Gyerektartás dij

lujz10 # 2007.06.09. 09:06

Nem nagyon látok a fórumban számokat, de szeretném megkérdezni, szerintetek mennyi pénz elég 2 kamasz eltartásához?
Nem vagyunk elválva, de előtte állunk, külön élünk egy ideje, és nekem nagyon kevés a fizetésem. (60 ezer nettó, ám örülök, hogy egyáltalán van állásom.) 16 éves gimnazista és 20 éves egyetemista gyerekeim velem vannak, nagy harcok árán bírtam rá a férjem, hogy ne csak 20 ezer forint gyerektartást fizessen a 2 gyerek után.
Pereskedéshez nincs kedvem, arra várok, hogy belemenjen végre a közös megegyezéses válásba. Minden hónapban úgy kell elkunyerálni tőle a pénzt - őt és magamat is kínos helyzetbe hozva. Álljak neki a pereskedésnek a gyerektartás miatt, vagy nyugodjak bele a 35 ezer forintba?
Kicsit hosszú lettem, de szeretném még leírni, hogy nyomon követhető jövedelme nincs, de a kocsi részleteire van 40 ezer forintja havonta.

amatőr # 2007.06.08. 20:20

goblin,

1. igen.
  2. nagy valószínűséggel igen (hacsak a gyermek nem 25 éves és ötszörös évismétlő).
goblin # 2007.06.08. 18:31

Sziasztok!

Lenne két kérdésem:

1. Ha a szülők elváltak és a válás során megegyeztek, hogy nem követel a szülő gyerektartási díjat, akkor utólag kezdeményezhet-e ilyen pert tartásdíj követeléssel?
  2. 18. évét betöltött gyermek, aki technikumban tanul (szóval nem tanköteles már), jár utána gyerektartási díj?

Köszönöm

hagyma # 2007.06.08. 10:50

Csak a pontosság kedvéért: a nagykorú továbbtanuló gyermeket megillető tartásdij-követelést az őt egyedül eltartó szülő saját jogán is érvényesitheti a másik szülővel szemben.
Lásd még:Csjt. 67.§/2/, továbbá több eseti döntés.

Vagyis mindkettőjüknek van perinditási joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.08. 07:28
  • Ha az a nagykorúvá vált gyermek eddig gyermektartást kapott, akkor nem kell új eljárásban rokontartást kérni a részére.
  • Ha a gyerektartásdíjat valami miatt a bíróság megszüntette, vagy soha nem is ítélte meg, akkor a rokontartás iránt neki magának kell keresetet benyújtania.
  • Elállni a pertől, csak mert kértek egy vagyonnyilatkozatot...
era68 # 2007.06.08. 07:21

"Szabályos, era. Mit szeretnél egyébként eltitkolni? Ki az a rokon, akinek az eltartása érdekében te indítasz pert a férjed ellen? (És még be is fogadják? Gondokság alá van esetleg helyezve az illető?) "

A rokon akinek az eltartása érdekében indítottam pert a gyermekem aki most töltötte be a 18.évét és tovább tanúl.

Az ügy egyébként bonyolultab mint gondolnám, ezért úgy döntöttem hogy nincs kedvem bíróságra járni és inkább nem folytatom a pert.
kedvem lenne leírni az egész ügyet de valószínűnek tartom hogy a forum hozzászólás túl hosszúra sikeredne ezért inkább nem teszem.

hagyma # 2007.06.07. 13:34

KBS, az a rokon szvsz az era háztartásában nevelt nagykorú gyermek.
Egyébiránt a biróságnak a tartásdij megállapitásánál figyelemmel kell lennie a szülők jövedelmi és vagyoni viszonyaira is, ezért teljesen jogos a "vagyonnyilatkozat" adására való felszólitás.
Csocsoszánt meg inkább én sem kommentálom.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.07. 13:21

Szabályos, era. Mit szeretnél egyébként eltitkolni? Ki az a rokon, akinek az eltartása érdekében te indítasz pert a férjed ellen? (És még be is fogadják? Gondokság alá van esetleg helyezve az illető?)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.07. 13:19

A jogszabály általánosságban határozza meg a tartásdíj mértékét:
1 gyerek esetében 20%
2 gyerek esetében 40%
3 vagy több gyerek esetében max. 50%
lehet a levonás a kötelezett járandóságából.

Ettől eltérni csak a felek közös megegyezésével lehetséges.

Hát... ez így... hogy is mondjam....

era68 # 2007.06.07. 13:19

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy gyermektartádij felemelése és rokontartás megállapításának ügyében inditóttam pert a volt férjem ellen.
Az első tárgyalás már meg volt és igencsak érdekes álláspontot állított fel a bíróság:Vagyonnyilatkozatot kell benyújtanom a megállapításhoz.
Kérdésem a következő:Szabályos e a vagyonynyilatkozat kérése a bíró részéről?
Milyen esetben jár rokontartás dij?

Pillangókisasszony # 2007.06.07. 13:02

Kedves Anonim!

