Azigaz. Veszteni nem nagyon lehet vele.
tartozás öröklése
Tisztelt ObudaFan!
Édesanyám a napokban halt meg. Míg élt, az utóbbi 1-2 hónapban értesült arról hogy az Ő édesanyja (aki 8-9 éve meghalt) hátrahagyott egy hitelkártya tartozást. Édesanyám a hagyatéki tárgyaláson ajándékba adta testvérének az örökösödési jogot, de mégis kapta/kapja a leveleket a tartozásról hogy be kell fizetnie. A mai napon is jött egy levél a nevére, ismét a tartozással kapcsolatosan. Mi lehet a teendő ilyen esetben?
Előre is köszönöm a válaszát!
bencuskaaaz
Alighanem célszerű lenne felhívni a jogosult figyelmét, hogy igen jó eséllyel elévült ez a tartozás, ha valaha is fennállt.
Tisztelt ügyvéd Nő/Úr
Édesanyám meghalt,2009.06.30-án,a temetés teljes költséget én álltam.Még az évben 2009.01-hónapján,lett hamis munkáltatóival,autó vásárolva,mire casco nem lett kötve.(erről én nem tudtam)a családban akkor senkinek nem volt jogosítványa,még neki sem.
Az autó haza nem került,és a megvételtől számítva 3 hónap után feljelentést tettek ,hogy ellopták a kocsit,mi nem lett meg és így az ügy le is lett zárva.
Volt egy ház az ő nevén,mit én és a fél testvéremmel örököltünk 50%-50%-ban,és a tartozás is a nevünkre került.
A bank kb3-4 évig semmi papírt nem küldött azóta,mióta ki lett kérve a munkáltatói igazolás,min tanuk aláírása is szerepel.csak most 2 hónapja,a deviza hitelek átszámolása miatt,küldtek erről papírt,hogy járna vissza 33.000ft,de ezt bele kalkuláják a hitelbe.
A kérdésem az lenne,hogy kit lehet felelösségre vonni a tartozásért,hogy ne nekünk keljen megfizetni.
Kedves Fórumozók,
lenne pár kérdésem az örökségemmel kapcsolatban.
Osztályos egyezség alapján örököltem egy lakás egy részét, ami kb. 300ezer ft. A hagyatéki teher ~4millió ft, ami több hitelből, temetési költségből áll össze. Nekem ugye az örökségem után 300ezer ftot kell a teherbe befizetnem. (Hitel szerződést én nem örököltem) A kérdésem az, hogy ez milyen formában történik? Kinek, milyen jogcímen kell fizetnem?
Illetve, ha a másik két örökös ezt nem fizeti ki, hogyan lehet rajtuk behajtani?
A temetésről készült számla nem örökös nevén van, ő hogy tudja behajtani az örökösökön a temetési költségeket?
Előre is köszönöm!
Pedig nektek kell, de csak az örökrészetek mértékéig.
Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr/Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Jövő héten lesz a hagyatéki tárgyalás és nincs ötletem mi lenne a legjobb megoldás.
Az örökség része egy ingatlan(6M Ft. értékben, közüzemi tartozással, mivel a haláleset óta nem volt fizetve semmi), egy gépjármű(értékét nem tudom, kb. 750.000Ft hitel van rajta, Suzuki Swift) és bankszámlán összesen 1,3M Ft.
Az örökségből 50% rész az enyém, másik 50%-on 3 örökös osztozkodik (közülük 1 szintén elhunyt, így 3 gyermeke lépett a helyére). Ha jól sejtem, összesen akkor hatan vagyunk örökösök.
Kérdéseim a következők lennének: mi történik a közüzemi tartozásokkal, ha mindenki a rá eső részt kapja az ingatlanból? Mi történik a hiteles autóval, ha mindenki részesedik belőle? Ki fogja fizetni a hitelt?
Nem szeretnék évekig osztozkodni senkivel az örökségen, mivel tudjuk, hogy közös lónak..
Hogyan lehetne a lehető legjobban és legegyszerűbben kijönni az ügyből, anélkül, hogy visszautasítanám az örökséget?
Előre is köszönöm a segítséget!
Örökös88
Az örökösök az örökrészükkel, de egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért, tehát ezek közös tartozások lesznek. Ahhoz, hogy ezeket is egymás közt valahogyan felosszátok és így ne maradjanak közs terhek, a követelések jogosultjainak a hozzájárulása is szükséges.
T. ObudaFan,
Mi történik abban az esetben, ha a hagyatéki tárgyalás folyamán megállapodás születik és pl. a rám eső örökségből csak a bankszámlán tartott összeget kapom meg?( ingatlan és a gépjármű felét akár ingyenes, akár visszterhesen másik örökösnek adom át). Ebben az esetben is felelek a tartozásokért vagy mivel nem szerzek tulajdonjogot sem a gépjárműben, sem az ingatlanban, így részemről lezártnak tekinthetem a hagyatéki procedúrát?
