GYerektartás mértéke

lajoska32 # 2009.03.14. 22:28

Kedves sommer!Akkor amennyiben a gyerek mezítelen jár,és nem kap sem enni,sem inni otthon pillanatok alatt intézkedni fog a gyámhatóság.A múltkor arra panaszkodott,hogy a gyerek csak a számítógép elött ül,örömmel veszem tudomásul,hogy ez megváltozott!
60000+50000=110000!
ezek után nem csoda ,ha az anya dolgozni jár,mert ennyiből egy kamaszfiút eltartani képtelenség.Szerintem örülni kellene,hogy dolgozik az anya,nem apát pumpolja .Amit fizet az teljesen reális.Tessék neki felajánlani,hogy amíg dolgozik,foglalkoznak a gyerekkel,a feljelentgetések nem fogják a problémát megoldani.(vagy apa adjon annyit,hogy tényleg otthon maradhasson az anya)Egyébként,de a hallássérültek magasabb összegű családi pótlékot kapnak(meg asztmások ,vakok,mozgássérültek stb).A tanulási nehézségek(pl.dislexia)után nem "jár"magasabb családi pótlék,bár mint pedagógus ezt ön biztos jobban tudja!

melinda87 # 2009.03.16. 10:40

Kedves Fórumozók!

Tájékoztatást szeretnék kérni. Van egy párom akivel 4 hónapja együtt vagyunk. A héten közölte a volt barátnője (akivel nem volt házas, és nem volt élettársi viszonyban sem) hogy májusban szül, és hogy a páromé a gyerek. A párom ennek ellenére velem szeretne maradni, mert engem szeret. De viszont a gyerekkel is törödni akar. A párom fizetés 83.000 Ft ha bíroságon ítélik meg a gyerektartási díjjat akkor mennyi gyerektartást kéne fizetnie? Ha bíróságon ítélik meg a gyerektartást nem kell hozzá egy apasági vizsgálat hogy biztosan az ővé e a gyerek?

A segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.03.16. 10:52

15-25% között.
Ha tesz apai elismerő nyilatkozatot, akkor nem kell. Ha nem tesz, akkor kell, és egy apasági pernek azért vannak költségei.

melinda87 # 2009.03.16. 10:59

Köszönöm a gyors válaszadást.

ObudaFan # 2009.03.16. 12:00

Nincs mit.

boby # 2009.03.17. 08:34

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Gyermekem apja folyamatosan "zaklat" a gyámhatóságon keresztül. Védelembe vételi eljárást, kiskorú veszélyeztetése miatti eljárást, kapcsolattartás be nem tartása miatti eljárást indított már ellenem. Szám szerint 15 eljáráson vagyunk túl, mindről bebizonyosodott, hogy nem állja meg a helyét. A legújabb: tartásdíj elszámoltatása. A gyámhatóságon telefonon azt az információt kaptam, hogy a jövedelmi helyzetemet szeretné vizsgálni, - mekkora jövedelemmel rendelkezem, mire költöm a tartásdíjat stb... - mert sokallja az általa fizetett gyerektartás mértékét. Van erre lehetősége? Mit tehetek, hogy abbahagyja a zaklatásom?

Köszönettel:
Boby

ObudaFan # 2009.03.17. 09:29

A gyámhatóság, ugye , a tartásdíjat nem szállíthatja le, így a jövedelmi helyzeted vizsgálata nem lesz indokolt.
Hát, megpróbálhatsz zaklatás miatt feljelentés tenni a rendőrségen.

boby # 2009.03.17. 10:23

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ. Nem félek attól, hogy a tartásdíjat leszállítaná a gyámhatóság, viszont már kezd kicsit elegem lenni, hogy heti szinten a gyámhatóságra kell mennem meghallgatásra. Van arra lehetőségem, hogy azt mondom, márpedig nem jelenek meg, mert nem tartom indokoltnak a tartásdíj elszámolásának a vizsgálatát?
Félreértés elkerülése végett, nem tartok attól, hogy valami sumákságomra derül fény, mert nem luxusban élek, a gy.tartást maximálisan arra fordítom, hogy gyermekemnek jobb körülményt biztosítsak, mindent megadjak számára.

A rendőrségi feljelentésbe megmondom őszintén nem nagyon bízom. Két alkalommal jelentettem fel exemet, mert 1-1 hétig "elfelejtette" hazahozni fiamat. Mindkét alkalommal megszűntették az eljárást arra hivatkozva, hogy a cselekmény nem bűncselekmény.
Tudom a zaklatás nem egyenértékű a fenti esettel.

ObudaFan # 2009.03.17. 10:41

Erre nincs lehetőséged.

eprecske # 2009.03.21. 12:29

Kedves Boby!

