Azt kell hogy mondjam igaza van MajorDomusnak.
Próbáltam neked leírni, hogy mit tegyél. Megtettél valamit abból? Már egy nap eltelt azóta! Nem is felétlen a te példádra szabott volt, hiszen nem ismerlek. De ha csak a tegnapi napot azzal töltötted volna, hogy munkát keresel, akkor már tettél valamit!
Egyébként, ha nem vagy képes eltartani a gyereket, még segítséggel sem, akkor azon gondolkozz el, hogy jó helye van-e nálad a gyereknek. És ezt nem rosszindulatból írom!
Lehet hogy oda kellene adni apukának amíg te egyenesbe jössz.
Ha netre van pénzed, akkor azért jól is lakhatnál ennek az árából jó párszor! Sőtt! 10 havi net árából egy szemüvegre is futotta volna!
Tudod, van úgy hogy néha át kell értékelni az életünket, és gyökeres változásokat kell foganatosítani magunkkal szemben. Ez pedig sokszor áldozattal jár!
Ha csak a gyerektartás összege az, ami most annyira hiányzik, akkor bizony még ha kissé lényegre törő, is volt MajorDomus hozásszólása, akkor fontold meg ami abban van.
A családjog nem csak előír, hanem feltételez is. Többek közt azt is, hogy neked is hozzá kell járulni a gyereked nevelési költségeihez. Ha fogyatékkal élő a gyermeked, akkor speciális egyéb támogatásokat is kaphatsz. Érdeklődj a szakirányú szervezeteknél.
Egy azonban biztos. Ez nem hosszútávra oldja meg a problémáidat. A gyereknek adott pénzből nem lehet sem megélni, sem felnevelni őt.
Ebben az országban rendkívül sok szemüveges van. Én is. Egy átlagos szemüveg 30-90 ezer forintba kerül. Ehhez senkinek sem járul hozzá senki. Sem az OEP, sem a gyengénlátók országos szövetsége. Ezt mindenkinek saját zsebből kell fizetni! Nem akarom osztani az észt, de ha te nem rázod meg magad, és nem állsz fel, akkor sokkal többet is bukhatsz mint amennyit eddig buktál.
És sajnos hosszútávon a gyerekedet is elvesztheted.
Gyermektartásdíj végrehajtása
Kedves Sió!!
Köszönöm a hozzászólásod,feltételezem a jóindulat,és segitőakarás vezérel.
Először is:nekem nincs net-em,a barátnőm,szomszédasszonyom lakásán lévő net-ről irok.
másodszor:mint már leirtam, amiket tanácsoltatok möröket, már mind végig jártam.
Munkát folyamatosan keresek,sajnos amikor megmondom, hogy gyermekem van ,/aki mellesleg bármikor beteg lehet/
már nem állnak velem szóba.
Én már bármilyen munkát elvállalnék csak lenne.
De NINCS!!!!!
Ami lehetőségem lenne három műszak és a gyermekem elhelyezését ez idő alatt nem tudom megoldani.
Ez ennyire egyszerű,és tudod mi a gond?Nagyon sokan vannak igy, sajnálom, hogy nem tudjátok, nem akarjátok ezt megérteni.
Azért köszönöm a segitséget,és most én is javaslok nektej vaklamit:mielőtt itélkeztek valaki felett tájékozódjatok már a jelenlegi munkapiaci lehetőségekről.ill. arról, hogy egy magamfajta anyának milyen lehetőségei vannak-mert NINCSENEK.
Kár hogy Ti ezt nem látjátok.
Erika óvónéni
Kedves MajorDomus és Sió!
Ne haragudjatok, de Ti el sem tudjátok képzelni hogy milyen munkanélküliség van vidéken. Én egy kisvárosban lakom, BAZmeg yében,de már az ATyaúristenen kívül mindenhova elmentem,Polgm., Jegyző. MÜKirend.vez. MUnkáltatókhoz is jártam már mindenhol voltam, de nem tudtam munkát kapni, még RÁT-os 3-hónapos közcélú munkát sem.(protekció kell ehez is) Még takarítónak, se konyhai mnkásnak sem vesznek fel, pedig nem vagyok alulképzett,sem egy bányarém. A gyesem alatt is folyamatosan képeztem magam. Én nagyon is elhiszem amit mond Csilla. Én is így vagyok.
A gyerekek maradékát eszem.( nem kell vigyázni a vonalaimra, mert 60 kg vagyok a 170cm-hez)
Én kapok GYt.-t, de már írtam erről, 6000,- Ft/gy., de ez is nagyon kevés.
