Ez igaz, viszont ha megbeszélik a dolgot, akkor illő lenne a papirt is azzal aláiratni akinek joga van hozzá.
És ez az egyik fél hozzáállását is jól tükrözi :)
V
Ez igaz, viszont ha megbeszélik a dolgot, akkor illő lenne a papirt is azzal aláiratni akinek joga van hozzá.
És ez az egyik fél hozzáállását is jól tükrözi :)
V
A különélô szülôk a gyermek sorsát érintô lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követôen - közös szülôi felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélô szülô felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintô lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
Ha a különélô szülôk a közösen gyakorolt szülôi felügyeleti jog tekintetében nem tudnak megegyezni, a döntés - a tizenhatodik életévét betöltött kiskorú tartózkodási helyének kijelölése kivételével - a bíróság hatáskörébe tartozik.
Én a mindennapi iskolai gyakorlatot írtam le: se általános-, se középiskolából nem küldik haza a beiratkozót azzal, hogy hol a másik szülő.
ObdaFan
Ez nekem nagyon "magas"
Akkor mi is vagyok én ? :)
Kifejtenéd, hogy mit értesz azon hogy a biróság korlázozza a szülői jogokat?
Ha azt nézzük szinte minden elvált apának korlátozva van, mert azért valljuk be még kevés az ahol a válás után megmarad a közös felügyeleti jog. Főleg mert olyankor az anyuka nem mondhatná hogy egyedül neveli a gyermeket és nem kapna + támogatást.
Tehát melyik az a korlátozási szint ahol nem kell a elvált apuka hozzájárulása?
Köszi
B
bootm.!
Az a korlátozás szint, amikor a bíróság az ítélet rendelkező részébe is beleírja, hogy korlátozza. :) Nem akkor, ha csak így érzed.
Értem, vagy legalább is azt hiszem :)
Köszi
B
Nincs mit.
Sziasztok!
Eddig is sokat segítettetek, ha tudtok, kérlek most is lássatok el néhány okos és szakszerű tanáccsal!
Az előzmény: volt férjem több mint egy éve falhalmozódott különbözeti gyermektartásdíj hátralékát nem óhajtja kiegyenlíteni, végrehajtást kezdeményeztem, van a nevén ingatlan.
Most kaptam a bíróságtól (a végrehajtási ügyintézőtől) egy levelet, melyben azt írja, hogy egyeztessek "az adós munkahelyével a hátralék tekintetében".
Ettől azonban van egy kis gyomorgörcsöm, hiszen a bátyja, a volt sógorom cégénél dolgozik, és vele meg végképp nem voltam soha sem jó viszonyban.
Hivatalos megkeresésnek szerintetek jó, ha a végzésre és annak számára, valamint a Csjt. nem tudom, hogy kell írni, de talán Vr. 17. § (2)-re hivatkozom? ("Ha a kifizetett díjazás olyan összegű, hogy - a tartásdíj levonására vonatkozó szabályok alapján - még az alapösszeg levonása sem lehetséges, azt, illetőleg annak le nem vont részét a munkáltató hátralékként nyilvántartja és - amint erre lehetőség nyílik - a hátralékot folyamatosan levonja.")
Kérdésem még az is, hogy (kicsit lejjebb a Csjt-ben) hogyan kaphatok tájékoztatást a munkabéréről?
Ennek most azért van jelentősége, mert a Bíróság által is ismert munkahelyén hivatalosan valószínűleg valóban annyit keres, amennyi után tartásdíjat fizet, viszont egy régi közös ismerősünknek adott névjegykártyán egy, általam eddig nem ismert cég alkalmazottjaként van feltüntetve.
Mit javasoltok, mit tegyek?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Kriszta
Kriszta
Az egy érdekes végzés lehet, mert nem a te dolgod az adós munkahelyével való egyeztetés, hanem a bíróságé és a végrehajtóé. Õk pl. megkereshetik a munkáltatót a munkabér mértékének közlése iránt, te nem. Ha bírósági végzés van a letiltásról, akkor a munkáltató készfizető kezesként felel, ha nem vonja le, ellentétben azzal, ha ehelyett te egyeztetsz.
Mindemellett egy évi elmaradást csak akkor lehet érvényesíteni, ha a korábbi összegek behajtásának elmulasztása nem róható fel, egyébként csak fél év.
ObudaFan, köszönöm!
De mit csináljak most?
Megírhatom a Bíróságnak, hogy szíveskedjenek ők egyeztetni az adós munkahelyével, és kérjem, tegyék meg ugyanezt - adatközlés után - a másik céggel kapcsolatban is?