1.Az apának nincs joga elszámoltatni téged ,hogy hová költöd a gyermektartást.Az a gyermeké és kész ,apukának bármennyire is fáj.
2. A Gyámhatóságon én is ugyan ebben a cipőben járok.25 alkalommal lettem feljelentve különböző okok miatt az apuka által.2 év elteltével elértünk odáig,hogy végre nem hisznek apukának,és rájöttek ,hogy apuka nem a gyermekei érdekeit tartja szem előtt!Így kitartást neked,reméljük a gyámhatósági ügyintéződ is világosan fog látni lassan,mert hát ugye ez a hivatal a gyermekek érdekeit védik:-)
3.Jelentsd fel zaklatásért,nincs veszteni valód,apuka pedig reméljük észbe kap,ha nem akkor így járt.

Szuszka # 2009.03.22. 16:54

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni, egy kérdésem lenne. Elváltam, gyerektartást fizetek 10 éves kislányomra, és 1 hete született babánk élettársammal. Lehet e kérelmezni a gyerektartás csökkentését, ha igen, hova kell beadni, és nem tudtok e letölthető dokumentumot erről a kérelemről.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Grád András # 2009.03.22. 17:53

Kedves Szuszka!

Ha csak egy gyermeke van korábbról, és most született még egy, erre tekintettel nem fogja tudni leszállíttatni a gyermektartást. Az ugyanis gyermekenként általában 20%, ergo a kettő még belefér a maximális összesen 50%-ba. Majd ha születik még egy, akkor a korábbi gyermek lakhelye szerint illetékes bíróságnál kell kérni, 3 példány, 15 ezer forint illeték és egy születési anyakönyv kell hozzá mindegyik gyermekről. Célszerű már akkor csatolni a jövedelemigazolást az utolsó egy éves jövedelemről. Ez azonban most még nem aktuális. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Szuszka # 2009.03.22. 20:08

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!

der Alte # 2009.03.23. 08:30

Pusztán egy elméleti kérdés...

Tegyük fel, hogy az apa elvált és 2 gyermek után fizet 20-20% tartásdíjat. Új kapcsolatából gyermek születik. Kérheti-e emiatt a tdíj csökkentését:

1. Igen, mivel így már 3 gyermeket kell eltartania. Figyelembe véve, hogy az összes tartási igény nem haladhatja meg a kötelezett jövedelmének 50%-át, a változatlan tdíj mellet a harmadik gyermek rosszabbul járna. Rá csak 10% jutna.
  2. Nem, mivel az új kapcsolatból született gyermeket saját háztartásában, természetben tartja el, így ő nem számít bele a tartási igénybe. Mivel a szülő saját szükséges tartása rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll, így az új kapcsolatból származó gyermek nem (legfeljebb csak a szülő) kerül rosszabb helyzetbe.
  3. ???
Denirika # 2009.03.23. 11:08

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.Férjem 3 éve vált el az előző feleségétől.Van egy lassan 8 éves közös kislányuk.A váláskor a gyerektartás úgy lett meghatározva,hogy a min.15.000 Ft vagy a fizetés 20%-a.Így eddig 17.5000 Ft-ot fizettünk.Azóta született egy közös gyermekünk is,aki 10 hónapos-én GYED-en vagyok itthon vele.A férjem kilépett a munkahelyéről és egyéni vállalkozóként kezdett munkába .szerződésünk van a polgármesteri hivtalallal-ugyan is Nekik végzünk munkát.Mivel tört hónapot kezdtünk,nem tudjuk mennyi pénzünk fog maradni abból a fix összegből amit utalni fognak nekünk.Abból a pénzből kell majd befizetnünk az ÁFÁ-t,férjem után a befizetéseket,(személyszállítással foglalkozunk)a busz fentartását,üzemanyagot(ami a nekünk kifizetett összegnek több,mint 50%-a lesz),a busz egyéb hibáinak javítását(most pl 2 db új akkumlátort kellett vennünk, 96.000 Ft volt) és nem utolsó sorban 4 hitelünk van és a rezsiről és a megélhetésünkről nem is beszéltem.Rengeteg pénzt belepumpáltunk hogy eltudjunk indúlni(hitellel,és az én örökségemből).Persze ez mellékes dolog gondolom...A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben,hogy a férjem egyéni vállalkozó,mi alapján kérheti az ex a gyerektartás díj öszegét-esetleg emelését? A befolyó jövedelem után? Mert nálunk hiába lesz magas az az összeg,mire mindent ki és befizetünk alig marad belőle valami.
Az estleges peren kívül egyezség hogyan zajlik,papírra kell írni és kész? Vagy minden esetben bírósághoz kell fordúlni?
Mindezek azért érdekelnének ,mert ő sajnos nagyon rossz természetű,rosszindulatú-ellenünk neveli a gyermeket is és nagyon sokszor keresztbe tett nekünk már.
előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.03.23. 11:18

A jövedelem nem ugyanaz, mint a bevétel. A jövedelem a bevételnek a vállalkozás költségeire fordított összeggel csökkentett mértéke. Márpedig a tartásdíjat a jövedelemből számítják. Egyezséget kötni lehet bíróság nélkül is, de mivel a korábbi bírósági határozat végrehajtható, célszerű bíróságon kötni az esetleges egyezséget is.

