Kapcsolattartás szabályai

derill # 2006.01.08. 10:44

Bogie: mindennek vannak előjelei, a bipolaritásnak ugyanugy. Ráadásul épp nyuszt irja le, hogy öröklődik is. Én ha felelősséggel tervezek gyereket, ezt is figyelembe veszem, mint mindent. Egyébként is a bipolaritás ezen módja biztos, hogy agressziv alaptulajdonságokon nyugszik, hiszen agresszivitásban nyilvánul meg. Tehát nyuszt amikor szült, azt már tudhatta, hogy ha a férje ideges, flusztrált, agressziv módon vezeti le. Nyusziból sosem lesz farkas, és farkasból is igen ritkán lesz nyuszi. Tehát a dolgok előre láthatóak, valamilyen mértékben kiszámithatóak.

Monkey mondta egyszer, abból főzünk, amink van. Ez van, tehát ezt kell elfogadni. Ha mégis ugy látja nyuszt, hogy ez a gyermekekre veszélyes, miért nem kért pszichológiai vizsgálatot a kapcsolattartásnál? Ha pedig kért, és ezt nem állapították meg, akkor ezt kell tudomásul vennie és elfogadnia. Gyermekének ez a férfi az apja, mert ő igy akarta.

haniel: ha a gyerek-apa-anya kapcsolat konfliktusos, akkor a gyerek érdekében igenis van feladata és felelőssége nyusztnak is. Nem mondom, hogy nem próbált meg mindent, de azt igen, hogy ne adja fel, és mindaddig próbálkozzon, amig a gyermekei apjáról van szó. Monkey-nek igaza van abban, hogy az elvált nők nem tekintik családtagnak a gyermekeik apját. Hiszen nekik nem felelt meg férjnek valamilyen oknál fogva, és ugy gondolják, akkor apának sem jó. Főleg, ha már van másik. Megpróbálják az életükből kiiktatni (persze ugy, hogy a tartásdijat azért megkapják). Jól irta monkey, hogy mindenkire rábizzák a gyereküket, csak épp az apa "alkalmatlan" erre szerintük. Bármely uj párkapcsolatával 5 perc alatt hihetetlenül jó kapcsolata van a gyereknek, miközben az apa évekik fokozatos kapcsolattartási "szoktatáson" van, mert a gyerek "fél" tőle stb.

Nem veszik észre, hogy ez rajtuk mulik. A gyerek attól fél, akire az anya azt mondja, hogy félnie kell. Ha az anya a kapcsolattartás előtt ideges, flusztrált, nyilvánvalóan a gyerek is az lesz. A kapcsolattartást pedig egy idő után a háta közepére sem kivánja, mert mindig rossz élményei vannak (anya ideges, nem lehet hozzászólni, állandóan sir, azt mondogatja most mi lesz nélküle, meg vajon mi fog történnni apánál stb.). Ezek a manipulációk igen könnyen elsajátithatók egy nő részéről. A családon belüli terror lelki terror formájában valósul meg. Nem, vagy csak igen nehezen kimutatható, és emberi életek tömkelegét teszi tönkre.

monkey-nak igaza van abban, hogy a nők mindent a saját szemszögükből látnak, azt nézik, rájuk milyen hatással van valaminek a léte vagy nem léte. Monkey viszont a gyerek szempontjából nézi, a gyerekre milyen hatással van valaminek a léte vagy nem léte. Az, hogy nyusztnak senkije az apa, erre utal, és nem veszi észre, hogy az, hogy a gyerekei apja, nemcsak feljogositja, hanem a kötelességévé is teszi, hogy próbáljon meg mindent annak érdekében, hogy a gyerekei apja jobb legyen. Ehhez pedig nem az kell, hogy közlöm vele, hogy kezeltesse magát, hanem az, hogy ha jön, örömet mutasson a gyermekei felé sőt, ne csak mutassa, hanem érezze is azt, hogy örül annak, hogy az apát érdeklik a gyerekei, hogy tesz értük a maga módján.

Nem lehet a szülőt csak ugy kiiktatni a gyerek életéből egy megjegyzéssel: beteg, kezeltesse magát. Ez az ő felelőssége is. Amire egyébként azt mondják, hogy ez egy kezelhetetlen pszichés betegség és még az okát sem tudjuk, arra én azt mondom, hogy akkor próbáljuk meg szeretettel, tisztelettel, megbecsüléssel, türelemmel gyógyitani. Megnézni, hogy mi az a betegség, és mindezzel mit lehet belőle kihozni.

