Gyermektartásdíj végrehajtása

monalisa1 # 2010.01.14. 20:22

Szívesen.
Ha a volt férjed a későbbeikben netán munkahelyet vált -szándékosan vagy muszájból-, az utolsó munkába töltött nap kézbe kell kapnia többek közt a MIL-lapját is, és azon szerepelni fog a t.díj fizetésről. Tehát az új munkahely egyből fog tudni ezen kötelezettségéről. (Ha esetleg "elfelejtenét" eszközölni a levonást, nekik is írj majd egy figyelmeztető levelet.)

Ha esetleg elkezd "feketén" dolgozni, vagyis leginkább zsebbe a pénzt, nos ameddig rendesen fizet addig nincs gondod, problémád.

Reméljük a legjobbakat.

andrea1976 # 2010.01.19. 13:09

Üdvözlök Mindenkit!

Főként hozzáértő, jogi tanácsot szeretnék kapni.

Olvasgatam, és nem egészen látok tisztán. Kérdéseim a következők:

- Ha apa már 3 hónapja nem fizet tartásdíjat 2 gyerek után, ami fix összegben, 50 000 Ft-ban lett megálapítva (nem letiltással) , akkor:

- Elsősorban a rendőrséghez forduljak kiskorúak veszélyeztetése miatt vagy a bíróságra?? (Olvastam ezt is, azt is, és nem tudom mi a sorrend vagy hogyan "szokás")

Melyik a gyorsabb eljárás, illetve mi a különbség a kettő között??? Egyáltalán: ha bíróságra fordulok, akkor ebből tárgyalás lesz??? Akkor lehet, hogy évek múlva látunk valamit ha végrehajtásra kerül a sor?

• Ha letiltatni ne tudom, mert jövedelme nem "látható", de hatalmas családi háza, autója, ingóságai vannak, akkor nekem kell ezt mondani????????

Annyira tanácstalan vagyok... és nem könnyű, hogy kiesett ez a kis pénz a kasszából. Dolgozom, nagyon sokat... de gy érzem egyedül nem fogom győzni.

Köszönöm mindenki segítségét aki válaszol.

-

Balogh Andrea

andrea1976 # 2010.01.19. 17:56

Nagyon kérem válaszoljon Valaki, aki érdemben tud....

Köszönöm előre is.

Balogh Andrea

Sly2009 # 2010.01.19. 18:31

andrea1976,

A tartás elmulasztása bűncselekmény, ha jól tudom csak akkor foglalkozik vele érdemben a rendőrség, ha a nemfizetés a 6 hónapot meghaladta. Én a következőt javasolnám: ha az apának van jövedelme (az, hogy nincs bejelentett munkahelye az csak egy dolog, nem ez számít), lakása, autója...stb. - nyilván ezt Te jobban tudod - akkor lesz miből végrehajtani a gyerektartást. Menj be a bíróságra, általában szerdánként van panasznap (eltérhet), mondd el ott a panaszodat, segítenek megírni, megfogalmazni. Tárgyalás nem lesz, de elég sokáig tart, mire pénz fogsz látni. Ha az apának van mire terhelni a hátralékot (feltéve, hogy amiről tudsz, az az ő nevén is van), akkor ráterhelik arra, ha észbekap fizet, ha nem, akkor árvereznek. Sok idő- szerintem.
Ja, a bíróság előtt Neked kell azt tudnod, hogy milyen ingó-ingatlanja van a kötelezettnek.
Ez az én javaslatom.:)
Valamiféle kommunikáció közted és apa között reménytelen?
Illetve ha az apa a megállapított gyerektartás töredékét fizeti (fizetné), voltaképp a kötelezettségét részben teljesíti, így a rendőrség tuti, hogy nem fog az üggyel foglalkozni, a bíróságra meg állandóan rohangálhatsz a hátralék végrehajtása miatt.

ObudaFan # 2010.01.19. 18:58

Azért a rendőrség ezzel is érdemben foglalkozna, de kérdés, nemmérgesítené-e el még jobban a helyzetet. Valóban előbb célszerű a végrehajtással megpróbálkozni.

andrea1976 # 2010.01.19. 21:57

Értem, köszönöm.