Írtam, hogy megyek tárgyalásra és MD kérdezte,hogy nincs ügyvédem? Magamban egy kicsit elmosolyogtam, mert 5,-FT-ot sem tudnék ügyvédre költeni.
Pártfogói ügyvédet sem tudok igénybe venni, mert ahoz a megyeszékhelyre kellene utaznom, és még utiktg-re sem jut.
Úgy hogy azért érdeklődtem itt, mert magamat fogom védeni.
A szociákis segélyek amit Sió ajánl. Az nagyon kevés, ha kap lakásfenntartásitámogatás, már egyéb segélyt csak 1-szer kaphat 5000,-/év. VAn olyan önkormányzat, ahol még ennyit sem tudnak adni.
A Máltai Szeretetszolgálat csomagjait, amit a rászorulóknak küldenek (annak osztják ki, akik potenciális szavazóbázisuk PL: 2 nyugdíjas él egy háztartásban 200.000 FT nyd + kocsit tart fenn.)
Ingyenes nyári étkezés is járna a törvény szerint a rászoruló gyerekeknek, de az önkormányzatnak nincs pénze ezért, csak egy része kap ( potenciális szavazók, barátok , ismerősök).
Az sem biztos, hogy saját internete van.
Én is mindíg a könyvtárba jártam internetezni, míg fősulira jártam.
Most sem magam miatt van, hanrm a gyerekeknek kell informatikából HF, vagy kutatómunkát végezni egyik napról a másikra, és munkát is szoktam rajta keresni.
Egyébként minipannonos csomagom van ezervalamennyi a havidíja, de csak 1 évre mertem, úgyhogy már januártól lehet hogy nem lesz. nemiszom, nem dohányzom, nincs kocsim, nincs pénzem bérletre, buszra. gyalog járok mindenhova. Turkálóból öltözködöm. ( a gyerekek nem)
Sió!
Azt miből gondolod, hogy apukánál jpbb körülmények között lennének, hogy ha nem fizet gyt-t akkor biztos nem dolgozik, ha meg feketén keres valamit neki is fenn kell tartani magát, lakását.Akkor is lökhetne a gyerekeknek valamennyit.
Szerinted olyan jó lenne ott a gyerekeknek, ha arra nem képes, hogy egy pár ezer Ft-al támogassa a gyerekeit?
Eszti
Csilla13
Annyit fűznék hozzá, hogy ha elmész bárhova munkát keresni, akkor nem kell a gyerekről beszélni elsőkörben. Sem arról hogy bármikor beteg lehet.
Majd ha beteg lesz, akkor ráérsz azzal foglalkozni és elmondani.
Egyébként, aki itt neked írt mindenki segíteni akart azért írt.
Nem tudom mit vártál valójában. Elgondolkodok rajta.
.
.
.
Elgondolkodtam.
Kedves Eszter sajnos a dolgot csak az tudja felfogni és megérteni aki benne van ezért tudom mondani én is mert mint irtam én is ebben vagyok és én is egy kis faluban lakom sajnos én sem tudom gyermekeimet kire hagyni mert a 78 éves mama is már szinte gyermek én most elmentem egy tanfolyamra 120.000 ft és ha nekem kéne kifizetni nem tudnám most anyukámék adtak kölcsön de azt vissza is kell adnom pedig van kereskedelmim,középfokú számviteli ügyintézö sulim érettségi és igen ki merem jelenteni kitörölhetem vele a hátsóm mert a gyerekeket nem tehetem a szomszédba. a munkahelyemről kitettek létszámleépités miatt. sajna mindig a tisztességes becsületes ember jár rosszul.Ez tapasztalat ne is vonja kétségbe senki.
Még csak annyit, hogy 29500,-FT RÁT (segély)-t kapok, legalább ennyivel járulna hozzá a volt férjem is már elégedett lennék. De én hozzájárulok a munkámmal, mosás vasalás, főzés, takarítás, nevelés,tanítás (kitűnő tanuló gyerekek) és ilyen körülmények közt kell élniük.
Minden erőmmel munkát keresek, Kedves Sió,ha tudsz olyan munkalehetőséget, takaritás, vasalás,szórólapozás, amely mellett a gyermekem felügyeletét is ellátom,már megyek is.
Sajnos hiába szertnétek jót,de nem vagytok tisztában a helyzettel,ami egy egyedülálló kisgyermekes, vidéki, munkanélküli édesanyának jut.
Ezt igazolja at előttem hozzászóló édesanyák véleménye is.
Ha Te kedves Sió ennyire nem érted ezt a helyzetet, mit várjunk azoktól, akiknek lenne hatásköre munkalehetőséget biztositani vidéken az anyukáknak,hogy ember módjára meg tudjunk élni.
