Gyerektartás dij

tomas64 # 2007.03.08. 10:51

A bíróság polgári ügyekben valóban nem nyomoz, a Pp. szerint a bizonyítékokat a felek szolgáltatják. Az más, ha te azt mondod, hogy a férjed konkrétan itt és itt dolgozik, a bíróság kérje be a jövedelem -igazolását.

A nappali felsőfokú tanulmányokat folytató gyermeké a szülő köteles tartani -legjobb emlékezetem szerint 24. életévéig!

tupi # 2007.03.08. 10:17

Sziasztok!
Én elváltam és a bíróság határozata alapján a volt férjemnek a munkabéréből kértem a gyt. levonását, de ez (már 9 éve elváltunk) a mai napig nem így történik.
Több munkahelye volt már, de elfelejtette bejelenteni, hogy neki ilyen kötelezettsége van. Én már írtam a bíróságnak ezzel kapcsolatban levelet, mire azt a választ kaptam, hogy én nyomozzam ki hol dolgozik és ők majd utána intézkednek. Hogyan kezdjek a nyomozáshoz? A bíróságnak miért nem egyszerűbb egy munkáltatói igazolást bekérni? Talán nekik könnyebben menne, mert én hiába kérdezem bolond volna elmondani. Segítsetek mit tegyek?

Más. A mostani férjemnek is van ilyen fajta kötelezettsége, de tőle becsülettel vonják is a gyerektartást. Egyik gyermek 17 másik 19 éves. A 19 éves gyermeke iskolát váltott, de ezt csak elszólásból tudtuk meg, mivel nem nagyon tartják a kapcsolatot. A férjem veszi fel mindig a telefont, keresi a velük való kommunikációt, de ők csak karácsonykor jelennek meg, persze csak ajándékért. Nem mondják meg, hogy hol tanul a 19 éves lány és hogy miért nincs még délelőtt iskolában (ezt onnan lehet tudni, hogy délelőtti időpontokban is a neten van).
Kérdésem: a gyerekeknek nincsenek kötelezettségük az apjuk iránt? Meddig kell a gyerektartást fizetni?

A választ előre is köszönöm

ObudaFan # 2007.03.07. 17:12

Ha sikerül egyetemre mennie, akkor annak időtartamáig is jár a tartásdíj, de a 18. életéve betöltését követően már csak olyan mértékben, ami a te megélhetésedet nem veszélyezteti. Bíróságtól kell kérni a csökkentést, vagy a megszüntetést, ha betöltötte a 18. életévét, és megélhetésedet a tartása veszélyezteti.

altwien # 2007.03.07. 15:23

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy 17 éve fizetek agyerek után havonta. 4 éve munkanélküli lettem és nem tudtam tovább fizetni. Mondtam a feleségemnek, hogy, ha annyit nem is, de mindig adok a gyerekre. Õ elment bíróságra és ott megitéltek egy összeget. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig kell fizetnem a gyerek után. Idén lesz 18 éves, 2 év múlva végez egy emeltszintű középiskolában és az "előrejelzés szerint" egyetemre akar menni.
Kérlek segítsetek eligazodnom!
E-mail cimem: altwien1@pannongsm.hu
Köszi!

Szûcs István

ObudaFan # 2007.03.05. 13:36

Ez nagyon ghatáreset, attól is függ, hogy a gyermeknek milyen szükségletei vannak, illetve az anya milyen jövedelemmel rendelkezik. Igazán nagy mérséklést nem nagyon tudok elképzelni, egy kicsit igen.

Cherry # 2007.03.05. 10:57

Sziasztok!

Megint felmerült egy kérdés ismerős körömben: ha az apa nettó jövedelme 80-90 ezer forint között mozog és van egy vállalkozása, ami nullszaladós, de emiatt fizet havi 5 ezer Ft.os gyerektartást, plusz a fizetéséből havi 20 ezret (azt hiszem %-ban lett anno megállapítva) és új házasságból gyereke születik, akkor kérhet csökkentést, vagy mivel a fizetése felét elvehetik,nem kérhet? Ilyenkor hogy nézik pl. a vállalkozást, ami csak ritkán nyereséges?
Mert így a 2 gyerekre elvileg havi 50 jutna (mivel ugye mindkettőnek egyforma járna), de amikor nincs bevétele, akkor ez jóval több lenne, mint a fizetése fele.

Köszi az eddigi segítségeket is!

ObudaFan # 2007.03.02. 17:47

Ha megfizetted a tartásdíjat, ő ennek ellenére végrehajtott, ezt jelentsd be a végrehajtónak, az esetleges okirati bizonyítékaid másolatával együtt. Ha aztán ezt a végrehajtást kérő nem fogadja el, végrehajtás megszüntetése iránt pert kell indítanod.

amatőr # 2007.03.02. 16:19

Mit jelent az, hogy "a normál tartásdíjon felül" tiltatta le? Tudod igazolni, bizonyítani, hogy a letiltásban feltüntetett időszakban Te már megfizetted a gytartásdíjat? Mert akkor lehet lépni.

amatőr # 2007.03.02. 16:18

Gézoo,

a már jogerős ítélet ellen nem igazán tehetsz semmit.

