Gyermektartásdíj végrehajtása

ronapan # 2010.03.10. 09:22

kisokos ! holnap lesz a tárgyalásom amit ö inditott gyermektartás felemelése ügyben. nekem aszt tanácsolták a biroságon hogy a tárgyaláson inditsam az ellenpert. igy vártam a megszüntetési per inditásában. ha megszületik a változás amiben nem az anya lesz aki illetékes hanem a gyerekek ugy kérhetem hogy jelen feljelentést vonaja vissza ? annyit talán hogy regisztrált munkanélküli vagyok és nincs is jövedelmem semmi/ édesanyámmal élek és az ö nyugdijábol élünk/ most 2 honapi lemaradásom van és már mint szokásához hiven feljelent. ez igy megy ha lemaradok. most viszont tényleg nincs migöl hisz a számlái is megvanak /van olyan ami már kikapcsolási felszolitás/

monalisa1 # 2010.03.10. 10:31

Beadhatsz ellenkeresetet, de írd le a kérésedet 3 pld-ban és holnap tedd le a bírói asztalra.

Kérheted a t.díj mérséklését a tartós jövedelemnélküliségre hivatkozással, de ezt igazolnod kell.

Azt hogy nálatok esetleg kikapcsolják a villanyt stb. az a te és az anyukád sajnálatos problémája, ezzel szemben azonban a gyermeknek továbbra is kell ennie stb. valamint az iskolai dolgok is pénzbe kerülnek.

Szóval a szülő akár saját kárára is de köteles a gyermekéről gondoskodnia - legfeljebb átmenetileg havi alacsonyabb összeget képes fizetni. (A különbözetet meg majd utólag kamatával együtt.)

A további felnőttartás kérdését is tisztázhatjátok, vagyis kinek is fizetési a teljesítés a "kezeibe".

"Lisa"
laikus hozzászóló

andrea1976 # 2010.03.10. 13:40

Továbbítva:

Kedves ObudaFan, Végrehajtó, és Mindenki, aki ért hozzá!

Megfogadtam a tanácsotokat, panasznapon elmentem a bíróságra. Előtte nézegettem az erre a fórumra nem rég belinkelt oldat, amin a végrehajtást kérő nyotatvány is vlt. Gondoltam ne legyek anyira vakon, számítsak rá, milyen adatokat kell majd szolgáltatnom .

(Előzményként Gytartásdíj 3 havi elmaradása ügyében kértem segítséget)

Nos, meglepődem. Készségesen fogadott egy hölgy, aki felvette az adatokat. Pontosaban: vittem a gyt-t megállapító határozatot, amit elő is keresett Bíóság saját példányaként. Ezen kívül egy űrlapra rögzítette hogy hány havi az elmaradás, mi a nevem, címem, és a Tartásra kötelezett neve, címe.

Bankszámlaszám, munkahely, vagyontárgy, ingatlan, ingó infó semmi nem kellett......

Kérdeztem,hogy nem kell-e dktáljak be ilyeneket, mire ő mondta, hogy nem, mert majd a végrehajtó azt ki fogja úgyis deríten. Lépcsőzetes az eljárás, első lépcső ha van jövedelme abból tiltás, aztán a többi ..... Mondtam volna, hogy nem ismerem melyik banknál van számlája exnek,lehet hogy külföldi, hisz ott dolgozott stb.... azt mondta az sem gond,a végrehajtó úgyis ki tudja deríteni.

Nos, azok után amiket itt olvasgatnk, felmerült a kérdés: elegendő-e ennyi, és a vérehajó dolga valóban mindez kiderítése??? Hiszen mndenki arról ír, hogy a bíróság nem nyomoz, kész adatokkal, tényekkel kell odamen munkahelyről, ingatlanról, vagyontárgyakról.

????

Köszönjük előre is a segítséget!

Balogh Andrea

andrea1976 # 2010.03.10. 14:33

Kedves KBS! Bocsánat, kihagytalak. Mindenképp számítok akár a te véleményedre is...

