GYerektartás mértéke

ObudaFan # 2009.03.25. 20:38

Ha azáltal, hogy nyugdíjba ment, csökken a jövedelme, akkor kérheti a mérséklést bíróságon, de amíg bíróság nem mérsékli a tartás összegét, addig a korábbi határozatban foglaltak végrehajthatóak.

berike # 2009.03.25. 20:41

Nagyon szépen köszönöm a segitséget. Mostmár megnyugodtam.

ObudaFan # 2009.03.25. 20:44

Nincs mit.

sz.judit # 2009.04.22. 06:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1.Érdeklődni szeretnék, ha valaki megbizási szerződéssel dolgozik, és van levonása gyerektartás miatt, akkor ezt ezt a bruttó v. nettó összegből kell-e levonni ? A határozat szerint (gyerektartásra vonatkozik) 20% gyerektartás terheli.
2.Van-e valami összeghatár, ha a dolgozó még a levonás előtt elér egy bizonyos összeget, akkor már a gyerektartást nem lehet levonni ?
3.Családjogi törvény valamely paragrafusa vonatkozik-e ezzel kapcsolatosan ?
Köszönöm válaszát!

sz.judit # 2009.04.22. 06:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
1.Érdeklődni szeretnék, ha valaki megbizási szerződéssel dolgozik, és van levonása gyerektartás miatt, akkor ezt ezt a bruttó v. nettó összegből kell-e levonni ? A határozat szerint (gyerektartásra vonatkozik) 20% gyerektartás terheli.
2.Van-e valami összeghatár, ha a dolgozó még a levonás előtt elér egy bizonyos összeget, akkor már a gyerektartást nem lehet levonni ?
3.Családjogi törvény valamely paragrafusa vonatkozik-e ezzel kapcsolatosan ?
Köszönöm válaszát!

bertus # 2009.04.22. 07:25

Sziasztok!

Tdíj leszállítási per volt tegnap. Apa kérte, hogy az exnél levő 17 éves gyerek után csak fizetése 12,5%-át fizesse, mivel újabb gyereke született, (eddig 16,6%-ot perkált).
A %-os mértéket az ex nem vitaja csak a minimum összeget.Arra hivatkozik, hogy a már nagykorú, de még tanuló közös gyereküket is ő tartja el (21éves), a 17 éves mellett.Apa a nagykorú után már nem fizet semmit.(az most mellékes, hogy miért).Bizonyítani nem tudja az eltartást, csak bemondta a bíróságon.

Ebben az esetben indokolt-e, hogy az apa azért fizessen többet, hogy a már munkaképes, de tanuló gyerekre is tekintettel legyen?

ObudaFan # 2009.04.22. 11:44

Indokolt.

Hullócsillag78 # 2009.04.22. 12:42

Sziasztok!
Arra szeretnék választ kapni, hogy tudok e tenni valamit az ellen, hogy a volt férjem 15000 Ft tartásdíjat fizet, azt is úgy hogy az anyós számlájáról utalják minden hónap 20-22 körül. Bár ez a végzésben max. minden hó 10. kellett hogy megfizetve legyen. Tudom, hogy dolgozik elszólásokból, de nem tudom rábizonyítani, lehet ezzel valamit kezdeni?
A választ előre is köszi.

ObudaFan # 2009.04.23. 09:41

Ha csak ennyi a késedelem, akkor nem sokat érdemes.

