T. jogértők !
Augusztus 27-én kértem segítséget öröklési ügyben. A válaszok kielégítőek voltak, de a hagyatéki tárgyalás előtt szeretnék még négy kérdést tisztázni.
- Lakástulajdon öröklése esetén az illeték szempontjából mi számít szerzéskori értéknek : az örökhagyó és özvegyi joggal is rendelkező házastárs vételi időpontja (1991), vagy az amikor én öröklöm az ingatlan egy részét ?
- Az ingatlan közös megegyezés alapján történő eladása esetén az SZJA szempontjából ugyanez a kérdés : mit tekint a jogszabály szerzéskori értéknek. Az örökhagyó, vagy az örökös által szerzett időpontot ?
- A zálogjog ugye az ingatlant teljes egységében terheli. Ha a hitelfelvevő (az egyik örökös) történetesen nem teljesít és a Bank bírósági úton később árverezteti az ingatlant, akkor a vétlen örökösöket is megterhelik a zálogjog (hátralék) rájuk eső részével, vagy csak azt aki a hitelt felvette. (Számomra ez utóbbi a logikus)
- Az özvegyi jog esetleges bírói korlátozása csak az ingatlan fizikai korlátozására terjedhet ki, vagy volt rá már példa, hogy nem megváltás, hanem korlátozás címén az özvegyet kötelezték ilyen címen az örökös pénzbeli kielégítésére ? Természetesen úgy gondolom, hogy ebben az esetben a tulajdonjog is átszállna az özvegyre. Azért kérdezem ezt, mert a megváltás nem jöhet szóba, mivel az özvegy benne lakik az ingatlanban és ebbe nem egyezik bele.
Köszönettel várom szíves válaszukat.