Gyerektartás dij

Jupiter # 2007.08.07. 07:58

Na de tök mindegy, mivel az egyik gyerek a másik terhére nem részesülhet több pénzben.

Itt a törvényrészlet:
Csjt. 69/A. § (1) A szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll. Ez a szabály nem irányadó, ha a gyermek tartása vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.
..........
Csjt. 69/C. § (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.

(2) A kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50%-át nem haladhatja meg. Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a tartásdíjat úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.

Fencsi # 2007.08.07. 05:00

Köszi Obudafan!
Lakáshitellel kapcsolatban még annyit, hogyegy 49nm panellakás, első lakástulajdonink. Oka pedig a vásárlásának az, hogy 3 gyerekkel jobbnak láttuk a yásárlást, mint a további albérletezést. Szerintem ez nem "luxusigény", nagyon remélem a bíróság szerint sem. Csak ezzel szemben áll, hogy a volt feleség a 3 gíerekkel mg az italos férjjel együtt a nagymamánál lakik, mert már mindenüket sikerült elárvereztetniük.. Nem tudom ez mennyire nehezíti a dolgomat. Szeretnék még egy kicsit a gyakorlati oldaláról kérdezni. Kérelmet kell írni, az akkori ítéletet meghozó bíróság felé, ezt gondolom. Mit tartalmazzon kb, és mit kell csatolnom mellé (anyakönyvek stb)? Mindenképpen tárgyalás lesz, vagy a bíróság egyszerűen döntést hoz és értesíi a feleket? Milyen költségei vannak ennek a dolognak?

ObudaFan # 2007.08.06. 15:15

ruggiero: Az kérdés, hogy ki tudják-e, de több esélyük van rá, mint neked.

ObudaFan # 2007.08.06. 15:14

Fencsi: vioszont önmagában nem a lakáshitel tényét veszi figyelembe a bíróság, hanem azt, hogy erre mennyire volt szükség.

ObudaFan # 2007.08.06. 15:13

Spyro! Nincs különbség a tartásdíj vonatkozásában. Viszont egy lényeges dolog van: az örökbefogadást felbonthatja a bíróság , ha az nem szolgálja az örökbefogadott érdekét, vagy ha az örökbefogadott oylan súlyos érdeksérelmet okoz az örökbefogadónak, hogy attól nem várható el a jogviszony fenntartása, míg az elismerő nyilatkozat esetén erre nincs lehetőség.

spyro # 2007.08.06. 13:03

Szép napot mindenkinek! Arra szeretnék választ kapni,hogy gyermektartásdij fizetése szempontjából mi a különbség ? 1,ha örökbe lett fogadva a gyermek 2,ha nevére vette az "apa".Előre is köszönöm.

Jupiter # 2007.08.06. 10:32

Fencsi:
Van, mivel a fizetésed 50%-a terhelhető max, és a 4 gyerek között egyenlően kellene ezt elosztani. Tehát a tartásdíjcsökkentésre - 20-ról 12,5%-ra elég jó esélyeitek vannak.

ruggiero # 2007.08.05. 11:07

Köszönöm Obudafan!

Meg is indítjuk a vht-i eljárást, csak félek, h nem lesz mit vht alá vonni. Ha a büntetőeljárásban kiadják a nközi elfogatóparancsot, van rá tényleges esély, h megtudjuk a tartózkodási helyét? Mert az lenne a kulcsa a dolognak, utána lehetne pl. munkabérből behajtani a gyermektartást közvetlen bírósági letiltás útján, stb(ha a mo-i határozat külföldön is vhtható egyezmény alapján). Tehát: a nyomozó hatóságok ki tudják deríteni a hollétét annyiból, h cs azt tudjuk, mikor hagyta el az országot, kivel ment, s szinte biztos, h nem eu-s államba?
Bosszantó a helyzet, mert a szarházi pontosan ezért ment ki kföldre, h elbújjon a gyermektartás elől.

don

Fencsi # 2007.08.05. 10:50

Helló!
Gyermektartásdíjcsökkentéssel lenne kapcsolatos a kérdésem. 18 éves koromban született egy kislányom, akinek az édesanyjától hamarosan el is váltam közös megegyezéssel. Akkor a bíróság a mindenkori jövedelmem 20%ban állapította meg a gyerektartás összegét ( ami 20-30ezer havonta). Azóta van egy új házasságom, amiből 3 gyermekem van. Egy kétéves kisfiú és egy 2hónapos ikerpár. A kislány aki után gyerektartást fizetek 13 éves. 3 hónapja vettünk egy lakást, aminek a havi törlesztése 48 ezer Ft, első lakásunk. 20 évre vettünk fel hitelt. A volt feleségemnek is született azóta két gyereke, és életvitelükből kifolyólag gyakorlatilag semmilyük nincs.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a bíróság mit vesz figyelembe. Figyelembe veszik, az én gyerekeim korát, (pelenka egyéb ktg rengeteg) és a lakáshitelt. Milyen esélyem van a csökkentésre?
A választ előre is köszönöm!
Fencsi

ObudaFan # 2007.08.05. 09:37

A végrehajtási eljárást mindenképpen érdemes megindítani, hátha a végrehajtó találk vh. alá vonható vagyontárgyat.