Szil13 # 2009.05.07. 18:11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A problémánk a következő. Férjemnek korábbi kapcsolatából született két gyermeke, akik után fizetése 20-20 %-át vonták. Tavaly született közös gyermekünk, így kértük a gyermektartásdíj csökkentését a törvényben előírtak szerint. A tárgyaláson férjem exe beleegyezett a 33%-ba, de kérte, hogy férjem másodállásából is vonjanak részére gyermektartásdíjat. Becsatoltunk egy beadványt, mely szerint a GYED-emmel és férjem rendszeres havi jövedelmével összesen 20.000.- ft-unk marad a hitelek és a rezsi kifizetése után közös gyermekünk eltartására, és tisztítószerek, élelmiszer stb. vásárlására, ezért vállal férjem másodállást. Ezt követően a bírónő nem érdeklődött sem arról, hogy mennyit kell havonta közös gyermekünkre költenünk, sem semmi egyéb kiadásunk nem érdekelte. Beleírtuk a beadványba, hogyha a másodállásából is vonnak, akkor kénytelen leszek én visszamenni dolgozni, és akkor párom marad itthon GYED-en, amiből jóval kevesebbet tudna másik két gyermekének biztosítani. Leírtuk, hogy férjem változóan vállal másodállást, amennyit vállal, annyi fizetést kap, ehhez képest az ítélet kihírdetésekor a bírónő a másodállásából is megállapította a 33 %-ot, ráadásul egy minimum összeget is megállapított, ami pl. az előző hónapot nézve a másodállásából keresett jövedelme fele. Ezt a párom a bírónőnek szóvá tette, mire a bírónő "megfenyegette", hogy mivel ő direkt azért akar GYED-en maradni, hogy kitoljon az exével, ezért ha GYED-re megy, valami bírósági állásfoglalás alapján akkor is a megállapított összeget kell fizetnie. Én teljesen kétségbe vagyok esve! Így nem tudjuk fizetni a lakáshitelünket, ez egyáltalán nem érdekli a bíróságot? Semmi esélyünk arra, hogy a másodállását hagyják békén? Valamint ha én megyek vissza dolgozni, akkor is fizetnünk kell neki a férjem jelenlegi keresete alapján megállapított összeget? A férjem eddig kb. 56.000.- ft-ot fizetett a két gyerekre, most 46.000.- ft-ot állapított meg a bírónő a rendszeres jövedelméből. Valahol olvastam, hogy akkor kell a nem rendszeres jövedelemből is tartásdíjat megállapítani, ha az exe rászorul. De ő azt írta a beadványába, hogy férjem nem száll be a gyerekek nyári táborának összegébe, meg hogy az egyik gyerek szemüveges, és a szemüveg árába sem szállt be. Nem tudom mit tegyünk. Érdemes fellebbezni? Segítségét előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2009.05.07. 18:57

A másodállást is figyelembe kell venni a tartásdíj meghatározásakor. Fellebbezni legfeljebb ennek a mértéke tekintetében lehet érdemes.

ObudaFan # 2009.05.07. 19:00

Azt a "fenyegetést" pedig ne fenyegetésként fogjátok fel, hanem megfogadandó jótanácsként, mert az valóban úgy van.

Szil13 # 2009.05.08. 07:50

Köszönöm szépen a válaszát! Hát, ez elég nehéz helyzet, ezek szerint nekünk nem lett volna szabad gyereket vállalni... hiába szeretnénk még egyet.
Párom azért érezte fenyegetésnek, amit bírónő mondott, mert szinte kiabált vele, teljesen azt mondta, hogy ő direkt ki akar tolni az exével. Ezt kissé igazságtalannak érzem, de azt hiszem ez a magyar jogrendszer ilyen.
Ha jól értem, a változó jövedelméből is megállapítanak egy minimumot, és esetleg ezt a minimumot lehet csökkentetni, persze megfelelő illeték leróvása mellett. Ezt akkor is fizetnie kell, ha esetleg egy hónapban nem vállal másodállást? Szerettük volna, ha nyáron egy kicsit itthon van. Ezzel a minimummal pedig szinte arra kényszerítette, hogy a főállása mellett még legalább 5-ször 12 órában vállaljon másodállást, ezt kicsit abszurdnak tartom.
Még egyszer nagyon köszönöm, hogy válaszolt, ráadásul ilyen gyorsan, még akkor is ha nem jó hír.

ObudaFan # 2009.05.08. 16:18

Ezt akkor is fizetnie kell, ha esetleg egy hónapban nem vállal másodállást?