Balogh Andrea

monalisa1 # 2010.03.10. 17:55

andrea1976

Sem a bíróság sem a bírósági végrehajtó nem magánnyomozó iroda hogy helyetted bankszámok után kutakodjon.

Legfeljebb a végrehajtó ír a néhány nagyobb magyarországi banknak, de ha ott nincs számla akkor nincs más mint apukától megkérdeni - aki nagy valószínűséggel nem fogja elárulni...

A végrehajtó 10 évig probálkozhat behajtással, utána elévül ezen jog.

Persze a 10 év alatt a tartozás a késedelmi kamat és az egyéb járulékos költségek miatt sokszorosára is felduzzadhat.

Ha van lakása/háza részben vagy egészében a nevén, a végrehajtó jelzálogot tehet az ingatlanra. Ha van autó melynek tudod a rendszámát lefoglaltatja: ha nem fizet elárvereztetik.

"Lisa"
laikus hozzászóló

andrea1976 # 2010.03.10. 18:08

Sem a bíróság sem a bírósági végrehajtó nem magánnyomozó iroda hogy helyetted bankszámok után kutakodjon.

Kedves Monalisa! Hiszen épp erre vonatkozott a kérdésem is, azaz a kételkedés..... Mennyiben járt el helyesen a högy, aki a panasznapon intézkedett, mikor ennyit tett.....????

Papiron fel volt írva a ház címe, helyrajzi száma, az autó rendszáma, típusa, motor, stb.... semmire nem volt kíváncsi, még csak azt sem kérdete, hogy van-e munkahelye a kötelezettnek. (Nincs)..

MIkor erre rá lett kérdve, megnyugtatóan mondta, a végrehajtás során majd minden szépen kiderül, nincs szükség ezekre. A végrehajtást kérő lap sem az volt, amit itt, azt hiszem ObudaFan belinkelt.

Nos? Baj ez vagy természetes?

Nem a kérelmet benyújtót kell elmarasztalni.

Kérek Mindenkit, segítsen aki tud ebben a kérdésben!

Köszönöm!

Balogh Andrea

monalisa1 # 2010.03.10. 18:27

Valószínű hogy a felvett alapadatok alapján a bírósági végrehajtó levélben és/vagy telefonon behív majd magához, és akkor részletes tájékoztatást adhatsz a végrehajtás alá kerülhető vagyoni értékekre vonatkozóan.

Mondjuk 2-3 hét múlva már te is kezdeményezheted a munkakapcsolatot a végrehajtóval.

Tehát egy kis türelem kéretik...

monalisa1 # 2010.03.10. 18:30

A bíróságon a hölgy vélem azért nem strapálta magát mert a konkrét adatokat ugyis a végrehajtó rögzíti.

asztro # 2010.03.10. 21:40

T. szakértők!

Eladható-e végrehajtás alá vont személygépkocsi? És ha nincsen tartozásom akkor a végrehajtó igényt tarthat-e bármekkora összegre az eladásból? Láthatja-e bármi kárát a gépjármű esetleges vevője, annak, hogy végrehajtás alatt álló járművet vett?

monalisa1 # 2010.03.10. 22:30

1. A végrehajtás alá volt gépkocsi akként adható el hogy a vevő a vételárat a végrehajtó kezébe számolja le - adósságod ellenében. (A további plusz-minusz elszámolás majd kettőtök közt a végrehajtóval.)

Ha nincs adósság nincs lefoglalt gépkocsi sem, illetve bármiféle ingó- és/vagy ingatlan jelzálog, korlátozás sem.

Egy vevő csak jól jár ha végrehajtás alatti kocsit vesz mert általában a valós érték alatt jut hozzá - nem egy esetben mondhatni bagóért.