Megpróbáltam már beszélni vele, de csak azt mondja, hogy nincs most munkája, és egyszerűen nem tud fizetni. Van hatalmas háza, autója, minden az ő nevén. Élettársnál lakik, az üresen áll, de az övé, szépen berendezve.
Nos. Mit jelent az, hogy én erre hivatkozzak? Talán ráterhelik a házára? Nem kell tárgyalás sem ehhez? És akkor csak halmozódik-halmozódik az összeg? Tudom, hogy minden eset egyedi, de mégis meg kell kérdeznem, mert nekem ott vannak a gyerekek..... megsaccolni meg lehet, hogy mennyi idő egy ilyen ügy?

És ha jól értem, akor ügyvéd sem kell hozzá?

Köszönöm az eddigi segítséget is.

Balogh Andrea

ObudaFan # 2010.01.20. 11:16

Azért lenne célszerű elindítani minél hamarabb a végrehajtást, mert a 6 hónapnál régebbi részletekre nem lehet végrehajtást kérni. Nem lesz tárgyalás, a végrehajtó pedig abból hajt végre, amit talál.

andrea1976 # 2010.01.20. 11:36

Nagyon szépen köszönöm. Akor tehát menjek be csupán a Gytartás ügyében ítéletete hozó bírósághoz egy ítéletettel a kezemben, s panasznapon segítenek megfogalmazni ha kérem, hogy it is adjak be. Onnantól a bíróság dolga...??? Nekem nem kell ügyvédet fogadnom, s tárgyalás sem lesz.

Jó értelmezem? A rendsrségre nem kel mennem.

Köszönöm kedves ObudaFan a segítségét!

Mégis, kb mennyi idő egy ilyen végrehajtás? Van valamicske spórolt pénzem, s családi segítsége, csakhogy tudja, kitat-e ... :( sajnos a gyermekek vanak most vészhelyzetben e miatt... értük aggódom, hogy áthidaljam ezt az időszakot, plusz munklával, segítséggel....

Balogh Andrea

andrea1976 # 2010.01.20. 11:38

bocsánat, kihagy a bilenytyűzetem.

Balogh Andrea

ObudaFan # 2010.01.20. 12:41

Jól érted. Hogy mennyi idő, az attól függ, van-e miből végrehajtani.

ObudaFan # 2010.01.20. 12:43

ObudaFan # 2010.01.20. 12:43

Isabella # 2010.01.20. 13:21

Szép napot mindenkinek!

Az exem börtönben van már lassan 7 hónapja!Azelőtt mindig jött közös kislányunkhoz aki már 7 éves....segített anyagilag is!A kislányom imádja és ez fordítva is igaz!A börtönben dolgozik,de köztudott,hogy ott nem keresnek valami jól az elítéltek....Havi fizetése kb:8000Ft!
Gyermekemet egyedül nevelem és ápolónőként dolgozok!Elég nehéz és sokszor nagyon elvagyok keseredve!Exem mondta,hogy nyugodtan adjam be gyerektartásra,hisz dolgozik ott bent.....bár sokat nem tud adni de amit tud az is több a semminél és segíteni akar!Beadtam őt....és havi 15 ezer forintot kértem.Bár nem tudom,hogy megy ez,hisz ilyenbe még nem voltam....és gyermekem is ez az egy kislány van!Ha a bíró megítéli a pénzt amit kértem(az apa mindenre rábólint amit kérek)akkor ugye a kis 8000 Ft-ból amit havonta keres ......egy kissebb összeget letiltanak és elküldik nekem(gondolom én).....de mivel minimum havi 15-öt kérek így a maradék összeget az állam kipótolja nekem??Ha igen....akkor ugye azt majd beszeretné hajtani az exemen!A kérdésem a következő:
Pár évig bent kell lennie .....addig akkor folyamatosan gyűlik az adóssága az állam felé a gyerektartásból!Vajon amikor szabadulna,akkor nem tarthatják e bent azzal az indokkal,hogy gyermektartás tartozása van!????Mert nem szeretném ha ez miatt nem szabadulhatna időben....mindig korrekt volt velem és mindig törődött a kislánnyal....és még most is segíteni akar!Mert ha ez végett bent tarthatják akkor inkább nem kérem a gyerektartást....addig amég ki nem jön!
Véleményem szerint....bár én nem vagyok ehhez értő személy,de szerintem ez végett nem tarthatják bent,hisz az államnak az a jó ha visszatudja venni a tartozást az exemtől!Ha ez végett bent tartják...akkor élete végéig börtönben fog ülni??Hisz ott bent sose fog annyit keresni,hogy a gyerektartást fizetni tudja egyedül!Tehát ha az állam vissza akarná a pénzét....akkor ki kell,hogy engedje amikor letölti a büntetését .....és hagyni kell dolgozni,hogy legyen miből vissza fizetnie a pénzt!Nem????
Kérlek titeket segítsetek ebben nekem....mert tanácstalan vagyok!Nem akarok neki rosszat!
Köszönettel:

