eladni, de a tesóm ragaszkodik hozzá! Neki kellene a pénz. Kifizetni meg esélyem sincs a részét!
Úgyhogy fizetünk! :(