Ez viszont hozzáállás kérdése is. Sajnos félre kell tenni a sértődöttséget és minden indulatot, ami igen nehéz. Nem magadért, a gyerekeidért, még akkor is, ha nehéz.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

monkey # 2006.01.08. 10:22

Engem meggyőztél haniel, ha ez ennyire világos és egyértelmű, akkor Nyuszt exét is biztosan meg lehet győzni. Akkor szépen kézbe kell venni a dolgot.

monkey # 2006.01.08. 10:17

Haniel, akkor nyilván te sem számítasz rá. Amúgy jól hangzik, amit írsz, uakkor vsznleg nem egyéves volt-ak a gyerek-ek, amikor elváltatok. A gondok mindig ott vannak, amikor a gyerekek kicsik és az anyjuk azt gondolja, hogy az új életben az apjuknak nincs helye, felejtsék el egymást a gyerekekkel. Ez a nagyobb probléma, és a gyerekeket is ilyenkor éri a legnagyobb kár.

haniel (törölt felhasználó) # 2006.01.08. 10:16

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

monkey # 2006.01.08. 10:13

Bogie, megnéztem az oldalt, hát nem akarok zugorvoskodni, de lényegében egy tűnetrendszert azonosítanak be betegségnek, ami - ha jól forgatom ki a szavakat - gyakorlatilag gyógyíthatatlan, magát a tűnetet lehet kezelni.

Erre mondom azt, hogy ez nem a betegség, hanem csak a tűnet. A betegség tűnetei erős diszharmóniára utalnak, ami ismét csak az iszonyatos érzelmi veszteség - ez olyan, akár, mint egy fizikai, szervi sérülés - kovetkezménye lehet. A szélsőséges érzelmi kilengések nyilván folyamatosan egymást kompenzálják. Paradox módon egyébként pont azokat az embereket gyotri ez az állapot, akik állandóan a harmónia megteremtésére torekednek a kornyezetükben. Melyik lett előbb? - A tyúk, vagy a tojás?

haniel (törölt felhasználó) # 2006.01.08. 10:11

monkey # 2006.01.08. 09:38

3. - A GYEREKEID apja... ??? - esetleg... ?

Erről beszélek Nyuszt, csak magadra tudod vonatkoztatni a helyzetet, hogy a Te szempontodból kicsoda ő: Nem férjed, gyereked, koszonod. A gyerekek érdeke, szempontja nem számít. Amúgy valószínű, sok mindent megpróbáltál, és az ok-okozati osszefüggés a statisztika és a te eseted kozott valóban nem hozható létre, azonban az adatokat vissza lehet vezetni a jelenségre. És hogy otthon mi folyik, mindenki tudja. Minden családban ugyanaz.

nyuszt # 2006.01.08. 09:28

Egy utolsó utáni hozzászólás:

Sok éven át azzal a hozzáállással közelítettem, mint amit monkey említett: majd én megváltoztatom, majd én kigyógyítom. Még évekkel a válásunk után is tettem próbálkozásokat, időpontot kértem neki vizsgálatra, sőt, egy ízben még azt is felajánlottam, hogy én is elmegyek vele terápiára, ha hajlandó azt vállalni.

Aztán időközben utánanéztem, és "kiképeztem" magam bipolaritásból, és szépen rá kellett jönnöm, hogy én megtettem mindent, ami képességemben állt, és nem vagyok felelős érte. Pontosan azért, mert 1. már nem a férjem, 2. nem is a gyerekem.

Ja, és monkey! Kösz a hozzászólást, igazán felvidítottad a reggelemet! (Mármint, hogy azért nem hiszel nekem, mert 600 ezer apa nem lehet mind pszichotikus és agresszív, ergo nem mondhatok igazat, és nyilván az én exem sem az :-) )

monkey # 2006.01.08. 09:07

Haniel, érdekes, hogy a nők nem tekintik a gyerekeik apját családtagnak. Nem hiába mondtam, hogy ha a gyerek apja rászorul segítségre, az anya segíthetne - ha már ennyire specifikus egy család osszetétele, és nem a Nyusztéra gondolok, hanem megint a jelenségre. Ma már a család fogalma a felmenőkhoz rendelhető rokonságot jelenti, a gyerekek apja nem tartozik bele, sőt ki van rekesztve, a válás után pláne. Ez is elgondolkodtató.

Egy férfi rendszrint azért szaporodik, hogy családot alapítson, a nőnél ez a teherbe esés kovetkezménye. A nőnek a saját családja, rokonai mindíg fontosabbak lesznek, mint az inszeminátor- és bankautómatává leminősített édesapának, és ugyanezt gondolja jónak gyereke számára is. A gyerek válás után rendszerint tobbet van az anyai rokonságnál, mint az apjávál, vagy az apai rokonságnál.