Nem tudom, hogy a perben anno Te magad terjesztettél-e elő gytartásdíj iránti igényt, de ha nem, akkor arról nem is dönthetett a bíróság, merthogy a felek kérelmeihez kötve van.

kiábrándult # 2007.03.02. 08:58

Kedves Cherry!

Tartásdíj csökkentést nem lehet lakáshitel indokkal kérni. Ha az apának újabb gyermeke születik, az újabb gyermekre való tekintettel lehet tartásdíj csökkentést kérni, mivel az egyik gyermek nem élvezhet előnyöket a másik rovására.

Gézoo # 2007.03.01. 13:39
Egyszer küldte
  • háromszor látszik.. bocs!

Ez a kapkodás..

Szóval ezt az összeget a normál tartásdíjjon felül tíltatta le..

Ez a kapkodás..

Gézoo # 2007.03.01. 13:38

Ez a kapkodás..

Gézoo # 2007.03.01. 13:36

Jaj, nem is mondom, de az ügyvéd a rágépelést cégszerűen alá is írta.. aláírta lepecsételte.. tökre hivatalosnak látszik..

Gézoo # 2007.03.01. 13:34

Szia!

2003-ban.. Igen régen jogerős..

Sőt! Az anya erre a 160 000 Ft-ra való hivatkozással 660 000 (!) Ft-ot tiltat
az apa jövedelméből..
Kért egy vh-t és az ügyvédje rágépelte:
"valamint a folyamatos gyermektartás.."
hó*összeg=500 000 mindösszesen 660 000 Ft és a végrehajtóhoz már így került..

amatőr # 2007.03.01. 13:24

Gézzo,

az ítélet mikor született? Jogerős már?

Gézoo # 2007.03.01. 13:21

Tisztelettel köszöntök mindenkit!

Tényleg, jogtudó úrak-hölgyek, mit lehet tenni olyan esetben, amikor a válás kimondásáig az anya 14 az apa 16 hónapig
gondozta a közös gyermeket, és az apa
a többlet két hónapon felül még tartásdíjat is fizetett arra az időre amikor az anyánál volt
a gyermek, de az anya a viszonthelyzetre semmit sem fizetett és...

A bíróság jogerősen az apát kötelezte
tartásdíj fizetésére arra az időre is, amikor ő gondozta a közös gyermeket.. ??

Keressen olyan bíróságot, ahol ismerik a törvényeket? Esetleg a Csjt-t?
No, de ítélt tartásdíjat ki változtatna meg, még akkor is ha ennyire törvénysértő az ítélet ?

Cherry # 2007.03.01. 13:20

Még egy kérdés, aztán esküszöm abbahagyom, csak így olvasgatva az írásokat még egy nem tiszta: ha azért kell a lakásfelújításra hitelt felvenni, mert nincs hol lakniuk és a későbbi feleségnek van egy lakásrésze, akkor az apának is rajta kell lenni a hiteligénylésen, vagy elég, ha a későbbi feleség nevén van, mert miután összeházasodnak, közösen fizetik? Tehát most felveszi a hölgy a hitelt, de nyáron lagzi, aztán baba. Az apa rajta legyen-e, a későbbi esetleges csökkentés miatt, vagy az esküvővel közössé válik-e a "teher"? Remélem érthetően fogalmaztam:)

amatőr # 2007.02.28. 22:39

Kedves latszeresz! Igazán nincs mit.

ObudaFan # 2007.02.28. 14:47

Kérhet csökkentést. Összes gyermektartásra max. 50%-ot lehet a keresetből vonni. Nem a hitelfelvétel ténye számít, hanem az, hogy indokolt volt-e.

Cherry # 2007.02.28. 11:44

Még annyi nem tiszta, ha az apának a második házasságából születik gyereke, akkor kérhet-e csökkentést, illetve a fizetés hány százaléka maximalizálható gyerektartásra?Illetve számít-e, ha az apának lakáshitelt kell felvenni?

Köszi az eddigi válaszokat!

latszeresz # 2007.02.26. 21:43

Kedves amatőr!
Nagyon köszönöm, hogy segítettél, külön köszönet a gyorsaságért és a precíz válaszokért! Ma már-hála Neked-sokkal okosabbak vagyunk és ennek megfelelően tudunk lépni.
Üdvözlettel: látszerész

gyerektartás

ObudaFan # 2007.02.26. 16:07

Meg az is lényeges különbség, hogy rokontartás esetén érdemtelenségre is lehet hivatkozni.

kpeti # 2007.02.26. 13:41

Cherry:
pongyolán fogalmazva: gytartás annyival szigorúbb, hogy akkor is fizetned kell, hasaját szükséges tartásod rovására is megy. Tehát Neked szinte nem is marad pénzed, vagy nem lesz elég a megélhetésedre.