öröklés,ingatlan

monalisa1 # 2008.07.15. 16:54

somesz

Legális adásvételi szerződés, vagy eltartási szerződés, vagy öröklési szerződés - de akár egyik akár másik "bombabiztosnak" kell lennie, mert a tesód utóbb vélhetően megtámadja majd. Amúgy kicsi annak valószínűsége, hogy a mama az édesgyermekét esetleges végrendeletéből "kifelejtené" - a kötelesrész mindenképpen járna. (A kitagadás feltétele nem áll meg.)

monalisa1 # 2008.07.15. 16:45

Béla

Anno a szüleim is vállalati bérlakásban laktak - és mint ilyen én is kölyökként -, mely lakást később az önkormányzat átvett tulajdonjogilag, a lakók onnantól a őneki fizették a lakbért - főbérlői jogviszonyuk alapján.

A néni is valahogy ekként "ragadhatott" ott ama lakásban - szerintem.

Látni kellene azt a bérbeadási szerződést, hogy az esetleges jövőt illetően van-e benne valami konkrétum - a bérbeadóra vonatkozóan.

Én csak ennyit.
Ha esetleg az alanti hozzászólásom megtévesztő lenne, a kérdezőtől elnézést kérek.

somesz # 2008.07.15. 16:23

Érdeklődni szertnék, hogy 1987-ben örököltünk édesapámtól 2/4-2/4 házrészt, ingatlant. Én és az Öcsém, Öcsém édesapám masodik házaságából született. A hagyatéki tárgyaláson lemondtunk 1/4-1/4 anyukánk javára. Nekem Ö nem az édesanyám, de tiszta szivből Ő az igazi anyukám.Mai napig jó a kapcsolat közötünk, mindenben egymás segitségére vagyunk.kérdezném, hogy kaphatom vissza azt a részt amit annak idején az Ö javára lemodtam. Kinos lenne elé állni, hogy irjon végrendeletett, de nem szeretném,hogy az Öcsém ölébe pottyanna minden.Van-e modja annak,hogy az a rész amiről én az anyukám javára lemondtam halála után vissza szálljon rám.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.15. 16:08

Monalisa: ne kellts benne hiú reményeket, és olvass gondosabban: nem szociális alapon kiutalt önkormányzati bérlakásról van szó.

monalisa1 # 2008.07.15. 15:50

AudreyN

A kérdésre konkrétan válaszolni nem tudok, de volt már itt a fórumon hasonló probléma, és ott az jött le, hogy "ingyen" egyik hivatal/pénzintézet sem dolgozik, vagyis az ilyen-olyan papírosért általában fizetni kell.

Ha ez kevés (...), akkor itt balra van az "Adattár" menűsorban a "kereső" - jó kutakodást a témában.

monalisa1 # 2008.07.15. 15:44

Az örökös majd az önkormányzattal (= jelenlegi tulajdonossan) vív jogi csatát a lakás dolgában, a bérlőnek ehhez nincs köze.

Amennyiben a bérlőnek mennie kell, mivelhogy jóhiszemű igényt tarthat cserelakásra., eggyel kisebb szobaszám és/vagy eggyel alacsonyabb komfortfokozat. Felajánlanak majd 2-3 lakást - többet nemigen, ezek között kell tudni választani. (Nagyon kivételes eset lenne ha a cserelakást illetően a kérését figyelembe vennék.)

A lakásra esetleg bejelentkezhet még x számú örökös-jelölt, őket a bíróság "sorba állítja" jogosultság szerint, és akkor majd ő/ők az önkormányzattal szemben - de ez a jelen bérlő számára közömbös.

Végső esetben akár az örököstől is bérelheti a bérlő a lakást, ha meg tudnak egyezni...

Megjegyzés: amikor megvan a bíróság által megállapított végős-végső lakástulajdonos, akár meg is lehet venni tőle a lakást...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.15. 09:19

Politikai problémákkal fordulj az országgyűlési, önkormányzati képviselődhöz.

smokedoc # 2008.07.15. 09:07

Kedves Sándor,
Mivel nyugalmazott közalkalmazott jóhiszemű jogcímnélkülivé vállt önhibáján kívül, az ingatlankezelő szervezet pedig államiból önkormányzatiba ment át, így van e valami törvény amely védi a közalkalmazottat, hogy kapjon egy önkormányzati lakást ilyen esetben, vagy nincs.

