Gyermektartásdíj végrehajtása

monalisa1 # 2010.02.26. 08:59

Vagyis az apa kérheti a bíróságot hogy módosítsák a csak Mo.-i láthatásra való korlátozást - és bizonyára helyt adnak kérésére.

Nem biztos hogy a gyermekkel szemben is agresszív, csak valószínűleg téged nem bír már!...

Ami a jómódot illeti, nos egy gyermek vígan elvan átmenetlieg szerényebb körülmények közt is, mégis élmény és jó érzés az apával- az apáéknál lenni.

bellácska # 2010.02.26. 11:58

Üdv!

A kérdésem az lenne, hogy a Csjt.-ben meghatározott érdemtelenség fogalma mire terjed ki?
Mi számít érdemtelen magatartásnak?

Ha a közös megegyezéses bontóper folyamán megállapodtak a havi rendszerességgel küldött pénzbeli gyermektartásdíj összegéről, az érdemtelenség kiterjed-e az időközben felmerülő kapcsolat megromlására? (megjegyzem: a szülő egy telefonbeszélgetés /!/ alkalmavál, lehordta a saját gyerekét mindennek, miközben hónapok és évek óta nem fizetett) Előtte semmiféle vitahelyzetről szó nem volt.
"...a tartásra kötelezettel illetve annak együttélő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség)" LB-i állásfoglalás. Kérdésem ugyanez amit már fentebb is írtam: mi számít olyan súlyos magatartásnak, amivel a nagykorú a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó? Ha veszekednek, nem bánik jól a szülőjével, vagy már akár az is, ha nem tartják a kapcsolatot?(bármelyik félnek is róható fel a kapcs. megromlása) Milyen bírói gyakorlat alakult ki erre? Az "érdemtelenség" számomra elég tág fogalom és véleményem szerint rengeteg más körülmény vizsgálásával deríthető fel, hogy ki számít annak.
A 18. életévét betöltött nagykorú jogosult-e a tartásdíjra? Az életpályájához szükséges tanulmányait jelenleg is folytatja, tehát keresőképtelen plusz még egészségügyi problémái is vannak.

Válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.02.26. 14:56

A jelenlegi tanulmányok elvégzéséig nagy valószínűséggel fizetni kell a t.díjat, azt követően eredménnyel kérhető annak megszüntetése. Az hogy közben mérséklés azt egy esetleges bírósági vizsgálat döntheti el.

Az érdemtelenség fogalma kifejezésről:
http://www.jogiforum.hu/forum/35/7199 valamint
http://www.jogiforum.hu/forum/35/12690 topicokban sok hozzászólás és válasz előzőekről.

Amúgy a kereső itt van balra az "adattár" rovatban.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Rumcájsz # 2010.02.26. 16:05

Tisztel Fórumozók !

Idén augusztusba betölti a lányom a 18. évét a gyerektartási díjat a fiztésemből letíltással fizetem, van valami teendőm, hogy ezt augusztus után ne tegyék? Vagy kell valami beadvány a bíroságra amiben ezt kérnem kell? Ha kell beadvány ennek van formai követelménye, vagy csak a gyermek elhelyezési határozatra hivatkozva írok egy levelet amiben kérem, hogy augusztustól kezdődően ne vonják már ? Ha bíróságon kell kérnem mennyivel elöbb érdemes kezdenem az ügyintézést?
Köszönettel várom a választ.
Üdv:Runcájsz:-))

monalisa1 # 2010.02.26. 16:59

Az hogy augusztusban betölti a 18. életévét még nem jelenti azt hogy a t.díj fizetési kötelezettség megszűnik, nem, hanem csak akkor amikor az életpályá indulásához az első képesítést megszerezte.

Tehát tudnod kell hogy a középiskolai tanulmányaival jár-e "kenyérkereső" végzettség, ha igen akkor már most elkezdheted a bírósági ügymenetet: augusztus 31-vel szüntessék be a fizetési kötelezettségedet.

Ellenben ha esetleg az augusztusi születése okán kiskorától évhalasztó és így csak jövőre érettségizik, akkor egy évet "türelemmel" kell várnod - és fizetned még.

Ha a középiskolával nem szerez semmiféle képesítést (...) akkor az első szakma stb. megszerzéséig jogosult a t.díjra.

Amennyiben felsőfokú tanintézet nappali tagozatán továbbtanul -azt hogy felvették-e azt majd csak júliusban lehet megtudni- úgyszintén jogosult a t.díjra, de azt már felnőttartásnak hívják és összege nem okvetlenül egyezik az eddigi gyermektartásdíjjal. (Bírósági eljárással lehet kérni a felnőttartás megállapítását - már amennyiben változást szeretnél elérni a havi fizetnivalóban.)

Az első diplomáig jogosult lehet a t.díjra.

Sok főiskolás/egyetemista több-kevesebb ösztöndíjban részesül, ez beszámítandó a felnőttartás összegébe, vagyis a módosításhoz kell a bírósági rendelkezés.

Sőt, sokan a tanulmányok mellett másodállást és/vagy mellékfoglalkozást végeznek - legálisan, így pedig már akár a saját tartásukra is képesek. Ez is alapot adhat a felnőttartási díj mérséklésére, akár megszüntetésére is.

18. életéve betöltésétől már nem az anya "kezeihez" kell teljesítened hanem a fiatal felnőtt bankszámlájára vagy címére postai csekk utalással. Ha tehát eddig munkahelyi letiltással történt a t.díj fizetése, ezen megváltozó ok miatt is a bírósághoz kell fordulni. (A munkahely "bemondásra" nem szüntetheti meg önkényesen a letiltást.)

Ülj le a lányoddal és beszéljétek át a hogyan tovább kérdését.

Ha esetleg nem tartja veled a kapcsolatot (...) a 18. életév betöltésétől már felel a saját cselekedeteiért, vagyis az érdemtelenséget vizsgálhatja a bíróság.

Két link:
http://www.jogiforum.hu/…/35/12.12690
"gyerektartás felnőttkorú gyermek esetében". c. topic.,

http://www.jogiforum.hu/forum/35/7199
"gyerektartás" c. topic

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.26. 17:00

Az első linket elírtam, helyesen:
http://www.jogiforum.hu/forum/35/12690

ildi12 # 2010.02.26. 18:32

Itt is kérek tanácsot 10 perce hivtak fel hogy a volt párom németben dolgozik egy hete most a végrehajtási 170 ezer tartozást hogyan tudnám bevasalni rajta. Ja és hivatalos munkahelye van.

monalisa1 # 2010.02.26. 18:56

Hm... Kérdezd meg tőle (...) a német cég pontos nevét, címét, valamint kérd hogy az első havi keresményéről (= kerestkimutatásról) küldjön fénymásolati példányt.

Lehet hogy magyar cég küldte- kézbesítette ki, akkor meg még inne is adatokat, mert lehet hogy itthonról is kap egy alapfizetést.

Szóval utánjárás...

Ha esetleg kiröhög (...) ne engem szídj majd.

"Lisa"

ildi12 # 2010.02.27. 13:20

Sajnos tudom 100 %-ra hogy amennyire "szereti a lányát" tutira nem fogom megtudni sehonnan hol van. Vajon csak ez az egy megoldása van az ügynek ugyanis ha én nem intézek valamit akkor ő magától nem fog semmit adni mivel neki a tartásdijon felul vagy 5 millió tartozása van(autó,személyi kölcsön,hitelek stb) és először biztos azt rendezné majd. Esetleg lehet hogy azért is ment ki hogy a végrehajtás ne sikerüljön ha nem tartozkodik az országban. Mindegy ha lenne valami más megoldás is szívesen fogadnám. Ja még annyi ha feljelenteném a rendőrség külföldön köröztetné? Köszönettel

monalisa1 # 2010.02.27. 15:40

Odakint tán még az első havi lakbért sem volt ideje kifizetni és egyéb a kint tartózkodással járó költségek, ezzel szemben te már kopasztani akarnád valamint a feljelentés... Tipikus női mentalistás.