Ami az egy évi elmaradást illeti, kíváncsi vagyok az véleményedre:
2005. május óta (20-20% helyett) fizetésének 50%-át fizette tartásdíjként, de még ez sem érte el a minimumként meghatározott tartásdíj összegét.
2005. június végén fordult a Bírósághoz a tartásdíj csökkentése érdekében, én pedig - bár tőle teljesen függetlenül - végrehajtást kértem.
Novemberben tudtam meg, hogy ő Bírósághoz fordult, mert addig azt hajtogatta, hogy csak átmeneti a fizetéscsökkenése, igyekszik jobb helyet találni. Ekkor abbahagytam a levelezést a végrehajtókkal, mivel nem akartam egy ügyből kettőt csinálni.
December elején kelt beadványomban már kértem a Bíróságot, hogy szólítsa fel volt férjemet a tartásdíj-hátralék kiegyenlítésére, de az első tárgyaláson, februárban úgy nyilatkozott (írásban is), hogy vagyona nincs, semmiféle ingatlan nincs a nevén - így a bírónő is csak mosolygott, hogy nem tudok semmit csinálni.
A gond az, hogy kb. két hét múlva kiderült, és tulajdoni lappal bizonyítani is tudom, hogy van - nem is kis értékű - ingatlan a tulajdonában.
Ezzel a ténnyel szembesítettem őt és a bírónőt is a májusi tárgyaláson, de nem reagáltak rá, ezért kértem végrehajtást.
Ráadásul 2006. májusában olyan döntés született, mely szerint a tartásdíjat 2005. július 1-től visszamenőleg csökkentik, lévén azidőtájt adta be a csökkentésre vonatkoró keresetét. (Azonban még így is - számomra - jelentős tartozása van, mivel a jelenlegi fizetése alapján állapították meg a tartásdíj új összegét, a fizetése pedig tavaly decemberben emelkedett.)
Kérdésem, hogy ilyen körülmények között rám mikortól érvényes a fél év?
Válaszod előre is köszönöm!
Kriszta
Kriszta
Huhh.
Nem erről jut eszembe....
Volt annak idején egy tanárnőnk, egy speciális könyvészeti tárgyat, az úgynevezett könyvtári leírást tanította. A tárgy anyagát lényegében szabványok alkották. A szeminárium elején öt perc alatt elolvastuk a szabvány vonatkozó részét. Aztán a tanerő megkérdezte, értjük-e. Bólogattunk, hogy "igen, értjük".
Amire a többség tanácstalan hallgatása mellett valaki eldörmögte: "most már nem..."
Kedves kbs!
Azért arra is kíváncsi lennék, erről mi jut eszedbe...
Kriszta
Drága Kriszta! Akkor mégis csak erről jutott az eszembe.
Kedves kriszta, attól számít visszafelé a 6 hónap, amikor elkezdődött a végrehajtási ügy. No most a vh. ügyet és az emellett párhuzamosan folyó pert ömlesztve írtad le, de ha azt szeretted volna leírni, hogy a vh. ügyet közben megszüntetted, akkor majd akkortól visszafelé tudod igényelni 6 hónapra, amikor ismét benyújtod a végrehajtási kérelmet. Ugyanakkor anélkül, hogy látnám az összes eddigi papírt, aligha tudnám ezt biztosra mondani.
Üdvözlök mindenkit! A problémám a következő lenne. Szüleim 8 éves koromban elváltak, azóta apukám rendszeresen fizette a gyermektartást utánam és a testvérem után, mivel a munkahelyén autómatikusan levonták keresetéből ezt az összeget. Tavaly év végén azonban otthagyta a munkahelyét, 3 hónapig a munkaügyi központtól kaptuk a pénzt, ezután ez is megszünt. Ha rákérdezünk telefonon mindig azt mondja hogy már elküldte postán a pénzt, ami azonban ezidáignem érkezett meg, valószinüleg fel sem adta.Február óta nem kaptunk semmit, apukám feketén dolgozik egy vállalkozónál (amit előttünk sem titkol), a szüleinél lakik, tehát nincs tulajdona. Jelenleg a testvérem 18 éves, idén fog érettségizni, én 21 éves egyetemista vagyok (egyébként én ráadásul testi fogyatékos vagyok). Mivel anyukámat időközben leszázalékolták, nagyon nehezen élünk, nagy szükségünk lenne az apu által küldött pénzre is. Mit tehetünk?
puszedli
Angi!
Első lépésben a bíróság jogerős ítélete alapján végrehajtást kell kérni a bírósági végrehajtónál.
