Bocs, de én egy szóval sem szidtam a gyámhivatalt, röviden kb. pont azt magyaráztam a kérdezőnek, amit te is írtál...
gyámhivatali hozzájárulás
Hali
az tény és való, hogy mennyire "védik" a gyermek vagyonát a gyámügyisek. Pl: egyetemen tanulok 20 évesen, és habár már hozzáférek a pénzemhez, árvaságit kapok, tanulmányi ösztöndíjat... ezekből fizetem a tanulmányomat.
De a minap közölték velem, hogy az árvaellátásom egy részét félre kell tennem, SPÓROLNOM kell!!!
kérdem én!!!- miből spóroljak, ha csak tanulmányi ösztöndíjat, árvaságit és egy kis szociális ösztöndíjat kapok? havi 50000 ft-ból???
Mert ugye értik, hogy Debrecenben tanulni, enni, koliban aludni és utazási jegyet kifizetni nem könnyű...:)
Persze igazad van a többség becsületes.
„
A szakma nevében kikérem magunknak az előző hozzászólásban leírt vádakat.”
De a rendőrök is ezt írják magukról mindig és napi szinten van a sajtóban...(na most meg a rendőrök kérik ki:))
„A hozzászólás teljes általánosságban ír ”
Miért név szerint akarod tudni?
Ne akard...
De nem vitát akarok kezdeni ha én is ott dolgoznék én is kikérném magamnak mert bizony ilyen csak a mesékben van...ugye?
De az én véleményem hogy igenis kell gyámhivatal csak az ne legyen állam az államban...
„
Nem tudom, szívesen vennék-e az ügyfelek részéről a napi szintű pocskondiázást csak azért, mert a jogszabályt nem hajlandó megszegni az ügyintéző, vagy gondnoksági ügyekben olyan lakásokba kell kimenni, ahová az ÁNTSZ szakemberei csak védőruhában és álarcban mernek bemenni, mert megkövesedett döglött patkányok vannak, és több hónapos ételmaradékok.”
Ém még ennél különb helyeken is jártam már és fogok is.Ahova még a rendőr sem nagyon akart bejönni velem...
Kedves Katakomba:)
a gyámhivatal kapcsán engem az érdekelne a legjobban, hogy azok a fiatalok (mint amilyen én is 20 éves), akik egyetemen tanulnak, de nem szeretnének már utógondozói ellátásban részesülni, mit tehetnek a lakástámogatási szerződéssel?
Ugye tudod hogy mire gondolok? Egy bizonyos pénzösszeget kapunk lakásvásárlásra, persze csak szerződésben, és a pénzt az fogja megkapni, akitől veszem a házat:)
ezzel csak az a baj, hogy minimális, másfél millió Ft.
Ebből hol a fenébe vegyek házat???
Udvariasan kérdezem, hogy esetleg, van-e lehetőség arra, hogy ezt a pénzösszeget tanulásomra használjam fel?
szerinted lehet egyáltalán ilyet kérvényezni?
Válaszod előre is köszönöm:):D
KEDVES GARFIELD89! HAVI 50 EZER RENGETEG PÉNZ! EZT MONDTÁK NEKEM IS...FÖLEG OLYANOK, AKIK ENNYI PÉNZBÖL MENNEK VACSIZNI..DE EZT NEKÜNK SAJNOS BE KELL OSZTANI,HA JOL ÉRTEM 25 EZRET FÉLRE KELL TENNED,NOS NAGYON EGYSZERÜ! NEM KELL ENNI,TISZTÁLKODNI,STB.LEHET ÉN IS EZT TESZEM MAJD A 2 GYEREKEMMEL.CSAK AZ A BAJ HA ZSIROS DESZKÁT VISZNEK A SULIBA,AKKOR ISMÉT JÖN A JEGYZÖTÖL KEZDVE AZ ÖSSZES NAGYOKOS A NYAKAMRA,MERT NEM TUDOM BEOSZTANI EZT A RENGETEG LOVÉT!AKI EZT MONDTA NEKED VALOSZINÜ NEM ISMERI A SZEGÉNYSÉGET,SÖT LE IS NÉZI A MÁSIKAT EZÉRT. NEM POCSKONDIÁZOK ÉN SEM SENKIT, NEM AZ ÜGYINTÉZÖ A HIBÁS,HANEM AZ A SOK MA...HA AKI ILYEN TÖRVÉNYEKET HOZ,HAVI PÁR MILLÁÉRT.TANÁCSADÓ VAN BÖVEN CSAK KALÁCSADÓ NINCS....1.5 MILLIOÉRT ITT A MI KIS FALUNKBAN LEHET KAPNI EGY KONYHAKERTET... A FENE ABBA A NAGY TÁMOGATÁSI RENDSZERBE!!MEG A GYEREKEK ÉRDEKEIT!! BOCS SENKIT NEM AKARTAM MEGSÉRTENI
Kedves garfield89!
Valóban az otthonteremtési támogatás szabályai számomra is teljességgel érthetetlenek.
Tudod, úgy van ezzel az állam, mint a mesében az egyszeri lány: adok is meg nem is. Ugye a legmagasabb adható összeg (leghosszabb ÁT-ban töltött időre) a nyugdíjminimum 60-szorosa, ami ma ugyebár 1.710.000,- Ft (meg persze, ha nincs a családi pótlékból megtakarítás, mert akkor az még lejön belőle). Ember legyen a talpán, aki ebből a pénzból saját lakást tud magának vásárolni. Maximum valami Isten háta mögötti településen, ahol aztán munkanélküliként "élvezheti" a saját otthont.
Ezért általában inkább albérletre szokták igénybe venni a fiatalok, ideig-óráig megoldva ezzel a lakhatásukat.
Javasolni tudom viszont, hogy vegyél részt a lakás-előtakarékossági programban, erre is engedélyezhető az otthonteremtési támogatás. Néhány évig bent van a pénz a lakáskasszában, és ahhoz még ad az állam bizonyos összeget, abból már több esély van a lakásvásárlásra, mint csupán az alapösszegből.
Arra sajnos nincs lehetőség (a jogszabály rendelkezései miatt), hogy a tanuláshoz használd fel, felesleges is kérvényezni, mert ez aztán végképp nem a gyámhivatal jóindulatán múlik.
Kedves Fórumozók!
Gyámhivatal témához szertném én is hozzáfűzni:
sajnos párom révén én is tapasztalom egy bizonyos gyámhivatal, egy bizonyos ügyintézőjének trehány munkáját.
Nagyszülői kapcsolattartást kezdeményeztek a párom szülei tavaly szeptember végén. I fokú döntés csak áprilisban született. Az ügy kissé elsüllyedt a fiók mélyén. Az elején semmilyen értesítés nem jött ügyintézőről, határidőről, ügyszámról, stb. Egyszer sem kaptunk határidő hosszabbításról végzést.
Amikor hosszas piszkálódás után mégis megszületett az I. fokú határozat, annyi hiba volt benne, hogy a másodfok új eljárásra kötelezte, részletesen leírva/sorolva, miket kell még megcsinálnia.
Azóta az új eljárásban megint nem hosszabbított határidőt, csak nyúlik az ügy, mint a rétestészta, pedig annyira nem bonyolult.
Az illetékes gyámhatóság ugyanitt védelembe vételi tárgyalásra nem hívta meg csak "sáros" szülőt, a másikat meg sem kérdezte, esélyt sem adva a bizonyítékok előadásra.
CSak azért írtam le, hogy hát igen, ilyen is van. Meg persze felkészült, lelkiismeretes, jogszabályt betartó is van.
Tündér
Köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget. Bár azt nem értem, hogy hogyan használhatom fel albérlet lakhatásra, hisz oda pénz kell, nem szerződés. Erre én is gondoltam, hogy 2 év múlva végzem el a sulit és azután albérletbe kell mennem...de azt hogyan lehet elintézni a lakhatási szerződéssel???
előre is köszönöm a válaszokat:):D
Kedves garfield89!
