öröklés,ingatlan

csillag79 # 2008.04.24. 11:16

Tisztelt Szakértők!

Házasság bontási ügyemben szeretném a segítségüket kérni. 2007 áprilisában válókeresetet nyújtottam be, mert tudomásomra jutott, hogy férjemnek két éve házasságon kívüli kapcsolata van. Ezt még megelőzte, hogy férjemnek akkoriban volt egy súlyos, daganatos megbetegedése, amiből energiát, időt és pénzt nem sajnálva gyógyíttattam ki. Mára teljesen rendbe jött, olyannyira egészséges, hogy még a rokkantnyugdíját is visszavonták, és 100%-osan munkaképessé minősítették.
Azonban az életünk azóta pokollá vált. Megegyezni nem tudtunk a házassági közös vagyon kérdésében, mely közösvagyon tartalmaz 2 garázst, 2 lakó ingatlant, és a bíróság által megállapított több milliós bankszámlán lévő összeget. Kérésem felé mindössze annyi volt, hogy költözzön el az otthonunkból az édesanyjához (aki a másik saját ingatlanunkban lakik) amíg a vagyonmegosztás tart, de ő elköltözés helyett csak hatalmaskodni kezdett rajtam és a két közös gyermekünkön. Ez annyit jelent, hogy a két szobás és nappalis házunkban most a gyerekek és én lakunk egy 12 nm-es szobában, a férjem pedig használja a korábbi hálószobát, és a nagy nappalit, ahová mi be sem tehetjük a lábunkat. A rezsiköltségekhez nem járul hozzá, arra hivatkozva, hogy "fizetett már eleget".
A legutóbb épp külföldről érkeztem haza, ahova tanárnő lévén gyerekeket vittem kirándulni, amikor észrevettem, hogy a gyermekeink és a családom számára vásárolt 50 ezer forint értékű vitaminokat mind egy darabig ellopta, és nagy valószínűséggel értékesítette. Nem lenne ilyen dolgokra rászulva, ezt mind azért teszi, hogy tönkre tegyen bennünket.
Nagyon tanácstalan vagyok, félek attól hogy a következő lépése már a bántalmazás lesz, ezért kérek tisztelettel minden Kedves Szakembert, hogy segítsenek rajtam véleményük leírásával.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.24. 11:20

Ne bonyolítsd. Az az adótörvény lesz rád érvényes, amely hatályban lesz az eladáskor.

A 2007-es semmiképpen.

ObudaFan # 2008.04.24. 14:10

csillag79!

A bontóperben kérni kell, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel rendezze a lakáshasználatot.

rezeda # 2008.04.25. 17:27

Kérdésem: a hagyatéki tárgyaláson "átadhatom-e" az örökrészemet bátyámnak azzal a feltétellel, hogy ő fizesse ki nekem bizonyos határidőig a részem ellenértékét? Mi erre a jó szakkifejezés? Mekkora illetéket kell ezután fizetnem?

tomas64 # 2008.04.25. 17:32

Osztályos egyezség. Az örökösök a hagyaték felosztásában megegyezhetnek,akár a végrendelet, vagy a törvényes örökléstől eltérően is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.25. 22:04

Az osztályos egyezség a hagyaték felosztására vonatkozik. Ha az egyik örökös visszterhesen átruházza a másikra az őt megillető vagyonelemeket, az szerintem adásvétel.

rezeda # 2008.04.27. 03:52

Köszönöm a választ. Szerintem is. Újabb kérdés:
A Mama hagyatéki tárgyalásán lemondani szándékozom az anyai részemről a bátyám javára. Korábban megörökölt apai részemről ugyanezen eljárás keretében lemondhatok szintén az ő javára, vagy külön eljárásban kell ezt kérelmezni?

ObudaFan # 2008.04.28. 20:34

Arról egy külön ajándékozási szerződést kell kötni.

luisfigo19 # 2008.04.29. 16:15

Üdv mindenkinek! Remélem jó helyen járok a problémámmal.
Édesapám és Édesanyám 20 év után 2005-ben elváltak. Édesanyámmal és a testvéremmel elköltöztünk édesapámtól, jelenleg albérletben élünk. A napokban édesapám szólt,hogy elköltözne abból a házból, amiben 20 évig éltünk az élet társához, és feltette a kérdést nekem, hogy szeretnék e visszaköltözni a házba. (a ház egyébként fele-fele arányban a szüleimé) Én igent mondtam. A helyzet az, hogy -mint említettem - van egy édes testvérem és édesapám révén akad egy fél testvérem is. A kérdésem az lenne, hogy ha én visszaköltözöm, felbecsültetetem a házat és utána újítom fel ill. bővítem, a van e mód arra, hogy a szüleim halála után a testvéreimet az ingatlan jelenlegi értékének megfelelően fizessem majd ki? illetve a fél testvéremnek lehet e jogos követelése a házból édesapám halála után?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!

browngirl # 2008.04.30. 08:50

Helló, kérlek segítsetek!