Alighanem igen.

Nicol82 # 2009.05.08. 16:49

Tisztelt Ügyvéd Úr,Ügyvéd Nő!

A kislányom 16 hónapos és az apukája még soha nem fizetett gyerektartást.Elvált ember és a másik gyermeke után havi 40.000Ft-ot fizet,amit ő ajánlott fel.Én mindig azt hallgattam,hogy majd a jövőhónapban.Azt mondta nincsenek jogaim,mert én nem voltam a felesége és nincs bejelentett munkahelye.Valóban nem volt bejelentve,az építőiparban tevékenykedett,a maga ura volt,de mivel magyarázza,hogy az egyik gyereknek tud adni,a másiknak meg nem?Azóta már külföldön dolgozik és valószínűleg bejelentett munkahelye van.Azt szeretném megkérdezni,hogy hány hónapra kérhetem visszamenőleg a gyerektartást és az én gyermekemet is megilleti a 40.000Ft vagy ettől jóval alacsonyabb összeg jár?
Válaszát előre is köszönöm szépen.
Nicol

monalisa1 # 2009.05.08. 17:06

Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni az elmaradt t.díjat, de egyenlőre még az sem tudni, hogy jelen esetben valójában mekkora összegről is lenne szó. Vagyis pert kell indítani az apa ellen t.díj megállapítása iránt.

Be kell menni a bíróság Panasznapjára és ott mindent elmondanak, a keresetlevél megírásában is segítségre lesznek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.05.08. 19:11

Kedves Nicol82!

A tartásdíj a kötelezett tényleges jövedelme után jár, ami nem feltétlenül esik egybe a korábbi tartásdíj megállapítása idején irányadóval. Mindenesetre nehéz lenne bizonyítania, hogy a másik tartásdíj kirívóan magas, ha sosem kérte a leszállítását, úgyhogy nagy valószínűséggel a bíróság figyelembe fogja venni a korábbit. A nagyobb probléma a végrehajtás lesz, ha külföldön dolgozik, és nem akar fizetni, elég könnyen ki tud majd bújni alóla, Ilyenkor feljelentést tehet tartásdíjfizetés elmulasztása miatt, ez bűncselekmény, és akkor akár nemzetközi körözést is kiadhatnak ellene. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Syácska # 2009.05.12. 09:27

Sziasztok!!
A kérdésem az lenne, hogy mikortól beszélünk, vagy jár a gyerektartás. Nálunk jelenleg folyik a válás és az alperes ügyvédje felszólított, hogy nem fizetek gyerektartás. De mivel az első tárgyaláson vagyunk csak túl és még a közös megegyezés, sincs meg így most akkor menyi gyerektartást, fizessek vagy mi alapján?? Mert pénzt azt utalok de a gyerekek számlájára, mivel 18 és 15 évesek, de nem gyerektartás címmel. Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket. Sya

ObudaFan # 2009.05.12. 10:59

Ha nem a háztartásodban tartod el a gyermeket, akkor köteles vagy gyermektartást fizetni, akkor is, ha annak a mértékét a bíróság még nem állapította meg. Ha nem fizetsz, akor a hátralék igencsak megnő, és az ítélet után kerülhetsz nehét helyzetbe.