Izabella

Izabella

ObudaFan # 2010.01.20. 14:03

Nem kap emiatt újabb büntetést, de azért arra ne vegyél mérget, hogy ezt így az állam megelőlegezi.

Isabella # 2010.01.20. 14:07

Nem veszek rá mérget!
Pont attól félek,hogy HA megelőlegezi akkor mi lesz?
De akkor te azt mondod...ezért nem tarthatják bent!!Ennek nagyon örülök...és köszönöm a segítséget!

Izabella

ObudaFan # 2010.01.20. 19:21

Nincs mit.

Lakri # 2010.01.21. 14:15

Kedves Válaszadók!

Szeretném megkérdezni,hogy olyan esetben is lehet e kérni a gyerektartás behajtását,ha mondjuk 2 hónapig fizette a bíróság által megítélt díjat,és utána ismételten nem.
A tárgyalás 2009 ősz végén zárult le.1 évig semmilyen gyermektartást nem fizetett,ezért 300.000 eft tartozást halmozott fel.Én nem kértem az egy összegben való megfizetését,inkábba a gyermektartáson túl havi 10.000ft törlesztésben állapodtunk meg.2 hónapig ezt rendesen fizette is,de azóta megint semmit nem fizet.Hozzá kell tennem,hogy a Bírósági végzésben benne van,hogy ha 1 havi gyerektartást+az elmaradást nem fizeti,akkor az elmaradás egy összegben válik esedékessé.
Szóval a kérdésem az,hogy ilyen esetben érdemes már most a behajtást kérnem illetve a rendörségre mennem?
A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.01.21. 14:20

Legalább a végrehajtást érdemes.

Lakri # 2010.01.21. 15:46

Köszönöm a választ!:)

ObudaFan # 2010.01.22. 09:00

Nincs mit.

zsuzsabe # 2010.01.22. 09:35

Kedves Fórumozók!

Kicsit el vagyok keseredve amiatt, hogy igazából nem tudok mit kezdeni a volt férjemmel. Ő úgy gondolja, hogy a törvények felett áll és lehet, hogy igaza is van... Két gyermekünk van akik velem élnek. Próbáltunk a tárgyaláson megegyezni a férjemmel de nem volt hajlandó ezért a bírónő megítélte a gyerekenkénti 20-20 %-ot ami egy elég magas összeg mert a viszonylag magas a jövedelme. Ő már a tárgyaláson is kijelentette, hogy ennek kevesebb mint harmadát hajlandó kifizetni amire még a bíró is azt mondta, hogy komolytalan. Felebbezett amit visszautasítottak megalapozatlanság miatt tehát jogerős a megítélt gyerektartás. A kisebb összeget amit ő talált ki azt általában fizeti.
Próbáltam behajtattni de ő maga a saját főnöke ezért a munkáltatótól sem tudom kérni.
Mit lehet ilyenkor csinálni?

