Gyerektartás dij

TRILLEVIP # 2013.05.08. 18:19

sagit kérdésére

Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított (PK 107. állásfoglalás)

ObudaFan # 2013.05.09. 08:33

Marcsika08

Valóban. Pert kell indítani a munkáltató ellen.

ObudaFan # 2013.05.09. 08:55

blackcat21

A költségmentesség nem mentesít a végrehajtási költségek viselőse alól, de az, hogy ezt rád kirótta a végrehajtó, szerintem kifogásolható. 15 napon belül lehet végrehajtási kifogással élni.

ObudaFan # 2013.05.09. 08:55

Mondjuk költségkockázata annak is lehet azért.

blackcat21 # 2013.05.09. 19:11

ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ, az illetékköteles fellebbezést azt hiszem kihagyom, megpróbálok megegyezni a végrehajtóval, részletfizetésben.

blackcat21

Marcsika08 # 2013.05.10. 08:20

Köszönöm válaszát!
Most hívott az ügyvédem, hogy megkapta az ügyvédi felszólításra a válaszlevelet, amelyben azt közölte a cég,hogy nem tudja továbbra sem tartani magát az ítéletben foglaltakhoz. Ráadásul a cég a végrehajtónak is megírta, hogy a volt férjem 2012. november 9. óta áll alkalmazásban náluk, most az ügyvédemnek írt levelükben pedig az áll, hogy 2013. januárja óta dolgozik náluk. Vagyis valahogyan csaltak két hónapot. De miért is? Az OEP tájékoztatása szerint is a 2012.november 9. szerepel.

Ilyenkor mi a teendő? Esetleg a Munkaügyi Főfelügyelőségnél is érdemes lenne bejelentést tenni?
Szeretném megkérdezni, hogy egy cég felülbírálhatja-e saját hatáskörén belül a bíróság ítéletét?

Nagyon szépen köszönöm, várom válaszát!

ObudaFan # 2013.05.13. 13:54

Ha már van ügyvéded, akkor hozzá fordulj, mert ő ismeri az ügyet.

Sokk # 2013.05.16. 12:40

Tisztelt Fórumozók!
Ha a gyerektartás díjat a volt férjem utalja részemre, akkor lehetőségem van-e, hogy a munkáltatójánál betekintést kérjek a keresetébe, illetve bérkimutatást kérjek, mert nem vagyok biztos abban, hogy a %-ban megállapított megfelelő összeget utalja.
A munkáltató nem tudta megmondani, azt kérte, hogy hivatkozzak jogszabályra.
Tehát lehetséges, és milyen jogszabály alapján?

monalisa1 # 2013.05.16. 13:23

Nem írtad, h a t.díj összege kettőtök közti egyezség alapján annyi amennyi, vagy bíróság határozta meg azt. Ha úgy véled időközben többet keres mint amennyi alapján előzőekben egyezségre jutottak, illetve amennyiről keresetkimutatást adott be a bírósághoz, vagy meg tudtok ismét egyezni, vagy fordulj bíróságoz kérve a t.díj felülvizsgálatát.

A munkáltató csak bírósági megkeresésre ad ki jövedelemigazolást de azt sem neked küldi meg.

monalisa1 # 2013.05.16. 13:28

Az anya csak azzal fordulhat a munkáltatóhoz, h a már bíróság által hozott itélet/végzés letiltását hajtsák végre az apával szemben, postai úton lakcímre történő utalással, illetve bankszámlára.

rita2680 # 2013.05.16. 13:50

sziasztok!

Lenne egy kérdésem, gyerektarásügy lassan egy éve húzódik. Férjem az alperes(én a felesége vagyok) és van a felperes aki csak élettárs volt valamikor. Én mint alperes mostani felesége nyilatkoztam a jövedelmemről, ezt nem fogadja el felperes kéri hogy igazoljam. Ez mennyire jogszerű? Én igazoljam? Nem az én fizetésem után állapítja meg a bíróság a gyermektartásdíjat, hanem a férjem fizetése után. Azon kívül hozzáteszem hogy a felperes is csak nyilatkozott a jövedelméről nem igazolta. Hol itt a jog? Kérdésem a következő: Köteles vagyok igazolni? Bíróság nem kéri a felperes adott be egy beadványt ő kéri. Tehát bíróság semmilyen végzésben, jegyzőkönyvben nem kéri a jövedelmem. Köszönöm a válaszokat.

