Devizakulfoldi


boldi # 2002.10.06. 02:49

Kedves ercan
Örülök hogy véleményed szerint is megoldodott a probléma.Természetessen mint néhányhónapos özvegy már korábban is kifejezhettem volna az együtérzésemet.
Hogy ki a devizakülföldi és ki a devizabelföldi megállapitással kapcsolatban:az csak az egyik szempont és nem KIZÁROLAGOS amit te írtál. Végezetül ismételten  megerösitem,hogy a közjegyzö igenis körültekintö gondosággal járt el az ügyben, amiért elmarasztalás nem érheti.
Kár hogy az nem derült ki, melyik önkormányzat közjegyzöségéröl volt szó.
Üdvözlettel  
Boldi


boldi

ercan # 2002.10.05. 00:41
Tisztelt hozzaszolok: Ket Lotti; Boldi
  • Az ugy kozben ugy ahogy megoldodott.
Valoban az onkormanyzat hozta a dontest. A hagyateki szemle megvolt es megbizottam visszakapta a kulcsot. (kozben a belugyminiszteriumhoz irtam, hogy nezzenek utana az eljarasnak, amirol ertesitest is kaptam, hogy folyamatban van) Feleslegesen irritaltak, de szerencsere nem tortent semminek semmi baja.
  • A legutobbi hozzaszolasra annyit:
1; foldhivatali tulajdoni lappal volt igazolva a tulajdonjogom. + egy vegrendelet is volt Anyukamtol, hogy mindenre en vagyok az egyeduli orokos (bar nekem inkabb O kellene mind a cuccai.....) 2; devizakulfoldi pedig az, aki nem Magyarorszagon fizet adot: tehat vagy kettos allamplgar vagy kulfoldon dolgozo magyar.(legtobb orszagnak 'tax treaty' ill.ado egyezsege van Magyarorszaggal, tehat altalaban annak az orszagnak adozunk ahol dolgozunk, igy el van kerulve a kettos adoztatas) Tehat innen vettek a devizakulfoldi jelzot. Mindkettojuk hozzaszolasat koszonettel vettem.

Tisztelettel;
ercan


/ercan/

boldi # 2002.10.03. 03:51

Kedves valamennyi elöttem hozzászólónak
Azt azért felettéb elgondolkodtatónak tartom,hogy hogyan minösithet valakit devizakülföldinek egy közjegyzö amikor a
vele szembenálló személy igazoltan magyar állampolgár,és magyarországi bejentet lakása ill. ingantlanja van.Mer hogy ki a deviza külföldi vagy devizabelföldi azt a határátkelöhelyen lehet és kell megállapitani a Vám és Pénzügyörségnek.Ha okmánykezelésröl van szó és az belföldön történik akkor is a Vám és pénzügyörség hatáskörébe tartozik.Azt persze nem tudhatjuk,hogy a közjegyzö azon kérdésére milyen választ adott 'ercan' hogy mit kiván csinálni az örökségével.Vagy mennyire tudta igazolni hiteltérdemlöen azt hogy édesanyja lakhelye szerinti ingatlan tulajdosa Ö és csak haszonélvezöje volt az édesnyja.Mert ha azt igazolta akorr a közjegyzö ebben a kérdésben ugymond mulasztást követet el.Ugyan akkor felfigyeltem arra az idézetre,hogy a közjegyzö használta a 'külföldröl' kifejezést.Ha viszont a komunikáció nem magyország területén volt,akkor kedves'ercan'köszönettel  és hálával tartozik a közjegyzönek, mert bizony a töle elvárható legnagyobb gondosággal járt el az ön érdekében.Akik majd végig olvassák az általam javasolt web oldalt ráfognak jönni,hogy miért.
Szok szeretettel és tisztelettel
Boldi


boldi

boldi # 2002.10.03. 03:22

Kedves ercan
A feltet kérdésedre,részletes és pontos választ kapsz az alábbi web oldalon.
www.cegnet.hu/cv/9809/jogi/64 66htm
Üdvözlettel
Boldi


boldi

Két Lotti # 2002.10.02. 20:11

Még mindig az a tanácsom, hogy a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőhöz kell fordulni.  Szerintem az önkormányzat nem is hozhat ilyen végzést, illetve, amikor megindul a hagyaték a közjegyző előtt, akkor neki végzést kell hozni a fenntartásáról vagy a törlésről.

Szóval: irány a közjegyző!


Ügyvéd - Társasági szakjogász

ercan # 2002.09.19. 20:59

Kedves Ket Lotti;

Az onkormanyzat volt.