Ha a végrehajtási eljárás sikertelen, a sikertelenséget igazoló jegyzőkönyv birtokában az illetékes (lakóhely szerinti) gyámhivatalnál kérheti a tartásdíj állam általi megelőlegezését
Ezek szerint nagykorúak vagytok, akkor pedig a saját tartásának a rovására nem köteles apukád eltartani titeket. Egyébként meg, ha jól érzem ki, nem tartjátok vele a kapcsolatot, hiszen a tartásdíjra is telefonon kérdeztek rá tőle. Azt is könnyen el tudom képzelni, hogy egyébként fel sem hívnátok, csak akkor, ha kell a pénze.
Tudod, ha egész 18 éves korotokig eltartott titket, akkor talán apátoknak is járna valami a ti részetekről. Egyébként meg hivatkozhatna az érdemtelenségetekre, ugyanis a nagykorú eltartottaknál már ez is szóba jöhet.
Javaslom, változtassatok édesapátokhoz való viszonyulásotokon, és akkor könnyen lehet, hogy végrehajtó sem kell majd ahhoz, hogy támogasson benneteket a tanulmányaitokban.
Egyébként a végrehajtóval semmire sem fogtok menni, ha feketén dolgozik, és nincsen semmi vagyon a nevén. És azt is erősen kétlem, hogy nagykorúak tartását megelőlegezné a gyámhivatal, akkor, amikor sok kiskorú tartásdíjának megelőlegezésére sem mindig futtja.
Úgyhogy erősen apátok jóindulatára vagytok bízva ez ügyben, már csak azért is, mert lenne oka rá, hogy a tartásdíj fizetési kötelezettségének megszüntetését kérje bíróságtól hamarosan.
sziasztok! most irok elöször.az szeretném megtudni.hogy 2006.07.01-én adtam a biróságra a gyerektartásról szoló kérvényemet és várhatóan mikor lesz a tárgyalás
Nagykorú gyerek tartásdiját az állam nem előlegezi meg.
Sziasztok!
Ne haragudjatok, hogy ide is írok, de a topic, ahova írtam, behalt. Csak azt szeretném tudni, hogy ha az elvált szülők közül az apának van egy bírósági végzése, hogy a gyerek 18. születésnapja után megszüntetheti a gyerektartás folyósítását, de közben a gyerek nappali egyetemen tanul, és ez most derült ki, akkor azt meg lehet támadni, ugye? Azóta eltelt 20 hónap, de csak most jöttek haza, és most derült ki.
Tudom, hogy csak 6 havit kaphat vissza visszamenőleg.
Előre is köszönöm a segítséget!
A végzést nem lehet megtámadni. Újra kell a tartási igényt érvényesíteni, immár a Csjt. 60.§(2) bekezdésére alapítottan.
Köszi Dr. Attika a gyors választ.
De azt lehet, hogy nem mondtam, de az apa azt mondta a bíróságon, hogy a gyerek nem tanul!!, pedig tudta, hogy igen, és hogy nem keresi stb. Ha tehát direkt hazudott a saját érdekében, akkor mi a helyzet?
Mert az az érdekes, hogy a bíróságon elindult egy folyamat, ugyanis a panasznapon elmondták a bírónak a történteket, és az lett a vége, hogy 6 hónapra visszamenőleg megkaphatják a pénzt, a többi 14 hónapra (mert 20 hónapja állította le a fizetést) perelni kell, és a végrehajtóhoz kerül az ügy. De a végzésről csak ezután értesültek, hogy a bíróságon már "elintézték" ilyen formában az ügyet. Na ilyenkor mivan?
Mint már ebben a topicban leírtam a kiskorú gyermektartása és a nagykorú gyermek tanulmányok miatti tartása két külön dolog. Két külön feltételrendszere van. Az apának csak azt kell bizonyítania, hogy a gyermek nagykorú. Az újabb tartási igényt már a nagykorú gyermeknek kell előterjeszteni vagy az apa vagy a bíróság felé. A Pp. 164.§-a alapján a bizonyítási teher is őt terheli.
Persze hamarosan röppennek ide az ellenvélemények is, úgyhogy olvasdd át azokat is és döntsetek szabad belátásotok szerint! Legjobb, ha visszamentek panasznapra és éltek a szóbeli kereset jegyzőkönyvbe mondásának lehetőségével.
Nekem ugy tünik, hogy két ellentétes határozat van, egy gyt.megszüntetési, /az apának/, meg talán egy vh-lap a hat hónapra járó tartásdijról a korábbi itélet alapján.
Csak akkor lehet pontos választ adni kedves Joel, ha leirod, hogy mi van a birósági papirokban.
A panasznapon felvett kérelem nem minősül határozatnak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |