tartozás öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.29. 19:18

Azigaz. Veszteni nem nagyon lehet vele.

bencuskaaaz # 2015.06.01. 09:49

Tisztelt ObudaFan!

Édesanyám a napokban halt meg. Míg élt, az utóbbi 1-2 hónapban értesült arról hogy az Ő édesanyja (aki 8-9 éve meghalt) hátrahagyott egy hitelkártya tartozást. Édesanyám a hagyatéki tárgyaláson ajándékba adta testvérének az örökösödési jogot, de mégis kapta/kapja a leveleket a tartozásról hogy be kell fizetnie. A mai napon is jött egy levél a nevére, ismét a tartozással kapcsolatosan. Mi lehet a teendő ilyen esetben?

Előre is köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2015.06.01. 17:56

bencuskaaaz

Alighanem célszerű lenne felhívni a jogosult figyelmét, hogy igen jó eséllyel elévült ez a tartozás, ha valaha is fennállt.

niki19841 # 2015.06.02. 11:24

Tisztelt ügyvéd Nő/Úr

Édesanyám meghalt,2009.06.30-án,a temetés teljes költséget én álltam.Még az évben 2009.01-hónapján,lett hamis munkáltatóival,autó vásárolva,mire casco nem lett kötve.(erről én nem tudtam)a családban akkor senkinek nem volt jogosítványa,még neki sem.
Az autó haza nem került,és a megvételtől számítva 3 hónap után feljelentést tettek ,hogy ellopták a kocsit,mi nem lett meg és így az ügy le is lett zárva.
Volt egy ház az ő nevén,mit én és a fél testvéremmel örököltünk 50%-50%-ban,és a tartozás is a nevünkre került.
A bank kb3-4 évig semmi papírt nem küldött azóta,mióta ki lett kérve a munkáltatói igazolás,min tanuk aláírása is szerepel.csak most 2 hónapja,a deviza hitelek átszámolása miatt,küldtek erről papírt,hogy járna vissza 33.000ft,de ezt bele kalkuláják a hitelbe.
A kérdésem az lenne,hogy kit lehet felelösségre vonni a tartozásért,hogy ne nekünk keljen megfizetni.

Málna05 # 2015.06.02. 14:23

Kedves Fórumozók,

lenne pár kérdésem az örökségemmel kapcsolatban.

Osztályos egyezség alapján örököltem egy lakás egy részét, ami kb. 300ezer ft. A hagyatéki teher ~4millió ft, ami több hitelből, temetési költségből áll össze. Nekem ugye az örökségem után 300ezer ftot kell a teherbe befizetnem. (Hitel szerződést én nem örököltem) A kérdésem az, hogy ez milyen formában történik? Kinek, milyen jogcímen kell fizetnem?

Illetve, ha a másik két örökös ezt nem fizeti ki, hogyan lehet rajtuk behajtani?

A temetésről készült számla nem örökös nevén van, ő hogy tudja behajtani az örökösökön a temetési költségeket?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.06.02. 18:16

Pedig nektek kell, de csak az örökrészetek mértékéig.

Örökös88 # 2015.06.03. 09:00

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr/Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Jövő héten lesz a hagyatéki tárgyalás és nincs ötletem mi lenne a legjobb megoldás.
Az örökség része egy ingatlan(6M Ft. értékben, közüzemi tartozással, mivel a haláleset óta nem volt fizetve semmi), egy gépjármű(értékét nem tudom, kb. 750.000Ft hitel van rajta, Suzuki Swift) és bankszámlán összesen 1,3M Ft.
Az örökségből 50% rész az enyém, másik 50%-on 3 örökös osztozkodik (közülük 1 szintén elhunyt, így 3 gyermeke lépett a helyére). Ha jól sejtem, összesen akkor hatan vagyunk örökösök.

Kérdéseim a következők lennének: mi történik a közüzemi tartozásokkal, ha mindenki a rá eső részt kapja az ingatlanból? Mi történik a hiteles autóval, ha mindenki részesedik belőle? Ki fogja fizetni a hitelt?
Nem szeretnék évekig osztozkodni senkivel az örökségen, mivel tudjuk, hogy közös lónak..
Hogyan lehetne a lehető legjobban és legegyszerűbben kijönni az ügyből, anélkül, hogy visszautasítanám az örökséget?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.06.03. 12:56

Örökös88

Az örökösök az örökrészükkel, de egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért, tehát ezek közös tartozások lesznek. Ahhoz, hogy ezeket is egymás közt valahogyan felosszátok és így ne maradjanak közs terhek, a követelések jogosultjainak a hozzájárulása is szükséges.

Örökös88 # 2015.06.03. 13:31

T. ObudaFan,

Mi történik abban az esetben, ha a hagyatéki tárgyalás folyamán megállapodás születik és pl. a rám eső örökségből csak a bankszámlán tartott összeget kapom meg?( ingatlan és a gépjármű felét akár ingyenes, akár visszterhesen másik örökösnek adom át). Ebben az esetben is felelek a tartozásokért vagy mivel nem szerzek tulajdonjogot sem a gépjárműben, sem az ingatlanban, így részemről lezártnak tekinthetem a hagyatéki procedúrát?

ObudaFan # 2015.06.03. 13:56

Attól függ. Osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz. De ha valamit megörökölsz, csak aztán átruházod, akkor azzal is felelsz.

