öröklés,ingatlan

ObudaFan # 2008.09.25. 08:13

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Bogimogi # 2008.09.25. 19:54

Szép estét !
azt szeretném kérdezni, hogy ha megörököltük az öcsémmel egy ingatlan 1/4 - 1/4 részét (édesanyámé az 1/2 rész apu után) akkor ha mi nem utasítjuk vissza az örökséget akkor neki ki kell fizetni a részünket? avagy csak akkor ha netán eladná a házat? ellenőrzi valaki a kifizetés tényét?
előre is köszönöm a segítséget!
jó éjt!
üdvözlettel: Bogi

ObudaFan # 2008.09.25. 20:05

Egyelőre nem kifizetni kell, hanem állagként megkapjátok, de az ő haszonélvezetével terhelten. Indíthattok közös tulajdon megszüntetési pert, és akkor kötelezheti őt a bíróság a ti hányadotok megváltására, de a haszonélvezet miatt meglehetősen alacsony áron.

Bogimogi # 2008.09.26. 08:01

Nagyon köszönöm a választ.
Ha ő egyébként - mert nem tudja fizetni a banki hitelt- el szeretné adni a házat akkor hogyan kell eljárni? Együtt hárman eladjuk ? Eladás esetén kötelező minket kifizetnie vagy megállapodhatunk úgy is, hogy nem tartunk igényt a pénzre?
üdv Bogi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.26. 08:49

mert nem tudja fizetni a banki hitelt

Fogalmazzunk úgy, hogy nem tudjátok fizetni. Az a kölcsön ugyanis nem csak őt terheli, hanem titeket is. Megörököltétek.

Nyilván bárkinek odaajándékozhatjátok a tulajdoni hányadotokat, vagy a cserébe kapott értéket - de ezzel a kölcsöntől nem menekültök.

Bogimogi # 2008.09.26. 12:53

Rendben,megörököltük. Még a többi kérdés mindig nyitott, ha eladjuk a házat, nézi-e valaki hogy mi kivettük-e az örökséget avagy sem? azaz megkaptuk-e a tulajdoni hányad árát ténylegesen vagy sem?

Nyilván bárkinek odaajándékozhat­játok a tulajdoni hányadotokat, vagy a cserébe kapott értéket

Szavaidból az tűnik ki, hogy senki nem nézi hogy ha el is adjuk akkor én az érte kapott (tulajdoni hányadért) pénzt anyunak ajándékozhatom. Ezesetben gondolom életbe lép rögtön az ajándékozási illeték is... jól gondolom?
köszi előre is ,
Bogi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.26. 13:26

Jól, de a pénz ajándékozása könnyen illetékmentessé tehető, ha banki utalással történik.

Bogimogi # 2008.09.26. 15:21

Köszönöm szépen a segítséget! Azt hiszem most már mindent tudok az ügyünkkel kapcsolatban, amit szerettem volna. Szép estét!
Bogi

satyó # 2008.09.26. 17:04

Jó estét Hölgyek Urak !
Anyám végrendeletében a szomszédjára hagyta 15 milliós értékű lakását, rám egyetlen gyerekére egy 4 milliós bankszámlát.Ringbeszállok a köteles részemért.
Kérdések. Mi a kötelesrész alapja EBBEN az esetben? Csak a lakás fele, és simán egyém a 4 millió? vagy összeadódik a lakás és a négymillió és ennek a fele?
Továbbá? AMI nem szerepel a végrendeletben azzal mi van? pl a bútorok?és ha találok még a nevén másik bankokban pénzt?Ezek az enyémek a lakás felén kívül?

Előre is köszönöm ha tudtok segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.26. 17:47

Amiről nem végrendelkezett, azt te öröklöd - ha nincs más törvényes örökös.
A köteles rész alapja a nettó hagyaték, plusz mindaz, amit az örökhagyó a halálát megelőző15 évben bárinek ingyenesen juttatott.

satyó # 2008.10.01. 07:23

Tisztelt Kovács Béla Sándor !

Én informatikus vagyok, és szintén imádok a felhasználóknak olyan válaszokat adni amiről tudom hogy NEM értik, és NEM felelek a konkrét kérdéseikre.
Válaszát tisztelettel köszönöm. a konkrét esetben sajnos nem segített, mert az ELV-vel eddíg is tisztában voltam.
Üdvözli egy Önnel szemben még nem megkeseredett érdeklődő.

satyó # 2008.10.01. 07:23

Tisztelt Kovács Béla Sándor !