Mire lehet hivatkoznia az otthonából kilakoltatott nyugdíjasnak? Személyiség jog? nyugdíjas , egészségügyi törvény?

Megtámadhatja-e a jóhiszemű az örökösödési határozatot?

Egyébként a kincstárnál ezt az egészet a narancs párt kezdte, aztán a pipacs párt folytatta, aztán a narancs párt bekavart pipacs pártnak.
átlagban 3 havonta cserélték a vezetőket, és küldték végkielégítés-önkielégités állapotába.
Ahogy itthon szokás..

Ha egy harmadik fél benyújt egy örökösödési igényt ugyanerre a lakásra azzal meddig lehet húzni esetleg?

kell az a kecó benne vannak életem mozdíthatatlan tárgyai. :)

AudreyN # 2008.07.15. 07:50

Jelzálog törlési illetéke

Kedves Szakemberek!

Mint korábban is, most is segítségre lenne szükségem egy nem éppen egyszerű témában.
Lejárt lakáshitelem (2007.12.31.) után bementem a bankba, mert a Földhivatalnál tájékoztattak, hogy a bank a törlésre vonatkozó kérelmet nem nyújtotta be és még mindig jelzálog terheli a lakásomat.
A bankban tájékoztattak, hogy a Határozattal (jelzálog bejegyzésről szóló) fáradjak be, majd adnak egy kérelmet, amivel menjek be a Földhivatalhoz és ott fizessek 6.000.-Ft (?) törlési illetéket. Azután 3 napon belül "lekerül" a jelzálog a lakásról.stb.

Kérdésem, valóban jogos ez az illeték, bármelyik banknál is volt a hitelem? Mikortól lépett ez életbe, vagy mindig illetékköteles volt?
(Volt már olyan a "történelemben", hogy olyanért kértek tőlem több pénzt hivatalosan, aminek hatóságilag szabályozott ára van, szóval.... Szép ez az egész ország úgy, ahogy van!)

Válaszukat előre is nagyon megköszönöm és bocsánat, ha ismételtem egy előző kérdést.

Üdv és szép napot: Audrey

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.15. 07:49

A tulajdonos természetesen felmondhatja a bérleti szerződést. Kilakoltatni viszont csak akkor fogják az - immár jogcím nélküli - használót, ha önként nem költözik ki.

OFF
A "másik párt" kifejezést, illetve az azt tartalmazó szövegkörnyezetet egyszerűen nem tudom értelmezni a Kincstár viszonylatában. Vagy rosszul tudok valamit, és a Kincstár egy párt volt, vagy legalább is pártirányítás alatt állt?
ON

smokedoc # 2008.07.15. 07:16

Kilakoltathatják-e a nyugdíjas anyámat a munkahelyétől bérelt szolgálati lakásból?

A szitu a következő: Állam (kincstár) megörököl egy Budapesti ingatlant, mert örökös nélkül haltak ki.
Felújítja, kicseréli az ablakokat, és hasznosítási céllal bérbe adja a dolgozóinak.
Másik párt szeret kavarni, és bekavar. Felbérel embereket, hogy keressenek örökösöket.
8 év! után találnak az ingatlanra egy örököst.
Kincstár megszünt (állami aparátus csökkentés) és átvándorol az ingatlankezeléssel kapcsolatos dolgok valami utódszervhez. + a Bérlő nyugdíjba megy a állami cégtől.

Mivel örököskeresésben valaki hibázott az elején, mielött kiadták volna, kérdésem a köv:

Kilakoltathatják e a jóhiszemű bérlőt aki ott lakik 8 éve, azért mert találtak egy örököst az állami ingatlanra, vagy milyen jog védi Őt???

segítsetek pls. anyám idegroncs, és kisnyugdíjas.
(és engem sokkol)
üdv. mindenkinek :)

csajszi # 2008.07.04. 11:29

Köszönöm szépen a gyors válaszaitokat!
További szép napot!

monalisa1 # 2008.07.02. 20:04

(Megnéztem: a "végrendelet" címszó alatt 34 találat van a keresőben - nem semmi...)

monalisa1 # 2008.07.02. 19:59

Köszönöm a hozzászólást, értem és el is fogadom.