Albérleti szerződést kell kötni, azt kell benyújtani a gyámhivatalhoz, és a bérleti díjat fogják utalni havonta a bérbeadónak. Kifejezetten szeretik a bérbeadók, mert - mivel az önkormányzat utalja havonta az összeget -, nem kell nekik utánamenni, egészen biztosak lehetnek benne, hogy időben megkapják a bérleti díjat.
Az utógondozód biztosan segít ebben, de a gyámhivatalnál is érdeklődhetsz, akár telefonon is.
Arra vigyázz, hogy ki ne csússz a határidőből, bár a 24. éves kor betöltéséig még van időd, mindenképpen előtte kell beadni!
Tündér4 és hasonló helyzetben lévők!
Az elsőfokú hatóságnak szigorú határidői vannak, amiket be kell tartani. Főleg, most október 1-től különösen figyelni kell erre, különben a hatóságnak szó szerint "fizetnie kell"!
Arra is lehetőség van (csak nem nagyon élnek vele az ügyfelek), hogy ha az elsőfok nem hoz határidőben döntést, panasszal lehet fordulni a felettes szervéhez (a gyámhivataloknál ez az illetékes regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala), amely kötelezi az elsőfokot, hogy pár napon belül hozza meg a döntést. Nem kifejezetten tesz ez jót a hatóság renoméjának, de ha másképp nem megy...! Nyugodtan lehet élni ezzel a lehetőséggel.
Köszönöm szépen:D
Katakomba, köszi a tanácsot, résen leszünk ezentúl, és nem csak fellebbezünk, panaszolunk is!
Tündér
A szülők a gyermek pénzét és értéktárgyait, hacsak azokat a rendes vagyonkezelés körében folyó kiadásokra vagy egyéb okból készen tartani nem kell, kötelesek a gyámhatóságnak beszolgáltatni, és azokról csak a gyámhivatal jóváhagyásával rendelkezhetnek. A gyermek vagyonából származó jövedelmet (pl. bérleti díj, haszonbér, termény, kamat, osztalék) a szülőknek a gyermek szükségleteire kell fordítaniuk, magát a vagyont (pl. ingatlan, takarékbetét, értékpapír, üzletrész), amelyből a jövedelem származik, a gyermek eltartási költségeinek fedezetére csak a gyámhatóság engedélyével, az általa meghatározott részletekben lehet felhasználni, amennyiben maga a jövedelem a gyermek eltartására nem elegendő, és a szülők saját megélhetésük veszélyeztetése nélkül a gyermeket eltartani nem képesek (Csjt. 79-85. §).
TISZTELT FORUMOZOK! HA VALAKI LENNE SZIVES EZT AZ EGY MONDATOT ÉRTELMEZNI MEGKÖSZÖNNÉM.
Melyik egy mondatot? Egyszerűbb, ha azt kérdezed, amire konkrétan kíváncsi vagy, azonban, ha az a korábban felvetett kismotorra vonatkozik, arra sem a gyermek jövedelmét, sem a vagyonát nem használhatod fel jogszerűen, és az erre vonatkozó igényed igazolásához nem fogsz jogszabályban vagy rendeletben alátámasztást találni. A gyerek, aki januárban lesz 16, ebben az évben még csak 15 éves, és egy 15 éves gyereknek nem alapvető szükséglete a jogosítvány. (Feltételezem, hogy ez volt a kutatásod célja.)