A bűncselekmény jó eséllyel magvalósul, kérdés, van-e jogsegélyegyezményünk ezzel az állammal, és ott is bűncselekmény-e a tartás elmulasztása.

ruggiero # 2007.08.04. 20:03

Sziasztok!
Gyermektartásdíj: mi várható szerintetek abban az esetben a nyomozó hatóságtól, ha egy ismeretlen külföldi államban tartózkodó, ott dolgozó, gyermektartásdíj fizetésre kötelezett apa ellen tennénk tartás elmulasztása miatt felejelentést. Előtte vht-i eljárást indítanánk, s miután az úgysem vezetne eredményre, csak úgy lehetne megtenni a feljelentést, hogy foglalkozzanak is vele, nem?
don

don

panka64 # 2007.08.02. 19:09

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Mindegy mennyi a kártérítés, az úgyis már csak "volt". A gyerektartással kapcsolatos javaslatot megfogadom.

ObudaFan # 2007.08.02. 18:33

Azért azóta javult a helyzet, de a 10M azért kiemelkedő. De megyénként is változó a gyakorlat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.02. 18:30

Van egy esetgyűjtemény a nem vagyoni kártérítéses perekről. Igaz, kissé régi - 90-es évek közepe -, de bizony a millió fölötti összeg sem túl gyakori benne.

ObudaFan # 2007.08.02. 18:28

A gyermektartás kiszámításánál az ilyen jövdelmet is számításba kell venni, ugyanúgy, mint bármilyen más jövedelmet.

Viszont egy 4 milliós enm vagyoni kártérítés a magyar gyakorlatban azért igazán kevésnek nem mondható, én inkább azal vitatkoznék, hogy 10 milliónál kezdődnek. Ez itt nem az USA.

panka64 # 2007.08.02. 17:31

Köszönöm!
Annyit tudok, hogy életjáradék címen kapja a MABISZ-tól, aminek valóban csak egy része a keresetpótló kiegészítés. A többit nem tudom, hogy mi. Azonkívül van 52000,-ft-os nyugdíja és havi 20.000,-ft körüli az az összeg is, amit mint mozgáskorlátozott kap valahonnan. Ezeket én csak a lányomtól tudom, ő szokta levenni a számlájáról a pénzt, már amikor nem késnek le róla. Annyi ugyanis még mindig a tartozása ide-oda, hogy versenytfutnak a bankokkal, mikor a számlára valahonnan pénz érkezik :)
Abban is igazad van, hogy nagyon kevés volt neki a 4 millió, ezt egy ügyvédtől hallottam, aki szerint egy ilyen baleset után 10 millió felett kezdődnek a kártérítések. De ezen már túl vagyok, ha százmilliót kapott volna, abból is ugyanennyi jutott volna - nekünk, vagyis a gyerekeknek. Azt hiszem így sikerült elintézniük, hogy senkinek ne legyen belőle "nagyügye": se a rendőr sógoromnak, se a férjemnek, se annak, aki jogsi nélkül is odaadta neki a kocsit (versenyeztek csak úgy heccből, részegen). Itt csak mi húztuk a rövidebbet.
Mégegyszer köszi a választ. Tudod, milyen nehéz egy ilyen embertől elválni? Már előre látom, ahogy begurul a tárgyalóba, és mindenki őt szánja, én meg leszek a gonosz, aki ezt meri tenni. Mert egy idegen ezt látja, akik ismernek bennünket, azok tudják, hogy milyen volt. Köszi!!!

monalisa1 # 2007.08.02. 13:44

Panka64!
Tudni kellene hogy azt a 100 ezer forintot milyen címen kapja: x összeg/Ft/hó baleseti rokkantsági nyugdíj és/vagy x összeg/Ft/hó keresetveszteségi járadék, továbbá esetlegesen x összeg/Ft/hó mint költségtérités a rokkantság okán?! (Az előbbi kettő jövedelem - tehát abból vonható a tartádíj -, míg az utóbbiból nem mert a felmerülő kiadásait abból tudja részben fedezni.) Nem olyan nagy pénz ám 100 ezer forint egy I. csoportú 100%-os rokkantság esetén...

Kapott-e un. nem vagyoni kártéritést?

Ha "véletlenszerűen" nem ő volt a baleset okozója (...), akkor az a pénz "aprópénz" ahhoz képest amit igazából kijárhatna magának egy jó ügyvéd közreműködésével a biztósítóval szemben, de CSAK AKKOR ha a baleset óta nem telt még el 3 év - egyébiránt a peres kártalanítás iránti igény elévül.