A keresztapám kapott egy levelet Romániából, miszerint a 20 éve elhunyt édesanyja, amikor még kiskorú volt, tulajdonosa lett 6/72-rd részben egy ingatlannak. Ezt az ingatlant, most egy román állampolgár megszeretné venni. A keresztapámnka ez a hölgy nem a vérszerinti édeasanyja, a szülők amikor összeházasodtak, a kersztapám csak pár hónapos volt. Az a kérdés, hogy ezzel jogilag, a keresztapám a hölgy fia lett-e, mert ha a fia lett, akkor ő örökölhet utána, és minden hercehurcát, ami ezzel jár, neki kell elintéznie. A keresztapámnak nincs testvére, zehát a szülők házasságából közös gyerek nem született, az édesapa is meghaét már, az egyetlen leszármazó, a keresztapám. az a kérdés, hogy ha megtaláljuk azt a tényt, ami tartalmazza, hogy a hölgy a fiává fogadta, akkor ugye örökölhet utána? És ha ez így van,. akkor ennek mi a menete Romániában?

ennyi lenne csak

üdv: Maffia

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.30. 09:53

Nem ismerjük a román öröklési jogot. De ha úgy fest, ahogyan a miénk, akkor valószínűleg az történt, hogy amikor a mostohaanya meghalt, akkor leszármazó híján az özvegye - a keresztapád apja - örökölt utána. Amikor pedig az apa is meghalt, akkor egyedüli gyermekként a keresztapád.

Örökölhetett, persze, akkor is, ha örökbe fogadta a mostohája - de arról csak tudna.

browngirl # 2008.04.30. 10:52

köszi a választ, egyébként ez az amit nem tud, hogy a házasságkötéskor a leendő feleség örökbe fogadta-e? hogy erről kellett-e nyilatkoznia? azt én is úgy gondoltam, ha a hölgy meghalt, akkor a papa örököl, ha pedig a papa meghalt, akkor az ő leszármazottja örököl, de iylenkor kell póthagyatékit is tartani, vagy csak egyszerűen bejelenteni az igényt erre a részre, aki meg akarja venni, az meg fizessen?

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.30. 11:09

:)
Mit szokott bediktálni, amikor az anyja nevét kérdezik?

A román hagyatéki eljárásjogot még annyira sem ismerem, mint az öröklés jogát - ha lehet ezt még fokozni.

browngirl # 2008.04.30. 11:48

na ez egy jó kérdés, én azt hiszem, hogy a szülőanyja nevét szokta bediktálni

ez azt jelenti, hogy ha nem a szülőanyja nevét írja be, hanem a másik anyja nevét, akkor mindenképpen ő az örökös?

még az is lehet, hogy a szűlőanyja lemondott róla, mert ilyet is hallottam róla, de ezt majd megkérdezem tőle

köszi a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.30. 12:31

Félreértesz.
Az "anyja neve" kérdésre hivatatolasan azt kell válaszolnunk, ami az igazolványunkban áll. Oda pedig örökbefogadás esetén az örökbefogadó anya neve kerül. (Az örökbefogadás tényének feltüntetése nélkül.)

Vagyis ha az illetőnek "anyja neve" az édesanyja neve, akkor őt a mostoha anyja nem fogadta örökbe.

Ami nem zárja ki, hogy közvetve örökölt volna utána.

Csillámka # 2008.04.30. 16:50

Kedves Szakértö!

Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha magyarországi hagyatékról van szó, de én külföldön lakom? Magyar állampolgárként igaz, de külföldön van az állandó lak- és munkahelyem. Adót kell-e Magyarországra (is) fizetnem?

Elöre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.30. 17:00

Illetéket.

grandfer # 2008.04.30. 17:52

Üdvözlet mindenkinek !Kedves kbs !
Megpróbáltam érthetően leírni a pár napja leírtakat.

A következő problémára várok választ
Örökségi szerződést kötöttünk egy bácsival.A bácsi meghalt.
A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző közölte,hogy a szerződés alaki hibás.Az ügyvéd két tanut elfelejtett felvonultatni.
Innentől kezdve az ingatlan az Államé.
A szerződésben foglaltak alapján 14 évre visszamenőleg tudjuk számszerűsíteni a juttatásainkait.
Jelen állás szerint a haszonélvezet a miénk.Az ingatlan árának már több mint kétszeresét írtuk össze amit az állambácsitól igényelnénk visssza.
Pillanatnyilag várjuk hogy behívjanak ismét a közjegyzőhöz, ahol ott lesz az Állam képviselője a szuper ügyvédünk és mi.
Mi a véleményetek ?
Követett-e el hibát a Földhivatal avval ,hogy nem hívta fel a figyelmünket a a szerződés alaki hibájára ?