TISZTELT PEGAKORNIS,NEKEM NINCS ILYEN SZERENCSÉM,HOGY FELVILÁGOSITSANAK.KIOKTATÁST AZT KAPOK BÖVEN,DE HA KÉRDEZEK VALAMIT A LEGROSSZABAT FELTÉTELEZIK AZ EMBERRÖL. TISZTELT KAMÉLEON,ARRA LETTEM VOLNA KIVÁNCSI,HOGY "a szülők a gyermek pénzét és értéktárgyait, hacsak azokat a rendes vagyonkezelés körében folyó kiadásokra vagy egyéb okból készen tartani nem kell, kötelesek a gyámhatóságnak beszolgáltatni" EZ A MONDATOCSKA MIT TAKAR ,AZ ÖSZTÖNDIJAT IS BE KELL SZOLGÁLTATNUNK?VAGY HA KAP AJÁNÉKBA VALAMI NAGYOBB ÉRTÉKÜ HOLMIT?UGYANIS AZ ÖSSZEG NINCS MEGHATÁROZVA. NOS MEGINT ITT JÖN AZ AKI EGYEDÜL NEVELI 2 GYEREKÉT,ANNAK MINDENNEL EL KELL SZÁMOLNI.AKI CSALÁDBAN NEVELKEDIK 14 ÉS FÉL ÉVESEN JELNTKEZHET TANFOLYAMRA.IGAZ,NEM ÉRDEKE A JOGSI DE HA SZERETNE,VELE MIÉRT KELL KIVÉTELEZNI?APUTOL MARADT EGY 35 ÉVES BABETTA,AMIT HASZNÁLHATNA,DE VAN ANNYI ESZE HOGY NEM JOGSI NÉLKÜL.TOVÁBBÁ NEM AZ ANYJÁTOL KÖVETELI A LÓVÉT A JOGSIRA,HANEM Ö SZERETTE VOLNA A "SAJÁT PÉNZÉBÖL"FINANSZIROZNI.BE IS MENTÜNK A KÉRVÉNYT BEADTUK,CSAK A KEDVES ÜGYINTÉZÖ ENNYIT MONDOTT:"MAJD UTÁNANÉZEK VALAMIKOR"...VANNAK AZÉRT MÉG OLYAN KÖLKEK AKIK NEM HUZZÁK LE MÁSROL A BÖRT,ÉS BETARTJÁK A TÖRVÉNYT.....
egy angol nyelvű fórumon olvastam:
„- HÉ, NEM TUDJÁTOK HOGY MI A HELYZET A XXXX-el???????
- Tudtad, hogy van egy Caps Lock gomb a billentyűzet bal oldalán?
- NAGYON KÖSZI, IGY TÉNYLEG SOKKAL KÖNNYEBB LESZ GÉPELNI!!!!
- Na erre ráb*tunk....”
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Való igaz, hogy ez a mondat a jogszabályban eléggé "gumiszabály", vagyis mindenki azt ért bele, amit csak szeretne. A gyámhivatali ügyintézők azért kicsit kötöttebbek, ők nem úgy értelmezik, ahogyan akarják, hanem hogy úgy mondjam, életszerűen.
Egyébként az ösztöndíjat nem kell ideérteni, vagyis nem kell beszolgáltatni, azt ugyanis szükséges készentartani, a megélhetésre szolgál.
Az elszámolási kötelezettségnél egyébként semmi jelentősége, hogy a gyermek teljes, vagy "csonka" családban él. Családban élő gyermeknek is lehet nagyobb vagyona, amivel a szülő nem ga"rá"zdálkodhat :-) kénye-kedve szerint.
Látom, ez a kismotor-dolog kardinális kérdéssé nőtte ki magát. Ez sem függ attól, hogy egyedül nevelem a gyereket, vagy a házastársammal. A lényeg az, hogy van-e a gyereknek olyan vagyona, amit a gyámhatóság felügyel. Szülőként a saját pénzemből én azt finanszírozok a gyereknek, amit csak akarok (meg tudok), de a gyerek pénzéből csak azt lehet, amit a gyámhivatal engedélyez.
Én például szülőként sem engedtem volna meg a gyerekemnek, nem csak gyh. ügyintézőként nem engedém. Pusztán arról van szó, hogy nem tartok alkalmasnak egy kamasz gyereket arra, hogy ilyen forgalomban, ilyen közlekedési morál mellett motorozgasson. És ha baleset éri, akkor kit fog okolni a szülő?
Mindent összevetve, a lényeg, hogy jogszabályt nem lehet úgy hozni, hogy valamely rendelkezés egyesekre nem vonatkozik. Ha tehát a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a gyerek bizonyos vagyonát be kell szolgáltatni, akkor az mindenkire vonatkozik, és nem mondhatja azt a jogszabály, hogy akik gondosan kezelik a gyerek pénzét, azoknak nem kell beszolgáltatni, csak azoknak, akik elherdálják. Mert ugyebár akkor ott a következő probléma, hogy azt meg ki dönti el, hogy valaki "rendes" szülő, vagy sem?!