Hidd el, nem irogatnék itt a SZOMSZÉDASSZONYOM,Barátnőm gépén, ha lenne lehetőségem munkába járni,többre mennék vele, mint veled "parttalan" vitát folytatni.
Erika óvónéni
most tudtam idegességemben elolvasni Eszti08 hozzászólását.
Amit irsz mind igaz.
Én is a gyerek maradékát eszem, utoljára nem is tudom mikor laktam jól, mindenem ami van csak és kizárólag a gyerekre költöm.Miért nincs igy ezzel az apuka, aki ugyanolyan szülő mint én.
Sió!!!!
Fel kellene már végre fognotok, hogy van egy olyan réteg itt ebben az országban, akik önhibájukon kivül nem tudnak megélni.Lehetetlen az életük.
Nekem külföldön van ismerősöm, igen magasan kvalifikált, és egyszerűen nem hiszi el, hogy hogy lehet egyedülálló szülőket ilyen ehlyzetbe hozni-azt mondja mindig, hogy ilyen nincs!!!!!!!!!!4
De VAN-ma Magyarországon 2010-ben.
Az apuka éli az életét, mi meg haljunk meg éhen.Kutya nem kéri rajta számon,és emberéletek mennek igy tönkre.
Sió ÉBRESZTŐ!!!!!!!!!!
Erika óvónéni
Ez igy van akárki akármit mondd ez van az én volt párom a saját gyermekét semmibe sem nézi 1 éve nem érdekli nem látta 2.5 éve nem fizet és a mostani párja 13 éves lányát neveli és annak megad mindent maximálisan na Sió ez szerinted logikus? Meg hogy engem büncselekményes zaklatással jelentett fel mert kértem rendezze a tartásdijat.Sió szerinted ezt ölbe tett kézzel kellene néznem? Én is sokszor nem eszem mert a 2 gyermekem ami fontos én nem nekem ez a felfogásom és hiába van 4 szakmám és most is suliba járok hitelböl nem tudok a 2 gyermek mellett elmenni melóba. Ez igy van pedig nekem is vannak álmaim amikből soha soha nem lesz SEMMI!!!!!!!!!!!!!
Ha nincs bejelentett munkahelye miből lehet megállapítani a folyósítandó összeget? illetve ilyenkor mennyit ítél meg a bíróság?
- valós adatok érdekelnek-
én ugy tudom, ha nincs bejelentett munkahelye/már pedig a gyt.-ra kötelezett apukák jelentős részének nincs,igy szurva ki a gyermekkel, mert csak azzal szur ki/akkor az állam megelőlegezi,de ha elolvassa az előző leveleket ez le van irva mi módon, ha nem tudja behajtani, a végrehajtó kiállit egy papirt, hogy nincs behajtható ingó-ill.ingatlana.Ezzel megy az anyuka a gyámügyhöz,és az állam ez alapján itáli meg visszamenőleg a gyt.6 hónapra.De mire eddig valaki eljut, 6 halált hal!!!!!Apuka meg vigan éli életét!!
A minimum gyt egy gyermekre 20.000.- a legutóbi infóm szerint.
Ha nem jó az infóm akkor irjatok lányok.
KösziCsilla
Erika óvónéni
Üdvözletem!
Csak egy észrevételem van.Mikor elöször írtam ide kaptam tanácsokat és észrevételeket.
MajorDomus folyamatos építő jellegű írásai elgondolkodtatóak,nem biztos,hogy rossz szándékból írja amit ír.Sőt.Egy kivülálló,aki nincs benne érzelmileg reálisan látja a minket érintő dolgokat.
"kedves sió" leírja amit gondol,de nem tapasztalta meg az gyermekeiket egyedül nevelő anyák mindennapos küszködését.
Én dolgozom,napi 8 órát,nem a képzetségemnek megfelelő beosztásban-ami engem abszolúl nem érdekel!!-mert tudom jól,hogy a lakbért fizeti nem kell,a sárga csekkeket és a gyermekeknek is enni kell!
Saját tulajdonú ingatlanom volt,autó,egzisztencia.
Vállaltam a két csodálatos fiamat Apuka meg a jómodban kocsma,játékgép,csajok.
Elvesztettünk mindent semmink nem maradt,a haverok még az ingoságokat is vitték tartozás fejében.
Mi a nulláról kezdtük és élünk!!!Apuka nem fizeti a gyt,mert majd és minden alkalommal időt nyer.Van öröklés után egy negyed háza ezért a végrehajtó nem tudja kiállítani azt az igazolást,hogy behajthatatlan a gyt,így az államtól nem igényelhetjük.