És annyit még, hogy a bíróság nem magánnyomozó iroda hogy xy hollétét felkutassa.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ildi12 # 2010.02.27. 17:18

Monalisa1!!!!!!!!!!!Én nem rossz akaratból irtam csupán tudod nagyon rosszul eső dolog hogy egy más gyermekét nevelve annak a gyermeknek megad mindent és a sajátját letagadná csak ne kelljen tartásdijat fizetni. Nem a "tipikus női mentalitás"-om csak nehéz anyagiak között élek én is és igen tudod jól jönne az a kis pénz is. Valamint a sajátját kéne támogatni a két és fél éveset nem a 13 éves idegen gyermekét. Ha ez olyan bűn hát legyen csak már annyi sérelem ért miatta hogy igenis fizesse meg ami a vér szerinti gyermekének jár. Ildi12

ildi12 # 2010.02.27. 17:31

Nem Bíróságot írtam hanem Rendőrséget!

monalisa1 # 2010.02.27. 17:56

Azt hogy a közös gyermeketek iránt miért nem fejlődött ki benne az apai felelősségtudat - a ti párkapcsolatokat kellene boncolgatni, de annak meg nem itt a helye.

Ha anyagilag "megerősödik" a kinti munkavégzés által, lehet hogy elkezd majd t.díjat fizetni - reménykedjünk...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ildi12 # 2010.02.27. 18:53

hát remélem egyszer sikerül minden. Mondom sajnos ő leakar mondani a kislányról csak ne kelljen fizetni meg sajna a mostani élettárs" nem engedi" hát ő ennyire befolyásolható.
Majd meglátjuk mi lesz. egyébként bármikor hivtam eddig a pénz miatt mindig kinyomta a telefont.

koala58 # 2010.02.28. 07:23

Kérdésem az, hogy be lehet-e hajtani a gyermektartást 15 évvel a gyerekek nagykorúsága után? Egy "apa", aki válás után elhagyott két kicsi gyereket, úgy, hogy a lakást is kipakolta, majd külföldre távozott, ismeretlen helyre.Gyermektartásdíjat nem fizetett, a kapcsolatot sem tartotta. Munkahelyén is sikkasztott mielőtt eltűnt.
Pereltük őt gyermektartásdíjért, évekig jártam a bíróságra, ami arra jó volt, hogy az állam megelőlegezte a tartásdíjat.Kis összeg volt, de nekünk akkor nagy segítség.
Most hazatért Magyarországra a kis amerikai nyugdíjával.
Kap TB-t, mint aki rendesen fizetett járulékot, úgy,sőt,az itthon ledolgozott évei után is jár neki nyugdíj!(Ugye, a sikkasztás már elévült.)A gyerekek után járó megelőlegezett összeget soha nem hajthatja be rajta senki?!
Távol áll itthon egymástól a jog és az igazság....?

monalisa1 # 2010.02.28. 09:55

Tessék elfelejteni a dolgot mert az apa tartozása jogilag nem hajtható be - töbszörösen is elévült már.

Vagyis szinte lehetetlen annak bíróság előtti bizonyítása hogy Ön az eltelt 20-25 év alatt évről évre bírósági végrehajtón keresztül hivatalos levélben egyre-másra felszólíttatta a t.díj fizetésére - és hogy ő ezt az levelet bármikor is átvette...

Pénztartozás 5 év alatt elévül, azonban ha mindeközben van új- és mégújabb felszólító levél a fizetésre akkor az 5 év(ek) újra kezdődik.

De jelen esetben szerintem ilyen levelet/leveleket nem tud felmutatni, vagyis a bíróság úgy tekintené a dolgot mintha Önnek a t.díj érdektelen lett volna...

Miért nem járt utána hol huzza meg magát az apa...
Tudom, ez lehetetlen volt.

Más. Ha az apa igy utólag érez egy kis felelősségérzetet a gyermekeivel szemben, akkor a hazahozott dollárokból egy részt juttat nekik.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ildi12 # 2010.03.01. 11:54