Az adóhivatallal kapcsolatos esetleges "félelem" dolgáról azért nem tettem említést, mert véltem: valaki egy fontos problémája megoldásánál remélve nem kizárólagos "jogforrásnak" tekinti a Fórumot - előfordulhat hogy tévedek...

(Annyit meg csak kell tudnia mindenkinek, hogy banki pénzmozgás nélkül nemigen van ingatlan adásvétel, tehát a kérdezőnek adott 1. pont info csak mint elvi esetlegesség.)

Végrendelethez valóban nem okvetlenül szükséges jogász közreműködése., a balra található "Adattár - keresőben" külön topic foglalkozik egy végrendelet alaki és tartalmi megfelelősségével.

Goodwitch # 2008.07.02. 16:40

Kedves Monalisa!

Amikor tanácsot adsz valakinek, nem árt felhívni a figyelmét arra, ha valamelyik változat utólag jogilag támadható. A színlelt adásvétel a legszebb időzített bomba. Meg lehet vele oldani ügyeket, aztán pedig könnyen lehet belőle akár adócsalás is. Tudom, hogy segíteni szeretnél, de tudjuk, hogy az ügyfél mindig a legolcsóbb változatot választja. Viszont összességében a legjobbat szeretné, és nem csak a pillanatnyilag legjobbnak tűnőt.

Bocs a beszólásért, nem a kioktatás volt a célom, inkább a jobbító szándék vezetett. Tekintve, hogy e-mailed nem nyilvános, így kénytelen vagyok így a fórumon.

Üdv

Goodwitch

Goodwitch # 2008.07.02. 16:34

Csajszi!

Lehet adásvétel, de nem árt gondoskodni az adózott 20M-s vételárról, hátha egyszer APEH megkérdezi, márcsak az illketékcsalás miatt is. Ha a haszonélvezettel terhelt változatot választjátok, akkor lehet kisebb a vételár, így az illeték is.

Ha nem kapkodtok, akkor lehet, hogy az örökösödési illetéket meg lehet úszni, ha ősszel átmegy a parlamenten az új törvény. De mint a számításból látható az öröklési illeték bármilyen értéknél kisebb lesz, az átruházásinál.

A testvér bármikor tehet lemondó nyilatkozatot az örökséggel kapcsolatban, apósod halála után is megteheti, csak akkor már visszautasításnak nevezik. Nem muszáj írásban, de könnyebben bizonyítható, ha van róla papír. Így végrendelet sem kell.

A végrendelethez pedig egyébként sem szükséges közjegyző, sem ügyvéd, elég, ha tud írni még apósod.

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.02. 15:22

Történhet adásvétel, ebben az esetben 4 M Ft-ig 2% az illeték, az azt meghaladó részre 6 %., vagyis 80 + 960 ezer = 1.040.000 Ft. Készülhet végrendelet, melyben a tulajdonában lévő házat kizárólagosággal élettársadra örökíti, ebben az esetben a 20 M Ft után 570.000 Ft az öröklési illeték. (A testvér külön csatolt levélben egyidejűleg már előre kijelentheti - egyébként csak a hagyatéki tárgyaláson -, hogy a ház fele megörökléséről lemond és még a kötelesrészre sem tart igényt, továbbá a végrendeletet a későbbiekben sem kívánja megtámadni.)

Ügyvéd és/vagy közjegyző kérhető fel a szükséges okirat elkészítésére. (Az ügyvédi díj 50-150 ezer forint között, ellenben ha közjegyző írja azt és a végrendeletben csak annyi van: "házamat X nevű fiamra hagyom, kizárólagosággal," akkor a közjegyzői díj megúszható pár tízezer forintból, ellenben ha számszakilag meg van jelelölve a ház értéke, akkor sajna több...)

Adásvétel esetén a fenti közölt illetéket egyből be kell fizetni - részletfizetés kérhető -, míg az örökség megnyílta reméljük odébb van még...