2. Lehet hogy adósságod már nincs de végrehajtási költség/díjtétel elszámolási tartozásod még fenn állhat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ronapan # 2010.03.11. 06:04

kedves monaliza !
tegnapi válaszodra bemásolnék egy erre vonatko törvényt mivel aszt irtad hogy köteles vagyok eltartani a nagykoru gyereket akkor is ha saját életfentartásomat is veszélyeztetem.
A Csjt. 69/A. §. (1) bekezdése szerint a szülő csak kiskorú gyermekét köteles saját szükséges tartásának rovására eltartani. A főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatása - legfeljebb pár hónap kivételével - a gyermek nagykorúságának idejére esik, tehát irányadó az az elv, hogy a szülő nem köteles a gyermeket eltartani, ha ez saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyezteti. Erre tekintettel főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatása esetén mindig vizsgálni kell - rászorultság mellett - a tartásra kötelezett szülő teherbíró képességét, figyelemmel kell lenni a kereseti, jövedelmi, vagyoni viszonyaira és az őt terhelő kötelezettségekre.
a törvényekben némi segitséget kaptam egy jogásztol amibe egyértelmüen irja hogy nagykoruság esetén más a törvény mint amit te irtál! ha jol tudom eszt a törvény 2009 ben modositották de a régi is lehet ugyanez volt.
azért köszönöm a válaszaid !

végrehajtó1 # 2010.03.11. 06:22

asztro
Csak vh keresztül tudod eladni mert a törzskönyvet és a forgalmit lke kellet foglalni.Enélkül nem írják át a vevődnek.

andrea1976 # 2010.03.11. 09:59

Köszönöm Monalisa!

És ha "utánnaküldenének" az iktatóba beadva egy végrehajtási kérelmet rendes, részletes adatokkal űrlapon, akkor szerinted ez meggyorsítaná a folyamatot?

Egyébiránt épp a kételkedés miatt meg lett kérdezve, hogy mi a továbbiakban a történés, és a hölgy azt a tájékoztatást adta, hogy a kérelmezőnek már semmi, semmilyen téren. Tehát nem várható a végrehajtó megkeresésése a részletek miatt.....

????

Minden segítséget szívesen fogadunk továbbra is.

Köszönjük.

Balogh Andrea

monalisa1 # 2010.03.11. 11:04

ronapan

Elnéztem, elnézést kérek.

Vagyis egy fiatal felnőttől már elvárható hogy részben-egészében gondoskodjon magáról., sokan kapnak valamilyen ösztandíjat valamint még a nappali tanulmányok mellett sem kizárt a másodállás és/vagy mellékfoglalkozás.

A bíróság legtöbbször már beszámítja ezen pénzeket a felnőttartásba, sőt az összegszerűsítés alapján a továbbiakra nézve akár el is töröli a kötelezést.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.11. 11:14

andrea1976

A bírósági hölgy aznap valahogy nem volt a helyzet magaslatán, de az is lehet hogy nem az ő megszokott helye hanem csak beültették oda...

Állíts ki egy rendes vh kérő űrlapot és tértivevényes levélben "küld utána" az az előző papíroknak. Aztán 2-3 hét múlva érdeklődj: xy ki bírósági végrehajtóhoz került az ügyed - és ővele a kapcsolatfelvétel.

Közben gondolj arra a hogy a tiédhez hasonló problémával a végrehajtó asztalán valószínűleg másik 200 aktacsomó fekszik...

Szóval nem mennek a dolgok azonnal, van amikor hónapokig csak a kényszerű várakozás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.03.11. 11:29

andrea1976

A bírósági végrehajtónál is elő lehet terjeszteni.

ronapan # 2010.03.11. 14:00

kedves monaliza !
tulvagyok az elsö tárgyaláson amit a volt nejem intézett. hát érdekes volt. kértem hogy változtasák meg már most a gyerektartást rokontartásra mivel nagykoruak és igy valamilyen szinten kizárnám az anyát hogy nekavarja a sz....t. eszt a bironö tulajdonkép elvetette. hogy miért az még titok számomra hisz erre is van törvény. a törvényre hivatkoztam és mondta hogy a következö tárgyalásra vigyem el kinyomtatva.hát ez mosolyt váltott ki nálam))
na és persze közölte hogy az egy másik tárgyalás hogy kérem amegszüntetését a tartásna. na ez is magas hisz a mult héten bementem a nyilt fogadonapra és akartam elenpert inditani. közölték nem kell mert a tárgyaláson majd beadom. ez egy és ugyanazon biroságon történt.hát mitne mondjak vagy én hülyültem bele a törvényekbe vagy a bironö nem elég felkészültegy tuti ! aki ilyen perbe belekerül az minden felgyürhetött gyürjön fel keményen:-)

andrea1976 # 2010.03.11. 14:06

Nagyon szépen köszönöm.