A törvény azt mondja ki,ha jól tudom,hogy a szülő a saját fenntartásást is veszélyeztetnie kell,hogy a gyermeket el tudja látni.Ez érdekes módón mindig a gondviselő szülőnek jut.Az másik félre ez nem hárul.
Tisztelt Elvált Apák!!
Nem minden Nő akarja önöket "lenyúlni" mikor a gyt van szó!Hallottam rossz példákat is.Én dolgozom és apuka ha nem fizet elgondolkodom,hogy hónap végég mit esznek a fiaim.Én lerakom az egész fizetésem az apa mikor?
javítás:nem a képzetségemnek megfelelő beosztásra gondoltam.
én is biztos vagyok abban, hogy jószándék vezérli a hozzászólásukat, az is biztos, hogy egy kivülálló sokkal reálisabban látja a helyzetet.
Amit azonban észrevételeztem,és nagyon rosszul esett, hogy szinte abban sa szinben tüntetnek fel, hogy én ugyan gyermekemet egyedül nevelő anya vagyok, de ne várjak a "sült galambra",mert tudok tenni magam mis a saját helyzetünkkért.
Hát............no comment!!!!
Erika óvónéni
Tisztelt anyák akik tudják mi is a gyerektartás nem fizetése én most kaptam egy levelet a gyámügyről sok segitséget kivánva hozzá : idézem"...Biróság...ügyszámú jogerős itéletében meghatározott összegű tartásdij fizetési kötelezettségét a kötelezett önhibájából nem teljesiti vétséget követ el és 2 évig terjedő pénzbüntetéssel bűntetendő. A bűntetés a büntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkűlözésnek teszi ki. Btk 1978 évi IV. Tv. 196.§.(1) bekezdés
Csak sajnos törvények vannak de nekem a törvény 2.5 éve nem tud segiteni az apának szabad uta van nekem meg meg van kötve a kezem minden irányban,
Csilla13
Saját magad mondtad ki hogy valójában mit vársz.
Idejársz zokogni, miközben tehetnél is valamit.
Ha nem tudod eltartania gyerekedet, akkor jelezd az apának hogy tartsa ő.
Ha ő sem tudja, akkor vetesd állami gondoskodásba.
Ha 200 km re kell eljárnod dolgozni és valójában dolgozni akarsz, akkor el fogsz járni.
Ha meg nem, akkor csak síránkozni fogsz ezután is.
Ezért jár itt az ország, mert van olyan népréteg aki megszokta hogy fogják a kezét.
Állandóan fogják a kezét.
Ennek vége. Hála istennek nem tartjuk a sok ingyenélőt immár.
Kedves Sió! Ugye te nem voltál és nem is vagy ilyen helyzetben ugye te csak véleménytmondó fórumozó vagy?
Milyen helyzetben? Arra gondolsz, hogy sírok-e én is és rákenem a saját tehetetlenségemet és élhetetlenségemet gyerekre? Arra gondolsz hogy én is mindenki mást hibáztatok-e az elcseszett életemért? Arra gondolsz, hogy én is segélyért állok-e sorba?
Megnyughatlak hogy mint minden embernek nekem is volt olyan időszakom amikor nehezen ment a szekér. Mégsem zokogtam éveken át, és ha a fél karomat kelet volna levágnom, akkor is adtam volna enni a gyerekemnek. Ha kellet volna, akkor akár napszámból is, de megoldottam volna.
Volt itt valaki aki a magyar anyákat említette!
Az ő nevükben, és feleségem nevében kikérem magamnak, az efféle általánosítást.
A magyar anyák nem különbek, mint a többi nemzeté, dolgoznak keményen hogy megéljenek.
Ez itt a kulcsszó!
Dolgoznak! Mert akarnak dolgozni! Mert nem sírnak, és nem mástól várják a segítséget!
Felhivom a Tisztelt moderátor figyelmét, az itt elhangzott beszélgetésre, véleményekre, különös tekintettel Sió ur megnyilvánulásaira.
Ez egy Jogi Fórum!!!!!!!!!!!
Köszönettel Csilla
Erika óvónéni
Így visszaolvasva senki tanácsa nem volt neked megfelelő, mert a hibáidra világított rá nagy többségünk.
Csilla
ez utobbiban is valami de neked nem kioktatasra van szukseged,igaz tanacsokat is kaptal, de nem olyat amilyet hallani szerettel volna.
Meg egy utolso tanacs.