Tisztelt Forumozók!
Valaki tud tanácsot adni a következő esetnél?:
1 ève a 11 éves lányomnak ajándékoztam egy telket. A mai napon jelentkezet egy vevő aki megvennè. Felhivtam a gyámügyet akiknek vàzóltam mit szeretnék. A gond itt kezdődik mivel közben mi elhagytuk az országot így se adó kártyánk se címünk nincs. Erre a gyámügy közölte ők màr nem illetékesek, ne is vigyünk nekik szerződèst. Mi magyar állampolgárok vagyunk mèg de 6 év vègleg elhagytuk az orszàgot. Kb.10 hónapja leadtunk minden hivatalos magyar papírunkat is.
Felhivtam a földhivatalt is de ők csak azt mondták nekik kell papír a gyámügytől.
Most kitől és milyen papírt kérjek?
Még egy kérdés a lányomnak vehetek-e külföldön lakàst a befolyt pènzből?
Köszönöm a segítséget!
Én a Bp. V. kerületi hivatalnál próbálkoznék, mert ők járnak el azokban az ügyekben, ahol más hivatalnak nincs illetékessége. Én nem látom, hogy a külföldi ingatlanra fordítás miért ne lenne megfelelő, de ilyen üygekben a gyámhatóságok sok furcsaságot produkálnak.
Szerintem nem az ügyfélnek kell kitalálnia, hogy melyik gyámhatóság az illetékes. Nyújtsd be a kérelmedet a korábban illetékes gyámhatósághoz, ők ha nem illetékesek, akkor majd átteszik az ügyet az illetékes gyámhatósághoz, (amiről téged értesítenek)!
Áttételnek akkor van helye, ha meg tudják állapítani, ki az illetékes. Egyébként illetékesség hiányában elutasítják a kérelmet.
a gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáról, valamint a gyámhatóság szervezetéről és illetékességéről szóló 331/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet:
21 §(4)Belföldi lakóhely vagy tartózkodási hely hiányában, a gyámhatóság illetékességét az utolsó ismert hazai lakóhely vagy tartózkodási hely határozza meg, ennek hiányában az eljárásra a 3. § szerinti ügyekben a Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Jegyzője, a 4-12. §-ban foglalt ügyekben pedig a Budapest Főváros Kormányhivatala gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörében eljáró V. Kerületi Hivatala illetékes.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Kiskorú tulajdonát képező ingatlan amelyet (ajándékozással szerzett)árvízkárulttá vált májusban.A helyi Önkormányzat kivásárolta az ingatlant és helyette felajánlott egy másik ingatlat a településen.Az önkormányzat a kiválasztott ingatlan vételárát átutalta az eladó részére , azonban adásvételi szerződés megírására a mai napig nem került sor azzal az indokkal hogy a kiskorú édesanyának hzzájáruló nyilatkozata szükséges aki 5 hónapos korától nem neveli.A kiskorút az édesapa neveli.Azonban gyermekelhelyezési per nem indult soha egyik részről sem mert a szülők megegyeztek abban hogy az apánál marad a gyermek az anya életvitele miatt. A kérdésem az lenne kell e az anya hozzájáruló nyilatkozata mert az illetékes gyámhivatal elutasította a hozzájárulást az adásvételi szrződés megírását illetően és azt kérték a helyi önkormányzattól módosítsák a szerződést amiben az anyának is szerepelni kell.Május óta mi a gyermek érdeke a gyámhivatal húzza az időt.......
eseti gyám kirendelését kell kérni a gyámhivataltól, hogy az eseti gyám pótolja a szülő nyilatkozatát.
Bizony kell az anya hozzájárulása is. A jelen esetben a kiskorú törvényes képviselői a szülők. Ha a másik szülő nem tud eljárni a kiskorú képviseletében, akkor lehet eseti gyámot kirendelni.
Köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02