Én informatikus vagyok, és szintén imádok a felhasználóknak olyan válaszokat adni amiről tudom hogy NEM értik, és NEM felelek a konkrét kérdéseikre.
Válaszát tisztelettel köszönöm. a konkrét esetben sajnos nem segített, mert az ELV-vel eddíg is tisztában voltam.
Üdvözli egy Önnel szemben még nem megkeseredett érdeklődő.

satyó # 2008.10.01. 07:25

opp. az informatika ördögi bocs a duplázásért

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 09:34

Gondolom azt kérdezi, hogy az egész hagyaték 1/2-ede jár-e önnek, vagy csak a végrendelettel érintett rész 1/2-ede. A törvényszöveg szerint a kötelesrészre vonatkozó rendelkezéseket a végrendelkezés esetén kell alkalmazni, ezért a végrendelettel érintett hagyaték fele lesz a köteles rész.

ObudaFan # 2008.10.01. 10:02

Ez hatalmas tévedés, Mohos Kolléga.

A teljes hagyaték lesz a kötelesrész alapja, ennek fele a kötelesrész. Azonban a megkapott 4 millió Ft-ot a kötelesrészbe be kell tudni. Vagyis ha a teljes hagyaték 15M+4M=19M, akkor a kötelesrész ennek fele, 9.5M, de ebből már 4M-t megkaptál, tehát az igényed 5.5M lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.01. 12:13

Azonban a megkapott 4 millió Ft-ot a kötelesrészbe be kell tudni.
No meg a végrendelkezéssel nem érintett, de a hagyatékba beletartozó egyéb vagyonelemeket is. Vagyis a kötelesrész = (15+4+X)/2-(4+x)/2 (Az egyszerűség kedvéért most úgy tekintettem, hogy y=0, ahol y a hagyaték megnyíltát megelőző 15 évben az örökhagyó által bárkinek ingyenesen juttatott dolgok értéke.)

Ez annyira matematikai, hogy talán még egy informatikus is megértheti.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.01. 12:16

Na tessék, elrontottam!
Helyesen: (15+4+X)/2-(4+x). Ha jól látom, akkor ezt írhatjuk úgyis: 7,5-(4+x)/2.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.01. 12:18

Vagy (15-4-x)/2=(11-x)/2
Esetleg 5,5-X/2

laszkovics # 2008.10.02. 07:18

Szép napot mindenkinek!

Ismét segítségre szorulunk...

Anyukám meghalt áprilisban, örököltünk utána egy fél lakást hárman testvérek , a másik fele apué.

Apu kitalálta, hogy eladja a lakást és elköltözik, ebbe mind a hárman beleegyeztünk, az eladásnál mi is ott voltunk az ügyvédnél.
Viszont a vételhez már nem hívott minket...

Az új ingatlant közösen a nőjével vették, apu kp fizetett a nő meg hitelt vett fel.

Kérdésem hogy ilyenkor mi van?

Mert mi ugye pénzt nem láttunk, csak papíron kaptunk fejenként 1-1-1 milliót dehát szerintünk mivel az papíron úgy látszik hogy az eladás után "zsebbe" kaptuk az 1milliót így azután adóznunk kellene...

Szóval a kérdés az hogy ilyenkor mi a jogi menete a dolgozknak?

Köszönettel
Melinda

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 07:27

Milyen dolognak? Mit szeretnétek elérni?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.02. 07:28

Amennyiben az eladási ár megegyezett a hagyatékátadó végzésben megjelölt forgalmi értékkel, akkor önöknek nincs adófizetési kötelezettsége.

A kérdés többi része már nem jogi természetű, álláspontom szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 07:36

Nem jogi természetű? Hmmm...
Szerintem ha négy embernek van egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanja, azt eladják, de a vételárat teljes egészében az egyikük teszi zsebre - nos, annak azért van némi jogi vonatkozása.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.02. 07:41

Olvastad a Lear Királyt?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.02. 07:44

A kérdezőnek: ennyi méltányosságot tanúsítsanak az apjukkkal szemben, aki felnevelte magukat. Annak örüljenek, hogy van hol laknia.

ObudaFan # 2008.10.02. 08:59

Természetesen az az 1-1 millió követelhető, csak az a kérdés, mivel tudjátok bizonyítani azt, hogy nem vettétek át, hiszen ott van egy teljes bizonyítóerejű magánokirat, amiben nyilatkoztok, hogy átvettétek. Innentől pedig titeket terhel minden bizonyítás.