Grád András # 2009.03.23. 11:22

Kedves Denirika!

A vállakozás nettó árbevételéből fog a bíróság kiindulni, ha oda kerül a dolog, de kiindulni: nem pedig mechanikusan azt alkalmazza. Sokan minden költségüket a vállakozásra írják, ez köztudott, a mobiltól a benzinen át a mosóporig, ezért a bíróság a tényleges vagyoni viszonyokat, életkörülményket nézi. Most is van egy apukám, akinek luxuskocsija, motorcsónakja stb. van a minimálbére mellett. Mindenkit nem érdemes hülyének nézni. Ez lehet hogy Önökre egyáltalán nem igaz, tényleg alig van jövedelem, de akkor ez ki is fog derülni. Lehet peren kívül megállapodni a tartásdíjról, ezt persze le kell írni (akár ügyvéd által korrektül megfogalmazva), de ha nem jön össze, marad a bíróság. Mondjuk végrehajtatni csak azt lehet, amit a bíróság állapított meg, ennyiben nem fölösleges! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisokos # 2009.03.23. 11:27

Denirika,

A min. tdíjat továbbra is fizetni kell. Emelést az ex akkor kérhet, ha a gyermek megváltozott szükségletei ezt indokolják. Realitása az emelésnek természetesen akkor van, ha a kötelezettnek van olyan nagyságú jövedelme, amelyből a megnövekedett szükségletek fedezete is kitelik.

Vállalkozás esetében a bevétel nem egyenlő a jövedelemmel. A ráfordítások, adók nyilván csökkentik a felosztható jövedelmet.

Megállapodhatnak a felek egymás között másként is, csak ez a megállapodás később nem kényszeríthető ki, illetve nem kötelezi a feleket gyakorlatilag semmire. Ha akármelyikük másnap meggondolja magát, akkor a másik fél sajnos így járt. Nem kell, de éppen ezért érdemes bírósághoz fordulni, főleg ha az ex "nehéz eset".

der Alte # 2009.03.23. 11:55

Tisztelt Grád ügyvéd úr!

Most is van egy apukám, akinek luxuskocsija, motorcsónakja stb. van a minimálbére mellett. Mindenkit nem érdemes hülyének nézni.
Mit tud ilyen helyzetben tenni a bíróság? Gondolom a luxuskocsi, motorcsónak stb. a cég tulajdonában van, nem az apuka saját nevén. A használat természetbeni juttatás, így nem alapja a tdíjnak. Ráadásul van bérjövedelem is, amely ellenben alapja, tehát abból lehet vonni. Ráadásul egyéb jövedelmet csak akkor kell bevonni, ha a bérből levont tdíj nem fedezi a szükségleteket. De arra, hogy mi a szükséglet, nem igazán van tételes útmutatás, vagyis bármi lehet. Mit tehet a bíró ilyenkor? (Leszámítva, hogy nem a középértéket, vagyis 20%-ot, hanem a max. 25% tdíjat ítéli meg.)

Denirika # 2009.03.23. 15:57

Köszönöm a segítő válaszokat! Lenne egy kérdésem még ezzel kapcsolatban.Nekünk van valami teendőnk vagy fizessük továbbra is az eddig fizetett összeget? Eddig ugye a férjem munkahelye által lett a fizetéséből levonva a gyerektartás,most mi fogjuk utalni az exnek.A megállapított jövedelem 20%-a mikor lenne érvényes? Ki ellenőrzi egyáltalán ezt(tehát hogy a jövedelem 20%-a menjen gyerektartásnak)ebben az esetben?
Vagy az ex esetleges követelése vagy(ahogyan Kisokos írta) a mi önszántunkból való emelés van ilyenkor?

(egyébként mi nem tartozunk a luxuskocsis kategóriába,sajnos...amiből sok van nekünk az az adósságunk-reméljük sikeres lesz a vállakozás és jutunk valamire)

előre is köszönöm

Grád András # 2009.03.23. 16:20

Kedves Der Alte!