Attól függ. Osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz. De ha valamit megörökölsz, csak aztán átruházod, akkor azzal is felelsz.
Jól értem akkor, ha osztályos egyezség születik, átengedem a tulajdonjogomat az ingatlanban, gépjárműben és csak a pénz marad nekem, akkor is kérhetik rajtam ezeket a tartozásokat?
Vagyis olyan nem fordulhat elő, hogy egyik fél kapja az ingatlan és vele a közüzemi tartozást, másik a gépjárművet, harmadik pedig X összeget? Tehát aki a gépjárművet kapja, az is felelhet az ingatlanon lévő tartozásért és fordítva is?
Nem jól érted. Éppen azt írtam, hogy osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz.
Üdvözlöm!
Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy van-e értelme lemondani az örökségemről ebben az esetben:
- örökség jelen esetben egy ingatlan
- Édesanyám halála után az Édesapámé lett az ingatlan fele, Bátyámnak és Nekem pedig 1-1 negyede jutott
- ilyen felállás mellett vett fel a Bátyám devizában nyilvántartott jelzálog típusú kölcsönszerződést erre az ingatlanra, amiben ő adós/zálogkötelezett, én adóstárs/zálogkötelezett, Édesapánk pedig adóstárs/zálogkötelezett/haszonélvező
- Édesapám elhunyt idő közben, tehát az ő ingatlanrésze is ránk ruházódott.
Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?
Ha van jelentősége, akkor meddig lehet a hagyatéki végzést megváltoztatni? Mivel tudnék javítani egy kicsit is a helyzetemen?
Köszönöm válaszát!
A saját helyzetedet rontod, ha lemondasz az örökségről.
„Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?”
Nincs.
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha anyukám felhalmozott egy csomó adósságot, személyi kölcsön, meg hitel kártyatartozás, illetve folyószámla hitel, de nincsen semmi a nevén, csak a nyugdíja, illetve a keresete van ezen tartozások csökkentésére, akkor a halála esetén az adósságot mi a gyermekei meg fogjuk örökölni?
Köszönöm szépen a segítséget.
Utasítsátok vissza az örökséget - tekintve, h csak tartozásból fog állni - és akkor nem fogjátok örökölni.
Egyébként az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.
Édesanyám rengeteg tartozást halmozott fel, különféle hitelek felvételével. Illetve csalás miatt indult ellene nyomozás, ami miatt a vagyona, egy osztatlan közös egy része és az autó, ami hetellel terhelt, zár alá került. Több kérdésem lenne:
Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni, mivel mindent kidobott halála előtt. Ez probléma lehet nekünk?
A zár alá vonás megszűnik a halála miatt?
A banki tartozásokat örököljük?
Előre is köszönöm a választ!
„Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni”
Ha tudjátok a számlaszámot, az ügyintéző majd megkéri a banktól.
Számlaszámot sem tudjuk, egyikőnknek sem volt köze a számláihoz. Semmilyen levelünk, iratunk sincs, csak emlék, hogy volt több számlája.
Ha legalább azt tudjátok, hogy melyik bankikban volt, a közjegyző majd megkeresi ezeket a bankokat.
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.
Sziasztok!Szeretném megkérdezni,hogy egy ingatlan(amin jelzálog hitel van) tulajdonosa, adóstársként elhunyt.Az adós nem az örökös!Ilyen helyzetben mik a jogi következmények?Köszönöm.
Az ados tovabbra is a teljes vagyonaval felel a tartozasert, az orokos pedig az orokreszevel. Egymas kozt egyetemlegesen, de az orokos ott is csak az orokreszevel.A zalogtargy termeszetesen teljes egeszeben a hitel fedezete marad.
Tisztelt Fórumozók!
Elhunyt édesapám deviza alapú személygépjármű hitelét örököljük meg nővéremmel.Édesapám 2014.dec.6-án hunyt el, hagyaték még nem volt. Ekkor a svájci frank 252 forintot ért most a svájci frank 300 ft körül mozog. A hitel átvállalásról kapott papírok szerint ezzel a deviza értékkel kötnének új szerződést a törvényes örökösökkel.
Kérdésem az lenne, hogy mikori deviza árfolyam alapján kell megkössék az új szerződést. Mert úgy gondolom, hogy a lassan végbemenő közjegyzői intézkedés miatt nem kellene nekem 50 forinttal drágább svájci frank értékkel számoljanak, mivel nem én jelentettem az akadályt a korábbi szerződés megkötésében.
Válaszokat előre is köszönöm!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02