A jogszabály általánosságban határozza meg a tartásdíj mértékét:
1 gyerek esetében 20%
2 gyerek esetében 40%
3 vagy több gyerek esetében max. 50%
lehet a levonás a kötelezett járandóságából.

Ettől eltérni csak a felek közös megegyezésével lehetséges.

Értelem szerűen a gyermek egészségi állapota is számít a tartásdíj mértékénél. Pl: ha valamilyen fogyatékosságban szenved a gyermek, elképzelhető, hogy magasabb költségmerül fel.

Erre vonatkozóan viszont külön jogszabály nem rendelkezik.

hagyma # 2007.06.07. 12:58

A tartásdij összegét a biróság általában gyermekenként a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25% között állapitja meg.
Ezen belül figyelembe kell vennie a gyermek szükségleteit is /többek között/.
Tehát ha egy tartósan beteg gyermekről van szó, akinek a gyógykezelése, ápolása, diétája, esetleges gyógyeszközei stb. jelentős költséggel járnak, úgy indokolt az átlagosnál magasabb összegü gyermektartásdij megállapitása.

anonim79 # 2007.06.07. 12:19

Sziasztok!

Szeretném megtudni hogy egy beteg gyerek után is unyan annyi gyerektartást kell-e fizteni mint egy egészséges gyerek után?
Vagy ezt hogyan állapítják meg?
Köszönettel

ObudaFan # 2007.06.06. 12:48

A bíróság meg akkor dönthet másképp, ha ezt kérik tőle.

pesti31 # 2007.06.05. 18:56

Nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.05. 18:54

Amíg a bíróság másképp nem dönt, addig fennáll a fizetési kötelezettség. A megszűnés nem automatikus.

pesti31 # 2007.06.05. 18:52

Kedves KBS!

Az újraszabályozás pontosan mit jelent? Ha netán az idén is megbukik, aakor is kell még fizetni? Az idén csak kétszer volt nálunk, mindig kibuvót keres miért nem jön hozzánk. Pontosan egy éve is így kezdödőtt. Sajnos. Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2007.06.05. 13:58

A rendszeres ilyenkor nem. Sőt, sokszor úgy szabályozzák, hogy utána egy hétvégén még nem jár a rendszeres. De ez utóbbi már csak akkor van így, ha külön így szól a határozat.

fórumozokni # 2007.06.05. 08:22

Lenne még egy gyors kérdesem: ha megítéltek 20 nap rendkívüli kapcsolattartást, akkor ha elhozom három hétre a gyereket, de benne van az én hétvégém is, akkor az én hétvégém átalalkul rendkívüli nappá? tehát a rendszeres ilyenkor nem jár?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.05. 08:19

Kell.

fórumozokni # 2007.06.05. 07:43

Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hogy ha a gyerek rendkívüli kapcsolattartáson nálam van 1 hónapig, akkor arra a hónapra kell gyerektartást fizetnem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.04. 20:41

Az életpályára felkészítő iskolarendszerű tanulmányok befejezéséig. A szakközépiskola kétségkívül ilyen.
Más kérdés, hogy az újraszabályozásnak - tekintettel a nagykorőságra és a saját keresetre - helye lehet.

pesti31 # 2007.06.04. 19:26

A gyerektartásdíj meddig jár? A gyermek már betöltötte a 18. életévet. Most végezne, de megbukott. Még egy éve van a szakközépiskolából. Papíron az anyukájánál lakik, de többet van a barátjánál. Hétvégeken dolgozik, kb. 50 eft-t. Ha már nem jár gyerektartásdíj, hová kell ezt bejelenteni. A gyerekelhelyezési papíron (ennek több, mint 10 éve) nincs le írva, hogy meddig kell fizetni.
Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2007.03.08. 19:49
  1. Esélyed van. Hogy milyen, ahhoz a konkrét számokat kellene ismerni.
  2. Ezt a gyermek kérheti. Te persze a saját ügyedben hivatkozhatsz arra, hogy a másik félnek jobb anyagi helyzete van, többet tudna adni.
alec # 2007.03.08. 11:20

Sziasztok!
Mint gy.tartást fizető vagyok itt. Átolvastam szinte az összes hozzászólást, de azért lenne egy-két kérdésem a téma szakértőihez. A fiam idén már 20 éves, utána fizetem a gy.tartást. Ha minden sikerül , akkor ősszel megy v.melyik felsőfokú iskolába. Tudom, kérnem kell a bíróságot, hogy a gy.tartási kötelezettségemet szüntesse meg, de továbbra is köteles leszek rokontartást fizetni.
1.kérdés: nálam új család, kisbaba, feleség gyed-en, lakáshitel, szóval ha kérem a rokontartás összegének (százalákos arányának) csökkentését, akkor erre milyen esélyem van.
2. kérdés: mivel a fiam el fog költözni az anyjától, kötelezheti e a biróság a volt feleségemet is rokontartásra? (van alapom feltételezni, hogy magától nem nagyon fogja támogatni a gyereket). Ha igen akkor ezt kinek kell kezdeményeznie? A válaszokat előre is köszönöm.