Elég sok mindent lehet ilyenkor csinálni, de minden lapomat nem teregetném ki, mert potenciális ellenfeleim is járhatnak erre, és sajnos a mi szakmánk olyan, hogy itt nem osztanak a per végén ezüstérmet! :-) De hogy ennyire olcsón ne fizessem ki, a közismertebb trükkökből párat: Felsoroltatom vele a hai kiadásait, mire ő abban a hiszemben, hogy mennél többet mutat fel, annál kevesebb marad a tartásdíjra, bőszen sorolja a rezsit, benzint stb. Amikor végzett, szépen összeadom, és kiderül, hogy a bevallott jövedelme két-háromszorosa. Megbukott, mint Rottenbiller, ahogy a seregben mondtuk egykor! De még trükk se kell ahhoz, hogy belátható legyen, ha minden a cég nevén van, kocsi, telefon stb, akkor ezt a cég is állja, ergo neki sok pénze megmarad. Üdv:

der Alte # 2009.03.24. 07:59

Kedves Grád ügyvéd úr!

Köszönöm a válaszát. Természetesen megértem, hogy nem szívesen fedi fel a szakmai fogásait. Csupán mindig is érdekelt, hogyan képesek egyes "vállalkozók" mindent megúszni. Sajnos több olyan történetet hallottam, hogy a bíróság tehetetlen volt, mint olyat, ahol sikerült elkapni az illetőt. Számomra olyan kevés sikerrel kecsegtetőnek tűnik, hogy egy családjogi bíró jobban lesz képes felbecsülni a jövedelmet, mint pl. az APEH. Egyébként, ha a bíróság jogerősen lényegesen minimálbér fölé becsüli a "vállalkozó" jövedelmét, akkor erre alapozva az APEH is kivetheti az adót?

Hálás lennék, ha a korábbi kérdésemre is válaszolna. Nem ügyvéd vagyok, nem is joghallgató, csupán a személyes érintettség folytán kérdeztem. Az ügyvédem szerint a törvény a 2. változatot támasztja alá... de számomra ez olyan nonszensz. Ez alapján pusztán anyagilag jobban jár az apa, ha az új kapcsolatától papíron elválik. Így eltartottnak számít az új kapcsolatból származó gyermek is, egyébként meg nem??? Nem tudom elhinni, hogy ezt támogassa a jogszabály.

ObudaFan # 2009.03.24. 12:56

Az APEH nem a gyermektartási perben hozott határozat alapján dönt, hanem saját vizsgálatot folytathat.
Nem kell az újabb házasságot megszüntetni, az újabb kiskorú gyermeket a bíróság mindenképpen köteles figyelembe venni.

der Alte # 2009.03.24. 13:37

Kedves Obudafan,

Nagyon köszönöm a válaszát. Előre is elnézését kérem a nehéz felfogásomért, de kérem, hogy segítsen nekem értelmezni azt, hogy a gyakorlatban pontosan mit jelent az, hogy "a bíróság figyelembe veszi".

Hogyan köteles figyelembe venni? Eddig 20-20%-ot fizettem, nekem maradt 60%. Mit fogok ezután maximum fizetni? Nekem megmarad az 50% és a maradék 50%-ot osztja háromfelé a bíró, vagyis maximum 16,6-16,6% lehet a tdíj? Így az új gyermekre is ugyanannyi jutna.

Vagy azt mondja a bíró, hogy "mérlegelve az ügy összes körülményeit" helyben hagyom a 20-20%-ot, mivel az új gyermek így nem jár rosszabbul. "Rá is jut 20%, legfeljebb kedves apuka, magának lesz a korábbi 60 helyett csak 40%, de ön egyébként is köteles akár a saját rovására is eltartani a kiskorú gyermekeit. Az 50%-os korláttal meg ne ugráljon, kedves apuka, mert az új gyermeket természetben tartja el, így az önnel szemben érvényesített összes tartási igény "csak" 40%. Ha emiatt fellebbez, akkor csont nélkül el fogják utasítani."

Van valami útmutatás, amely a bírót arra kötelezné, hogy számoljon is, ne csak mérlegeljen?? Bocsánatot kérek még egyszer a nehéz felfogásomért.

Helén42 # 2009.03.24. 13:44

Kedves Der Alte!
Megosztom veled a saját tapasztalatom.
Pest megyei Bíróság, gyermekelhelyezés.
Apuka, aki egyéni ügyvéd (mellesleg régebben ott dolgozott, ahol a tárgyalás volt), hozott a bíróságra egy saját maga által kiállított kereseti igazolást. Ebből megtudtam, hogy mint ügyvéd, bruttó 65 ezer Ft-ot keres havonta.
Megkérdeztem a bírónőt:
Van Magyarországon olyan bíró, aki elhiszi, hogy egy ügyvéd bruttó 65 ezer Ft-ot keres?
Bírónő:
Asszonyom, én elhiszek önnek bármit, csak bizonyítsa be.