Mediátor VZs # 2013.05.16. 14:07

"rita2680"
Majd a bíróság jelzi feléd, ha szükségesnek tartja (felszólít arra, h hitelt érdemlően igazold a jövedelmedet). Ha ezt nem teszi, akkor elfogadta a nyilatkozatodat ez ügyben.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

monalisa1 # 2013.05.16. 14:17

Az igaz, hogy elsősorban az apa jövedelmét vizsgálják, de joga van a bíróságnak téged is görcső alá venni, és ezek alapján határozzák meg a 15-25% t.díj összegét. (Előfordult már, hogy "kacsalábon" élnek stb., stb.)

A felperes jövedelmi helyzetét, egyéb körülményit is vizsgálhatják, pl. "bemondásra" az esetleges szegélységi küszöb ill. a félkomfort nemigen áll meg...

Az apa köteles a különélő gyermekéről tőle telhetően gondoskodni.

Külön: ha nektek esetleg jelzálog és/vagy autóhiteletek van - netán együtt a kettő, ez a ti dolgotok, emiatt a gyermek nem rövidülhet. Ha közös gyermetek van (?!) na őt már figyelembe veszi a bíróság, hiszen őróla is gondoskodnia kell lévén ez is a gyermeke. Ha ebbe a házasságba esetleg "hoztál" egy-két gyermeket, utánuk meg te kapcs t.díjat.
Mindezt külön, és csak neked.

----
  • laikus hozzászóló
rita2680 # 2013.05.16. 14:46

Én ezt értem, köszönöm, de bármit igazoltunk papírokkal nem fogadja el, és mindig még egy és még egy igazolás kell. Én nyilatkoztam a jövedelmemről, hogy ezért már nem napolják legalább el. Ez sem elég igazoljam, kéri a felperes. Felháborító. Ő meg nem igazolja a sajátját. Én aki elvileg csak alperes felesége vagyok, tehát nem az én fizetésemen megy a huza-vona én igazoljak?

rita2680 # 2013.05.16. 14:55

Ja és egy olyan beadványról beszélünk, amire a bíróság 15 napot adott, ami kb egy hónapja lejárt. Ekkor érvényes még a beadvány? Tehát a bíróság még elfogadja mivel a tárgyalás napokon belül lesz, tehát még reagálni sem tud az ember. Igazolások beszerzése stb.

monalisa1 # 2013.05.16. 14:57

Azt követel amit csak akar., a lényeg amit a bíróság kér be, ami a jegyzőkönybe kerül, aztán majd döntenek.

A férjedre "fújtat" rád meg "sziszeg", hol ne ha a bíróságon...

monalisa1 # 2013.05.16. 15:02

A tárgyaláson hívatkozni kell, hogy a beadvány késve érkezett, illetve lejárt. Jegyzőkönyvezzék!
A bírónak nem minden végzésre lehet kellő figyelme, többszáz más ügye is van párhuzamosan.

rita2680 # 2013.05.16. 15:21

értem köszönöm, egyébként nem is lenne már ideje végzést hozni, mivel pár nap és tárgyalás. Egyébként tőlem hivatalosan a bíróság semmilyen papírt nem kér és kért eddig. Tehát ha odamegy a férjem és nem igazolja a fizetésem akkor az nem gond hiába kéri a felperes. Egyébként azért háborodom fel leginkább mert én csak úgymond "kívülálló" vagyok az ügyben, és én igazoljam a fizetésem, míg a felperes nem teszi. Remélem vége lesz már ennek egyszer. De ha így haladunk, hogy minden tárgyaláson újabb és újabb bizonyítási indítványokkal jönnek elő, akkor sose.

tünde 32 # 2013.05.20. 12:43

Tisztelt Címzett?
Az lenne a kérdésem gyermektartással kapcsolatban, ha szülők elváltak és a gyermek betöltötte a 18 életévét , most fogja megszerezni első szakmáját, de a szakmája hogy teljes legyen 1 év ráépülő szakmát kell elvégeznie. Kérdésem az lenne hogy a gyermektartást még erre az egy évre köteles e fizetnie a másik félnek vagy sem, mivel a gyermektartást fizető fél nem akar fizetnie a továbbiakban mert szerinte ez második szakmának minősül és nem kell fizetnie véleménye szerint.Kérem segítsen válaszával.Szeretnék még önnek feltenni örökléssel kapcsolatban, ha az ingatlant adósság terheli a gyerekek csak ügyvéd által mondhatnak le a részükről vagy közjegyző előtt is megtehetik ezt. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Tünde32

Dóri16 # 2013.05.22. 08:21

Tisztelt Címzett!

