tartozás öröklése

pejolcs # 2016.02.29. 21:24

Tisztelt szakértők!

Nagyapám sajnos nagyon súlyos beteg, várhatóan hetei vannak hátra. Ingatlanának örökösei a 3 gyermeke lesz, köztük édesanyámat, akinek viszont elképesztően magas adóssága van, már mindenét elvette a bank, amit tudott, viszont félünk, hogy ha megint örököl, az a rész megint a banké lesz. Ha lemond az örökségéről, az a gyermekeire vagy a bankra száll, mint valamilyen "közbenső lépcsőfok"? Kikerülhető, hogy ne történjen meg ismét, hogy a banké lesz a része? (Nagymamám halálakor már örökölt a házból 1/6-od részt, amit később a bank elvett tőle...)

ObudaFan # 2016.03.01. 05:37

Visszautasíthatja az öröklést. Vagy a fedezetelvonás elkerülése végett talán még jobb, ha nagyapád végrendeletben kizárja.

dipo # 2016.03.03. 09:23

Üdvözletem! (bár másik topikban írtam eredetileg, azonban elképzelhető, hogy ebbe jobban passzol a kérdésem)

Szeretnék segítséget kérni:

Édesanyám átvett egy végrehajtásról szóló levelet amit édesapám nevére küldtek aki nemrég elhunyt.
1., Nem baj hogy átvette édesanyám?
2., Telefonba azt mondta végrehajtás kérő és a végrehajtó is neki, hogy küldje el a halottit valamint a hagyatéki lapot és eldönti a végrehajtás kérő hogy mi legyen. Ez így megy?
3., Édesapámtól én örököltem rész földeket (egy terület több részre osztva több tulajdonossal) melyek értéke kb 300 ezer forint. Valamint egy fél garázst (500 ezer forint), melyen viszont jelzálogjoga van egy banknak és lesz is egy darabig, mert egy másik ügyben, melyben édesanyám is kezes fel van függesztve a végrehajtás amíg a nyugdíjából fizet édesanyám (kb 20 év van vissza) és ebben az ügyben van jelzálogjog a garázson. A végrehajtás 6 millióról szól (bár talán mindegy, de: annak idején próbálkoztak megegyezni édesapám hibáján kivül keletkezett kezesként ez a tartozás, de szüleimnek egy felszámolási eljárásban már mindenüket értékesítették (betéti társaság került felszámolásra)és egyszerűen nem értették meg a hitelezők, hogy semmilyen vagyonuk nincs már). Ha jól tudom akkor az örökös az örökölt vagyon erejéig felel. Ha ez így van, akkor a fenti esetben mi a gyakorlat? A kis örökségtől függetlenül az örökös ellen is megindítják a végrehajtást? Ha nem és esetleg leírja a végrehajtás kérő arról mint örökös hogyan szerezhetek tudomást, egyáltalán arról értesítenek-e?

Köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2016.03.03. 12:38

dipo

Ha a végrehajtást kérő szeretné, akkor igen, elindíthatja a végrehajtást. Az örökös a vele szemben felmerülő végrehajtási költségért már a saját vagyonával is felel.

dipo # 2016.03.03. 12:48

ObudaFan

Köszönöm!

Szóval nem csak az öröklés mértékében felelek?
Valamint ha jelzálogjog és végrehajtás (szünetel) is be van jegyezve egy ingatlanra is indítható végrehajtás?

dipo # 2016.03.03. 12:49

ObudaFan!

Kicsit pontosítva: az ilyen esetekben mi a gyakorlat, elindítják a végrehajtást?

dipo # 2016.03.03. 13:21

Valamint mégegy: Ha több tartozás van és az egyik esetében az örökölt rész "beszámításra" kerül, akkor a másik hitelező továbbra is követelhet örökrésszel megegyező értékben?

dipo # 2016.03.03. 13:52

S még egy: a leírt történetben édesanyám, mint házastárs örökli a tartozást vagyis inkább, helyt kell állnia érte vagy csak én mint örökös felelek?

ObudaFan # 2016.03.03. 15:53

Szóval nem csak az öröklés mértékében felelek?

De, a hagyatéki tartozásért igen. Viszont azért a pluszköltségért, ami a te magatartásod miatt merül fel, már nem.

Valamint ha jelzálogjog és végrehajtás (szünetel) is be van jegyezve egy ingatlanra is indítható végrehajtás?

Igen.

ObudaFan # 2016.03.03. 15:55

Valamint mégegy: Ha több tartozás van és az egyik esetében az örökölt rész "beszámításra" kerül, akkor a másik hitelező továbbra is követelhet örökrésszel megegyező értékben?

Az örökös az összes hagyatéki tartozásért össezsen az örökrészével felel. Kivéve, ha az ő hibája miatt nem a törvényben meghatározott arányok szerint letek kielégítve a hitelezők.

ObudaFan # 2016.03.03. 15:59

S még egy: a leírt történetben édesanyám, mint házastárs örökli a tartozást vagyis inkább, helyt kell állnia érte vagy csak én mint örökös felelek?

A leírtakból az valószínűsíthető, hogy a közös vagyon ráeső részéig felel a tartozásért.

dipo # 2016.03.03. 16:03

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Ha indítja végrehajtást a kérő úgy hogy jelzálog és végrehajtással is terhelt az ingatlan, akkor mi történik?

ObudaFan # 2016.03.04. 09:50

A jelzálogjogosult is bekapcsolódhat az eljárásba, aztán majd a Vht. szerinti sorrend és arányok szerint lesznek kielégítve a jelzálog-jogosult és a végrehajtást kérők.

dipo # 2016.03.04. 12:10

Köszönöm!