Ami az egész hibás életvezetését illeti azon nemigen lehet változtatni.

Ne szánjad, váljál el tőle így utólag is, legfeljebb ha tudod és akarod (...) emberségből segítsed a fizikálisan megnehezült élete miatt, bár lehet hogy érdemtelen rá...

A válóper során a bíróság elrendezi a gyermektartásdíj dolgát, valamint a közös lakásingatlan dolgát is.

Mielőbb ad be a válópert - tárgyi költségmentes.

panka64 # 2007.08.02. 09:52

Sziasztok!
Én két gyereket nevelek egyedül papíron 7 éve, ám valójában születésüktől kezdve... El akartam válni, ám a férjemnek éppen a válópert megelőző hónapban volt egy nagy autóbalesete, aminek következtében tolószékes lett. Megjegyzem, hogy éppen a sok-sok baleset (ez volt a 16.!) és az ital lett volna a válásunk oka. A lényeg, hogy megsajnáltam, nem hagytam el, ám én is beteg lettem: kétoldali miliáris tbc, majd ebből egy 56%-os tüdőasztma. Tolószék ide vagy oda a férjem nem változott, önzőbb lett, mint régebben és azóta is már 3 autót tett totálkárra. A baleset miatt több milliós kártérítést kapott, és azóta is havi közel 100 ezer forint életjáradékot, amiről én csak két éve értesültem. Ekkor én már fixösszegű gyerektartást kaptam a min. nyugdíja alapján, amit vonatnom kellett tőle, ugyanis még ezt a 4-4000 ft(!) -ot se volt hajlandó fizetni. A kártérítésből szintén nem akaródzott a gyerekeinek adni, mert az ügyvédje szerint ez a férjem balesete volt, így a pénz is az övé, és a lelkiismeretére van bízva, hogy a két gyereknek ebből mennyit ad... Vagyis semmit nem adott. Most már a kisebbik gyerek is középiskolás lesz, és nagyon nehezen boldogulunk, annál is inkább, mert nekem a munkalehetőségeim az asztma és a tbc miatti előítéletek miatt nagyon behatárolódtak. Most éppen itthon szerkesztgetek kiadványokat, de ez inkább csak alkalomszerű. Szeretném a gyerektartást felemeltetni, de nem tudom, hogy hogyan fogjak hozzá. Hová, mit, mennyit? Ezek lennének a kérdéseim, nem tudom, tud-e valaki segíteni néhány tanáccsal. Még annyit szeretnék ideírni, hogy van egy közös tulajdonban lévő lakásunk, amit mivel második emeleti, lift nélküli és mindössze 56 négyzetméter, ő használni nem tud, mi lakjuk a két gyerekkel. Azt is úgy tudom, hogy a közösköltség felét is neki kellene fizetnie, de azt sem teszi meg. Nem tudom, hogy ez mennyire helyes, mert szerintem egyáltalán nem az. Ha eladnánk, akkor a felére igény tartana, pedig nem igazán van ráutalva, ugyanis az anyjával lakik egy 5 szobás két fürdőszobás családi házban, aminek a fele az övé, és ami direkt neki lett átalakítva. Én nem akarok gonosznak látszani, mert ugye a tolószékeseket alapból mindenki sajnálja-szánja, de tapasztalatból tudom - sajnos! -, hogy nem mindegyiket kellene. Õ azt mondta amikor az intenzíven feküdt törött gerinccel, hogy ez neki benne volt a pakliban. Hát nekem, meg a gyerekeinknek nem! És ráadásul anyagilag mi húztuk a legrövidebbet, mert HA nem történik meg a baleset és elválunk, a minimálbére után is több gyeretartást állapított volna meg a bíróság, mint 4000,-ft. Hát ennyi! Bocsánat a hosszú hozzászólásért, de így teljes.

ObudaFan # 2007.08.01. 12:27

N incs mit.

l.ildiko # 2007.08.01. 12:16

semmije sincs itthon. Kanadában viszont jól menő vállalkozása van.
Köszönöm ObudaFan, majd egy pár hónap múlva érdeklődöm

l.ildiko # 2007.08.01. 12:16

semmije sincs itthon. Kanadában viszont jól menő vállalkozása van.
Köszönöm ObudaFan, majd egy pár hónap múlva érdeklődöm

ObudaFan # 2007.08.01. 11:55

A Külügyminisztériumban lehet érdeklődni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 11:30

Még segíthetne, ha van magyarországi vagyona. Pl. egy ingatlan.

l.ildiko # 2007.08.01. 09:48

még annyit szeretnék kérdezni, hogy hol tudnék én annak utánanézni, ha a Kanadaiak mégis aláírják az egyezményt? úgy tudom, tárgyalnak róla

l.ildiko # 2007.08.01. 09:21

köszönöm a választ.