/ercan/

Két Lotti # 2002.09.19. 11:37

Én ezt nem értem: a közjegyző hozta a zár alá vételt elrendelő végzést vagy az önkormányzat?

Ha közjegyző, akkor azért azzal még lehet tárgyalni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

ercan # 2002.09.18. 14:51

Kedves Rexor;

Csupan most mar csak mintegy 'study' jellegel irom, a fenti ugy tovabbi bonyolodasat:
Ahogy tanacsolta, felhivtam ujra az illetekeseket kerdesemmel. Kijelentettek a sajat ingatlanom csak a 4 falra vonatkozik + a terhei, es annak elmulasztasaval a buntetes (mivel most nem tudom azokat folyositani, mert a csekkek bent vannak).
Tehat az 1959 evi Polgari Torvenykonyvbe ill. a tulajdonjog vedelme 115.(2)es(3), valamint ugyanitt a 98, 99-es paragrafusaban foglaltaknak nem tettek eleget.Ill. nem volt szamomra biztositva.(jo tudni, hogy hol erdemes, ill. nem erdemes invesztalni)
A 2.dik pofon: mikor hivakoztam a tanacsolt 6/1958. (VII.4.) IM rendeletere ill. a biztositasi intezkedesnek a 19./1, hogy az nem all fent + itt egyertelmuen csak 1 orokos van(megtalaltam ezt a 72 oldalas hagyateki eljarasrol szolo torvenyt). Ekkor a targyalokeptelensegeben az eloado uvoltozni kezdett, hogy o 20 eve ezt csinalja, tehat ne magyarazzak neki kulfoldrol, szamara ez volt a leglogikusabb erveles. Tehat mivel lattam, hogy felesleges az illetovel errol tobbe targyalni (mivel meg akar hatranyos helyzetbe is kerulhetek a sok kerdesem miatt)ezert elkoszontem es letettem a kagylot. Tehat, most annyival okosabb vagyok, hogy irott jogok ugyan vannak a torvenykonyvekben, de a gyakorlatban nem valosithatoak meg.
Ne szolj szam nem faj fejem modszert kell alkalmazni.
Azonfelul tisztabb kepet latok, a hivatalban dolgozok hozzaerteserol, mivel 20 ev semmit nem jelent nekem, ha valaki nem kepzi allandoan magat. Az inteligencia szintjerol is tudomast kellett vennem es a le-razasi technikarol, osszesitve, hogy mennyire professionista modon latjak el 'kozerdeku' munkajukat. (kivancsi vagyok mikor majd kimennek, hogy mit szolnak azokra a feltve orzott hagyateki  'vagyontargyakra', ujsagpapir maglyakra es kepeslap meg  gyufaskatulya gyujtemenyekre)... leltarozzak csak, megerdemlik!
Na mindegy, nagyot nyelek, ha ilyen ugyintezkedesek vannak, most mar tisztan latom az erdekeltet, az pedig a penzbeszerzesi hivatal, ha par filler be is jon nekik ilyenekbol, a ketszereset fogjak kifizetni az egeszsegugyi intezeteknek a stressz okozta betegek gondozasaert.
Feladtam.

Tisztelettel;
ercan


/ercan/

ercan # 2002.09.17. 14:55

Kedves Rexor;

Koszonom tanacsat. A fentiekben ugyan erosen fogalmaztam elfogultsagom miatt.
Tovabba azt is most mar tisztabban latom levele utan, hogy miert van ez a rendelkezes. Gondolom szomoru elozmenyek lehettek, mire ez a torveny megszuletett. (lehet mi kicsit elteroek vagyunk, a mi philozofiank: hogy egymast segitsuk es tisztletben tartjuk a legmesszebb menokig meg a masik emlekeit es kivansagait is. Beleertve, az elhunytakat is akar milyen furcsan hangzik is)Ami kozott elhunyt anyukam megkert a korhazban engem: hogy viragait ne felejtsem locsolni.
Aki pedig ezt a szintet nem tudja megerteni, nyugodtan nevethet, latom On viszont megertette.

Tisztelettel;
ercan


/ercan/

Rexor # 2002.09.17. 07:17

Kedves Ercan!

Az Ön által vázolt kérdésben a 6/1958 Im. rendelet ad eligazítást (különösen a biztosítási intézkedés rész ami érdekes). Hagyatéki leltár kötelező akkor, ha az örökösök között devizakülföldi van. Uganyakkor a zár alá vétel, mint biztosítási intézkedés abban az esetben lehetséges, ha a vagyontárgyak megsemmisítésének, megrongálásának, elrejtésének a veszélye áll fenn, illetve olyan dolgok vannak a hagyaték tárgyai között, amik az idő múlásásval értéküket vesztik. Véleményem szerint, a ebben az esetben nem áll fenn ennek a veszélye, hiszen a lakáshoz tartozó minden dolog gondozva van.