A bácsi akár haszonélvezeti jogot közhet ki magának, melynek lényege: élete végéig háborítathatalanul lakhat a házában.

csajszi # 2008.07.02. 12:51

Jó napot kivánok,abban kérném a segitséget,hogy hogy lehet olcsóbban"meguszni"az illetékek stb.fizetését,ha az apósom még életében ráiratja a fiára/élettársam8éve/a kb.20m.ft-ot érő házat/1980-ban épült/,vagy ha meghal a jelenleg sajnos nagyon beteg apósom és igy örököl a párom.Van egy testvére is a páromnak,aki nem akar ebből a házból semmit.Ezt szóban megbeszélték.Mik a teendőink?Megköszönöm a választ,teljesen tanácstalanok vagyunk ilyen ügyekben.

csajszi # 2008.07.02. 12:49

Jó napot kivánok,abban kérném a segitséget,hogy hogy lehet olcsóbban"meguszni"az illetékek stb.fizetését,ha az apósom még életében ráiratja a fiára/élettársam8éve/a kb.20m.ft-ot érő házat/1980-ban épült/,vagy ha meghal a jelenleg sajnos nagyon beteg apósom és igy örököl a párom.Van egy testvére is a páromnak,aki nem akar ebből a házból semmit.Ezt szóban megbeszélték.Mik a teendőink?Megköszönöm a választ,teljesen tanácstalanok vagyunk ilyen ügyekben.

b.sanyi # 2008.07.01. 12:26

Lehet hogy pontatlanul fogalmaztam, a rám eső rész kifizetésén azt értem, ha pl. a többi tulajdonossal sikerül megegyeznem, hogy megvásárolják a tulajdonrészt, vagy egyéb úton értékesítem, amire úgy tudom van lehetőség(?)

Még egy kérdés:
Ha el szeretném adni a tulajdonrészt a még élő nagyszülő haszonélvezeti jogába ez nem ütközik?

Bocs a kérdésekért, de nem vagyok szakértő :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.01. 12:17

Örülj neki, kisebb az illeték.

Egyébként kitől akarod kérni "a rád eső rész kifizetését"?

b.sanyi # 2008.07.01. 12:13

Üdvözletem mindenkinek!

Egy kérdésem lenne, örökléssel kapcsolatban.

Az egyik anyai nagyszülőnk meghalt, mivel édesanyánk is elhunyt már, igy az ő része - ami most adott esetben egy kb. 20 M ft-ot érő családi ház 1/3 része - rám és testvéreimre szált.

A közjegyzői határozaton, amivel átadták az örökséget, csak a valós érték töredéke áll.

A kérdésem az lenne hogy ha a rám eső rész kifizetését kérem, milyen súllyal szerepel ez a közjegyzői papiron szereplő érték, vagy milyen módon állapitják meg az ingatlan értékét?

Köszönöm a válaszukat.

Tjutka # 2008.06.30. 18:33

Szia Zsigi66,
én nem vagyok jogtudor, csak az eddigi tapasztalásaim szerint irom Nektek: mivel haszonélvezettel terhelt a tulajdonotok, jelenleg nem tudtok vele semmit kezdeni, esetleg beszállni az állapot javitási költségekbe...:(, ill elajánékozni. A tartási szerzödést nem lehet támadni, ha az érdekeltek elégedettek vele jelenleg.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.30. 06:14

Pert kell indítani, az időtartam a felek együttműködésétől függ.

escape # 2008.06.30. 06:06

Segítséget szeretnék kérni.
Férjem és testvére megörökölt 1/2-1/2 arányban a szüleik házát már sok évvel ezelőtt. Férjem tesvére él abban a házban, így használva a férjem részét is. Nem mutat hajlandóságot egyáltalán, hogy megszüntessék a közös tulajdont. Kifizette volna a férjem, nem volt jó, viszont ő sem akarja kifizetni a párom részét. Semmi albérleti díjat nem is kérünk tőle. (gondolom pedig lehetne) Lakáshasználati díjat egyébként ilyenkor köteles fizetni? Vagy csak bírósági végzés után? A férjem költöztethet e oda albérlőt? Ha bíróságra jutna a dolog, kérnénk a közös tulajdon megszüntetését, ez hogy zajlik, s mennyi időt vehet igénybe?

Válaszukat előre is köszönöm.