Balogh Andrea

monalisa1 # 2010.03.11. 14:13

Ügyvédet kellene fogadni mert "játszanak" veled., egy jogász fejből idézi a megfelelő paragrafust, meg még mond annál másabbat is...

Szóval téged megvezethet, ezzel szemben egy ügyvédet nemigen.

Külön írom: annak a szegény birónak is csak meg kell tanulnia a szakmát., 8-10 év bíráskodás és már elég jól fog neki menni. Az hogy közben emberekről és sorsokról dönt hát istenem - minden kezdet nehéz.

ronapan # 2010.03.11. 14:33

monalisa!
sajnos látom én is hogy ügyvéd a kiut! gondoltam lassan kitanulom a dolgokat és elvégzem a jogot. kizárolag családügyekben dolgoznék és csak férfiakat válalnék hogy esetleg 10 évente egyszer mi is lehetnénk nyertesek:-) lehet hogy a következö tárnyalásra viszem kinyomtatva az egész csjt. majd leteregetem a terembe és majd végigjárom és kikeresem ami odavonatkozik és a kezébe adom a bironönek aki egyébként nem kezdö lehet / korábol itélek/ igazábol jobban örültem volna ha máson tanul és nálam már ismeri a jogi oldalt.
tudnék érdekes dolgokat irni az ügyröl de nem untatom az olasokat itt az oldalon.

monalisa1 # 2010.03.11. 14:47

Ha esetleg nincs pénzed ügyvédre fordulj az ingyenes jogsegélyszolgálathoz - a semminél még mindig több. Sőt adott esetben kifoghatsz egy lelkiismeretes ügyvédjelöltet aki jó esetben szakmai kihívásnak tekintheti az ügyedet.

http://www.kih.gov.hu/alaptev/népugyvedje
Bp.-en és a megyeszékhelyeken megtalálható.

Minden jót!

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.11. 14:51
gtunde69 # 2010.03.11. 14:53

Tanácsot szeretnék kérni!
1997-ben 8.000ft gyermektartásdíjat állapított meg a Bíróság.2005-ben kértem volt férjemtől,hogy emeljük fel az összeget és ezért a Bírósághoz fordulok.Ő azt mondta,hogy egyezzünk meg 15.000ft-ban.Így is lett és nem fordultam a Bírósághoz.2009 szeptemberétől nem fizetett egy fillért sem,a gazdasági helyzetére hivatkozva.Megkeresésemre azt mondta,hogy ő többször nem fizet.A Bírósághoz fordultam,ahol kértem a tartásdíj végrehajtását/havi 8.000ft.-ot/.Most kézhez kaptam egy levelet a végrahajtótól,amelyben az áll hogy mível 15.000 ft-ot fizetett az adós eddig tulajdonképpen már többet is kaptam 2009-re,mint ami járt volna.Így nem tartozik semmivel és fizessem meg a perköltséget.
Jól van ez így?Tanácsra van szükségem

monalisa1 # 2010.03.11. 15:52

2005-től 2009-ig majd' a dupláját kaptad havonta, és ha a havi pénzekről van postai befizetése és/vagy bankszámla kimutatása akkor tudja igazolni hogy jelentős túlfizetésben van.

Ezt a majd 4 évi 7e Ft/hó összeget nem kellett volna elköltened hanem esetleges t.díj nemfizetési időre félretenni - pl. mostani felhasználásra.

Ettől függetlenül kérheted a bíróságot hogy emelje fel a t.díjat, de a túlfizetés miatt kiszámolják majd hogy az emelt összegű havi kötelezés mikortől is lesz esedékes.

Az elveszett per költségének megfizetésére a végrehajtótól kérhetsz részletfizetés.

"Lisa"
laikus hozzászóló

gtunde69 # 2010.03.11. 17:27

monalisa!
Most még van lehetőségem költségmentességet kérni?