A zár alá vételt fel lehet oldani úgy, ha biztosítékot adnak, de szerintem célszerű lenne fellebbezés benyújtása is az illetékes közjegyzőhöz, és ebben elmondani azt, hogy édesapja gondját viseli a vagyontárgyaknak.

ercan # 2002.09.16. 17:06

Ja es meg egy gondolat a fentiekhez:
Van e jogaban az illetekeseknek(gyujto neven:allamnak) el hallgatni ezt a torvenyt a belfoldi/kulfoldi polgarok elol ugy, hogy csak a hivatalok, ill. jogaszok/ugyvedek tudjanak errol az eljarasrol? Ezt a torvenyt/eljarast ill. a tulajdonhoz tartozo absolute jogtalansagot devizakulfoldiek szamara minden ingatlannal kapcsolatos szerzodesben bele kene foglaltatni es tudomasul vetetni, hogy ennek tudomasba vetelevel es megfontolasaval keruljon sor a vasarlasra. Remelem tisztelt olvaso vagy hazatelepulni keszulo, ha nem is szol hozza, de legalabb valamit megtud a jogairol.....es ezzel az informacioval masoknak segitek.


/ercan/

ercan # 2002.09.16. 15:04

Tisztelt olvaso;

Hol lehet tanulmanyozni ill. olvasni a devizakulfoldi jogaikrol. Van e egyaltalan joguk, vagy teljesen kiszolgaltatottak a magyar torvenyek utvesztoiben?

Az alulirtak, csak egy elkeseredett hozzaszolasa a magyar torvenyekrol....

Pontosan leirva a kovetkezokkel allok szemben, ill. le kell nyelni:
A legnagyobb tragedia ert egem mivel Edesanyukam meghalt.En kettos allampolgar vagyok es nem Magyarorszagon elek (sajat lakasom is van ott). Draga Edesanyukam azt az ingatlant ahol o lakott, mig elt az en nevemre iratta es az en tulajdonomban van. Jelenleg a hagyateki eljaras miatt vagyok elkeseredve a kovetkezok miatt:
Apukamnak teljes koru kozjegyzoi meghatalmazast adtam ugyeim intezesehez.
Mikor behivtak a hagyateki targyalasra,elkertek az Edesanyam ingatlan kulcsait tole, mivel zaroljak a helyet amig az eljaras veget nem er.(allitolak az en erdekemben??)
Hallottam ez a torveny.Ami ellen semmit nem lehet tenni. A szomoru az, hogy az ingatlan az enyem, apukam vigyazott eddig ra(viragot locsolt, kiirta a szamlakat stb. nem beszelve a kornyeken betoresek voltak es odajart, hogy valami mozgas legyen, zaj, villany, stb).Tehat egyszoval a sajat ingatlanomra (ahol Edesanyamnak a dolgai vannak, mert ott lakott es teljes koru haszonelvezo volt es bar most is az lenne..)Most zarolva van.Ertek mas szamara nincs ott, csak nekem valo szentimentalis dolgok,amik csak az en szamomra felbecsulhetetlenek: csaladi fotok es ilyesmik.Par virag olyan idos mint en vagyok, ugy vigyazott Anyukam rajuk.
Szoval, most betorhetnek,a viz kifolyhat, leeghet,a viragok elrohadhatnak......En ugyan elvesztettem a legdragabbat szamomra, de most az emlekek kovetkeznek.
Egyeduli gyerek vagyok, Edesanyukam gondoskodott vegrendeleteben rolam, csak en nem tudok az o dolgairol most gondoskodni. Tudom ez a torveny.Szomoru igazsag,(igazsagszolgaltatas? az en erdekem?). Egyaltalan kettos allampolgarnak erdemes e a sajat edes hazajaba otthont venni, mert ha nincs a sajat lakasaba bejelentve, csak magyar utlevele van akkor akkor mindennek ki van teve. Azonfelul, hogy a halaleset ota az eletkedvem elvesztettem, meg ilyen dolgok fokozzak az amugy is elviselhetetlen tenyt.Valahogy embertelesegnek talalom mind ezt.

Vajon mennyi ido alatt szokott egy ilyen allamilag hivatalos hullarablas lezajlani? Bocsanat a kifejezesert,de itt csak egy erdekeltet latok es az nem en vagyok!
Gondolom ehhez nem lesz sok hozzaszolas....
Tisztelettel;
ercan


/ercan/