A marxizmusnak dgy tetelevel nem lehet vitatkozni : ,, a let hatarozza mdg a tudatot,, plntosabban a ,,lé,,
beszeld meg az apaval,hogy egy evig vegye magahoz a gyereket.
te ezalatt ketess mumkst ott ahol van, mint fuggetlen no, biztosan talalsz Pesten vagy a nagyvarosokban.
egy ev alatt kiepited az egxisztenciadat, ha ,,nem vsgy banyarem,, akkor part is talalhatsz magadnak, s egy ev utan magadhoz veheted a gyereket. En biztos nem eheznek egy faluban ha mas lehetoseg is van.
egz dolgot fogadj el tolem mint oregebbtol. Sokan, sokfele tanacsot adunk itt, de a sajat gondjaidat senkinem fogja helyetted megoldani.
sik sikert kivanok neked.
,, ha nem kopog a lehetoseg, epits neki ajtot,,
Csilla
„"ha nincs bejelentett munkahelye/már pedig a gyt.-ra kötelezett apukák jelentős részének nincs,”
No Comment.
„Sajnos hiába szertnétek jót,de nem vagytok tisztában a helyzettel,ami egy egyedülálló kisgyermekes, vidéki, munkanélküli édesanyának jut.”
Kilenc hónapos volt a fiam, amikor elmentem dolgozni. Ma már egyetemista és kiegyensulyozott boldog fiatalember.
Nölj fel a feladathoz, és ne bújj a gyermek mögé. Nagyon sokan (és sikeresen!) megoldják ezt a feladatot, mert az édesanyák mindenre képesek a gyermekért. Ez a nőkbe van "kódolva" és ettől lesz édesanya egy nő.
Ha mindig mástól várod a megoldást, akkor vagy nagyon fiatal vagy még, vagy nem sok jóra számíthatsz.
Igen, az édesapának is kell fizetni, de ne csak erre várj. Szerinted a 28.500 Ft segély és CSP a jövő?
Ha a szomszéd városban van munka, akkor cuccolj össze és menj oda a csemetével együtt. Ő megy bölcsibe, te pedig dolgozni. Ez is csak egy tanács, de a jövődet neked kell megoldanod.
P.S: Mielőtt nekem esel, én is nő vagyok és édesanya.
MajorDomus után szabadon: Sok sikert.
2fiúanyukája:
Egyetértek veled, itt a legtöbben nem rosszindulatból írjuk, amit írunk. Leginkább az lenne a cél, hogy rávilágítsunk a másik oldara is - mert semmi sem egyoldalú, bár az egyedülálló anyukák szeretik azt hinni. Lehet, hogy néha kíméletlen, kemény hozzászólások születnek, és sajnos gyakran nem érnek célba, mert a szülő nem gondolkodik el, nem néz saját magába...
Csilla13, arra még nem gondoltál, hogy vidéken sokkal könnyebb érvényesülni még akkor is, ha nincs munkád? Én itt a panelban, hiába szeretnék, nem tudok paradicsomot, paprikát, csirkét nevelni, pedig abból meglenne az élelem. De a panelban ez lehetetlen. Munkát pedig itt sem könnyű találni egy-két gyerkőccel. Ha mégis, az sok-sok lemondással jár. Tudom, mert én Bp-en élek, és egyedül nevelem a fiamat. Az apuka pedig (szokás szerint) alig fizet pár ezer forintot.
Ennek ellenére én nem panaszkodom. Mindent meg lehet oldani, csak észre kell venni a lehetőségeket.
Ott vidéken miért nem hoztok össze egy baba-mama klubot, ahol lehetne beszélgetni, sütögetni, tapasztalot és kinőtt ruhákat cserélgetni? Netán még kötni, varrni is megtanulhatnátok egymástól. Meg azt is, hogy nem kell sajnáltatni magad, és nem kell a gyerekkel takarózni, rá hivatkozással elvárni, hogy más tartson el titeket! Sem az államtól, sem az apukától ne várj el ilyesmit!
Mág egy ötlet (remélem, nem sértődsz meg): az önkormányzaton kívül alapítványtól is lehet segítséget kérni, pl. ha a gyermekednek speciális szemüvegre van szüksége.
Sió:
„Ezért jár itt az ország, mert van olyan népréteg aki megszokta hogy fogják a kezét.”
Ott a pont!
Sajnos a szülői siránkozás és tehetetlenség nagyon rossz hatással lesz a gyermekre is, hiszen ő vajon milyen példát lát? Lehet segélyből, sűrűn panaszkodva is élni, akkor minek küzdeni, dolgozni? Ezt fogja megtanulni a nevelőszülejétől, nagy valószínűséggel így fog ő is élni... Ez borzasztó!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02