Syácska # 2009.05.12. 11:14

ObudaFan köszönöm a gyors reagálást!
Nem akartam hosszú lére ereszteni de rájöttem, hogy így viszont nem érthető a kívülállóknak. Jelenleg folyik a válóperünk, viszont van egy pár közös tartozásunk, amiben úgy egyeztünk meg, hogy gyorsan visszafizetjük közösen és akkor azzal már nincs gond. Ez így jól is hangzott addig, míg nem jött a bank, hogy hát drágáim nincs fizetve/hiszem párom a rá eső részt nem fizette ígéretével ellentétben a rám eső rész egy összegbe be lett fizetve/, most viszont s.o.s. fizessek, fizettem is nem keveset ekkora drága párom azt kérte tőlem, hogy az a pénzt amit Neki adnék azt ne küldjem át neki elég ha a rezsi felét fizetem /a lakás tulajdonból a rám eső részt pl.: közösköltség hiszen ennek az összege nem változik azzal, hogy nem lakom otthon/ meg az egyéb apróságokat a fizetésem feléből pedig a tartozás rá eső részét fizessem. Ez így is volt az első tárgyalásig, ahol nekem ugrott, hogy Én semmit nem fizetek Neki, holott mivel a hitel vissza lett fizetve és mind a három gyereknek saját bankszámlája van így a saját számlájukra utaltam a fizetésem felét három egyenlő részben. Azt nem értem, hogy akkor az ügyvédje mit követel rajtam ?? A befizetésekről mindenről természetesen papírom van.

ObudaFan # 2009.05.12. 11:32

Akkor ezentúl ne a rezsi felét fizesd, hanem gyermektartást fizess.

Syácska # 2009.05.12. 11:58

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm az információt.

ObudaFan # 2009.05.12. 12:39

Nincs mit.

Bodzaa # 2009.05.26. 09:06

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Én egy kicsit a másik oldalról közelíteném meg a gyerektartás ügyét. Párom 2 gyermeke után a fizetése 30%-át levonják. A vagyonmegosztáskor hitelt vett fel, hogy a volt feleséget ki tudja fizetni (többet a kelleténél). Fizetése netto 90ezer. Ebből 30 a gyerektartás, 50 a részlet. A volt feleség gyerektartásdíj emelést kér min. 50ezer forintot, arra hivatkozva, hogy meglátása szerint jól élünk, a gyerekeket ajándékokkal elhalmozzuk, visszük őket mindenfelé. Úgy gondolja ez a pénz őt illeti. Ellenben tisztában van vele, hogy ezeket a kiadásokat nem a volt férje, azaz a párom állja, hanem én. Kérdésem az lenne, hogy a bíróságnak van-e köze az én anyagi helyzetemhez? (Nem vagyunk házasok.) Kérhet-e több pénzt arra hivatkozva, hogy az életkörülményeink jobbak az ővénél? (nem kell luxusra gonolni!) A bíróság ilyen esetben, mit vesz figyelembe? Nagyon várom válaszukat!
Köszönettel

kisokos # 2009.05.26. 10:57

Bodzaa,

a„ bíróságnak van-e köze az én anyagi helyzetemhez
Ha élettársak vagytok, akkor a bíróság köteles vizsgálni a közös életkörülményeiteket is. Mondjuk azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha te megtagadod az együttműködést... Ugyanakkor a tdíj alapjául csak a kötelezett jövedelme szolgál. A körülmények inkább abban számítanak, hogy a a bíróság az irányadó, gyermekenként 15-25%-on belül hová húzza a ténylegesen fizetendőt.

Ha párod nettó 90-et visz haza bónuszokkal együtt, akkor a max tdíj ennek 50%-a lehet, vagyis 45e. Ebbe bele kell férnie minden pénzben és természetben tartott gyermeknek. Ha csak az előző házasságból van gyermeke, akkor elméletileg felemelhetik a tdíjat max havi 45e Ft-ra, ha a gyermekek megváltozott szükségletei ezt indokolják. Azért nem emelnek, mert ti jobb körülmények között éltek.

A lakáshitellel óvatosan, ugyanis a bíróság álláspontja szerint az apának az elsődleges kötelezettsége a gyermekei felé van, nem a bank felé. Vagyis emiatt nem lesz kevesebb a tdíj. Sőt, ha neki papíron csak havi 10e marad megélhetésre, akkor felmerül a kérdés, hogy van-e pótlógos jövedelme, hogyan tartja el magát. Természetesen elfogadható válasz hogy te tartod el, de ettől még felemelhetik a tdíjat a középértékre, 20-20%-ra.