Abban azonban egyetértünk, hogy nemcsak energiát, de amennyi pénzt is arra fordítanak, hogy idegeneket felbérelve egymás ellen, még jobban kifejezésre juttassák egymás elleni gyűloletüket, abból a gyerekeket a világ legjobb egyetemeire lehetne küldeni.

És, nem beszéltem a felnőtt emberek jogairól, szívem szerint be is tiltanám azt kiskorúakkal szemben és a szűlői felügyeleti jogot megszüntetném, lecserélném szűlői felügyeleti kotelezettségre, a múlasztásokat pedig szankcionálnám és a családjogi lobbynak juttatnám, hogy kompenzálja az így kiesett bevételüket, és akkor kikerülne a bírósági jegyzőknyvből, hogy az édesapa kizárólag a saját jogaira hivatkozik, a gyermek érdekét nem tartja szem előtt. Ez persze ugyanúgy illuzórikus, mint Derill felvetése a nemi titoktartászól.

Egyet azért tisztázzunk: Lehet, hogy akkut helyzetben a férfiak iszonyú szenvedésen mennek keresztül, de hosszú távon a gyerekek és az édesanyák, azaz a nők bukfenceznek a legnagyobbat. Ezért ha elsőre nőellenesnek tűnne a szemléletem, nem az. Elsősorban gyerekpárti, másodsorban nőpárti, harmadsorban így van vele minden apa, ezért éli meg ilyen iszonyatosan ezeket a helyzeteket. Szereti a gyerekeit és velük együtt az anyjukat.

haniel (törölt felhasználó) # 2006.01.08. 08:08

pappa # 2006.01.08. 01:49

Monkey jókat írsz.

monkey # 2006.01.08. 01:26

Másik,
nagyon fontos, hogy külonbséget tegyünk felnőtt emberek konfliktusa és a gyerekek érdeke kozott. Ezt nem szabad osszemosni.

másik # 2006.01.08. 01:13

Monkey,
Köszönöm az őszinte választ. Veled ezért nincs semmi baj, mert igy viszonyulsz a dolgokhoz, hős vagy. Csak sajnos, a te bátorságod és jó értelemben vett bizonytalanságod ellenére sokkal többen vannak azok, akik nem hajlandóak tudomásul venni a saját problámáikat, nem olyan tudatosak és bátrak, mint te, hanem - habár betegek - nem a saját harcukat vivják a saját érdekükben, hanem más életekkel játszanak, és ezért még igazán felelőssé sem tehetőek. De attól egy tönkretett élet még egy tönkretett élet. Lettlégyen nő avagy férfi, aki azt tönkretette, kedves Derrill.

monkey # 2006.01.08. 00:55

Másik,
tudod mit? Irigyelj.

monkey # 2006.01.08. 00:54

Másik,
ne irigyelj, évekig hallgattam, hogy pszichés problémáim vannak, elmentem neurológushoz, pszichológushoz, személyiségvizsgálatnak vetettem alá magam és tobb, mint rendben volt minden. Uakkor volt olyan érzésem néha, hogy szereptévesztésben vagyunk az orvossal. Ha valaki beteg, bizony felmerül benne. Ha valakin átmegy a vonat, az nyomot hagy. Ez nem betegség. Ha elveszik a gyermeked, az is sokkol, és nyomot hagy. Ez sem betegség. Ha nem sokkolna, az nagyobb gond volna.

másik # 2006.01.08. 00:40

Drága Monkey,
Irigyellek a naivitásodért, nekem ez arról szól, hogy nem voltál még közeli kapcsolatban pszichés beteggel, nem érezted még át ennek sem a súlyát, sem a felelősségét. Ez nem elmarasztalás a részemről, tényleg irigység. A pszichés betegek 90 %-a teszi tönkre a saját szeretteit azzal, hogy nem hajlandó elhinni NEKIK, hogy beteg, mert BENNE ez fel sem merül.

monkey # 2006.01.08. 00:32

Álljunk meg egy pillanatra. Mi az, hogy valaki szenved egy betegségben, és nem megy orvoshoz? Plusz, ha az apa betegsége volna kizárólag a probléma, akkor egyszerű volna a képlet és ráadásul Nyuszt nem vonhatná az apát felelősségre. Úgy láttam, hogy Nyusztnak ez a sok kozül az egyik gondja, azonban ha valóban ez az ellentétek, nézeteltérések rákfenéje, akkor világos a helyzet és két felnőtt ember ezt egyszerűen megoldja.