luisfigo19 # 2008.04.30. 18:09

Üdv mindenkinek! Remélem jó helyen járok a problémámmal. Édesapám és Édesanyám 20 év után 2005-ben elváltak. Édesanyámmal és a testvéremmel elköltöztünk édesapámtól, jelenleg albérletben élünk. A napokban édesapám szólt,hogy elköltözne abból a házból, amiben 20 évig éltünk az élet társához, és feltette a kérdést nekem, hogy szeretnék e visszaköltözni a házba. (a ház egyébként fele-fele arányban a szüleimé) Én igent mondtam. A helyzet az, hogy -mint említettem – van egy édes testvérem és édesapám révén akad egy fél testvérem is. A kérdésem az lenne, hogy ha én visszaköltözöm, felbecsültetetem a házat és utána újítom fel ill. bővítem, a van e mód arra, hogy a szüleim halála után a testvéreimet az ingatlan jelenlegi értékének megfelelően fizessem majd ki? illetve a fél testvéremnek lehet e jogos követelése a házból édesapám halála után?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!

monalisa1 # 2008.05.01. 15:09

Mivel nem tudható, hogy egyik-másik szülőd meddig is él még - remélve sokáig -, így az sem tudható, hogy az ingatlan jelenlegi értéke a későbbiekben föl-le miként is alakul majd. Tehát a jelenlegi áron történő majdani kifizetés nem lenne reális. Végeztesd el az értékbecslést, továbbá a felújitásról minden számlát gondosan tegyél el. Aztán amikor befejeződtek a munkálatok, ismét egy értékbecslés, és a kettő közti különbözet az egészre nézve százalékos arányában külön is a tiéd. A majdani rendezés a testvérekkel ennek figyelembevételével.

A féltestvért a kötelesrész elvitathatlanul megilleti., mindannak a fele amit egyébként ő is örökölne édesapátok után.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.03. 07:00

a van e mód arra, hogy a szüleim halála után a testvéreimet az ingatlan jelenlegi értékének megfelelően fizessem majd ki?

Nincs.

Az ingatlan nem a tiéd, hanem a szüleidé. Édesanyád részén az édestestvéreddel osztoztok, míg édesapád részén, hárman a féltestvéreddel együtt, miután megörököltétek.
Jelenleg szívességi használó vagy.

Minden felújítás, bővítés, amit most költesz a házra, azt a szüleidtől követelhetnéd, mert ők a jelenlegi tulajdonosok. Azt is csak akkor, ha túlmutat az állagmegóváson és minden az engedélyükkel történt.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.03. 10:36

grandfer!

A Földhivatal ugyan hibázott, mert olyan szerződésre jegyezte be az elidegenítési és terhelési tilalmat, ami alaki hibás volt, de emiatt őt perelni nem lehet, ugyanis a szerződést ügyvéd jegyezte ellen. A szerződést ellenjegyző ügyvéd viseli a felelősséget.
Egy ilyen szerződést a felek, valamely örökös, vagy ha az ingatlanhoz 3. félnek joga fűződött volna, azok támadhatták volna meg eredményesen.

Végül is az ingatlan feletti rendelkezésen kívül, haszonélvezeti jogod van és ahogy leírtad visszakapod az ingatlan többszörösét, vagyis azt az értéket, amit az örökhagyóra költöttél.

Summa summárum: az ügyvédedet lehetne perelni akkor, ha a károdat az állam nem térítette volna meg, kár híján nincs mire perelned.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.03. 10:38

Csillámka!

Kell illetéket fizetned, sőt a hagyatékról rendelkező közjegyzőt is ki kell fizetni.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.03. 10:57

Puma83!

Az örökség az örökhagyó halálának napjával száll rád.

Tehát a te esetedben 2007. október 8-a lesz a szerzésed napja. A szerzési értéked pedig a megállapított 4m Ft.

Az értékesítésre vonatkozó jogszabályokat az eladás pillanatában érvényes jogszabály szerint kell értelmezni.

Jelenleg úgy néz ki, hogy ha a 4m Ft-hoz hozzászámolod az illeték összegét, a közjegyző díját és egyéb elszámolható költségeket, és azon az áron értékesíted, akkor 0 jövedelemmel, 0 adót kell fizetned.
Ha viszont az ingatlant sikerül a duplájáért eladnod, akkor a 4mFt + költség és a bevétel/eladás közti különbség után adózol.

2007-ben történt, így még a régi szabályok szerint járhatok el.. azaz nem kell adót fizetnem, amennyiben 1 éven belül adom el azt

Ezt rosszul tudod, ha még 2007-ben sikerült volna eladnod és benyújtani a földhivatalba, akkor is adóköteles, mert a 2007-es adószabályok szerint csak a 6. évtől jár 10% adókedvezmény.

szilas # 2008.05.03. 18:02
Jó estét! Lehetséges-e egy 50%anyánk tulajdona+haszonélveteijoggal megterhelt,a másik 50%=45% öcsém,30% nővérem, és én 25
  • ban vagyunk tulajdonosok.Nővéremmel szeretnénk kérni a közös tulajdon megszüntetését.(Mivel se kifizetni sem eladni nem akarják a házat.)Mire számíthatunk,csak a jogi része érdekel minket,az anyám és az öcsém hozzáállása miatt,a ház értéke kb:20_22 millió ft.A közös tulajdon megszüntetése után az árverezést is szeretnénk elindítani.Mire számíthatunk,mennyi idő,és az anyagi része-kiadásokkal is szeretnénk tisztában lenni.Előre is köszönjük a választ.