Viszont az első végrehajtás kérő esetében (mely végrehajtás szünetel) folyamatosan fizet édesanyám a végrehajtás kérőnek és ha beszáll a végrehajtásba így kisebb lesz a megtérülése, mintha tovább fizetnénk neki. Ez nem ütközik egymással?
Valamint a végrehajtó ugyanaz mindkét esetben, így ő tudja a legjobban, hogy nagyon nehéz a megtérülés, ezt a végrehajtók nem jelzik a vh. kérők felé?
Nem értem, hogy egy végrehajtó intéz mindkét esetben és olyan mintha nem lenne érdeke jelezni a vh. kérő felé, hogy pl van már egy végrehajtás vagy mivel már egyeztetett az adóssal, utána nézett mit tud behajtani így tisztában van a megtérüléssel is...és mégsem jelzi.
Persze lehet "errel" az oldalról én nagyon rosszul látom ezt.

ObudaFan # 2016.03.05. 07:22

Tudomást fog róla szerezni az új végrehajtást kérő is, hogy van másik végrehajtás.

dipo # 2016.03.05. 08:50

Köszönöm.

S ekkor a gyakorlatban mi történik a legtöbb esetben?

Grave7 # 2016.03.05. 09:33

@dipo 2016.03.04. 13:10:
A végrehajtónak az a kötelessége, hogy lefolytassa a végrehajtási eljárást adós teljes vagyonára, a tartozás megtérüléséig.
A végrehajtó nem fog adós helyett adós érdekében eljárni, levelezgetni.
Az eljárás során bármilyen kedvezményt a végrehajtást kérő adhat, vele vegyétek fel a kapcsolatot.

dipo # 2016.03.05. 10:02

Köszönöm.

Jelen esetben pont azért furcsállom, mert nem az adós érdekét szolgálná, hogy elmondja az általa megismert tényeket a következő vh kérőnek, szerintem.
Hisz hogy számol el a vh kérők fele ha tisztában van minden körülménnyel, ténnyel...vagy a sorrend ami befolyásol és ezt el kell fogadnia a vh kérőnek, kifizetni akkor is a végrehajtási díjat, ha tudott, hogy még az sem folyik be belőle?
Mert gondolom nem adná végrehajtásra a vh kérő (nem fizetne külön a végrehajtónak díjat) ha tudná, hogy nincs megtérülés? (talán mindegy is, hogy azért mert sorrendben hátrébb van vagy mert nincs miből megtérülni)

ObudaFan # 2016.03.06. 11:36

Elég gyakori, hogy a végrehajtást kérőnek nincs sok információja a megtérülés valószínűségéről akkor, amikor előlegezni kell.

dipo # 2016.03.07. 04:56

Ez teljesen érthető, de ha a végrehajtónak viszont pontos információi vannak, akkor ő a megelőlegzést nem tudja elkerültetni a vh kérővel, ha jelzi az információt felé?
Vagy az így-is úgy-is megtörténik, mert addig nem adható be végrehajtásra? Persze azt értem, hogy a végrehajtónak inkább az az érdeke, hogy akár több végrehajtást is kérjenek tőle, pedig tudja "mi a pálya"...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.07. 05:42

Amíg a költségeket meg nem fizették, a végrehajtó annyit tud, mint a végrehajtást kérő. Az adós vagyonának kutatása vh-cselekmény, olyat meg nem nagyon csinál, mielőtt fizetnének neki. Ha mégis, akkor meg már dolgozott, jár neki legalább az előleg; miért mondaná, hogy "á, nem kell"?

szerénke01 # 2016.03.07. 08:29

T. Szakértők!

Kérdéssel fordulok hozzátok, mégpedig azzal, hogy mit lehet tenni akkor, ha van egy örökös, aki örököl(t) egy hiteltartozást és egy ingatlant, de a hiteltartozás részleteit nem fizeti a banknak, helyette az adóstárs fizet. Visszakövetelheti-e az örököstől az eddig befizetett részleteket? A hagyatéki még nem volt meg, de a hitellel terhelt házrészről lemondana az adóstárs javára, a pozitív örökséget pedig el akarja fogadni. :) E

dipo # 2016.03.07. 11:10

Kovács_Béla_Sándor köszönöm válaszát.

• Kifizették a végrehajtónak a költségeket, vagyis mindent tud.
  • Ugyanaz a végrehajtó aki a következő végrehajtási lapot is megküldte (nyilván ekkor még nincs ebben az ügyben kifizetve).

Vagyis pontosan tudja a végrehajtó mi a helyzet, már egyik végrehajtásban ki lett fizetve a díja ugyanazon felek ellen. Ekkor is (a gyakorlatban) lejátssza mégegyszer? vagyis kétszer vesz fel kvázi ugyanazért a munkáért díjat (igaz más-más vh kérőtől)?

Igazából tényleg a gyakorlati részére vagyok kíváncsi, hogy miként működik, hisz, mint örökös természetesen fizetni szeretnék az örökség erejéig, csak furcsállom...

ObudaFan # 2016.03.07. 15:07

dipo

A végrehajtónak nem kötelessége addig informálni a végrehajtást kérőt, amig nincs befizetve a díjelőleg.

ObudaFan # 2016.03.07. 15:08

szerénke01

Az adóstárs az örököstől az örökrésze erejéig követelhető az örökhagyóra eső rész megfizetését.