Az én problémám,Tartósan beteg gyermekemet egyedül nevelem,illetve szüleim segítségével.A gyermek apja az apaságot elismerte,különválásunk után a bíróság a gyermektartásdíj mértékét megállapította.Ez 2010ben történt.Azóta túlvagyunk egy végrehajtáson,és egy ismételt tartásdíj megállapításon.
A kislányom apja,alkalmi vagy közmunkából él,állást nem keres.Rendszeresen túllépi a határidőt.Iszik,és dohányzik.rezsiköltsége nincs.Sajnos a megállapított 20000 forintra szükségünk lenne.Sajnos sosem kapom meg időben ezen felül a gyermekre nem költ.
Mit lehet tenni?
Van egy ingatlan,és egy 1/4 tulajdona ingatlanba.

Tisztelettel:Dóri16

Mediátor VZs # 2013.05.22. 08:27

"Tünde32"

1. A tartásdíjat addig kell fizetnie a kötelezettnek, míg a gyermek az első szakmáját meg nem szerzi. A kötelezettnek igaza van, az erre épülő további képzések alatt ő már tartásdíj fizetésre nem kötelezhető.
  2. Gyerek alatt kiskorút értünk, ugye? Mert ebben az esetben a szülők nyilatkoznak a közjegyző előtt, mint a gyerek törvényes képviselői, hogy visszautasítják az örökséget a gyermek nevében. A közjegyző, ezt követően megkeresi a gyámhivatalt, hogy hozzájárulnak-e az örökség visszautasításához. Amennyiben ez a közjegyzői okiratból egyértelműen megállapítható, továbbá a szülők a gyámhivatalban is azt nyilatkozzák, hogy az örökség adóssággal terhelten való visszautasítása a kiskorú érdekét szolgálja, úgy a gyámhivatal hozzájárul. Amennyiben kétségek merülnek fel, úgy a gyámhivatal eseti gondnokot rendel az ügyben.

Mediátor VZs # 2013.05.22. 08:36

"Dóri16"

1. A rendőrségen feljelentést kell tenni tartásdíj elmulasztása miatt (vinni kell a tartásdíj mértékét megállapító bírói döntést).
  2. A bíróságon végrehajtást kell kérni (szerdánként van ügyfélfogadás, a fogalmazói irodában segítenek, hogy mit kell írni, kitölteni, ide is vinni kell a jogerős bírói döntést).
  3. Aztán várni, míg a feljelentéssel kapcsolatos döntésre, ill. hogy vmelyik bírósági végrehajtóhoz kerüljön az ügy.
  4. Ha meg van a végrehajtó neve és címe, akkor gyakran "zaklatni" az illetőt, hogy adjon tájékoztatást az eljárás állásáról.
  5. Mivel van ingatlana a kötelezettnek, így a végrehajtó az elmaradt összeget az ingatlanra fogja terhelni, tehát ebből pénz egyhamar - sajnos - nem lesz.:(
  6. Tartásdíj állam általi megelőlegezésének megkérésére akkor van mód, ha a kötelezett 6 hónapja - egybefüggően nem fizet - és a végrehajtó kiadja azt a jegyzőkönyvet, amiben megállapítja, hogy a végrehajtás jelenleg szünetel, mert az nem végrehajtható.

laller1 # 2013.05.23. 09:55

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekelhelyezési perem lassan végére ér,most a bíróság felszólította a feleségemet,hogy igazolja az általa korábban felvett tartásdíjjal kapcsolatban,mire költötte azt.Valójában semmire,mert mindent én álltam a gyerekekkel kapcsolatban,hiszen velem éltek.A kérdésem az lenne,a bíróság felé mi az ami elszámolható költség?

ObudaFan # 2013.05.23. 12:43

Abban az esetben, ha a bíróság úgy látja, hogy itt az a kivételes helyzet van, hogy vissza lehet fizettetni a kifizetett tartásdíjat, akkor csak az mentesíti, ha a gyerekek gondozására költötte.

laller1 # 2013.05.23. 14:11

Köszönöm a gyors választ!A zsebpénzt,élelmiszert amit nem is kaptak a gyerekek mivel én nevelem őket,táborozás,ilyen költségeket akarnak elszámolni,átlag 60 e Ft havonta.