B. Zsuzsa

TMOBIL # 2010.01.22. 10:27

T.Fórum!
Nagykorú gyermek gyerektartási díjával kapcsolatban lenne a következő kérdésem:
Férjem előző házasságából született gyermeke most 20éves, tavaly érettségi után felvették nappalis felsőfokú iskolába. A gyerek nem tart semmi kapcsolatot az apjával, értesítést nem küldött, hogy hol tanul, ezért gyerektartást nem fizettünk.AZ utcán sem köszön apjának elmegy mellette már 3 éve. A gyeretartást érettségiig fizettük. Most felszólított a volt feleség hogy fizessünk visszamenőleg is. Mihez van joga ilyenkor?
Tisztelettel

Dr.Attika # 2010.01.22. 10:36

Kedves Zsuzsa!
Az ex-e annyi gyermektartás díjat köteles fizetni, amennyit a bíróság megítélt. Ha önként nem fizeti, akkor végrehajtóhoz kell fordulni, ő behajtja. Az hogy a ex a cégnek a vezetője az nem probléma, mert ha a cég nem tesz eleget a végrehajtó letiltására, akkor a cég kezesként felel. Úgyhogy tessék felkeresni az illetékes végrehajtót a jogerős határozattal és ő majd intézkedik.

timcsi0 # 2010.01.22. 11:32

TMOBIL!
(Szerintem járt volna az érettségi után is neki ha nappalin ment el fősulira!)
A tartásdíj addig jár, amíg a gyermek az életpályájához szükséges tanulmányait folytatja

Gyermektartásdíj fizetés nagykorú gyermek számára

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Annak megítélése, hogy az ilyen gyermek betegségével összefüggésben milyen mértékű munkaképesség-csökkenés áll fenn, orvos szakértői vélemény birtokában lehetséges. A véleményben foglaltaktól függően lehet köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására.

A családjogi törvény (1952. évi IV. tv vagy Csjt.) kimondja, hogy tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul . Míg azonban a kiskorú gyermeket a szülő akár még a saját szükséges tartásának a rovására is köteles eltartani, addig a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes .

A tanulmányait folytató nagykorú tartásdíja

Az életpályára való felkészülést szolgáló és szükséges tanulmányokat folytató nagykorú gyermek tartási igényének elbírálásánál irányadó szempontokat a Legfelsőbb Bíróság - módosított - XXIX. számú Polgári Elvi Döntése (a továbbiakban: LB XXIX. sz. PED) tartalmazza. Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás (pl. gyakorlati idő), de szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.

Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud. Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár (BH 1999/24.).

Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára?

Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására (BH 2001/20.), és pl. a gyermek heti 6 órás elfoglaltságot jelentő - szakképzettséget nem biztosító - külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni (BH 2001/70.).

Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha

a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),
a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,
ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
Ugyancsak mentesül a kötelezett a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól, ha a gyermek nagykorúvá válik, munkaviszonyt létesít, vagy ha sorkatonai szolgálatát megkezdi, ahol teljes ellátásban részesül.

A nagykorú számára fizetendő tartásdíj megállapítása

A munkaképes nagykorú gyermek részére - a szükséges tanulmányok folytatásának idejére - járó tartásdíj összegének megállapításakor a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni (LB XXIX. sz. PED). Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (állami, társadalmi ösztöndíj, szociális segély, tandíjkedvezmény, az elhelyezés, az étkezés terén nyújtott kedvezmény), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét (korrepetálásból eredő rendszeres jövedelmét, stb.) és vagyonát (BH 1984/274.). Amennyiben a tartásdíj fizetésre kötelezett bizonyítani tudja, hogy nagykorú továbbtanuló gyermeke a tanulmányai folytatása mellett jövedelemszerző tevékenységet is végez, vagy hogy saját vagyonnal rendelkezik, melynek hasznosíthatósága esetén jövedelemre tehet szert, úgy mentesül a tartási kötelezettség alól.

Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg. A nagykorú gyermek tartásdíja határozatlan és határozott időre is megállapítható, ez utóbbi akkor, ha a gyermektől elvárható, hogy szükséges tanulmányait egy megadott időn belül befejezze (BH 2001/228).

TMOBIL # 2010.01.22. 12:45

T.FÓRUM!
Köszönöm a gyors választ, amihez még kérdeznék:
A válaszban az is áll, hogy ha van ingatlan a gyerek tulajdonában, nem kell fizetni tartásdijat.
Ami esetünkben gyerek nevére került balatoni ingatlan, mert az apa töröltette róla a haszonélvezeti jogot, igy azt gondolom ezt hasznosíthatja. Ez a tavalyi évben történt a ballagás után.
Ez a tény lehet bizonyiték?
Köszönettel