Nyuszt, leulsz és elmondod neki, hogy a gyerekek érdekében fontos, hogy meggyógyuljon és elmész vele az orvoshoz. El fog menni veled, ha nem azt gondolja, hogy csapda, és a így akarod a gyerekektől orokre elszakítani. Add ezt neki írásban, vagy mittudom én.

másik # 2006.01.08. 00:31

Bizony nem pszichoszomatikus, hanem pszichés. Két külön kategória. A pszichés betegekkel való kapcsolattartás okoz pszichoszomatikus tüneteket az egyébként egészséges egyedeken. Viszont az érintett pont ezért nem fordul orvoshoz, mert akkor akkor be kéne ismernie a betegsége tényét, és ezeknek a betegségeknek egyik sajátsága, hogy nem vesznek tudomást a jelekről, a környezetet hibáztatják. Innentől nehéz az egész biznisz.
Más: tetszik Derrill gondolata, hogy a családjogi pereket a nemek eltitkolásával kéne lefolytatni... Innen jött az ötlet, hogy esetleg ezen a fórumon is más lenne a "gyerek fekvése", ha a segitségkérő nem
árulná el a nemét. A POZITIV DISZKRIMINÁCIÓ NEM SEGIT A NEGATIV DISZKRIMINÁCIÓ OKOZTA KÁROKON.

moamoa # 2006.01.07. 23:54

Nem pszichoszomatikus, hanem pszihés betegség. Én úgy tudom kezelhető, vagy legalább is egyensúlyban tartható. Az apa legalább a gyerekei miatt orvoshoz kéne, hogy forduljon.

monkey # 2006.01.07. 23:42

Bogie, koszonom, de nem volt serto a kifogasod. Ha kiállsz a sarokra, ne sértődj meg... Uakkor en is sarkitok, nem lehet regényeket írni, Nyusztot pedig szándékosan vettem egy kalap alá a jelenséggel, amiről beszéltem, akár azon az áron, hogy megsértem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy legyenek a gyerekei az apjukkal vegye úgy, hogy a kotelessége, a gyerekeinek tartozik ezzel. Az értékrendbeli külonbségre ne hivatkozz, mert a magyar társadalom óvatosan fogalmazva is éppen eléggé homogén gondolkodású.

Az oldal, amit linkeltél nem nyílik meg nekem, de éppen vmi nem stimmel a net-kapcsolatommal, vsznleg azért, még próbálkozom vele. Akármi is legyen a betegség, főleg ha hajlamosságon múlik, kell lennie kiváltónak, akkor szinte olyan, mintha nem is betegség, hanem vmi tűnet volna, olyan, mint a nátha, az asztma, a rák. Vsznleg nem immunrendszeri probléma, mint az említettek, de mivel gondolom, nem vírus okozza, pszichoszomatikus lehet. Ezért mondtam, hogy Nyuszt a kulcs.

Bogie # 2006.01.07. 23:17

Csak azért nyaggatlak vele, mert nekem úgy tűnik, mintha egy kalap alá vennéd Nyusztot mindenkivel, akiknek a különböző értékrend és személyiség ellentétek miatt romlott meg a kapcsolata a párjukkal, közben azért minden esetnek megvan a maga sajátossága. Ez a betegség pedig elég objektívan körülhatárolható, vagyis Nyuszt elmondása nélkül is megismerheted, így nem érzed az esetleges részrehajlást.

Nem egy sértődésről vagy félreértésről, haragról van szó, amit általában megfelelő érzékenységgel és kompromisszumkészséggel orvosolni lehetne.

Ezért gondoltam, hogy mielőtt a gyógyulásról és egyebekről "fantáziálnál" egy picit beleolvashatnál, hogy miről is van szó.

monkey # 2006.01.07. 23:08

Bogie, kosz a részvétet. Utánanézek.

Bogie # 2006.01.07. 22:56

Monkey nézz már utána, annak a nyavalyának!

http://www.psychnet-uk.com/…disorder.htm

Bogie # 2006.01.07. 22:50

Te Monkey, hogy te miket nem hordasz össze:
"A nők nincsenek kisebbségben, de elnyomásban vannak, ez tény. Kisebbrendűségben élnek, kisebbségi komplexusuk van, joggal, hiszen már alkatilag is hátrányos helyzetben vannak."

"Első pillanattól távolságra intik az apát, ez egy tévesen bevett szokásnak, női rogeszmének tűnő gyakorlat, kőkorszaki reflex, de nem, teljesen tudatos."

Õszintén sajnálom, ha te tényleg ilyen környezetben élsz.

monkey # 2006.01.07. 22:47

Ja, Nyuszt-
és, biztos vagyok benne, hogy a gyerekeid apja meg fog gyógyulni, ha te is akarod. Van egy olyan érzésem, hogy csak te tudod meggyógyítani. Viszont te valóban. Ha nem tudod, hogyan, akkor csak ne csinálj semmit. Az már a kezdet.