Gyermektartásdíj végrehajtása

monalisa1 # 2010.03.04. 15:48

Valóban "jár" suliba - de leginkább csak mellé..., és félő hogy ezt az évet is bukni fogja...

És ha igen akkor az apa azon oknál fogva is kérheti a t.díj kötelezése birósági felülvizsgálatát mert a fiatalember tanulásra alkalmatlan lehet - igazságügyi pszichilógusi vizsgálat szükséges ennek megállapításához.

Mindenki úgy cseszi el az életét ahogy az neki tetszik, mert hát egy 16-18 éves srác már kell tud tudja mi a jó és mi a nem.

Mikorben a kortársai közül nem kevesen nagy szorgalommal készülnek az érettségire és a remélt sikeres egyetemi felvételire.

Azért is javasoltam hogy az apa kérje az iskolai igazolását a jelen tanulmányok várható bevégzéséről. (Ha esetleg bemenne az osztályfőnökhöz az sem ártana...)

Szóval a 18. életév eléréséig, illetve az első önálló szakma/képesítés megszerzéséig jár automatice a t.díj, azt követően feltételek esetén csak, valamint az ugynevezett felnőttartásba az öszöndíj stb. összege nagyon is beleszámít.

Pl. ha 35e Ft/hó a jelenlegi t.díj és a srác kap 25e Ft/hó iskolai pénzt, akkor könnyen előfordulhat hogy a bíróság az apát csak 10e Ft/hó fizetésére kötelezi - lévén van még más gyermeke is akiről gondoskodnia kell.

monalisa1 # 2010.03.04. 15:52

A dolgozók esti szakközépiskoláját az apának már nem kötelező t.díjjal finanszírozni, lévén van szakma = tessék elmenni dolgozni és a napi munka mellett tanulni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ildi12 # 2010.03.04. 19:27

Kedves ObudaFan!

Tehát magyaránszólva igazából hiába van vagyontárgya akkor sem foglalnak le semmit. Nekem ne mondja senki hogy nem az apa mellett áll minden törvény. Valamint bármire rámondja hogy az a megélhetéséhez szükséges akkor azt nem ellenőrzik elhiszik és ennyi?Hát ez jó én előttem minden felé akadály az apa meg mindenhol szabad utat élvez ez a magyar törvény.

ildi12 # 2010.03.05. 06:09

Tisztelt Fórumozók! Nem untatok senkit már a beszédjeimmel de szeretnémudatni mindenkivel amit egy jó behajtó ismerősőmtől kaptam ő már jártas ebben miszerint ma Magyarországon tisztességes úton felejtsek el minden követelésem az apával szemben. Hivatalos úton semmi nem fog menni!!!!!!!!!!!!!! Hát én meg akkor más irányban indulok és az nagy valószínűséggel sikeresen fog zárulni! További szép napot mindenkinek!

ildi12 # 2010.03.05. 06:10

Bocsánat " szeretném tudatni"

catus # 2010.03.05. 08:44

Kedves Fórumolvasók!

A következő kérdésem lenne. Jelenleg folyamatban van egy ügyem a gyámhivatalban , apasággal kapcsolatban . Az apuka ( a volt vőlegényem) most kicsengette a DNS teszt árát ( mondjuk feleslegesen) és azt mondta hogy aláírja a papírt ha valóban ő az apja.( ő az ). A gyermek kizárólagos felügyeleti jogában már megállapodtunk ( belement csak ne kelljen foglalkozni a gyerekel.). A gyermektartásban is szeretnénk peren kívül megegyezni.
A kérdésem az lenne hogy ha peren kívül sikerül mindent megbeszélnük akkor ezekről elég egy hivatalos személy előtt aláírt nyilatkozat, vagy mindenképpen a bíróság útján kell elintézni a dolgot? Igazából én jobban szeretném hogy bírói végzés legyen a kezemben, mert fizetni nem fog, hiába egyezünk meg, tehát biztosan végrahajtást kell majd kérnem.Tehát a gyermektartás meg nem fizetése miatt ha lépeseket kell majd tennem, akkor inkább bírói papír legyen a kezemben, vagy elég a mi aláírt nyilatkozatunk?

Köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.05. 09:36

A végrehajtáshoz bírósági ítéletre, vagy bíróság által jóváhagyott egyezségre lesz szükség.

asztro # 2010.03.06. 14:06

Kérdés apaként:

volt feleségem végrehajtás alá vette az autómat és a lakásomat mert úgy gondolta, fennáll az esélye annak, hogy nem fogom fizetni a tartásdíjat. Pedig fizettem. A Végrehajtó foglalást jelentett be az autóra és végrehajtást jegyeztetett be a lakásomra. Az autót ennek megfelelően kivonták a forgalomból.

A tartásdíj önkéntes és teljes, maradék és hátralékmentes összegeinek átutalását bizonyítottam a bíróságnak és azóta is folyamatosan fizetek. Kérelmeztem a Bíróságot, hogy szüntesse meg a végrehajtást. A kérelmet elutasították azzal, hogy azt csak a végrehajtást kérő kérelmére szüntetik meg.

Volt feleségem ügyvédje során kijelentette, hogy szerinte csak azért fizetem a tartásdíjat, mert végrehajtás alatt van autóm és lakásom. (Ez nem igaz).

Volt feleségem nem hajlandó semmilyen érdemi kommunikációra.

Hogyan tudnám a végrehajtást megszüntetni, hogy a már most is 15 éves autóm, ami fél éve az utcán rendszám nélkül rohad ismét használható legyen? (vagy most már arra számítsak, hogy a gyerekek nagykorúságáig, tehát még 15 éven át tovább rozsdásodjék közterületen?)

Előre is köszönöm válaszukat

végrehajtó1 # 2010.03.06. 14:13

Tudom hogy szubjektív a kérdés de mennyit ér az autó?

végrehajtó1 # 2010.03.06. 14:14

Illetve a foglalásijegyzőkönyvben mennyire van értékelve?

asztro # 2010.03.06. 14:42

Tudom hogy szubjektív a kérdés de mennyit ér az autó?” kb. 120e forintot márkakereskedés szerint a konkrét autó felbecsülve.

Illetve a foglalásijegyzőkönyv ben mennyire van értékelve?” 500e forintra.

monalisa1 # 2010.03.06. 16:07

Ha legális jövedelmed van akkor a volt feleséged kérheti a t.díj munkahelyi letiltását, ezzel elhárulhat a félelme az esetleges nemfizetés miatt.

Írj levelet az ügyvédjének - aztán megbeszélik egymásközt.

A probléma az önkéntes fizetésben van, mert ahhoz hogy a t.díj letiltható legyen ahhoz előbb bírósági döntés szükséges a t.díj összegéről. (A jelen peres eljárásban vállald be a jelenlegi összeg fizetését és erről a bíróság végzést hoz, mely már "adú" az ex kezében.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.03.06. 16:30

Oké!
Az autó a foglalkozáshoz nélkülözhetetlen?

asztro # 2010.03.06. 23:24

Ha legális jövedelmed van akkor a volt feleséged kérheti a t.díj munkahelyi letiltását, ezzel elhárulhat a félelme az esetleges nemfizetés miatt.

Sajnos tartósan, 15 hónap, (és önakaratomon kívül) munkanélküli vagyok. Tehát a fizetésemből nincs mit letiltani mert jövedelmem nincsen. Egyébként a Híróság már megítélte az összeget jogerősen másodfokon, havi 120 ezer forintot, amikor már 10 hónapja munka nélkül voltam.

Az autó a foglalkozáshoz nélkülözhetetlen?” Nem, nem nélkülözhetetlen a foglalkozásomhoz. (Tudom, hogy az egy lehetőség lett volna, az lenne, hivatkozni erre a kitételre, de hát ez not applicable.

monalisa1 # 2010.03.07. 13:38

Haladéktalanul fordulj bírósághoz és kérd hogy a körülmények időközbeni jelentős változására tekintettel a t.díjat jelentősen mérsékeljék mivelhogy tartós munkanélküliként jelen idő szerint most már semmiféle jövedelmed nincs - vélhetően segélyen tengődsz... Egyben kérd hogy az itélet meghozataláig is már hozzanak ideiglenes intézkedést, azaz önhibádon kívüli okból hónapról hónapra ne növekedjék az elmaradó összeg.