Kedves Olvasók! Ismételten már megint én untatom az olvasókat. Szóval mint írtam az apa külföldön dolgozik és reggel hívtam a gyámügyeseket mi ilyenkor a teendő sajnos megmondták amíg nem tudom meg az apa cég nevét ahol dolgozik akkor még az állam sem fogja megelőlegezni a pénzt. Mindenhol azt tanácsolták vegyem fel vele vagy a rokonaival a kapcsolatot én próbáltam de senki sem árulja el. Tényleg semmit sem tehetek ebben az ügyben? Nem héjja vagyok aki mindenáron pénzt akar csak nem értem miért mindíg az anya van hátrányban? Dehát most ha egy csomó pénzt kidobok a megkeresésére lehet hogy több lesz a kiadásom mint a bevételem. Néha már azt gondolom el kéne ezt az egészet felejteni és lemondani a pénzről.Én várhatok hónapokat éveket de az összeg csak nőni fog és annyi lesz már hogy azt soha nem fogja tudni felém rendezni.

ildi12 # 2010.03.01. 12:01

Tisztelt Olvasók! Már megint én kérnék tanácsot. Mint írtam a kislányom apja külföldre ment dolgozni én felhivtam a gyámügyet mégis mi a teendő ilyenkor -nem azért hogy most rögtön fizessen csak míg bármit intézek az idő- és azt tanácsolták amíg nem tudok felmutatni egy munkahelyet ahol dolgozik a németeknél addíg még az állam sem fogja megelőlegezni ,azt is tanácsolták vegyem fel a rokonaival a kapcsolatot én próbálom de senki sem mond semmit -persze ezt lehetett tudni- igy megint meg van kötve a kezem. Nem tudom hogy merre induljak el mert a végén az utánajárás többe lesz mint amennyi tartásdijít kapnék. Valamint én várhrtok hónapokat éveket de az 20% hogy akkor fizet majd,mert ez hónapról hónapra csak több lesz. Nem tudom még mit tehetnék? Köszönettel ILDI12

ObudaFan # 2010.03.01. 12:09

Végrehajtónál van már az ügy?

ildi12 # 2010.03.01. 12:49

Persze de a végrehajtó is csak azt kéri hogy minden hónapban irjam az adósságot és hívjam merre jár az ügy most meg felfüggesztik az ügyet mert hogy volt már árverés de sikertelen volt. Viszont most az elérhetősége is megváltozott tehát még azt is keresem holtudnám utólérni.

ildi12 # 2010.03.01. 13:18

Egyszerűen sehol sem tudok új számot kérni a bahajtóhoz mindenhol az van amin faxolni lehet. E-mail cimet sem ad ki a net semmit. Tudakozó is csak azt mondja ami "rossz". Hol tudnék még keresni?

monalisa1 # 2010.03.01. 15:28

Érdeklődj az adott bíróság elnöki titkárságán.
Vagy pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamaránál:
http://www.mbvk.hu/…apcsolat.php

Vagy pedig felkeresed xy végrehajtó irodáját és kiülöd míg találkozhatsz vele...

Egyébként ha a fax-számára küldesz levelet azt is rendben megkapja - a személyes találkozás nem okvetlenül indokolt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.01. 16:55

Ha magától nem teljesít valamint esetleg elmaradásban van akkor a bírósági végrehajtón keresztül foglaltasd le a nevén lévő autóját, a vállalkozás eszközeit, vagy jelzálog a tulajdonában lévő lakáson/házon.

A bankszámlaszám ismeretében is eljárhat érdekedben a végrehajtó.

"Lisa"
laikus hozzászóló

latamata # 2010.03.01. 18:29

Kedves Hozzáértők!
Hirtelen nem tudom merre keressem vissza,de segítséget kérnék az alábbiakban.
magyar apa külföldi munkahelyét hogy lehet kinyomozni vagy ha megvan a munkahely,mi a menete a magyar bíróság jogerős végzésének a végrehajtásához.
Mit kell tennem,hogy a tartásdíjat le lehessen vonni a fizetéséből?Most kapom az állam által megelőlegezett tartásdíjat,de ex élettársa bekeverne,hogy befizet egy összeget és akkor nekem felfüggesztik a folyósítást az államtól.A kinti munkahelyet meg nem mondják meg,érthető okokból.
Ki tudja ezt kinyomozni,hova kell ez ügyben hivatalosan fordulnom,
Válaszukat előre is köszönöm!

ildi12 # 2010.03.01. 18:38

Na én ugyanebben a cipőben járok. De nekem azt tanácsolták a gyámügyön amig nem viszem be a külföldi cimet hol dolgozik az apa amit nekem kell kinyomozni addig még az állam sem előlegezi meg