Örökös88 # 2015.06.03. 15:04

Jól értem akkor, ha osztályos egyezség születik, átengedem a tulajdonjogomat az ingatlanban, gépjárműben és csak a pénz marad nekem, akkor is kérhetik rajtam ezeket a tartozásokat?

Vagyis olyan nem fordulhat elő, hogy egyik fél kapja az ingatlan és vele a közüzemi tartozást, másik a gépjárművet, harmadik pedig X összeget? Tehát aki a gépjárművet kapja, az is felelhet az ingatlanon lévő tartozásért és fordítva is?

ObudaFan # 2015.06.04. 04:42

Nem jól érted. Éppen azt írtam, hogy osztályos egyezség esetén elképzelhető olyan verzió, hogy csak azzal felelj, amihez ténylegesen hozzájutsz.

BatGirl # 2015.06.17. 08:36

Üdvözlöm!

Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy van-e értelme lemondani az örökségemről ebben az esetben:

• örökség jelen esetben egy ingatlan
  • Édesanyám halála után az Édesapámé lett az ingatlan fele, Bátyámnak és Nekem pedig 1-1 negyede jutott
  • ilyen felállás mellett vett fel a Bátyám devizában nyilvántartott jelzálog típusú kölcsönszerződést erre az ingatlanra, amiben ő adós/zálogkötelezett, én adóstárs/zálogkötelezett, Édesapánk pedig adóstárs/zálogkötelezett/haszonélvező
  • Édesapám elhunyt idő közben, tehát az ő ingatlanrésze is ránk ruházódott.

Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?
Ha van jelentősége, akkor meddig lehet a hagyatéki végzést megváltoztatni? Mivel tudnék javítani egy kicsit is a helyzetemen?

Köszönöm válaszát!

lewho # 2015.06.17. 14:00

A saját helyzetedet rontod, ha lemondasz az örökségről.

ObudaFan # 2015.06.18. 05:13

Van a hitel szempontjából jelentősége, ha lemondok Édesapám részéről, vagy teljesen lényegtelen mert adóstárs is vagyok és az adós az még él?

Nincs.

Tinyó # 2015.06.18. 10:09

Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha anyukám felhalmozott egy csomó adósságot, személyi kölcsön, meg hitel kártyatartozás, illetve folyószámla hitel, de nincsen semmi a nevén, csak a nyugdíja, illetve a keresete van ezen tartozások csökkentésére, akkor a halála esetén az adósságot mi a gyermekei meg fogjuk örökölni?
Köszönöm szépen a segítséget.

lewho # 2015.06.18. 12:39

Utasítsátok vissza az örökséget - tekintve, h csak tartozásból fog állni - és akkor nem fogjátok örökölni.

ObudaFan # 2015.06.18. 15:05

Egyébként az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért.

Müzli14 # 2015.06.23. 17:21

Édesanyám rengeteg tartozást halmozott fel, különféle hitelek felvételével. Illetve csalás miatt indult ellene nyomozás, ami miatt a vagyona, egy osztatlan közös egy része és az autó, ami hetellel terhelt, zár alá került. Több kérdésem lenne:
Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni, mivel mindent kidobott halála előtt. Ez probléma lehet nekünk?
A zár alá vonás megszűnik a halála miatt?
A banki tartozásokat örököljük?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.24. 06:41

Hagyatéki leltárkor nem tudjuk a számlakivonatokat bemutatni
Ha tudjátok a számlaszámot, az ügyintéző majd megkéri a banktól.

Müzli14 # 2015.06.24. 07:19

Számlaszámot sem tudjuk, egyikőnknek sem volt köze a számláihoz. Semmilyen levelünk, iratunk sincs, csak emlék, hogy volt több számlája.

ObudaFan # 2015.06.24. 13:57

Ha legalább azt tudjátok, hogy melyik bankikban volt, a közjegyző majd megkeresi ezeket a bankokat.
Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

szabi50 # 2015.07.12. 08:11

Sziasztok!Szeretném megkérdezni,hogy egy ingatlan(amin jelzálog hitel van) tulajdonosa, adóstársként elhunyt.Az adós nem az örökös!Ilyen helyzetben mik a jogi következmények?Köszönöm.

ObudaFan # 2015.07.13. 17:28

Az ados tovabbra is a teljes vagyonaval felel a tartozasert, az orokos pedig az orokreszevel. Egymas kozt egyetemlegesen, de az orokos ott is csak az orokreszevel.A zalogtargy termeszetesen teljes egeszeben a hitel fedezete marad.

Balázs92 # 2015.07.18. 13:14

Tisztelt Fórumozók!
Elhunyt édesapám deviza alapú személygépjármű hitelét örököljük meg nővéremmel.Édesapám 2014.dec.6-án hunyt el, hagyaték még nem volt. Ekkor a svájci frank 252 forintot ért most a svájci frank 300 ft körül mozog. A hitel átvállalásról kapott papírok szerint ezzel a deviza értékkel kötnének új szerződést a törvényes örökösökkel.
Kérdésem az lenne, hogy mikori deviza árfolyam alapján kell megkössék az új szerződést. Mert úgy gondolom, hogy a lassan végbemenő közjegyzői intézkedés miatt nem kellene nekem 50 forinttal drágább svájci frank értékkel számoljanak, mivel nem én jelentettem az akadályt a korábbi szerződés megkötésében.
Válaszokat előre is köszönöm!