Visszaolvastam de nem látom leírva a gyermekek számát, vagyis a 120e Ft/hó t.díjként legfeljebb 3 gyermek esetében lehet középszintű összeg., kettőnél mondhatni sok, igaz tudni kellene az életkorukat.

Kellene kérni hogy az ex tegyen le a bírói asztalra egy költségelszámolást hogy mit költ egy hónap alatt a gyermek(ek)re.

A bíróság heti panasznapján segítenek a keresetlevél megírásában, de vigyél magaddal mindenféle papírt, igazolást.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.07. 13:39

A "jelentős" szó helyett a "lényeges" szó a jobb.

monalisa1 # 2010.03.07. 13:49

asztro

Próbálj valami másodállást, mellékfoglalkozást vállalni - átmenetileg akár feketén is, egyrészt hogy legyen valami pénzed, másrészt hogy csak tudj havonta csekken némi pénzt küldeni a t.díj gyanánt...

Ha látja a bíróság hogy igyekszel, töröd magad, akkor kedvezőbben itélheti meg a dolgokat.

asztro # 2010.03.07. 18:48

Lisa,

Haladéktalanul fordulj bírósághoz és ...” Ez már megtörtént és a középfokot nem érdekelte a dolog. Egyébként két, 5 és 7 éves gyerekekre ítélték meg a 120ezret. A költségelszámolás ismeretében. A tartós munkanélküliség nem érdekelte a középfokot. Szerintük ha akarnék menne az ... a Bírók nem a mai Magyaroszágon élnek, stabil közalkalmazotti állásuk van.

Nem a tartásdíj összegével van problémám
  • a Bírósággal már feladtam a küzdelmet, -- hanem a végrehajtás megszüntetése.

Köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2010.03.07. 19:14

A jelzálogot valószínűleg nem fogják levenni a lakásról, legfeljebb az esetleges árverezést lenne jó elkerülni hiszen a gyermekek majdani apai öröksége forog kockán.

Két kisgyermekre 120e Ft díj túlzottnak mondható.

Hát így jártál azzal a bírósággal...

Külön jegyzem meg: nem tudom miért emlegeteg a középfokú bíróságot, vagyis t.díj dolgában vélem nemigen szokott egy ügy harmadfokra eljutni.

Üdv.

monalisa1 # 2010.03.07. 19:23

Ja, vagyis a Bírósággal már feladtad a küzdelmet, vagyis nincs szó esetleges harmadfokról.

mostmilesz # 2010.03.08. 17:30

Kedves Fórumozók!

Elvált apa vagyok két lányom, az édesanyjukkal él. A volt feleségem közvetlenül a válásunk után összeköltözött egy férfival (a válásban nem volt szerepe) akivel azóta is együtt él, van más egy most 5 éves közös gyermekük is. A "Grál Lovag" új kapcsolatnak én vagyok a fóbiája, a komplexusa, mindent elkövet, hogy megkeserítse az életemet. Átvette a volt nejemtől a mi gyerekeink feletti irányítást, ő szabja meg a gyerekeimmel való kapcsolattartásomat, előttem játssza a csodaférfit, miközben otthon folyamatosan terrorizálja, nemcsak a lányaimat, a volt nejemet is. Ezt csak a körülmények megismerése végett írom. Gyerektartást sosem ítélet szerint fizettem, nem is tudom van-e benne egyáltalán megállapított tartásdíj. Azt hiszem eleinte 2x10.000 forinttal indultunk, ami mára az ő mindenkori kívánságaiknak megfelelően 2x25.000 forintra nőtt. Emellett mindig megveszem a gyerekeimnek amire szükségük van és megtehetem. Ha szigorúan számolok akkor eddig cca. havi 80-100 ezer forintot adok ki a lányokra (a gyerektartást beleértve). Most azonban egy nagy összegű munkámat nem fizetik ki (több hónapja csúszik a milliós nagyságrendű számlám kifizetése) miközben én minden beszállítómat és alvállalkozómat készpénzben kifizettem, így elfogyott a tőkém. Ezzel rendkívül szerencsétlenül egyidőben a volt feleségem élettársa elvesztette a munkáját. Megjegyzem a volt nejem -bár már a közös gyermekük is 5 éves- "három gyerekes anya úgysem kell sehová" felkiáltással meg sem próbál munkát keresni. Nekem pillanatnyilag nincs jövedelmem, az "adósomtól" kikönyörgött tízezer forintokból élek, így az eddigi 50.000 forint gyerektartást sem tudom időben és teljes összegben fizetni. Mivel az új kapcsolat férfitagjának munkanélküli segélyén, és a 3 gyerekre kapott családi pótlékon kívül más bevételük nincs így belőlem próbálják kisajtolni a hiányzó összeget. Én sosem egyetlen sort sem kértem arról, hogy átvették a gyerektartást. Olyan volt a viszonyunk, hogy nem éreztem szükségét. Most viszont a volt feleségem bírósággal, feljelentéssel, börtönnel fenyeget, miközben most is minden kiimádkozott 5000 forintból háromezret nekik adok. Nem érti meg, hogy a nincsből nem tudok többet fizetni. Kérdezném, mik a kilátásaim?
Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam!

monalisa1 # 2010.03.09. 08:57

Az ex-éknél minél több a vita-veszekedés a pénztelenség miatt annál nagyobb a reménye annak hogy elzavarja a pasast (...) ezzel együtt megszünhet a gyermekek terrorizálása.

A t.díj hivatalos megállapítása miatt bírósághoz fordulhat, nem baj, de ameddig x Ft/hó kötelezés hivatalosan nincs megállapítva addig havi fizetési különbözeti elmaradásod nincs.

Egyuttal végre szabályozva lesz a láthatás/kapcsolattartás dolga, melybe a pasi nem szólhat bele - ha a zökkenőmentesség akadályozott az anyát bírságolja a gyámhatóság.

A saját dolgaidat próbáld rendezni és akkor ismét rendesen tudsz t.díjat fizetni valamint azon felül is támogatni a közös gyermekeket.

A továbbaikban postai csekken vagy bankszámlára a mindenkori teljesítést, különben letagadható...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ronapan # 2010.03.10. 06:41

tisztelt forumozok ! mint már sokszor van ismét kérdésem mivel nem találok semmilyen infot a kérdésemre.
nagykoru gyermek esetében miért tehet a rendörségen feljelentést az anya gyermektartás ügyben ? nagykoruk esetében már nem nekik kell eljárni saját ügyükben ?
igazábol asztmondta a rendör hogy bárki tehet feljelentést ilyen esetben ! akár a szomszéd is !ismételném hogy nagyokoruk a gyerekek de még tanulnak. ja és persze 2 éve nincs semmi kapcsolatom velük mert közölték nem kiváncsiak rám.
elöre is köszönöm a választ.

moncsi27 # 2010.03.10. 08:27

Szép napot mindenkinek!
Azt szeretném tudni, hogy ha a munkahely megkapja a fizetés letiltó végzést akkor mikor kapok és abból pénzt. Február 2-án küldte el a végrehajtó és még a mai napig nem kaptam pénzt!
Előre is köszönöm a választ! További szép napot!

kisokos # 2010.03.10. 08:31

ronapan,

kérted a bíróságtól a gyerektartás megszüntetését? És esetleg helyette rokontartás megítélését?

Amíg a bíróság nem szünteti meg a tdíj fizetési kötelezettségedet, addig az fennáll, nem szűnik meg automatikusan a gyermek nagykorúvá válásával. Ráadásul a határozat szerint a tdíjat az anyának kell megfizetned, így ha nem kapja meg, akkor megalapozottan tehet feljelentést, ha akar.